Met de dood van Jan de Roos verliest de Twijnstraat een stukje van zijn ziel | De Utrechtse Internet Courant Met de dood van Jan de Roos verliest de Twijnstraat een stukje van zijn ziel | De Utrechtse Internet Courant

Met de dood van Jan de Roos verliest de Twijnstraat een stukje van zijn ziel

Met de dood van Jan de Roos verliest de Twijnstraat een stukje van zijn ziel
Jan de Roos is dood. Hij werd 81 jaar oud en dat is een mooie leeftijd. En toch schrok ik als dagelijkse bezoeker van de Twijnstraat toen ik het bericht hoorde.

Jan de Roos is dood. Hij werd 81 jaar oud en dat is een mooie leeftijd. En toch schrok ik als dagelijkse bezoeker van de Twijnstraat toen ik het bericht hoorde.

Mijn eerste ontmoeting met Jan de Roos was in de tabakszaak in de Twijnstraat, heel wat jaren geleden. Nu zit er een andere winkeltje. Zo gaat dat in de oudste winkelstraat van Utrecht. We hadden het over sigarettenmerken die voorbij gaan, Miss Blanche, Three Castles, Senior Service. Nee, die verkocht hij niet meer. We moesten een beetje lachen om dit melancholische gesprek. Was Jan Roos eigenaar van die zaak? Nee, hij viel even in. Zoals hij dat maanden deed bij dierenspeciaalzaak Hebbes toen de eigenaar ernstig ziek was. Jan hield de zaak draaiende. Dat doe je voor elkaar in de Twijnstraat. Ook in de Twijnstraat die in Vrij Nederland voorbeeld was van gentrificatie in de grote stad. Jan de Roos, hij had jaren lang een slagerij in de straat, was een bijzonder mens. Maar dat vond hij zelf niet. Zijn aanwezigheid in de straat was vanzelfsprekend. En nu is hij er niet meer. Zijn dood markeert het einde van een tijdperk. Wie past nog op een winkel als het even wat moelijker gaat met de eigenaar? Wie zorgt nog voor elkaar? Jan de Roos helaas niet meer. Maandag zag ik hem nog lopen, opgewekt en aimabel. Een vanzelfsprekend beeld. Ik zal hem missen. Een man voor wie je de hoed afneemt.

6 Reacties

Reageren
  1. Jan scherjon

    Top slager Jan Roos winnaar van de Gouden slagersring en terecht ! zijn speciale vleesproducten waren geweldig ! zijn heerlijke kalfsvleesragout ,ossenstaartsoep en zijn gerookte gevulde carbonaat fantastisch en een goed mens, en tot het laats zat hij in de jury en keurde vlees producten van toekomstige slagers, vakman in hart en nieren ! zal Jan missen maakte vaak een praatje en hij gaf terloops tips om een vleesgerecht wat je maakten dat het net even iets speciaals was van smaak, Dank Jan,

  2. Sjakie

    Topslager & middenstander in gouden hart & nieren! Groot gemis voor de winkeliersvereniging en buurt! Sterkte voor de nabestaanden!

  3. atelier COSAS

    Ach wat jammer zo’n vriendelijke man in de straat!

  4. frans

    voor mij had Jan Roos veel ouder kunnen worden. Men wordt veel ouder tegenwoordig. 81 is nog zeker niet oud.

    Maar dat zeg ik omdat ik in oktober zelf 80 jaar word. Ik heb mijn teller gezet op 106, of dat lukt ?????

  5. Wendy & Sabrina

    Wat een heftig nieuws, gecondoleerd voor zijn familie & vrienden-kennissen. Een mooie man, in de breedste zin ❤️ Zag de kleintjes groeien, volgde alles. Maar was er altijd voor iedereen, hopelijk kunnen we zijn gedachtegoed bewaren en zelf toepassen waar nodig. De twijnstraat zal altijd bijzonder blijven, ook nu met een geliefde ? boven ons in de hemel

  6. Robin

    Wat intens verdrietig, ik sprak hem de dag er voor nog even, niets aan de hand, opgewekt als altijd, bezorgd over buurman Kees. Ik ga hem missen; zijn verhalen over de buurt, de poffertjes, de filet americain, zijn oprechte vriendelijkheid, enthousiasme, en altijd een praatje maken. Dag Jan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).