Open Brief: ‘Een kankergoed IBB-Fest. Toch, SSH?’ | De Utrechtse Internet Courant Open Brief: ‘Een kankergoed IBB-Fest. Toch, SSH?’ | De Utrechtse Internet Courant

Open Brief: ‘Een kankergoed IBB-Fest. Toch, SSH?’

Open Brief: ‘Een kankergoed IBB-Fest. Toch, SSH?’
Steen tijdens zijn optreden op het IBB-Fest. Beeld: Instagram / Steen
Het optreden van de veelbesproken Utrechtse rapper Steen gisteren op het jaarlijkse IBB-Fest is niet bij alle bezoekers in goede aarde gevallen. Maaike Wit was één van de bezoekers en begrijpt helemaal niks van het optreden. “Ik zeg 1, 2, 3, dan zeggen jullie kanker!”, was een onderdeel van de act. “Met zoveel muzikaal talent in onze stad en zo weinig geld voor cultuur, viel de keuze op werkelijk rapper Steen?”

Het optreden van de veelbesproken Utrechtse rapper Steen gisteren op het jaarlijkse IBB-Fest is niet bij alle bezoekers in goede aarde gevallen. Maaike Wit was één van de bezoekers en begrijpt helemaal niks van het optreden. “Ik zeg 1, 2, 3, dan zeggen jullie kanker!”, was een onderdeel van de act. “Met zoveel muzikaal talent in onze stad en zo weinig geld voor cultuur, viel de keuze op werkelijk rapper Steen?”

Gisteren was ik op het IBB-Fest en ik was gelukkig niet de enige. Een gemêleerd
gezelschap van studenten, Sterrenwijkbewoners, nette ouderen in pak en kinderen stond gemoedelijk te dansen en te praten. Het bier was goedkoop, de rij voor de toiletten was lang, oftewel: De sfeer was goed. Totdat rapper Steen kwam.

Ik had nog nooit van meneer Steen gehoord, maar mijn vriend had voor vertrek naar de Ina Boudier-Bakkerlaan een aantal interviews met hem laten zien. Toen moest ik nog grinniken om het taalgebruik van de rapper. Geen zin bij Steen is compleet zonder ‘kanker’ als bijvoeglijk naamwoord. Ook zijn uitspraken, terwijl hij gemasseerd wordt door een schaars geklede dame, over zaken als vermiste katten (“what the fuck boeit zo’n kankerkat?”) en zijn garderobe (“kankerveel sokken, volgespoten sokken”) waren nog enigszins vermakelijk. Een beetje grove humor kan ik wel waarderen en ik dacht dat het overdreven werd voor het interview.

Maar nu zat ik van een afstandje op een boomstronk naar de massa voor het SSHpodium te kijken. “Ik zeg 1, 2, 3, dan zeggen jullie kanker!” De massa joelde vrolijk Steens stopwoord terug. De blote borsten tijdens het optreden van De Kraaien een uur ervoor waren er niks bij. Vol verbazing en schaamte keek ik het aan. Het publiek ging helemaal los, besproeid door blikjes bier. Ik ving nog wat op over KiKa en toen was het afgelopen.

Begrijp me niet verkeerd, het is prima dat iemand als Steen mijn Utrechtse
medebewoner is en doet wat hij, naar eigen zeggen, doet: koffie drinken, snuiven en bier drinken (het bier wil hem immers). Ook leuk dat hij muziek maakt. Ik kan er natuurlijk zelf voor kiezen er niet naar te luisteren. Ik ben dan ook niet teleurgesteld in Steen, maar in het feit dat de SSH een podium wil geven aan dit soort vermaak. Niet alleen het tijdstip met menig kind nog op de been was ongeschikt. Steens teksten sluiten niet aan bij de “ongedwongen, gezellige sfeer” van “een evenement waarbij kunst, cultuur en participatie hoog in het vaandel staan.” Bovendien werd het festival gesponsord door onder andere de Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds en het kfHein fonds.

Met zoveel muzikaal talent in onze stad en zo weinig geld voor cultuur, viel de keuze op werkelijk rapper Steen? De uitgesproken spijt van Bevrijdingsfestival Utrecht om Steen te laten optreden na zijn tweet over zijn wens een concentratiekamp te bouwen om gayrappers te vergassen had toch een waarschuwing moeten zijn?

Ik hoop dat ik volgend jaar, als mijn laatste jaar als tevreden SSH-bewoner is ingegaan, weer in het gras van de IBB-veldjes sta en zonder schuldgevoel kan proosten op een fantastisch gratis festival. Een deel van de baropbrengst gaat immers naar de artiesten…

Maaike Wit

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Franca

  Gruwelijk ongepast, optreden met zulke teksten. Onbegrijpelijk dat zo’n figuur een podium krijgt in de openbare ruimte. De organisatie mag zich hard achter de oren krabben.

 2. Hannah

  Voor een afgewogen mening lijkt het me goed om een veel langer fragment uit zijn songteksten weer te geven, zie hieronder. Ik zou meneer Steen niet snel uitnodigen op mijn verjaardag, maar er zullen wel mensen zijn die menen dat ik het allemaal verkeerd begrijp, dubbele bodems en zo…

  “Geef me een mic gore fucking kanker steenpuist
  Ik spit er op, fock m’n witte kop
  Knijp het uit in je gezicht
  en roggel een schriftje vol
  krijg de pus-pis en kots-kanker
  zuig mn pik maar op pokke kinder bom pus puisten joch putten drugbulten Pullep spuitend rond.

  Druk en lang fuck de kanker, de kanker, kanker
  ben te druk met drugs en drank,
  kanker en ik krijg een geiriteerde huid en kop
  van al die kut rappertjes,
  kanker, kouwe kanker kersemis, bakken erwtenspit,
  Fock je teksten bitch rappers zijn homofiele faggetjes
  behalve de fucking stijn-steen! Já! Kanker!!”

 3. Marsin

  Steen is gewoon een Utrechtse legende. Een artiest die de grenzen van het toelaatbare opzoekt in zijn muziek en beeldende kunst. Ik kan heel goed begrijpen dat anderen hier niet compleet positief op reageren en dat er fragmenten in de show zijn geweest waar niet iedereen zich in kan vinden. Het publiek reageerde overigens zeer enthousiast op het optreden, helaas heeft niet iedereen er blijkbaar van genoten. Ik wel.

 4. Rop

  En volgend jaar zou het prettig zijn als dit Fest om 23:00 uur stopt met hun herrie.

 5. Nils Breunese

  De SSH is toch niet de organisator van IBB-Fest? Volgens mij is de stichting IBB-Fest een aparte stichting en een initiatief van de bewoners.

 6. Yoshua

  Steen had zeker moeten rappen K in plaats van het zogenaamde verschrikkelijke woord kanker.
  Kanker is helemaal geen erge ziekte meer, de meeste vormen van kanker zijn onder controle, net zoals de pest, tyfus en cholera.
  De jongeren onder ons zeggen niet meer tyfus maar kanker en daar is helemaal niets mis mee.
  Als steen had geroepen 1,2,3, ebola, dat zou heel erg zijn geweest.

 7. Scherpschutter

  Diep diep triest dat dit soort geestesziek menselijk uitschot een podium krijgt van mijn belastingcenten om met dat soort geschifte nihilistische pulp andere geesten te vervuilen. Er had ook een getalenteerde violiste van het HKU Utrechts Conservatorium kunnen staan om de wereld te verrijken met prachtige muziek.

  Treurig, maar passend in de culturele de-ontwikkeling die Utrecht momenteel ondergaat.

 8. beestje

  Sorry Marsin. Dat het publuek uit zijn dak ging, wil toch niet zeggen dat alles maar gezegd mag worden?. Geen rekening houdend met de openbaarheid van dit festival. Als je geen betere teksten kunt verzinnen, ben je toch wel een minkukel. En dan worden ze nog verheerlijkt door een publiek dat kennelijk niet veel meer niveau heeft. Of te veel heeft gedronken of gesnoven. En hebben ze dat niet gedaan; des te erger. Legende of niet, heeft hier niets mee te maken. En de randen van het fatsoen heeft hij allang overschreden. Wat heb je toch een trieste figuren in de wereld.

 9. Niek Veerman

  Ook hier weer de verhuffering van de maatschappij duidelijk in beeld gebracht.
  Verschrikkelijk……ga zo door, ga zo door.
  Dan zijn we straks aan alles gewend.

 10. Tim

  De Nederlandse maatschappij bestaat uit vele lagen, sommige mensen vinden de muziek van Steen geweldig. Zo ook veel bewoners van de aangrenzende wijk Sterrenwijk, die in grote getallen op deze artiest af kwamen. Ik als student heb er ook van genoten. De sfeer tijdens het hele festival en vooral het optreden van Steen, was geweldig. Zo gemoedelijk heb ik Sterrenwijk en de bewoners van het IBB complex nog nooit gezien. Dat muziek zo iets doet, vind ik prachtig. Dat de teksten dan controversieel zijn, vind ik bijzaak.

 11. Tim

  Overigens ben ik van mening dat je zulke zaken beter aan kan pakken met een open brief naar de organisatie, dan in de media. Misschien is dit al wel gebeurt, dat zou ik niet weten, maar gezien dit bericht een dag na het optreden verschijnt, lijkt het me sterk dat er dialoog geweest is.

 12. Theo

  Yoshua; nog zeker nooit in je naaste omgeving iemand met kanker meegemaakt?? Dat piep je wel anders. Laat het je bespaard blijven! Wat een zielig niveau…

 13. Kilgoretrout

  @Yoshua;

  Ik weet niet waar jij woont, maar in het land waar ik woon is kanker doodsoorzaak nummer 1. Bijna 1 op de 3 Nederlanders sterft er nu aan. Ook voor wie succesvol behandeld kan worden zijn chemokuren slopende maandenlange ziektebedden. Voor veel mensen is kanker dus ook een woord dat associaties opwekt van verschrikkelijk leed.

 14. Dannie Blok

  Ze is vrijdag op 19 jarige leeftijd gecremeerd. Ik had geen behoefte om naar het festival te komen, sorry. Mijn hoofd was vol van wat er in 6 weken kon gebeuren.

 15. beestje

  Beste Tim, we hebben het niet over de muziek, maar over de teksten! Laat dat duidelijk zijn. Als je mooie muziek weet te maken, maar niet in staat bent om daar mooie, desnoods wat prikkelende, controversiële teksten bij te maken, begin ik aan het vakmanschap te twijfelen. Je kunt die twee niet loskoppelen. Zeker bij rappers waar de teksten vaak belangrijker zijn dan de muziek. De tekst die ik bij de commentaren heb gelezen zijn van het allerlaagste niveau. Ik hou van pittige teksten, maar dit slaat nergens op. Pure taalarmoede.

 16. Dre

  Geloof dat Yoshua veel praat, maar geen idee heeft wat hij zecht.

 17. Kiezelsteen

  Zo zeg,verzamelen alle zuurpruimen zich tegenwoordig op DUIC ofzo? Ja, Steen zoekt behoorlijk de grenzen op met zijn manier van doen en zijn teksten, maar ik zie dit juist als een uiting van hoe vrij de Nederlandse maatschappij eigenlijk is. Het feit dat een woord als ‘kanker’ over de laatste 10 jaar al totaal zijn associatie met de ziekte aan het verliezen is en steeds geaccepteerder wordt (denk aan de toevoeging van ‘kankeren’ in de van Dale bijvoorbeeld ) vind ik hier ook een voorbeeld van.

  Wat Tim ook al zegt, de Nederlandse maatschappij bestaat uit meerdere lagen, en ook zeker een groot gedeelte van deze verschillende lagen kan Steen wel waarderen. In plaats van dat mensen zich bezig gaan houden hoe vaak iemand kanker zegt, zouden we ook collectief tijd en geld kunnen steken in het daadwerkelijk oplossen van de ziekte die jullie zo erg bevinden. Ik durf, tot mijn spijt, helaas te wedden dat minstens de helft van de zuurpruimpjes hier geen rooie cent aan het KWF geeft.

  Om dit bericht met een vrolijke wending af te sluiten: ik heb zeker genoten van het optreden. Totaal niet mijn muziek, maar de saamhorigheid onder Steen fans is er eentje die je niet gauw vergeet.

 18. Ronn

  We hebben het niet over “teksten”, maar over schelden en nodeloze provocatie.

 19. Tim

  Beste Beestje, ik snap wat je zegt en ben het ook met je eens dat de teksten niet van hoog niveau zijn. Ik denk echter dat voor de fans/liefhebbers van Steen het niet om de “mooiheid” van de teksten of de muziek draait, maar om de uitlaatklep die zijn muziek (inclusief teksten) biedt.
  Wat mijn belangrijkste punt was, was de verbroedering die er ontstond tussen twee groepen mensen die de afgelopen jaren hier en daar moeite hadden om naast elkaar te leven. Dat die tijdens dit optreden samen stonden te feesten, maakte het voor mij een zeer geslaagd optreden.

 20. TIm

  Begrijp me overigens niet verkeerd, ik probeer zijn gebruik van het woord kanker niet op te hemelen door te zeggen dat dat voor sfeer zorgt of iets dergelijks. Ik heb zelf ook familieleden gehad die deze ziekte niet overleefden, maar ik zie het scheldwoord los van de ziekte. Of dit goed is weet ik niet, maar bij het optreden van Steen heb ik geen moment aan deze familieleden en hun leed moeten denken.

 21. Wim

  Beste Marsin,
  Ga eens een middagje kijken op de afdeling oncologie van een willekeurig ziekenhuis, dan beleef je wat KANKER is ..

 22. Johan

  Wat je ook van Steen vindt, de verantwoordelijkheid ligt bij de IBB Fest organisatie die Steen hebben geboekt. Steen laten spelen is controverse, net zoals bij het Bevrijdingsfestival.

  Mij maakt het trouwens geen fuck uit hoe vaak hij het K woord bezigt, het is een vrij land, niemand verplicht je naar Steen te luisteren. Niemand heeft het absolute recht op openbare ruimte en media zonder shockerende kunstuitingen. Staat het je niet aan? Zet de TV op een andere zender, sluit die webpagina of loop weg.

 23. Gregor

  Grappig dat Steen onder het mom van “artistieke vrijheid” alles maar mag zeggen, maar zodra enkele “artiesten” op de Bunnik-Side dezelfde teksten gebruiken is het land te klein, zelfs bij mafkezen als Yoshua en Kiezelsteen. Merkwaardig weer…..

 24. Eline

  Gregor, ik denk dat iemand een mafkees noemen meer mensen beledigd dan het woord kanker gebruiken als bijvoeglijk naamwoord. Moet jij nu ook aan de schandpaal genageld worden?

 25. Martijn

  Ontzettend triest om te zien dat er hier zelfs nog mensen zijn die die uitspraken verdedigen…. Die het dus niet alleen goedkeuren dat die ziekte als bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt, maar het dus als (bijna) normaal beschouwen dat je dat met iets positiefs associeert….

 26. Ben D

  Steen is een ‘artiest’ die zijn gebrek aan inhoud probeert te camoufleren door te schreeuwen over kanker, gays, joden, hitler, vergassen, drugs, hoeren die hij inhuurt, concentratiekampen en nog meer heel stoere dingen, en allemaal dingen die hij haat, zoals zwarten, kanker, gays, joden, hitler, vergassen, drugs, hoeren die hij inhuurt, nazi’s, concentratiekampen en nog heel veel meer heel stoere dingen. Dit doet hij, niet gehinderd door ritmegevoel of andere muzikale aanleg, over fantasieloze slappe rapmuziek heen, want dat is ook stoer.

  Het tragische aan dit ventje is dat het geen ironie is of persiflage, nee hij meent het allemaal. Het is dan ook allemaal grotendeels zijn belevingswereld. Het schoolvoorbeeld van white trash. Daar kan steen zelf allemaal niets aan doen, het zou zelfs bijna zielig voor hem zijn om zo’n leven te moeten ‘lijden’, als hij er zelf niet zo trots op was. Een verwarde persoon die iets meer haat met zich meedraagt dan hij aankan, zou je ook kunnen zeggen.

  Als hij zou worden ingehuurd bij een PVV-bijeenkomst, een sterrenwijkfeest, een Pegida-manifestatie, een anti-zwarte-pieten demonstratie (want hij haat zwarten), een potenrammersfest, of een neo-nazi feest, zou dat logisch zijn. Dat hij op het IBB-fest zijn ‘kunstje’ mag komen doen is tekenend voor deze tijd van verhuftering en normvervaging.

 27. Jan

  Jeetje, het lijkt hier wel de jaren ’80 toen groepen als Run DMC bekend werden.

 28. pb

  K*nker is geen bijvoeglijk naamwoord, maar een voorvoegsel (ook wel prefix).
  Er staat dan ook geen spatie tussen het voorvoegsel en het kerndeel van het woord (vaak een zelfstandig naamwoord of bijvoeglijk naamwoord).

 29. Sjoerd B

  Gefeliciteerd Ben D!! aan je reactie is duidelijk op te maken dat je nooit echt geluisterd hebt naar zijn teksten of dat wat hij werkelijk zegt aan je voorbij gaat. Ik denk het eerste want anders had je geweten hoe belachelijk jij jezelf maakt door hem een racist te noemen.
  White trash 4 life!!

 30. Harry

  Zo jammer dat die jongen niet de intelligentie en muzikale kwaliteiten van z’n pa heeft geërfd. Die kon namelijk wel wat.

 31. Van der Sloot

  Bekijk de documentaire over Steen eens: https://m.youtube.com/watch?v=XuB450HzXDg

  Wellicht levert dat iets meer begrip voor hem op.

 32. Rene van Hove

  Het IBB-Fest is meer dan een studentenfeestje. Naast dat het met steun van de SSH opgezet als officieel huurdersfeest heeft het IBB-Fest ook een verbindende functie tussen het IBB en Sterrenwijk. Het organiseren van dit festival wordt door o.a. het initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht juist gesteund om die verbindende werking.

  Smaken verschillen, meningen zijn talloos en hoewel een dialoog met ons als organisatie prima mogelijk is, kiest deze auteur voor een open brief aan de SSH, welke op eigen verzoek niet inhoudelijk betrokken is bij het IBB-Fest.

  De schrijfster verward haar persoonlijke mening met de belangen van diverse partijen, waarvan niet de moeite genomen is na te gaan wat die belangen zijn of hoe de partijen samenwerken. Dat is betreurenswaardig en zorgt voor nodeloze ophef.

  Feit is en blijft dat nog nooit in de geschiedenis van IBB en Sterrenwijk inwoners uit beide wijken zo gebroederlijk naast elkaar zoveel plezier hadden. Het is Steen die dat voor elkaar gekregen heeft.

  Steen is een controversiële artiest. Van controversiële artiesten kun je vaak verwachten dat ze controversieel zijn.
  Dat neemt niet weg dat Steen, zijn show en zijn teksten onderdeel zijn van het culturele landschap, een landschap waaruit wij elk jaar met succes zo breed mogelijk programmeren en waar duizenden bezoekers afgelopen zaterdag volop van genoten hebben.

 33. Hans Brouwer

  Als kankerpatiënt walg ik van het gebruik kanker op deze manier. Ik vind het echt verschrikkelijk.

 34. Sjoerd B

  Dankjewel @ van der sloot
  dacht (onterecht blijkt nu) dat ik geen link in reactie kon plaatsen

  @Ben D
  Heb er nog ff over nagedacht en misschien heb jij wel gelijk en is Steen inderdaad een sluimernazi.
  https://www.youtube.com/watch?v=u0hPj6J10wg

 35. Muizenis

  Het gebruik van het woord kanker verziekt de taal! Er is geen enkel ander land waarin zoveel met ziektes gevloekt wordt als in Nederland. Vloeken is sowieso al een uiting van een laag verbaal vermogen. Gebrek aan opvoeding, gebrek aan respect maar vooral een gebrek aan kennis over bijvoorbeeld kanker… dat is echt iets anders dan een chronisch griepje.

 36. Ties

  Het is ook maar hoe je dingen wil interpreteren…

  Voor mij is het maximaal absurdisme en ik kan er prima om lachen. Als je dit allemaal al te serieus wil nemen zou ik toch even je persoonlijke zoutkorrel voorraad checken…

 37. Katja

  Is iedereen die een paar woorden op monotone toon spreekt opeens een “rapper” ?
  Ik ken diverse mensen die aan die kloteziekte zijn bezweken, en gebruik dat woord nooit (meer) als voorvoegsel !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).