Jonge senioren: sleutel tot een andere woontoekomst? | De Utrechtse Internet Courant Jonge senioren: sleutel tot een andere woontoekomst? | De Utrechtse Internet Courant

Jonge senioren: sleutel tot een andere woontoekomst?

Jonge senioren: sleutel tot een andere woontoekomst?
COSBO behartigt de belangen van ouderen in de stad Utrecht. Directeur Martina van den Dool zal op deze plek een keer per maand een column schrijven over wat ze meemaakt.

COSBO behartigt de belangen van ouderen in de stad Utrecht. Directeur Martina van den Dool zal op deze plek een keer per maand een column schrijven over wat ze meemaakt.

“Een verhuisadviseur? Geen denken aan, ik wil helemaal niet verhuizen!”, zei een 70-plusser tijdens een wijkbijeenkomst over wonen. Een veel gehoorde reactie op de suggestie om vragen over kleiner of geschikter wonen eens met een woonspecialist te bespreken. En die heet in Utrecht nu eenmaal verhuisadviseur, maar wooncoach (of -adviseur) zou eigenlijk een passender benaming zijn. Want vaak leiden de gesprekken met ouderen niet eens tot verhuizing, maar ze geven wel inzicht in de eigen woonsituatie en de mogelijkheden (of beperkingen) voor later. Mensen stellen doorgaans een verhuizing of verbouwing meestal uit tot het echt niet meer gaat.

Het verschil tussen woonwensen en woonmogelijkheden kan behoorlijk groot zijn, dat geldt voor alle generaties. Een jongere die net op kamers gaat, weet doorgaans wel dat de huurprijs naar verhouding van de leefruimte behoorlijk zal zijn. Leuke huisgenoten en het uitgaansleven zullen een hoop goed maken. De fase van samenwonen en eventuele gezinsuitbreiding brengt weer heel andere woonwensen met zich mee, met het nodige pas- en meetwerk qua financiering. Maar naarmate de jaren vorderen en het aantal huisgenoten afneemt (meer dan de helft van de inwoners van Utrecht woont alleen!), zie je ook de bereidheid om te verhuizen afnemen. Best begrijpelijk, want verhuizen is niet goedkoop, vaak stressvol en je verlaat een vertrouwde woonomgeving. Uit recent onderzoek (RaboResearch) blijkt het ook weer: vooral de 75-plussers zijn honkvast. Er is wel een groeiende groep senioren die open staat voor nieuwe woonvormen, waar zorg en faciliteiten in de buurt zijn. Maar het moet vooral niet lijken op de vroegere bejaardenoorden natuurlijk, want dat was voor echt oude mensen.

Zo´n negen procent van de Utrechters is nu 55-64 jaar en onder die groep is de veranderingsbereidheid groter, blijkt eveneens uit onderzoeken. Dus daar liggen kansen om meer beweging op de huizenmarkt te bewerkstelligen en daar zou het lokale beleid dan ook op ingericht kunnen worden. Momenten om echt over de eigen woontoekomst te gaan denken zijn bijvoorbeeld baanverlies of pensionering, alleen komen te staan of wanneer een huis groot onderhoud behoeft. Wat is voor jou het beste op dat moment en wat zijn dan je reële mogelijkheden, hier of ergens anders? Het zou goed zijn als mensen daar beter in ondersteund werden, bijvoorbeeld met inzet van onafhankelijke adviseurs, of in praktische zin met aantrekkelijke financieringsvormen voor huisaanpassingen of voorrang bij verhuizing naar passender woningen. Op die manier voorkom je niet alleen dat er weer een generatie senioren in ongeschikte woningen wacht tot er ongelukken gebeuren, maar stimuleer je tevens de zo noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt.

Zo kunnen jonge senioren zomaar ineens de sleutel tot een andere woontoekomst zijn.

Martina van den Dool
Belangenbehartiger bij COSBO Stad Utrecht
Kijk ook eens op de website: utrecht.voorlater.nl

5 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “Zo´n negen procent van de Utrechters is nu 55-64 jaar en onder die groep is de veranderingsbereidheid groter, blijkt eveneens uit onderzoeken. Dus daar liggen kansen om meer beweging op de huizenmarkt te bewerkstelligen en daar zou het lokale beleid dan ook op ingericht kunnen worden. ”

  Ik heb daar hele nare gevoelens bij. Want het komt er feitelijk op neer om die groep uit hun huis te krijgen en te verkassen naar oorden waar jonge mensen hun neus voor ophalen maar hard nodig zijn, zodat de jonge generaties hun huizen kunnen innemen in een stad waar ze vermaakt kunnen worden.
  Niet omdat er een woning te kort is, want dat is over 10 à 15 jaar opgelost dankzij natuurlijk verloop en nieuwbouw, maar omdat die hoog opgeleide verwende jonkies die zichzelf niet eens kunnen vermaken daar niet op willen wachten. Want Utrecht heeft ook de meeste hoger opgeleiden van heel Nederland.

  Ik zou zeggen tegen al die afgestudeerde provinciaaltjes: ga lekker terug naar het dorp waar je vandaan komt en pas daar je opgedane kennis toe en zorg daar voor meer werkgelegenheid en leven in de brouwerij. Want de provincies snakken naar jonge mensen!

 2. Peter

  Leuk stukje. Ik hoop dat je je functienaam kan wijzigen in wooncoach. Het zou raar zijn om door te gaan met een functienaam die mensen afschrikt.

 3. Koel Hoofd

  “Zo´n negen procent van de Utrechters is nu 55-64 jaar en onder die groep is de veranderingsbereidheid groter, blijkt eveneens uit onderzoeken. Dus daar liggen kansen om meer beweging op de huizenmarkt te bewerkstelligen en daar zou het lokale beleid dan ook op ingericht kunnen worden.”

  Wat willen ze met die mensen doen? De stad uit jagen met ‘nudges’?

  De overheid heeft dit woningprobleem gemaakt omdat de overheid systematisch ingrijpt waar dat niet hoeft (=makkelijk), maar niet ingrijpt wanneer dat wel moet (=moeilijk), en dat al decennia lang. Leve de democratie?

 4. cas

  lekker al die mensen een sale – leaseback constructie aanpraten 😉 Of gewoon het beste doen wat mogelijk is: Gewoon niet mee bemoeien! Laat de mens gewoon eens rustig zijn leven lijden zonder steeds maar hopeloos proberen in te grijpen voor eigen profijt.

 5. mary

  Een belangrijke reden om niet te (willen) verhuizen als oudere is; kleiner huis/flat maar wel meer gaan betalen, dus verhuizen ze niet, zou ik ook niet doen! Schuld van onze regering…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).