Nijntje in de stad, van mij mag het maar…… | De Utrechtse Internet Courant Nijntje in de stad, van mij mag het maar…… | De Utrechtse Internet Courant

Nijntje in de stad, van mij mag het maar……

Nijntje in de stad, van mij mag het maar……
Nijntje is 60 jaar geworden dus alle reden voor een feestje. Ik vind het prima want ik draag Nijntje en zijn geestelijk vader Dick Bruna een warm hart toe. Maar het begint in aanloop naar de Tour de France erop te lijken dat dit konijnenbeest het stadssymbool van Utrecht wordt. Daar vind ik wel iets van!

Nijntje is 60 jaar geworden dus alle reden voor een feestje. Ik vind het prima want ik draag Nijntje en zijn geestelijk vader Dick Bruna een warm hart toe. Maar het begint in aanloop naar de Tour de France erop te lijken dat dit konijnenbeest het stadssymbool van Utrecht wordt. Daar vind ik wel iets van!

Het wordt druk in Utrecht, de komende tijd. Hotels, B & B’s, Airbnb’s, allemaal zijn ze volgeboekt rondom de start van de tour. Dit betekent een ongekende promotie voor de stad waar straks, naast alle televisiezenders en andere media, vier helikopters vanuit de lucht de wereld laten zien hoe mooi Utrecht is. En wat krijgen miljoenen tv kijkers te zien? Veertien konijnen in verschillende kleuren. Ik weet natuurlijk wel dat dit Nijntje is, maar in Canada of Australië om maar eens twee uitersten te noemen zal men waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen. In Japan wel, daar zijn ze gek op dit beest, maar de wereld telt meer landen. De kans is groot dat men denkt, is Utrecht niet die stad waar een van de meest iconische huizen van de wereld staat? Het Rietveld-Schröder huis.

De wereld ziet straks 14 levensgrote konijnen (en een haas op de Neude), men moet wel denken dat we een stad van knaagdieren zijn! Over Rietveld niets te bekennen helaas. Toch is zijn naam, het Rietveld-Schröderhuis en zijn rood/blauwe stoel wereldwijd een begrip. Ik vrees dat een snapshot van enkele seconden, genomen vanaf 300 meter hoogte, is wat de wereld te zien krijgt van dit beroemde huis. Een in alle opzichten gemiste kans om de wereld te tonen dat Utrecht meer heeft dan alleen Nijntje. De gemeente, maar ook het Centraal Museum moeten zich eens achter hun oren krabben, het is nog niet te laat. In Oirschot bijvoorbeeld staat een metershoge Rietveldstoel, daar geplaatst als symbool voor de meubelindustrie in het dorp. Met wat vriendelijke woorden kan die stoel wel voor een week of twee worden geleend lijkt me toe. Zet op die stoel op het Domplein is mijn suggestie.

Dan is er ook nog het Gouden Kalf, misschien niet wereldwijd bekend, maar onder filmliefhebbers wel een begrip. Een landelijke filmprijs maar met een groot Utrechts karakter. De gemeente heeft eerder laten weten dat het kopen van het meer dan levensgrote kalf door gebrek aan baten niet mogelijk is. Maar er zal toch wel een potje zijn om vervoer en tijdelijke plaatsing te realiseren. Het beeld staat in Nieuwegein dus dat zal de kop niet kosten.

Nogmaals ik draag Nijntje en Dick Bruna een warm hart toe, maar als we dan toch zoveel geld besteden aan deze eenmalige stadspromotie laten we het dan goed doen.

nijn4

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

26 Reacties

Reageren
 1. HH

  Helemaal mee eens, Marcel. Het Rietveld-Schröderhuis staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zo’n (die?) stoel heeft al eens op het Domplein gestaan, maar één of andere commissie vond dat niet passend, als ik me goed herinner.

 2. Han

  Helemaal goed Marcel!
  Een infantiel konijn als stads symbool?

 3. Merijn

  Je onderschat de bekendheid van Nijntje. De Nijntje boeken zijn vertaald in meer dan 50 talen en in 2013 waren er wereldwijd al 85 miljoen (!) boeken verkocht. Houd een wedstrijdje wereldwijde bekendheid tussen Nijntje en Rietveld en ‘ons’ konijn wint met overmacht, wat je daar ook verder van denkt. Het Gouden Kalf zal buiten de landsgrens echter álle wenkbrauwen doen fronsen, ben ik bang.

  http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-23847893#

 4. Jeroen

  Wanneer houden we nu eens op met grote beelden ‘levensgroot’ te noemen? Nijntje is een konijn en die zijn pak-em-beet een centimetertje of dertig, veertig. De beelden zijn uitvergrote Nijntjes. Geen levensgrote.

 5. Frans van Overeem

  Goed dat er eens een kritische noot wordt geplaatst bij de Utrechtse hysterie rond Nijntje. En we het er toch over hebben. De uitvergrote Nijntjes die we nu in de stad zien, zijn vaak op een afzichtelijke manier bewerkt. Kijk bijvoorbeeld naar de foto bij het artikel. Een gedrocht, een ander woord kan ik er niet voor vinden.

 6. Mikel

  Dick Bruna is dat niet die vervelende oude zeur die eigenlijk niets met Utrecht te maken wil hebben? En zijn filmpjes en boeken voor de allerlaagste prijs in oostbloklanden laat maken ipv Nederland? En is het ook die multimultimultimiljonair die nog nooit een euro aan een goed doel heeft gegeven? Is dat die Dick Bruna of ben ik in de war met een andere?

 7. Iris Dijkstra

  Eens! Dat de boeken van Nijntje in tig talen vertaald zijn, wil nog niet zeggen dat iedereen over de grens Nijntje kent. Als stadsgids heb ik toevallig onlangs een groep uit Luxemburg, daarna een groep uit Duitsland en ook nog een groep Belgen rondgeleid. Geen van alle deelnemers kende Nijntje. Ik vind het dus ook niet zo’n PR voor de stad…

 8. Merijn

  Maar dat 3 stadswandelinggroepen Nijntje niet kennen, wil ook niet zeggen dat ze niet wereldwijd bekend is 🙂 Wat mij betreft zegt het aantal verkochte boeken meer dan het aantal talen trouwens.

 9. Merijn

  Vergeet trouwens niet dat iedereen in het buitenland haar kent als MIFFY, het is dus wel noodzakelijk die naam te noemen…

 10. Andreas

  Als ik denk aan Utrecht dan denk ik maar een ding en dat is de Dom toren die probeer ik altijd als eerste te zien als ik weer een paar dagen of langer ben weg geweest.

 11. ****

  Heel logisch juist dit. Nijntje is ontzettend populair.

 12. jan

  Kinderen kijken niet naar de Tour de France. De hele wereld kent Rietveld.

 13. Cees Verploeg

  @Mikel. Dat is hem inderdaad. Een begaafd illustrator die na het succes van Nijntje de weg een beetje kwijt is geraakt. Overigens wel inmiddels heilig verklaard in onze stad. En dan gaat het al snel fout met je.

 14. van lieshout

  Dit verhaal van Chretien Breukers is ook de moeite waard:

  http://www.duic.nl/nieuws/geachte-heer-bruna-uw-oeuvre-is-imposant-ondanks-en-dankzij-nijn-het-ga-u-goed/

 15. Merijn

  De volwassenen van nu zijn met Nijntje opgegroeid jan. ‘t Konijn bestaat namelijk al 60 jaar.

 16. Piet

  Merijn heeft wel iets met Nijntje

 17. Suus

  Overdosis nijntje in de stad. Verkeerslichten met nijntje, een nijntje pleintje (kinderachtige naam trouwens) met een nijntje beeld, en dan nou nog meer nijntjes… Basta!!!

 18. Jiri

  Wat een quasi hoogopgeleid geleuter hier allemaal. Er is maar symbool voor de domstad: en dat is de Dom. De rest intereseert werkelijk waar niemand. Toeristen komen voor de Dom en de grachten. En die enkele verdwaalde intellectueel die de moeite neemt om naar de Prins Hendrikstraat te gaan, maakt thuis meer indruk met zijn foto’s van de Dom en de Oude Gracht. Oh ja, ook met een goed getapt biertje op een willekeurig terras. Wat een hautain gedoe hier zeg….

 19. D

  Ook ik vermoed dat Nijntje wel degelijk het beroemdste exportproduct van deze stad is. Om het dan toch over PR te hebben: Rietveld Schröderhuis is zonder koppelteken, slordig om iets te willen promoten en het dan fout te spellen!

 20. WP

  We kunnen niet ontkennen dat Nijntje (Miffy) enorm bekend is in de wereld. De aandacht die Nijntje nu krijgt in Utrecht vind ik dan ook niet echt overdreven. Maar eerlijk is eerlijk: het is zo wel goed.

  Dat gezegd hebbende vind ik het een ontzettend goed idee om de stoel van Rietveld (uitvergroot) ergens prominent in de stad te zetten! Wellicht ook een idee om ergens een miniatuur weergave van het Rietveld huis ergens in Utrecht een prominente plek op een sokkel te zetten! (met een routebeschrijving naar de echte)

 21. Adult

  Mooi hoe Nijntje als infantiel en kinderachtig wordt weggezet en daarom slechte stadspromotie.

  Om op die voet verder te gaan: de Dom is ‘n overblijfsel van de achterlijke naïviteit van de kerk, het Rietveld Schröderhuis een onpraktisch en ronduit lelijk woonhuis dat totaal niet in de omgeving past (is architectuur en meubelstijl met rare niet-passende vormen en primaire kleuren ook niet ‘n beetje infantiel? Mijn neefje van 5 vindt van wel), en de Oude Gracht is een vies riool en steekt schraal af bij de wateren in Amsterdam en Gent.

  De romantiek uit de stad halen is eenvoudig, maar hier zijn een stel kunstenaars bezig geweest om tenminste íets positiefs te maken. Wat is uw bijdrage?

 22. Nellie

  Ik ben het helemaal met Andreas eens. De Dom is ons symbool, als ik de Dom zie ben ik weer thuis, met een glimlach.

 23. Gerda

  Zo, iemand heeft weer een blik zuurpruimpjes open getrokken.
  Heb je al gezien hoe de binnenstad eruit ziet ?
  Daar kun je je druk over maken.
  Fijne dag allemaal.

 24. Pim

  Tja, je hebt gewoon gelijk.

 25. Wim

  Niks mis met Nijntje.
  Ook niks mis met Rietveld en met de Dom.

  Maar ik begrijp de kritiek op de Nijntje beelden niet. Waar ben je bang voor? Dat je niet serieus genomen wordt? Dat er teveel aimable konijntjes in de stad te vinden zijn? En dat dat toeristen afschrikt (want iedereen haat mollige konijntjes)? Want alle toeristen komen voor De Dom, want in geen enkele andere stad ter wereld vind je een kerktoren van deze hoogte (Wikipedia levert er een stuk of 40 op die hoger zijn)? Want er is geen enkele stad ter wereld waar een een uniek architectonisch bouwwerk te bewonderen is (niet eens de moeite genomen, maar ik schat dat het aantal meer interessante steden in de duizenden loopt)?

  Nijntje is een onderdeel van Utrecht, en voegt toe aan de diversiteit van Utrecht.

  Ben er’ns blij mee in plaats van te lopen zeiken.

 26. Therese

  “Nijntje” hetbwanstaltig getekend konijn.
  Dick Bruna is door zijn vader ,die Brunawinkels beheerde,destijds,omhoog gevallen..de rest kun je zelf invullen..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).