Meer leven in de brouwerij voor Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant Meer leven in de brouwerij voor Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant

Meer leven in de brouwerij voor Leidsche Rijn

Meer leven in de brouwerij voor Leidsche Rijn
De bioscoop in Leidsche Rijn. Archiefbeeld DUIC
Wanneer is Utrecht nu eindelijk eens af? We betrappen ons allemaal op zulke gedachten als we langs een bouwput fietsen of lopen. Voor je gevoel was het immers vroeger nooit zo lang zo’n rotzooi. Is dat nu echt zo?

Wanneer is Utrecht nu eindelijk eens af? We betrappen ons allemaal op zulke gedachten als we langs een bouwput fietsen of lopen. Voor je gevoel was het immers vroeger nooit zo lang zo’n rotzooi. Is dat nu echt zo?

Ik denk dat het uitvoeren van grootse plannen altijd vertragingen opliep. Kijk eens naar de bouw van de Domtoren, prachtig in beeld gebracht in het Centraal Museum. Wat deden ze daar lang over: ze stopten tussendoor zelfs vele jaren.

Vroeger altijd met horten en stoten

De pauze bij de bouw van het centrum van Leidsche Rijn valt erbij in het niet. Zelfs het stationsgebied vernieuwt pijlsnel, daarbij vergeleken. En ook Overvecht en Kanaleneiland  stonden razendsnel op de kaart.

Het draait natuurlijk ook altijd om geld. Als de financiën tegenvallen, vertraagt de bouw. De stad ontwikkelde zich eigenlijk toch met horten en stoten. Zuilen gold indertijd als zeer gedurfde uitbreiding. De buurt rondom het Wilhelminapark groeide in trage fases. Soms met pauzes van wel dertig jaar.

Meer variatie in Leidsche Rijn

Namen ze vroeger de tijd, nu werken we meer planmatig met grote blauwdrukken. Het geduld ontbreekt om projecten organisch te laten groeien. Toch: de tijdgeest verandert en wij maken de kanteling mee naar bijvoorbeeld minder gescheiden functies tussen wonen en werken. Vooral het grote stadsdeel Leidsche Rijn zoekt meer variatie dan vooral slapen en van huis uit werkende zzp`ers.

Een flinke MBO

Nu Leidsche Rijn zo goed bereikbaar is per openbaar vervoer vraag je je af of daar niet ruimte moet worden gemaakt voor een flinke opleiding voor MBO. In een volwassen wijk wordt ook geleerd. En het is zeker tijd voor andere activiteiten die maken dat er `s morgens verkeer de wijk in komt en niet alleen wegrijdt. Rondom het ziekenhuis kan ook meer bedrijvigheid gepland worden.

Mix van mensen

Een ander voorbeeld. Meer wonen in het Science Park, ooit ontworpen als De Uithof. Daar sluipt het wonen nu voetje voor voetje binnen. Het gaat voorlopig alleen om studenten. Toch vreemd, een soort modern kloosterbuurtje. Wat te zeggen van leeftijdsdiscriminatie? Waarom woont daar niet een mix van mensen? En wordt Papendorp misschien pas echt, als je er ook kunt wonen?

CineMec centrum van de stad

Terug naar Leidsche Rijn: we kunnen afspreken dat CineMec het geografisch centrum van de stad geworden is. Dan kijk je meteen weer anders tegen de invulling van de wijk aan.

Helaas voelt het kanaal nog als een grote scheiding. Maar dat was in Parijs ook zo toen ze aan de linkerkant van de Seine gingen bouwen. Leidsche Rijn als Rive Gauche? Waarom niet eigenlijk. Het water niet als obstakel, maar als iets moois voor de stad. Wellicht gaat de Dafne Schippersbrug daar wat aan bijdragen?

De Parade op de A2

Eerst maar eens zorgen dat meer mensen de oversteek wagen en de omvang en de kwaliteit van dat stadsdeel echt gaan beleven. De Parade op de A2 is dus echt geen slecht idee, en het Bevrijdingsfestival kan zich daar ook best eens manifesteren. Mooie ruimtes immers beschikbaar, bereikbaarheid prima ook. Maar…er moet nog een knopje om in onze Utrechtse hoofden.

Rijk de Gooyer

Hoe doen we dat? Hoe gaat Leidsche Rijn ook voor ons gevoel er echt bij horen?

Misschien moeten we wachten op een nieuwe Rijk de Gooyer, en een goede meezinger die de stad bezingt vanaf het dakterras van die bioscoop.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

9 Reacties

Reageren
 1. Berend

  ‘Een ander voorbeeld. Meer wonen in het Science Park, ooit ontworpen als De Uithof. Daar sluipt het wonen nu voetje voor voetje binnen. Het gaat voorlopig alleen om studenten. Toch vreemd, een soort modern kloosterbuurtje. Wat te zeggen van leeftijdsdiscriminatie? Waarom woont daar niet een mix van mensen? En wordt Papendorp misschien pas echt, als je er ook kunt wonen?’
  Is dit serieus?!

 2. herman

  Boem au!
  Dat deed pijn, ben even van mijn stoel gevallen, moest namelijk erg hard lachen, begon met de kop en toen ik ging lezen werd duidelijk dat we weer eens blij worden gemaakt met een onvervalst stukje Trude proza.

  Oftewel een hoop woorden zonder opbouw, structuur of andere hulpmiddelen die het verschil maken tussen woorden en iets vertellen.

 3. wUm

  Ik tel zo al twintig bruggen over de Seine binnen de Periferique.
  Dus Utrecht moet nog even flink z’n best doen.

 4. Scherpschutter

  Kan iemand mij uitleggen waar dit stukje tekst nu eigenlijk over gaat? Er is werkelijk waar geen touw aan vast te knopen.

 5. Bart

  Leuk stuk, het plaatst de ontwikkelingen van en in de stad in perspectief door te kijken naar hoe dat vroeger en elders ging. Verder Laat het stuk mij zien dat als je met een open blik kunt kijken naar die ontwikkelingen in de stad, dat dat verrassende mogelijkheden en keuzes op kan leveren.

  Die open blik haal ik niet uit de zure reacties hiervoor. Makkelijk scoren ook: Parijs is veel groter dan Utrecht en heeft dus ook veel meer bruggen.

 6. Frans de Jong

  En ik verwachtte een artikel over de prachtige brouwerijen die daar staan!

 7. Vinnie

  Leuk hoe de huidige ontwikkeling van Utrecht tegen het licht van de eerdere ontwikkelingen wordt gehouden.

 8. Mikel

  Ja Trude, weet je waarom? Niemand wil buiten utrecht vertier zoeken. Nogmaals leidsche rijn is vleuten/de meern en geen utrecht.

 9. Bart

  @ Mikel: Leidsche Rijn bestaat uit Vleuten, De Meern en Utrecht. Ik weet niet waar jij de wijsheid vandaan haalt dat dit niet zo is. Verder: waarop baseer je je stelling dat niemand buiten Utrecht zijn vertier wil zoeken? Voor mij geldt dat in elk geval niet, daarmee is jouw stelling per definitie al onderuit gehaald.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).