Martina van den Dool over ouder worden, mantelzorg en het belang van goede afspraken Martina van den Dool over ouder worden, mantelzorg en het belang van goede afspraken

Martina van den Dool over ouder worden, mantelzorg en het belang van goede afspraken

Martina van den Dool over ouder worden, mantelzorg en het belang van goede afspraken
COSBO behartigt de belangen van ouderen in de stad Utrecht. Directeur Martina van den Dool zal op deze plek een keer per maand een column schrijven over wat ze meemaakt.

COSBO behartigt de belangen van ouderen in de stad Utrecht. Directeur Martina van den Dool zal op deze plek een keer per maand een column schrijven over wat ze meemaakt.

“Laatst werd ik gebeld door een oudere meneer die bezorgd was over zijn buurvrouw. Deze dame was door allerlei nare omstandigheden in een zorginstelling terecht gekomen en sindsdien regelde de buurman haar zaken. Kinderen waren buiten beeld. Een paar buurtbewoners hadden samen maar het oude huis ontruimd en gezorgd dat lopende verplichtingen werden afgewikkeld. Nu was alles weer op orde voor mevrouw. Maar de buurman, die dus een soort ‘bewindvoerder’ werd, vreesde voor het moment dat zij zou komen te overlijden. Nergens ligt immers vast dat hij haar zaken regelt namens haar en dat kan de nodige complicaties opleveren. Hoe kon hij zorgen dat hij letterlijk de aangewezen persoon zou zijn voor het afwikkelen van mevrouws zaken?

In feite is hier sprake van ‘mantelzorg’, een term die lang niet iedereen kent. Iemand bekommert zich om een familielid of bekende door op allerlei terreinen te helpen. Het kan beginnen met af en toe een boodschapje doen, maar niet zelden wordt het hulppakket veel breder. Dat kan voor zo’n mantelzorger behoorlijk belastend worden, zeker als er formeel niets geregeld is.

De belangenorganisatie Mantelzorg.nl adviseerde me wat deze bezorgde buurman zou kunnen doen. Duidelijk is dat hij nu geen juridische status heeft om op termijn ook de functie van executeur te kunnen vervullen. De zorginstelling zal in geval van overlijden eerst de kinderen van mevrouw benaderen om dit te regelen, ook al zijn die kinderen niet echt betrokken bij de zorg. Het zal daarom verstandig zijn om nu met mevrouw zelf om tafel te gaan om deze kwestie te bespreken: als u wilt dat deze buurman uw zaken regelt, ook na overlijden, leg dat dan formeel vast.

Mensen worden steeds ouder en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Maar denk ook over de fase waarin die zelfstandigheid noodgedwongen afneemt. Wie vertrouw je dan je zaken toe, wie mag je ondersteunen of je woordvoerder zijn? Een levenstestament en een testament bieden duidelijkheid voor iedereen die bij je betrokken is, zowel persoonlijk als professioneel. Geef die bezorgde buurman, dat lieve nichtje of uw beste vriend de positie die ze nodig hebben om zaken te regelen naar jouw wensen. Het kost misschien wat, maar het levert ook veel op.

Martina van den Dool

COSBO Stad Utrecht

Op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie staat meer uitleg.

 

4 Reacties

Reageren
  1. Pietertje

    “Geef die bezorgde buurman, dat lieve nichtje of uw beste vriend de positie die ze nodig hebben om zaken te regelen naar jouw wensen. Het kost misschien wat, maar het levert ook veel op.” Niet alleen om het te regelen naar jouw wensen, maar ook om die onofficiële zaakwaarnemer in bescherming te nemen. Want als die financiële handelingen verricht tegen de wil van de nabestaanden, kan die zaakwaarnemer er op worden aangesproken (en dokken).

  2. M.a

    Met mensen willen zo lang mogelijk thuis wonen.klopt niet
    Mijn moeder van 95 tante van 93 allebei zelfstandig wonend in Utrecht, zouden graag in een betaalbare aanleunwoning willen wonen,
    Eigen huis veel te groot slaapt in huiskamer, eenzaam , buren werken .
    Moet leven van alleen AOW , Heeft ook in coronatijd van gemeente niets gehoord.Ouderen zijn totaal niet interessant

  3. Nina

    Volgens de jaarcijfers 2019 werken er 2,06 FTE bij Cosbo en zijn de personeelskosten 160.000 euro.

  4. D.B.

    Ik ben het helemaal eens met M.a.
    Ouderen willen graag hun huis inruilen voor een behapbaar appartement, zoiets als een aanleunwoning: hulp in de buurt en bovendien gezelligheid. De Gemeente Utrecht is alleen geïnteresseerd in starters en studenten. Erg kortzichtig, want die ouderen laten ook nog eens leuke gezinswoningen achter waar ze nu noodgedwongen in moeten blijven wonen. Geen doorstroom helaas.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).