Kunstuitleen Utrecht bestaat 30 jaar! | De Utrechtse Internet Courant Kunstuitleen Utrecht bestaat 30 jaar! | De Utrechtse Internet Courant

Kunstuitleen Utrecht bestaat 30 jaar!

Kunstuitleen Utrecht bestaat 30 jaar!
Het was even wennen in 2014, toen moest de Kunstuitleen Utrecht het statige pand aan de Maliebaan waar het sinds 1986 was gehuisvest min of meer gedwongen verlaten. De Kunstuitleen nam zijn intrek in een tot galerie omgetoverde grote winkelruimte in de St. Jacobsstraat. Het leek een aderlating, maar nu, twee jaar later, blijkt de verhuizing een zegen.

Het was even wennen in 2014, toen moest de Kunstuitleen Utrecht het statige pand aan de Maliebaan waar het sinds 1986 was gehuisvest min of meer gedwongen verlaten. De Kunstuitleen nam zijn intrek in een tot galerie omgetoverde grote winkelruimte in de St. Jacobsstraat. Het leek een aderlating, maar nu, twee jaar later, blijkt de verhuizing een zegen.

De kapitale villa aan de Maliebaan nr. 42, was dan wel statig maar de vele kamers op verschillende niveaus waren lastig in te richten, de vloeren kraakten en de entree voor veel mensen een (te) hoge drempel. Misschien zijn die nadelen toen niet altijd onderkend, maar worden nu, na twee jaar ervaring op de nieuwe locatie wel duidelijk. Er ging wel wat aan deze verhuizing vooraf vertellen Martine Angelier (communicatie) en Miriam van Kampen (collectiebeheer). Maar eerst even terug in de tijd.

Het begon allemaal met het beëindigen van de Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR) in 1986. Deze regeling hield in dat de overheid kunst aankocht van Nederlandse kunstenaars die daardoor verzekerd waren van een zeker inkomen. De door de BKR aangekochte kunst werd over rijksgebouwen verspreid. Het stopzetten van deze, voor kunstenaars zeer gunstige regeling, dwong hen zelf hun broek op te houden.

Een aantal Utrechtse kunstenaars nam het initiatief om kunst tegen een klein bedrag per maand uit te lenen. Het zou de voorloper zijn van Stichting Kunstuitleen Utrecht die dit jaar het dertigjarig bestaan viert. Vanaf de start was de doelstelling van de Kunstuitleen om hedendaagse kunst onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek, daarbij werd ook veel aandacht besteed aan educatie. De gemeente- en provincie Utrecht onderstreepte en beloonde die doelstelling met een substantiële jaarlijkse subsidie.

Door bezuinigingen in de kunst- en cultuursector werden deze jaarlijkse subsidies in 2011 (gemeente) en 2012 (provincie) beëindigd. Er moest in 2013 flink worden bezuinigd in het personeelsbestand, maar ook de educatieve projecten voor het basis- en voortgezet onderwijs moesten worden stopgezet. De gesubsidieerde organisatie werd in 2013 omgevormd tot Stichting Kunstuitleen Utrecht. De stichting moest kostendekkend zijn, compleet met vanuit de gemeente aangesteld stichtingsbestuur/raad van toezicht. Er kwam een interim directeur, daarna een directeur die vertrok. Het ligt niet in de verwachting dat er weer een nieuwe directeur wordt aangesteld. Het huidige team functioneert naar eigen zeggen als een goed geoliede machine, het bestaat uit acht vrouwen en een man, allen werken ze part-time.

In een periode waarin veel galeries hun deuren sluiten of al gesloten hebben is de vraag gerechtvaardigd of een vorm van kunstuitleen in Utrecht levensvatbaar is? Miriam en Martine beantwoorden deze vraag met een volmondig ‘ja’. De kunstuitleen heeft een collectie van circa 7000 kunstwerken van professionele kunstenaars waarin alle (kunst)disciplines zijn vertegenwoordigd. Er is dus voldoende keus voor iedere smaak en voor elk interieur. De activiteiten zijn recent verder uitgebreid met een kunstwinkel waar designobjecten, gemaakt door Utrechtse kunstenaars direct te koop zijn. Voor kunstverhuur aan bedrijven is een adviserend consulent aangesteld die indien gewenst kan helpen bij het samenstellen van een passende collectie.

In de doelstelling van de nieuw gevormde stichting is ook een educatief aspect opgenomen. Voor de allerkleinsten is een speel/verfhoek ingericht waar niet alleen gespeeld kan worden, maar waar de kinderen ook voor 5 euro per maand een kunstwerk voor op hun slaapkamer kunnen uitkiezen.

Stichting Kunstuitleen Utrecht is dertig jaar jong om maar een cliché te gebruiken, goed bereikbaar met een eigen parkeerplaats en een gratis beschikbare bakfiets voor het vervoer van een kunstwerk. Een kunstwerk kan al worden gehuurd (ook online) vanaf 6,75 euro per maand en er is een spaarsysteem waarmee een kunstwerk na een bepaalde periode kan worden aangekocht. Kortom de Kunstuitleen is er na dertig jaar nog steeds voor iedereen en voor ieder budget.

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

2 Reacties

Reageren
  1. WP

    Ik lees dat de gemeente subsidie is gestopt, maar dat de directie door de gemeente wordt aangesteld. Hoe zit dat? Krijgen ze toch nog wel subsidie?

    Verder mooi dat ze deze weg zijn ingeslagen. Ik vermoed dat het wegvallen van de subsidie een zegen voor ze is. Eindelijk wat meer commerciëlere initiatieven! Meer inleven in de klant.

    Ik wens ze een mooie toekomst toe. Wellicht komen we weer eens terug!

  2. walther kok

    Van harte gefeliciteerd. Wel blijf ik het jammer vinden dat we er destijds niet in zijn geslaagd om de kunstuitleen integraal onderdeel te laten uitmaken van de nieuwe bibliotheek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).