Is het spelen en trainen op kunstgras wel verantwoord? | De Utrechtse Internet Courant Is het spelen en trainen op kunstgras wel verantwoord? | De Utrechtse Internet Courant

Is het spelen en trainen op kunstgras wel verantwoord?

Is het spelen en trainen op kunstgras wel verantwoord?
Tot nu toe ging de discussie bij kunstgras vooral over de vraag of al dat spelen op kunstgras niet de voornaamste oorzaak is van onze duikeling op de wereldvoetbalranglijst. Maar sinds de uitzending van Zembla afgelopen woensdag gaat het nog maar over één vraag. Is het spelen en trainen op kunstgras wel verantwoord?

Tot nu toe ging de discussie bij kunstgras vooral over de vraag of al dat spelen op kunstgras niet de voornaamste oorzaak is van onze duikeling op de wereldvoetbalranglijst. Maar sinds de uitzending van Zembla afgelopen woensdag gaat het nog maar over één vraag. Is het spelen en trainen op kunstgras wel verantwoord?

Nu weten we dat Zembla, net als veel andere media de zaken graag wat uitvergroot, maar in deze uitzending zaten wel een aantal verontrustende feiten. Zo blijkt er in Engeland en de VS onder keepers significant vaker leukemie voor te komen en de gemeenschappelijke factor bleek het veelvuldig keepen op kunstgras te zijn.

Het gaat daarbij niet zo zeer om het nepgras zelf maar om de ingestrooide korrels die met karren vol het veld op worden gereden en het veld volledig zwart doen kleuren. De korrels die je na training of wedstrijd overal aantreft dienen vooral om slidings mogelijk te maken en de bal natuurlijker te laten stuiten. In veel gevallen betreft het daarbij korrels die afkomstig zijn van fijn gemalen autoband en deze bevatten hoge concentraties chemisch afval, zoals zink, lood, benzeen en ook PAK’s; chemische stoffen die kanker kunnen veroorzaken.

Normaal gesproken gelden bij het gebruik van deze stoffen strenge eisen maar daar is onder druk van Nederlandse industrie van afgeweken. Vooral omdat ze anders niets met die autobanden aan konden en voor gemeentes was het een spotgoedkope oplossing. Bovendien lag er onderzoek in opdracht van het RIVM dat zou aantonen dat spelen op deze velden veilig was. Dat onderzoek waar iedereen nu naar verwijst bleek van beschamende kwaliteit. Slechts zeven volwassen voetballers speelden 2,5 uur op het veld en een deel van hun urinemonsters werd zonder opgaaf van redenen terzijde geschoven.

Inmiddels is de kwestie ook in de regio ontploft. In het AD laat Maarssen weten dat ze niet meer op het rubberen kunstgras spelen. De voorzitter van NITA gaat gewoon door met spelen want anders ‘heeft zijn club geen inkomsten’ en bij de Meern leggen ze uit ‘dat je emotie hebt en ratio’. Kanker is in hun ogen emotie en zij kiezen voor risico en ratio en dat is spelen.

Mij lijkt ratio dat de KNVB en de VNG de Universiteit Utrecht, ze hebben tenslotte een programma Healthy Urban Living, aan het werk zet en onder leiding van veelvuldig genoemde toxicoloog Van Den Berg een groot onderzoek gaat doen. Te starten met monsters bij alle tweeduizend velden. Zo blijkt de gemeente Utrecht (hulde) al in 2006 overgestapt op andere korrels omdat deze ook in het drinkwater zouden komen maar waarom daar niet meer ruchtbaarheid aan gegeven is, maakt wat mij betreft deel uit van het onderzoek.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. sander van zijl

    Beste Ton,

    Begrijp ik goed dat je het onderzoek van een gerenommeerd wetenschappelijk instituut aan de kant schuift (OK, in dit geval misschien terecht) Maar dat je wel waarde hecht aan de niet wetenschappelijke, anecdotale ervaringen en tellingen van een coach? En dan gebruik je ook nog termen als significant vaker? Als werknemer van de universiteit moet je je nu eigenlijk even gaan schamen. Net als die onderzoeker van het RIVM, en de redactie van Zembla.

    Als dit soort ongefundeerde waarnemingen al rede zijn dat men in de paniek en de emotie moet schieten tov ratio, dan is het slecht gesteld met Nederland.
    Dan krijgen beweringen als dat vaccinaties autisme veroorzaken, wifi kanker kan veroorzaken en homeopathie een chemische werking heeft, ook gelijk weer kans om boven te drijven. (van alle voorbeelden wordt door sommigen gedacht dat ze waar zijn, maar er is geen enkele oorzaak gevolg relatie tussen de fenomenen te ontdekken)

    Het is beter om de uitspraken van de coach eens goed door te lichten en statistisch te analyseren. Als daaruit blijkt dat er misschien iets van waarde in zit ( en let op: dat gaat niet gebeuren), dan moeten we misschien eens gaan kijken naar het gras als de oorzaak.

  2. Frans Glissenaar

    Beste Ton, het is zeker waar dat media zaken soms wat uitvergroten, maar ik vind dat je dat van onze uitzending over kunstgras niet kunt zeggen. Wij hebben volgens mij op een zakelijke en feitelijke manier aangetoond dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. En we hebben laten zien dat er door de bandenindustrie in Nederland en Europa zwaar gelobbyd is om strenge eisen aan het granulaat tegen te houden. Daar is niets aan uitvergroot.
    Frans Glissenaar, researcher Zembla

  3. Toine Goossens

    Ha, ha, ha,

    Zembla creëert de zoveelste angstgolf in Nederland, geïnspireerd door angstland de Verenigde Staten.

    Wat ze daar niet weten, maar wat Zembla ook maar onder de korrels wegmoffelt is dat hockeyers al 35 jaar op kunstgras spelen. Zembla heeft, opzettelijk?, nagelaten om te onderzoeken of er in Nederland aanwijzingen onder hockeyers zijn die deze veronderstelde angsthazerij aannemelijk zou kunnen maken.

    Hoe snel en heftig reageert Glissenaar van Zembla op de opmerking van Rob: ´Nu weten we dat Zembla, net als veel andere media de zaken graag wat uitvergroot, …….´, met ´ Wij hebben volgens mij op een zakelijke en feitelijke manier aangetoond dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s´.

    De centrale boodschap van Zembla is: BIJ TWIJFEL NIET DOEN. Laten we dat met z´n allen overnemen en morgen direct uitvoeren. De hele samenleving komt dan tot stilstand, inclusief Zembla.

    De samenleving realiseert zich dat dat dwaasheid is, dus gebeurt dat
    niet. Ondertussen blijft Zembla angst en onzekerheid verspreiden door misbruik te maken van de oeroude wijsheid: ´NIETS IS ZEKER´.

  4. Mikel

    Toine ben ik niet van je gewend zoveel geblaat.
    Zelfs jij moet weten dat hockers al 35 jaar op kunstgrasvelden spelen met zand en later pas water. En juist geen korrels. Daarom gingen de voetballers nooit over omdat een sliding op een kunstgrasveld met zand enorme schaafwonden geeft.
    De industrie heeft dat probleem opgelost door velden te maken met ronde korrels zodat men beter glijdt.

    En bijzonder dat jij en sander gaat schreeuwen dat het paniekzaaien is.
    Ik denk juist in dit geval dat er wel degelijk een vermoeden is aangetoond. 5 kinderen met leukemie die keeper zijn daarbij gaat bij bij een alarm af. Ook het feit dat de ondernemer die de velden ging recyclen daar geeneens aan durfde te beginnen na chrmisch onderzoek van de korrels.

    Tja maar jullie willen natuurlijk een wetenschappelijk bewijs van een onderzoek wat 3 jaar heeft geduurd. Burgers gaat maar lekker slapen, de overheid zegt dat het veilig is.

  5. Toine Goossens

    @ Mikel,

    Goed dat je mij corrigeert. Had ik mij eigenlijk zelf over moeten informeren.

  6. Katja

    Doe toch gewoon gras. Zijn we val alle onzin af.

  7. Erick Koerts

    @ Toine Goosens.

    Wat een schamel excuusje. Ik zie zelfs geen excuus.

    Wel eerst je betoog beginnen met hahaha en dan van alles en nog wat beweren, terwijl je de ballen verstand hebt van dategen waar je het over hebt,

    Door deze uitglijder van de bovenste plank neem ik de rest van jes posts daarom ook niet meer serieus. Kennelijk reageer je snel en vanuit de onderbuik zonder van de hoed en de rand te weten.

    Fijn, dan weten we dat ook weer.

    Volgens mij maakt de aflevring van Zembla wel degelijk iets duidelijk, iets waar wij ons zeker zorgen over moeten en zouden moeten maken.

  8. Betweter

    Samenvatting: ‘Laten we het eens onderzoeken.’ Puik plan. Ik zeg: doen!

    Misschien de rijksoverheid er ook bij betrekken aangezien de knvb het nalaat en zo haar eigen sores heeft momenteel.

  9. Veld

    glimlacht even. 15 jaar geleden werd er al over geluld. Schijnbaar moesten eerst de heilige huisjes veilig gesteld worden. Lachwekkend hoe sommige (yuppen) ouders reageren op dit nieuws. Wat een groot wassen-neus-nieuws (komt dit woord nou eens in het groene boekje?). Ik zou eerst eens de de nepwereld achter biologisch voedsel aanpakken…. blablabla misselijk word je hiervan. Schijnheiligheid viert weer hoogtij……

  10. Erick Koerts

    @Veld

    Ach, dan stel ik voor dat we jou dagelijks/ wekelijks rubberkogelstukjes ,waar van alles en nog wat in zit naast rubber, laten inademen en doorslikken. Kan vast toch geen kwaad toch?

    Denk eens na…….

  11. Jan te Koppele

    Autobanden slijten. Dat rubberstof ademen we met zijn allen in. Als 24/7 inademen van rubberstof gewoon is geaccepteerd en het gevaar daarvan maar beperkt wordt onderkend is het wel erg vreemd om rubber in kunstgrasvelden als zeer schadelijk voor de gezondheid te kwalificeren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).