Jaarbeursplein is tijdelijk ‘openluchtzwembad’ | De Utrechtse Internet Courant Jaarbeursplein is tijdelijk ‘openluchtzwembad’ | De Utrechtse Internet Courant

Jaarbeursplein is tijdelijk ‘openluchtzwembad’

Jaarbeursplein is tijdelijk ‘openluchtzwembad’
Het huidige Jaarbeursplein. Foto: CU2030
Het water is momenteel ruim twaalf en halve meter diep op het Jaarbeursplein. De aanleg van de ondergrondse parkeergarage heeft een nieuwe fase bereikt nadat er de laatste weken ruim 5000 vrachtwagens vol zand zijn afgevoerd. 

Het water is momenteel ruim twaalf en halve meter diep op het Jaarbeursplein. De aanleg van de ondergrondse parkeergarage heeft een nieuwe fase bereikt nadat er de laatste weken ruim 5000 vrachtwagens vol zand zijn afgevoerd. 

Door het afvoeren van zoveel zand komt het grondwater vanzelf omhoog. Als al het zand is uitgegraven gaan duikers naar beneden en wordt er onderwaterbeton gestort. Daarna wordt het water weggepompt en is de kuip waterdicht.

Tot nu toe zijn er op het Jaarbeursplein 881 damwanden van ene kleine 20 meter de grond ingegaan. Ook zijn er 1200 ankerpalen en 69 ondersteuningspalen aangebracht. In 2018 gaat de garage open en is het plein erboven opnieuw ingericht.

De nieuwe ondergrondse parkeergarage gaat ruimte bieden aan maximaal 800 auto’s voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het NH-hotel en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein.

Door strenge normen en dubbelgebruik zijn deze 800 openbare plekken veel minder dan de 1020 plekken die tot 2012 beschikbaar waren in de bovengrondse parkeergarage op het Jaarbeursplein.

5 Reacties

Reageren
  1. Utrecht weer bereikbaar!

    In het kader van milieu en schone lucht (lees je mee wethouder Lot?) hoeveel uitstoot geven die ruim 5000 vrachtwagens wel niet?!

  2. Jeroen

    Wat een vreemde zet dit toch. Op veel plekken in de stad wordt het gebruik van de auto ontmoedigd, onder andere door stadsboulevards aan te leggen. Maar daarnaast bouwen we een nieuwe parkeergarage om autorijdend Nederland aan te moedigen om met de auto naar Utrecht te komen.

  3. Bart

    Dat is niet vreemd want veel plannen zullen ertoe leiden dat Stationsgebied, jaarbeursterrein en Hoog Catharijne de nieuwe Binnenstad van Utrecht worden.

    De plannen voor stadsboulevards, delen van Singels (Ledig Erf) veranderen in 30 km wegen en alleen t.b.v. bestemmings verkeer zullen de bereikbaarheid van de Oude binnenstad verslechteren.

  4. Paul

    Inderdaad: het centrum wordt slechter bereikbaar voor auto’s, vrachtwagens. En dat is niet erg: bedrijvigheid is al lang verplaatst naar plekken buiten het centrum. Daar wordt het grote geld verdiend. Shoppen, cultuur, paspoort regelen?: OV, fiets, benenwagen pakken en genieten van je reisje. Het weren van auto’s uit binnensteden is een wereldwijde ontwikkeling die onomkeerbaar is. Wen eraan of mopper er de rest van je leven over.

  5. Berend

    @Bart: De Utrechtse binnenstad is uitstekend bereikbaar. Je komt overal makkelijk met de fiets, en Utrecht heeft vele buslijnen die door en om de binnenstad rijden. Het mooie van onze binnenstad is dat deze zo compact is dat je alles zelfs te voet kunt doen! Succes! Hopelijk zien we de komende jaren nóg minder auto’s in de stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).