Is het crisis bij FC Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant Is het crisis bij FC Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant

Is het crisis bij FC Utrecht?

Is het crisis bij FC Utrecht?
Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC
De vraag mag gerust worden gesteld na zo’n dertig wedstrijden in dit seizoen. Er is nog steeds maar weinig resultaat te zien van deze selectie en technische staf van FC Utrecht. We dachten al het dieptepunt te hebben bereikt, maar in Waalwijk ging het opnieuw faliekant mis.

De vraag mag gerust worden gesteld na zo’n dertig wedstrijden in dit seizoen. Er is nog steeds maar weinig resultaat te zien van deze selectie en technische staf van FC Utrecht. We dachten al het dieptepunt te hebben bereikt, maar in Waalwijk ging het opnieuw faliekant mis.

Het begon al met de niet fitte Jean-Christophe Bahebeck. Hij was nog wel bij de warming uo aanwezig, maar dat was zijn bijdrage alweer. Moedeloos worden wij ervan. Hij is nooit helemaal fit. Maar ook Bart Ramselaar en Joris van Overeem stonden niet in de basis. Nog twee tegenvallers, want een blind paard kan nog zien dat deze twee spelers het elftal beter maken.

John van den Brom is nu al acht maanden lang aan het kneden en uitproberen, maar van het enthousiasme van kort na zijn aanstelling is nog maar weinig over. Er is geen tactisch doorslaggevend concept, geen passie en een wisselbeleid dat te wensen overlaat.

(tekst gaat verder onder foto)

Ik vraag mij oprecht af of het wel goed zit tussen trainer en groep. Ook de spelers moeten meer inzet tonen en strijden voor het beste resultaat. Het missen van een leider in het team, die het team op kan zwepen, laat zich voelen. Kortom: er is veel mis en weinig goed.

Gesprekken

Nu gaan supporters in gesprek met de technische staf en de selectie. Ik ken die gesprekken. Beide partijen lijnrecht tegenover elkaar. De technische staf en spelers laten echt niet het achterste van hun tong zien, maar de supporters wel: gemeend en uit het hart. Zij zullen er niet omheen draaien. Zoals ik dat ook niet doe.

In het huidige FC Utrecht spelen verschillende mannen al langere tijd onder hun niveau. Adam Maher is er zo één. Die kan en moet veel beter. Ook Kristoffer Peterson zakt meer en meer weg en Urby Emanuelson kan veel beter. Op papier staat er nog steeds een dijk van een selectie, zelfs met alle zware blessures. Plek 4 had geen probleem mogen zijn.

FC Utrecht kwam op een 0-1 voorsprong. Dan zou je denken dat het ze vertrouwen geeft. Maar het ging van kwaad tot erger. Het werd Walking football. Uiteindelijk was het RKC de overwinning verdiend naar zich toetrok. Zes punten verspeeld tegen degradatiekandidaat nummer 1. Dát is de status van het huidige FC Utrecht.

Crisis?

Om nog terug te komen op de vraag. Ik denk dat het crisis is bij de club. Het is aan Jordy Zuidam om de crisis zo snel mogelijk te bezweren. Aanstaande woensdag staat er alweer een wedstrijd op het programma waar veel op het spel staat. Sportief én financieel. Opvallend zijn tevens de prestaties van Jong FC Utrecht. Na jaren in de onderste regionen staan ze nu netjes op de twaalfde plaats. René Hake, de huidige trainer van Jong doet het prima! Onthoud de naam. Insinueer ik nu wat? Ja!

(tekst gaat verder onder foto)

Het was overigens niet allemaal kommer en kwel op de tribunes. In het vak vlak voor ons zat een ventje met een oranje jasje van ongeveer 10 jaar samen met zijn ouders en wat vriendjes. Toen het volle uitvak zag dat ook hij meezong en -sprong werd hij al snel als held toegezongen. Zelfs zijn rode FC Utrecht muts werd trots opgezet. Het was feest. Even leek het erop dat hij naar het uitvak geplaatst zou worden, maar dat was hem iets te veel van het goede.

Hij heeft in ieder geval op school iets positiefs te vertellen. Voor even de held van de supporters. Hopelijk zijn wij allen dat aanstaande woensdagavond. De boel moet op scherp. Geen excuses meer. Al was het alleen maar voor dat ventje. Een finale in De Kuip. Het is hem van harte gegund.

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

17 Reacties

Reageren
 1. Co

  Los van het feit dat FC Utrecht structureel onvoorspelbaar presteert kunnen we stellen dat van den Brom ook niet echt een aanwinst is.
  Is het niet verstandiger om maar eens te accepteren dat de FC gewoon een aardige middenmoot club is.
  Geen hoge verwachtingen betekent ook geen teleurstelling meer.

 2. René Moers

  Team laat het afweten. Trainer laat het afweten (met zijn gedrag). Supporters laten het afweten (Bunnikside krijgt een sta tribune maar de helft komt niet opdagen als het zonnetje niet schijt). Ja.. het is crisis

 3. Herman

  Nee natuurlijk niet.

  Maar, met de huidige selectie, beste sinds jaren, zou je veel meer mogen verwachten.
  Als je dan ziet dan AZ het zonder vd Brom het veel beter doet dan vorig jaar en Utrecht met met vd Brom zo slecht doet, dan weet je genoeg.
  vd Brom is een overschatte slechte trainer, is vooral bezig met wijzen en tekeer gaan tegen de scheidsrechter.
  Heel snel ontslaan deze man, voegt niets toe, integendeel Utrecht gaat steeds slechter spelen naarmate seizoen vordert.

 4. Wim Vreeswijk

  Het was inderdaad uitermate zwak ditmaal. Van een revanchesfeer vanwege de eerdere 1-0 thuis tegen RKC was geen enkele sprake. Qua balbezit, passes en passnauwkeurigheid was de FC continu de onderliggende partij. Desalniettemin werd de FC in de rubriek ‘voetballer van het jaar’ door de Telegraaf beloond met een 6,0 en RKC met 6,1 hetgeen m.i. bezijden de werkelijkheid was en heeft RKC het gepresteerd om 6 van de 15 punten te realiseren via nederlagen van de FC

 5. Marcel

  Daar gaan we weer. Crisis ? Gewoon accepteren dat t ff niet gaat zoals we verwachten. De trainer weer der uit ? Supporter die weer uitgebreid aan t woord mag over de FC? Heeft nog nooit iets opgebracht.

 6. Wim Vreeswijk

  Misschien is Grim, trainer van RKC, een betere trainer voor de FC ?

 7. Sjonnie

  Een selectie van net-niet recycling-voetballers die het elders niet gemaakt hebben, geleid door een trainer die de zaak maar niet op scherp weet te zetten.

 8. Vak K

  Probleem ligt al 8 maanden op het middenveld. Maher op 6 is te traag in de opbouw.Verder moeten Ramselaar en Overeem natuurlijk altijd basis staan.
  Ook weer eens gaan kijken naar spelers met karakter en niet mooi weer voetballers, past niet bij deze club en stad!

 9. Katja

  Zei het vorige weet toch al…sociale dienst voetbal.
  Makienok moest weg, maar konden we goed gebruiken. En naar verluidt is er mot tussen Dalmau en Van de Brom.

 10. Yoshua

  Jordy Zuidam heeft er een grote puinhoop van gemaakt en dient onmiddellijk te vertrekken.
  Zonder Jordy Zuidam was er geen van de Brom geweest en ook niet al die fantastische spelers die altijd ziek zijn.
  Jordy Zuidam maakt onze club kapot met zijn falen, deze man moet vertrekken.
  Daarna zal alles beter gaan met de FC.

 11. Joas

  Wat is de FCU toch een zeikclub. Past wel bij de gemiddelde Utrechtse zanikerd, als ik alle reacties hier op DUIC altijd afga.

  De supporters denken dat ze fan zijn van een semi-topclub , maar stiekem is het verwachtingspatroon altijd te hoog. Dat verwachtingspatroon is volledig gebaseerd op incidentele uitschieters, zoals een bekerwinst of een hoge notering; maar eigenlijk is de FCU een plek 6 t/m 12 club. Niets meer, niets minder. En dan ben je dus als supporter ook altijd teleurgesteld als je dat niet accepteert. Aangezien Utrecht rond plek 5, 6 en 7 bivakkeert is er niks aan de hand. De ploeg en selectie presteert gewoon naar behoren en naar kunnen.

  Punt

 12. Fred

  Zolang v.d. Brom hier trainer is, is en blijft het crisis.
  De selectie is niet minder (misschien zelfs beter) dan onder ten Hag en Advocaat.
  Toch wil het onder de huidige coach niet echt lukken en overtuigen.

 13. Sjaak

  Wat heeft ook voor zin. Ieder jaar voor Europees gaan en dan 8 weken later nog voor de 1e echte ronde er alweer uitliggen, zoals vaak.

 14. trol

  Klopt Sjaak, dat is het hoogst haalbare (en vindt ook iedereen gewoon prima), wat wil je verder daarmee zeggen? Ieder zijn hobby. Echter om dit te halen, moet de kleine ambitie dus wel nagestreefd worden en daar lijkt het op dit moment nou niet bepaald op.

 15. Katja

  Met 6-0 winnen van Fortuna, 4-0 van ADO, 3-0 van PSV. Ze kunnen het wel. En waarom niet die Afrikaanse verdediger opgesteld die met veel tamtam werd binnengehaald ?

 16. ans grim

  Van de Brom is geen slechte trainer. Maar hij zit niet op een lijn met Zuidam. Jordy Zuidam kan kopen wat hij wil, maar als John vd Brom er weinig mee doet is er iets goed mis. Zoals Bart Ramselaar, en ook Lamine Sané. En de aankoop Dalmau? Wat is er écht aan de hand? Waarom komt Guwara steeds weer aan de bak terwijl hij bv uit tegen twente en uit tegen rkc mede de punten verknalt door opzichtige blunders. En de ‘ziek, zwak en misselijke’ aankopen, fitnessruimtebezetters. Het fictieve elftal van Sanmartean en Skoubo verwelkomt graag Makienok maar ook Bahebeck. In mei 2019 zei Dick Advocaat: De spelers zijn hier snel ziek. Zoiets moet je durven en kunnen zeggen. ( hij heeft ook eind vorig jaar tegen Jörgensen gezegd: óók op kunstgras ga jij nu spelen onder mij.) Er zijn dus spelers nodig waarop je kunt rekenen. De club is het belangrijkst. En geen bv’tjes in het veld. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar willen knokken. John van de Brom kan wat mij betreft blijven. Maar iedereen moet zijn trots laten varen en proberen op één lijn te komen. De technische staf en de trainer. En die vreemde blessure van Dalmau, er kan beter duidelijkheid komen over de ware redenen. Nog 10 wedstrijden én de beker. Laat het zien!!!! Ans grim. (geen familie)

 17. Joas

  @ Trol De FCU voldoet dit sezoen precies aan de beoogde verwachtingen. Wees tevreden met wat je hebt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).