Lopen voor een papieren krant die er echt toedoet | De Utrechtse Internet Courant Lopen voor een papieren krant die er echt toedoet | De Utrechtse Internet Courant

Lopen voor een papieren krant die er echt toedoet

Lopen voor een papieren krant die er echt toedoet

Lang leve de papieren krant!  Het is misschien een vreemde uitspraak van de hoofdredacteur van De (digitale) Utrechtse  Internet Courant, maar ik wil hem best herhalen: lang leve de papieren krant!

Ok, papier is traag en geduldig. Wat vijf minuten geleden gebeurde, zal het papier niet in dezelfde tijdspanne halen. Voor mij (zo lang het duurt) en voor de lezers van DUIC (zolang het duurt) kan het niet snel genoeg gaan. We willen alles weten en wel nu. En terecht. De techniek stelt ons in staat om de informatie per direct over te brengen, ons geheugen kan dat aan. Toch komt er waarschijnlijk een moment dat u en ik die behoefte aan informatie nog wel ergens  denken te hebben maar er gewoonweg niet meer bij kunnen. Ons geheugen kan het dan niet meer aan.

250.000 mensen in Nederland weten het gewoon niet meer. Het korte termijn geheugen functioneert niet, terwijl herinneringen uit een ver verleden vaak nog helder voor ogen staan. Zij zijn alzheimerpatiënten. Zij zijn elk houvast kwijt. Zij herkennen hun kinderen soms niet meer, kinderen verliezen hun ouders. Wie een vader of moeder heeft die alzheimerpatiënt is, kent de enorme impact van deze ziekte. Gelukkig biedt wetenschappelijk onderzoek op langere termijn perspectief. Er wordt aan een pil gewerkt die voor een doorbraak zou kunnen zorgen. Hoopgevende berichten, maar voor al die alzheimerpatiënten in de verpleegtehuizen komt die pil te laat. Dat mag geen reden zijn om hen in de steek te laten. De stichting Geschiedenis Teruggehaald heeft een belangwekkend plan ontwikkeld om op een hele concrete wijze het leven van alzheimerpatiënten en hun omgeving te veraangenamen. Door middel van “De Geschiedeniskrant, een krant met onderwerpen van vroeger, maar ook van nu, kan met iemand die aan Alzheimer lijdt en wiens lange termijn geheugen nog aanwezig is een gesprek worden gevoerd en herinneringen worden opgehaald. Praten over zaken uit het verleden ( het verleden dat er nog wel is) blijkt een heilzame werking te hebben. Verpleegkundigen die verhalen over vroeger vertellen, komen weer in gesprek met de patiënt. De patiënt kan meepraten en krijgt meer zekerheid en houvast in het leven.

Oud-minister Maria van der Hoeven, echtgenoot van een Alzheimerpatiënt, zegt er het volgende over:

‘Herinneringen aan vroeger geven dementerenden een gevoel van veiligheid en grip op het leven, waar zij het houvast in het heden dikwijls kwijt zijn. Dat is precies waar Stichting Geschiedenis Teruggehaald voor zorgt: het verleden centraal stellen in de interactie tussen dementerenden en hun omgeving. Op een manier die aanspreekt en daardoor succesvol is!’

Een gevoel van veiligheid en grip op het leven. Zolang die pil er niet is,is dat de beste steun die we aan alzheimerpatiënten kunnen geven. Daarom moet die Geschiedeniskrant er komen. U kunt meehelpen door op 21 mei mee te lopen met de sponsorloop voor de Alzheimerpatient van nu, of deelnemers door te sponsoren. Lang leve deze papieren krant, misschien wel de laatste die er echt toedoet.

Kijk hier voor meer info  Lopende Zaken 2014

3 Reacties

Reageren
  1. Jes

    Hoe heet de hoofdredacteur eigenlijk? Zie nergens een naam.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Zie de naam hierboven Jes, ik vind dit een goed en sociaal stukje Michael,ga even kijken wat ik kan doen aan sponsering.

  3. Jes

    Op mobiel niet te zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).