Nipte nederlaag in Arnhem biedt perspectief voor FC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nipte nederlaag in Arnhem biedt perspectief voor FC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nipte nederlaag in Arnhem biedt perspectief voor FC Utrecht

Pas nadat Zakaria Labyad inviel, kwam FC Utrecht tot scoren. Foto: FCUtrecht.nl
FC Utrecht is met een nederlaag begonnen aan de finale van de play-offs om Europees voertbal. In Arnhem werd met 3-2 verloren van Vitesse, dat veel effectiever omsprong met de kansen dan de ploeg van Jean-Paul de Jong.

Hoewel de nipte nederlaag perspectieven biedt voor de thuiswedstrijd van komende zaterdag in Stadion Galgenwaard, zullen de spelers van FC Utrecht met een klotegevoel de bus in zijn gestapt in Arnhem. De gasten domineerden meestertijd in het Gelredome en hadden voldoende kansen om als overwinnaar van het veld te stappen.

Smaakmaker

Toch was het Vitesse dat vlak voor rust, nadat het eerder al twee keer de paal raakte, op voorsprong komt. Wie anders dan Mason Mount, de afgelopen weken absolute smaakmaker bij Vitesse, liet David Jensen in de 41e minuut met een kopbal kansloos. FC Utrecht had voor die tijd ook al behoorlijk wat kansen om op voorsprong te komen, onder meer Yassin Ayoub, Sander van de Streek en Gyrano Kerk verzuimden de score te openen.

Pas nadat Zakaria Labyad na een klein uur spelen als invaller voor Kerk binnen de lijnen kwam, was het gedaan met de speldenprikken en scoorde FC Utrecht. In de 61e minuut promoveerde Ramon Leeuwin een corner van Labyad tot doelpunt, 1-1. Amper een minuut later had Sean Klaiber een enorme kans op 1-2, maar de middenvelder zag zijn schot door doelman Jeroen Houwen verwerkt worden tot corner.

Verwoestende uithaal

Net toen de meegereisde fans uit Utrecht steeds meer hoop kregen op meer, was het Bryan Linssen die een kwartier voor tijd vanuit het niets die Utrechtse hoop de kop indrukte. De aanvaller verschalkte Jensen met een geplaatst schot vanaf de zijkant. In plaats van de koppen te laten hangen, richtte FC Utrecht zich andermaal op en met een verwoestende uithaal vanaf een meter of twintig bracht Labyad de stand vijf minuten voor tijd weer in evenwicht. Guram Kashia troefde vervolgens Willem Janssen in blessuretijd af bij een luchtduel en kopte de 3-2 tegen de touwen.

Zaterdagavond wacht in Stadion Galgenwaard de return. Om 20.45 uur fluit scheidsrechter Bas Nijhuis voor de aftrap. Rico Strieder en Sean Klaiber missen die finalewedstrijd doordat ze in Arnhem geel kregen. Vitesse moet het stellen zonder Mount.