Jong bezoek in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Jong bezoek in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Jong bezoek in Utrecht

Jong bezoek in Utrecht
  Er komt een nieuwe directeur bij Utrecht Marketing. Hij wordt de baas van Utrecht Cultuur promotie en van Utrecht Toerisme, die nu zijn samengevoegd. En, oh horreur, zo las je op internet, hij komt uit Amsterdam…

 

Er komt een nieuwe directeur bij Utrecht Marketing. Hij wordt de baas van Utrecht Cultuur promotie en van Utrecht Toerisme, die nu zijn samengevoegd. En, oh horreur, zo las je op internet, hij komt uit Amsterdam…

Als je de reacties geloven moet, kan het echt niet erger.

Werkspoor

Au, dat doet mij pijn, want ik kom ook uit die vermaledijde hoofdstad.

Gelukkig als kind van een arbeidsmigrant: mijn vader werkte voor Werkspoor, eerst in Amsterdam, later in Utrecht. Hij bracht mede welvaart voor de stad. Ik herinner me echt niet dat we niet welkom waren.

Maar nu ligt dat inmiddels anders. In het hedendaags lokaal nationalisme mag je kennelijk al niet meer van 40 kilometer verderop komen, erger moet het toch niet worden.

Dronken tobbes

Interessanter zijn de reacties die de beeldvorming van Amsterdam afzetten tegen een gewenst beeld van Utrecht. We willen geen dronken tobbes erbij, die hebben we zelf immers al  voldoende. Zie de onsmakelijke kotsroute. Zal dus ook wel import zijn..

Een gewone stad

Hopelijk heeft Utrecht Marketing al nagedacht over het huiswerk voor deze nieuwe directeur.

Als we de berichten goed begrijpen, gaat het in elk geval om het beeld van Utrecht als ‘gewone’ stad.

We willen liever niet dat mensen naar ons toe komen voor de koffieshops, en ook niet voor de prostitutie. Allemaal dingen die overigens ook horen bij een ‘gewone stad’. Maar we hebben daar geen toeristen bij nodig, de stad houdt dat liever voor zichzelf.

En vooral: we willen er liever niet beroemd om zijn.

Kennis, cultuur

Prima, dan moeten we bedenken welk beeld we wel naar voren willen schuiven om het type bezoekers te krijgen dat we ambiëren.

Dus zal het wel gaan om kennis en cultuur, gecombineerd met de gemiddelde leeftijd. Utrecht is immers jong, en dat willen we weten.

Met kinderen

Zou het een goed idee zijn om juist toeristen met jonge kinderen te trekken?

Dan moet je hier wel veilig met je kind op straat kunnen lopen, oppas kunnen regelen, een boterham met hagelslag kunnen bestellen, en nog zo wat. Plekken waar je luiers kunt verwisselen zijn er. Publieke toiletten van enige allure nog wat minder. Valt wat aan te doen.

Veel kindervertier

We hebben wel al van alles  in de aanbieding qua vertier. Een willekeurige opsomming:

 • Het Spoorwegmuseum, Nijntje, pannekoekenkelders, Speelklok ,
 • het Universiteitsmuseum en Bier en Appelsap Het Maxima park is ook niet te versmaden.
 • En in de meeste fietsenstallingen kun je een buggy lenen.

Ooit kenden buitenlanders de kinderhoeken in onze postkantoren. Werd bijzonder gevonden. Dat kunnen we allemaal opnieuw uitvinden.

Jong bij elk evenement

Het zou leuk zijn als bij lokale evenementen altijd dat aspect jong ook een rol zou spelen. Toen de Tour de France hier startte, hielden kinderen hun eigen wielertoertjes. Zoiets zou standaard bij andere sportevenementen kunnen. Bij de Maliebaanloop bestaat ook al een traject voor mini`s.

De Stijl voor alle leeftijden

Volgend jaar vieren we het Jaar van De Stijl. Rietveld, Mondriaan, allemaal krijgen ze veel aandacht. Meteen maar bedenken hoe we daar het aspect ‘jong’ aan kunnen plakken? Anders bedenkt die Amsterdammer dat straks vast nog wel even.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

4 Reacties

Reageren
 1. Marcel Benders

  Beste Trude,

  Hoe iemand met uw/ jouw blik afvies mag geven bij de UDB, het is mij een raadsel.

  De beste man is niet welkom, omdat hij Amsterdammer is, de beste man is niet welkom, omdat de gemiddelde Utrechter niet zit te wachten op meer toerisme en misschien ook wel niet op meer welvaart die toch maar in de zakken van enkelen verdwijnt. De mythe dat wij allemaal wel varen bij economische groei is al lang doorgeprikt. Utrecht hoeft van veel Utrechters niet nog meer op de kaart komen te staan. Utrecht hoeft van de meeste Utrechters niets meer dan Utrecht te zijn. Deze beste man heeft onder andere door zijn honger naar meer en zijn ‘I Amsterdam’- campange er voor gezorgd dat Amsterdam geen leefbare stad meer is voor zijn inwoners, maar een AirBnB- en Uberpretpark. De hele stad is zo’n beetje gericht op toerisme tegenwoordig en niet gericht op haar inwoners. Dat is het probleem. Net als ik worden de meeste inwoners van Utrecht al dol na een middagje in Amsterdam te zijn geweest. Niet voor niks dat veel mensen die van buiten komen beuwst kiezen voor Utrecht en niet voor Amsterdam. Door nog meer en meer te willen als Utrecht graaf je het eigen graf, al ben ik bang dat het graf er al aardig ligt, maar hebben wij inwoners dat nog niet zo door. De koers is al ingezet.

  U en vele anderen hoeven er niet zo verbaasd over te zijn dat dit enorme weerstand oproept. Wij, de inwoners, gaan er net meer over, hebben er geen invloed op.

  Daarnaast heerst er in Amsterdam financiële chaos en waar werkte deze man ook alweer? Juistem, op de afdeling economie.

  Genoeg argumenten mevrouw Maas?

  Wij Utrechts willen niet meer en groter. WIj Utrechters zijn bescheiden en tevreden over dat wat is. Wij inwoners zitten niet te wachten op een groter Hoog Catherijne, op meer wolkenkrabbers, op ‘Kades’, een groot deel van inwoners zat al niet te wachten op een tourstart, omdat dit ten koste ging van budget voor onder andere amateursport. Wij, een groot deel van de Utrechters, hadden liever cultuurzalen verspreid over de stad dan alles in 1 in TivoliVredenburg, dat tot nog toe meer geld heeft gekost dan dat deze centralisatie heeft bespaard.

  Wij , een groot deel van de Utrechters, eren dategene wat is en zijn daar blij en tevreden mee. Er hoeft geen aandrang te zijn naar meer, naar groter, naar nog belangrijker. Utrecht is Utrecht en we moeten vanuit die kracht gaan denken. Spiegel je als stad aan Gent ipv aan Rotterdam.

  Helaas wil u en andere invloedrijke personen niet luisteren en is mijn betoog aan blinden gericht. Doe er me wat u wil, maar u zou kunnen overwegen naar mij te luisteren. Als u tenminste geïnteresseerd bent in reacties op uw column.

 2. Annemiek

  Hear hear!

 3. Paul

  Dank voor het bericht Trude !
  De domtoren en de tour was er nooit gekomen als we steeds voorang zou geven aan middelmatigheid, of angst van sommige.

 4. Kuch

  @ Paul

  Tuurlijk joh, laten we nu een nieuwe domtoren bouwen en iederen dwingen daar een extreem hoge belasting voor te betalen. Dat geld gaan we allemaal niet uitgeven aan nutsvoorzieningen en nuttige dingen, maar aan een toren, een statussymbool. Even laten zien dat wij als Utrecht de grootste piemel, ik bedoel hoogste toren hebben. Zo ging dat ongeveer in de middeleeuwen. Blij dat we dat niet meer doen idd ja. Als jij als stad een torentje nodig hebt om je te profileren en daar als man je identiteit aan moet ontlenen. Tja, dat zegt wel iets over jezelf eigenlijk ja.

  Het is dat die toren er nu eenmaal staat en het nog best een mooi ontwerp is, anders…….pfffff. En kom nu niet met Parijs aan. De meeste Parijzenaars gruwelen nog steeds van de Eifeltoren.

  En die Tour, tja, er is niemand meer in Europa, behalve een paar naast hun schoenen lopende Utrechters en burgemeester van Zaanen, die weet dat de tour vorig jaar in Utrecht startte. Vraag maar eens als je in het buitenland bent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).