Met loterijgeld meer hagelslag | De Utrechtse Internet Courant Met loterijgeld meer hagelslag | De Utrechtse Internet Courant

Met loterijgeld meer hagelslag

Met loterijgeld meer hagelslag
Bas Nugteren, directeur van Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht, werd verrast met een cheque tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala.
Ruim 1,4 miljoen euro vloeit extra naar Utrechtse musea na het Goed Geld Gala van afgelopen week. Dat geld stroomt binnen dankzij onze goklust die een gouden randje krijgt omdat het een deel van ons cultureel leven onderhoudt. Een goed gevoel zal dat geven, een klein restant van ons calvinisme?

Ruim 1,4 miljoen euro vloeit extra naar Utrechtse musea na het Goed Geld Gala van afgelopen week. Dat geld stroomt binnen dankzij onze goklust die een gouden randje krijgt omdat het een deel van ons cultureel leven onderhoudt. Een goed gevoel zal dat geven, een klein restant van ons calvinisme?

Blij zijn bekende musea die al eerder profiteerden van de goede-doelen-loterij. Zoals het Centraal Museum, het Spoorwegmuseum, Museum Catharijneconvent en Museum Speelklok.

Maar er was ook een nieuweling die in de prijzen viel: Museum Sonnenborgh. Dat is de oude Sterrenwacht. Dolblije directeur Bas Nugteren vertelde dat er grote veranderingen op stapel staan. Hij wil onder andere de collectie zo presenteren, dat kinderen van acht tot twaalf jaar nog beter genieten dan ze nu al doen. Nu kreeg Sonnenborgh alvast 250.000 euro daarvoor aangereikt.

Aandacht voor kinderen

Dat gebeurde in een week waarin we opgeschrikt werden door het overlijden van Dick Bruna. Een Utrechtse kunstenaar die generaties kinderen over de hele wereld een beetje gelukkiger heeft kunnen maken. Dank zij hem bezitten we een feestelijk en uniek Nijntje-museum. En als je verder rondkijkt, zie je dat Utrecht nogal wat attracties herbergt voor kinderen.

Denk aan het Spoorwegmuseum, het Universiteitsmuseum, de Dom. En straks dus ook een Sterrenwacht op kindermaat. Die lokken toch heel veel gezinnen, om niet te spreken van grootouders met oppas-taken.

Toerisme groeit

Er is volop discussie over het groeiend toerisme in de stad. We zijn niet jaloers op de rolkoffertjes die Amsterdam doorrollen op weg naar hun clandestiene hotels en de koffieshops. Ook willen we niet aantrekkelijk worden voor ongeremde vrijgezellenpartijen en  bierfietsen. (We hebben al genoeg aan vergelijkbaar ongemak in de Nobelstraat).

Het juiste publiek

Maar extra Japanners bij het Rietveld-Schröderhuis? Dat mag best. Ook bij kasteel De Haar. Juist nu meer buitenlanders onze stad ontdekken is het belangrijk dat we speerpunten kiezen zodat we het juiste publiek trekken.

Waarom zouden we niet aansluiten bij wat we zijn: een jonge stad? En dus ook de toeristen aantrekken met jonge gezinnen?

Jonge stad

Jeugd haal je binnen met allerlei vondsten, die voor het grijpen liggen. Ik som hier wat op. Combi-tickets voor musea. Kindvriendelijke looproutes tussen ‘kinder-hotspots’.

Gemakkelijk te regelen buggies. Een site met restaurants die niet alleen de ouders goed bedienen, maar zich ook specialiseren op de juiste hagelslag.

Hotels die betrouwbare oppas kunnen regelen wanneer je zelf ‘s avonds even de stad in wilt zonder die schatjes. Kinderfilms bij slecht weer. En bij mooi weer een goede route-aanduiding naar het zwembad.

Kinderclubs

We hebben al de site www.kidsproof.nl met heel veel mogelijkheden. Waar niet alleen de leuke uitjes staan, maar ook de kinderwinkels en de kinderclubs.

Ik mis nog even de link naar het jaar van De Stijl. Maar dat is vermoedelijk snel te regelen. Genoeg creatieve mensen en bedrijven toch, en wellicht een financieringskans voor het Ondernemersfonds Utrecht.

Begin met de jeugd

Utrecht wil stad van kennis en cultuur zijn. Een breed begrip dat je stukje bij beetje moet invullen. Begin maar eens met de jeugd deze keer.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).