Kun je in Utrecht nog op niveau eten? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Kun je in Utrecht nog op niveau eten? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Kun je in Utrecht nog op niveau eten? Dat is de vraag

Kun je in Utrecht nog op niveau eten? Dat is de vraag
Hotel restaurant Karel V in Utrecht. Foto: DUIC / Nienke Kamphuis
Er staan geen Utrechtse restaurants in de top 100 van de culinaire gids Lekker. Dat is nu al voor het derde jaar op rij. Karel V lukte het voor het laatst. Wel zijn de Utrechtse restaurants Podium onder de Dom, Karel V, Simple en restaurant Wilhelminapark in de top 500 opgenomen. Kun je in Utrecht nog op niveau eten? Dat is de vraag.

Er staan geen Utrechtse restaurants in de top 100 van de culinaire gids Lekker. Dat is nu al voor het derde jaar op rij. Karel V lukte het voor het laatst. Wel zijn de Utrechtse restaurants Podium onder de Dom, Karel V, Simple en restaurant Wilhelminapark in de top 500 opgenomen. Kun je in Utrecht nog op niveau eten? Dat is de vraag.

Toon Naber, algemeen directeur Grand Hotel Karel V

“De vraag is of culinaire gidsen het wel zien”

“Natuurlijk kun je in Utrecht op niveau eten. In Grand Hotel Karel V hebben we altijd onze culinaire ambitie uitgesproken. En we kunnen uit de vele recensies van ons Restaurant Karel 5 en onze Bistro Karel 5 niet anders dan concluderen dat dit niveau door de gast herkend en erkend wordt. En zo zijn er nog vele goede collegarestaurants waar ik mijn hotelgasten zonder enige twijfel naar zou doorverwijzen. De vraag is dus niet zozeer of het niveau in de stad Utrecht aanwezig is, maar of de culinaire gidsen het wel zien. Zoals Gault&Millau, Lekker en last but not least Michelin. Lange tijd dacht men dat er in Utrecht alleen buitenlandse en studentenrestaurants zouden zijn, maar dat is allang niet meer zo. Wellicht moet dat kwartje nog vallen bij sommige recensenten met een Randstad-perceptie. Kwaliteit komt vanzelf bovendrijven en wordt uiteindelijk wel gezien. Gewoon lekker blijven doorkoken!”

Leon Mazairac, chef Podium onder de Dom

“‘Lekker’ is niet geloofwaardig”

“Het kwalijke van deze stelling is dat het gebaseerd op Lekker. Dat is een kansloos blad en totaal niet meer geloofwaardig. Natuurlijk hebben we nog goed eten in Utrecht! Iedere stad krijgt de horeca die het verdient en de eetcultuur wordt bepaald door het gemiddelde. Dat is in Utrecht gewoon heel hoog. Je kunt restaurants niet vergelijken, want elk restaurant is uniek. Het is een gevoelige branche die onder druk staat en waarin veel mensen keihard werken voor weinig geld. Zelf hecht ik daarom meer waarde aan beoordelingen van Gault&Millau en de Michelingids. Die zijn wel betrouwbaar, gemaakt door professionals en niet door een stel hobbyisten. Kijk naar Karel V, Héron, Concours of Vaartsche Rijn. Dat zijn echt goede restaurants. Iedereen is een beetje bang voor een recensie van bijvoorbeeld Lekker, maar mij interesseert het niet. Wij hebben dus niet het idee dat het door professionals wordt geschreven en ik hecht meer waarde aan het oordeel van de gasten.”

Jeroen van Nijnatten, traiteur en cateraar

“Podium onder de Dom is sterwaardig”

“Het lijkt een beetje alsof het blad Lekker consequent geen Utrechtse restaurants in de top 100 wil plaatsen, maar Utrecht heeft het ook een beetje aan zichzelf te danken; andere steden hebben een grotere verscheidenheid aan restaurants. Hier lijkt veel op elkaar. Er is geen race om je daarin te profileren. Dat heeft te maken met de samenstelling van de stad. Utrecht is natuurlijk wel een beetje een studentenstad, kijk maar naar de opkomst van alle pizza- en hamburgertenten. Persoonlijk vind ik dat jammer, want dan moet ik buiten de stad eten. De restaurants die wel goed zijn, zitten op maandag al bomvol voor het weekend. Concours, Héron en Wilhelminapark zijn niet duurder dan andere restaurants, maar wel enorm goed. Daarnaast had Podium onder de Dom wel echt in die top 100 moeten zitten, dat is een sterwaardig restaurant.”

Erik Derksen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland Utrecht, eigenaar restaurants Buurten en Buurten in de Fabriek

“Volgens mij krijgt Utrecht dit jaar wel een Michelinster”

“Ik was wel wat verbaasd over de lijst, omdat ik weet wat er op culinair niveau aan de hand is in Utrecht. Deze lijsten zijn eigenlijk achterhaald, maar scoren wel met publiciteit. Ze worden breed uitgemeten in de pers en iedereen heeft er een mening over. Ik vind dat we heel goed bezig zijn in de stad. Ik ben al dertig jaar ondernemer en de laatste vijftien jaar is er een inhaalslag gemaakt, die is ongeëvenaard. Natuurlijk zou het vanuit een marketingoogpunt fijn zijn om een Michelinster te hebben in de stad. Ik gun het mijn collega’s van Podium en Karel V om die te krijgen, en volgens mij gaat het er dit jaar van komen. Maar dat is vooral belangrijk voor foodies en toeristen, want ik vind dat je nu al op vele plekken in de stad erg goed kunt eten. Ik zou zo tien tot vijftien restaurants kunnen opnoemen: Le Jardin, WT Urban Cafe & Kitchen en Chez Jacqueline bijvoorbeeld, maar ook restaurant Brass zie ik nooit op lijstjes staan. Daar kun je prachtig eten. Het is jammer van die lijst, maar je moet weten wat er in de stad te vinden is.”

Wat denk jij?

Kun je in Utrecht nog op niveau eten?

View Results

Loading ... Loading ...

Dit artikel stond eerder in de DUIC krant. Lees hem hieronder nog eens terug.

25 Reacties

Reageren
 1. Gerwin

  En vergeet Simple en WT Kitchen & Bar niet.. Al blijft het in Utrecht lastig om een restaurant te vinden die consequent ‘geweldig’ kookt en een uitnodigde entourage / interieur biedt. Neem Concours, heerlijk gegeten maar is zo volgestopt met tafeltjes dat je anoniem zit te eten.

  Vergeet overigens ook de Goedheyd niet, waanzinnig lekker eten, geweldige bediening met een paar goed zittende stoeltjes wat mij betreft beter dan veel sterrenrestaurants.

 2. WvR

  @Gerwin: Helemaal mee eens. Ook noemenswaardig:
  * Keuken van Gastmaal
  * Amberes (al een tijdje niet meer geweest, maar hoor nog steeds goede verhalen)
  * Goesting (al een tijdje niet meer geweest, maar hoor nog steeds goede verhalen)

 3. Coquita

  Probeer ELVI eens!!

 4. Dirk

  @WvR Amberes heet tegenwoordig L’Ami Jac en de kwaliteit is nog steeds heel hoog.

 5. Jaap klien

  Amberes is niet meer… Maar de vervanger: l’ami jac is top! Net als simple, Karel, Florent, gastmaal, héron en wilhelminapark. Wt nog net niet maar wordt alleen maar beter. Podium wat pretentieus en te prijzig maar zeker goed! Dus het is geen woestijn maar ook geen culinaire oase… En volgens mij weet iedereen dat de lekker een corrupte bende is!!!

 6. Kaj

  Je kan in Utrecht fantastisch eten, op veel verschillende niveaus. Er zijn zoveel zaken die al jarenlang keihard werken en goed eten serveren, je moet misschien wat beter zoeken maar het is er zeker wel. Bovenaan Podium en Karel 5, maar ook bij Heron, Concours, Le Jardin, de Klub, WT, Simple, Luc, Florent, Vaartsche Rijn, bistrot Le Canard, wilhelminapark, and the list goes on…

 7. JdV

  Persoonlijk ga ik voor Meneer Buscours, de Goedheyd en Blauw. Goed, orgineel eten voor normale prijzen. Professionele bediening en gastvrijheid.

 8. Frits

  Echt gebeurt,,,utrecht,,,deze wijn is echt smerig ober,,,reactie,,klopt hebben we vaker klachten over gehad
  Nog een,,,waarom serveert u geen groenten?
  Reactie ober,,,ach groenten,,,die eten de mensen nooit op
  Ik zal de naam van het restaurant niet noemen
  Utrecht,,,net buiten het centrum

  Als u toch heeeel lekker wilt eten,,,rest podium. Topzaak utrecht

 9. Roderik

  Mag ik “cest ca” toevoegen… Ik ken de rest ook en deze mag dan niet ontbreken…

 10. Karel V

  Hmm. Aardige restaurants in Utrecht: ja. Top, nee. Algemeen: grauwe middelmaat. Goed eten in Brass, Mijnheer Buscourr, De Goedheyd. Maar dan houdt het al snel op hoor. En Simple moet nu eens a la carte eten gaan bieden.

 11. Jaap

  Zolang je nog meerdere dagen en/of weken van tevoren moet resererveren denk ik dat het nog wel meevalt.
  En wij hebben Syr wij hebben Bras en Orlof aan de Kade en niet te vergeten Gys en nog heeeel veel andere zeer goede restaurant’s.zoals Saygon en Surya enz enz.
  Dus we zullen het er maar op houden dat de keurmeesters of daar niet geweest zijn.of gewoon geen smaak hebben?

 12. Hans Kengen

  Lekker heeft wat mij betreft zijn tijd gehad! Zijn toch weer de reeds bekende namen die we voorbij zien komen. Er zijn in Utrecht ook voldoende goede restaurants en ondernemers te vinden. Deze worden helaas te vaak, onterecht, overgeslagen door de gevestigde ‘orde’ …. Kijk maar eens wat de heren in de 3-Haringstraat en ‘t Wed hebben weten te creëren.. Ook de goede klassieke keuken wordt buiten beschouwing gelaten…. Al lang niet alleen maar snelle happen voor studenten maar koken met aandacht.

 13. Monique

  Over smaak valt niet te twisten. Dat ga ik dus ook niet doen hier.
  Wel lijkt Lekker geen goede graadmeter te zijn.
  Wat ik persoonlijk jammer vind is dat het utrecht ontbeert aan Bib gourmands, alleen Elvi heb ik begrepen. Dat is mijn grootste kritiek je moet veel geld neerleggen om echt goed te kunnen eten ín Utrecht (Karel V , podium….).

 14. Mimi

  Vergeet ook Zies niet! Heel jammer dat DUIC nu wéér een dergelijk artikel met zo’n suggestieve kop plaatst. We hebben hier verdorie aanmerkelijk veel meer restaurants “op niveau” dan mijn budget (en BMI) aan kan en daarbij neemt het kwalitatief fantastische aanbod eerder toe dan af dus vanwaar de toevoeging “nog”?

  De titel van het artikel had ook kunnen zijn “Kan Lekker het Utrechtse restaurantaanbod nog steeds niet op waarde schatten? Dat is de vraag”.

 15. stefan

  wat een geneuzel. in een snackbar kun je ook prima eten.

 16. WvR

  @Dirk: Top, dan ga ik er binnenkort zeker een hapje eten 🙂

 17. Barend

  Nou ja. Die tentjes aan het Wed en Drieharingstraat zoals hier boven gezegd. Kun je prima eten hoor, daar niet van. Maar toch echt niet meer dan middelmaat. Echt goede restaurants zijn er nauwelijks. Studentenstad he..

 18. Ineke

  Vorige week voor de eerste keer bij gastmaal gegeten, zeker net zo lekker (eten en wijnen) als bij Karel V en Wilhelminapark, maar voor veel minder geld. Helaas is de akoestiek bij gastmaal net als van veel restaurants in Utrecht gericht op jongeren met zeer goede oren. Geen enkele voorziening om het geluid van de bar, keuken en luide praters te dempen.

 19. maarten van den oever

  De reacties verbazen me. Podium, dat ik uit eigen ervaring ken, is een restaurant met een hoog toneel gehalte en weinig kwaliteit in smaak, en zou het dus zeker niet tot een michelinster moeten mogen schoppen. Michelin kijkt naar smaak van wat je op je bord kijkt, niet naar de theatrale vertoning. Vergelijk bijvoorbeeld eens met Yin en Lam in de reyndersstraat in Antwerpen. Een ster, super sober, geen vertoning, heel simpel eten (en ook genoeg, wat je van Podium niet kunt zeggen) en super kwaliteit van smaak. Daar gaat het over. Nederlanders houden niet van opgedoft gedrag en daarom doen die zogenoemde ‘top’restaurants het in Utrecht nauwelijks, maar zoiets als De Heeren van Leeuwen’ dendert als een trein, juist vanwege de kwaliteit.

 20. Peter

  San Siro mag ook zeker niet ontbreken!

 21. Bart Jansen

  L’Ami Jac

  Niets meer en niets minder, als er een restaurant naar een ster kan dan is het L’Ami Jac. Voormalig Amberes, zelfde chef.

 22. Rijssel

  Wat mij betreft staat Sparkling ook nog hoog in ‘t lijstje hoor. Gastronomisch goed op orde in breedste zin van ‘t woord.

 23. Connie IdM

  Gisteren bij Héron Petit Restaurant gegeten. Echt bijzonder en voor een goede prijs. Alles klopt: bediening, eten, sfeer..! TOP!!!!

 24. max hiehle

  Heel kort:Meneer Buscourr.

 25. Student

  Bij de febo kun je ook best wel goed even. De shoarmazaakjes op de kanaalstraat en de amsterdamsestraatweg kunnen er ook wat van!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).