Nog geen besluit voor verkoop pand Broese door gemeente | De Utrechtse Internet Courant Nog geen besluit voor verkoop pand Broese door gemeente | De Utrechtse Internet Courant

Nog geen besluit voor verkoop pand Broese door gemeente

Nog geen besluit voor verkoop pand Broese door gemeente
Broese Boekverkopers op de Stadhuisbrug. Foto: Arjan den Boer
De gemeente heeft nog geen besluit genomen om het pand waar Broese nu in zit in zijn geheel te verkopen. Dat zal pas aan de orde zijn als de boekhandel daadwerkelijk vertrekt van de Stadhuisbrug. Broese ziet een verhuizing naar het voormalig postkantoor aan de Neude wel zitten.

De gemeente heeft nog geen besluit genomen om het pand waar Broese nu in zit in zijn geheel te verkopen. Dat zal pas aan de orde zijn als de boekhandel daadwerkelijk vertrekt van de Stadhuisbrug. Broese ziet een verhuizing naar het voormalig postkantoor aan de Neude wel zitten.

Wethouder Everhardt benadrukte dat een eventuele verkoop van het pand pas aan de orde is als het pand geen gebruikswaarde meer heeft. Het pand aan de Stadhuisbrug is van de gemeente en huisvest ook de bibliotheek. De bibliotheek verhuist binnenkort naar het voormalig postkantoor op de Neude.

Afgelopen week werd duidelijk dat boekwinkel Broese mogelijk eerder uit het pand aan de Stadhuisbrug vertrekt dan verwacht en ook naar de andere kant van de Oudegracht wil vertrekken. Het pand van de gemeente zou dan helemaal leeg komen te staan en rijp zijn voor verkoop aan een partij.

Rick van de Zweth van de PvdA had daarom vragen aan de wethouder: “Elke keer als zo’n historisch gebouw verkocht wordt, en vervolgens mogelijk omgetoverd wordt tot de zoveelste grote winkelketen, raakt dit de ziel van onze stad.”

Historische waarde

De wethouder zei rekening te houden met de maatschappelijke meerwaarde van historische panden en wees op het coalitieakkoord. Daarin staat dat het behouden van de beeldbepalende panden van de stad van belang is. Het pand aan de Stadhuisbrug is bovendien een Rijksmonument.

Voorafgaand aan het besluit tot verkoop zal worden bekeken of het pand gebruikswaarde heeft voor (gedeeltelijke) maatschappelijke of culturele functies. “Onderdeel van een dergelijk onderzoek is ook de taxatie van het pand”, zei Everhardt. Daarbij wordt ook de afweging tussen financiële opbrengst en maatschappelijke waarde meegenomen. Mocht Broese inderdaad eerder uit het pand vertrekken zal de wethouder zich opnieuw buigen over een eventuele verkoop van het pand.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. @UtrechtseSjoerd

    Broese heeft al gezegd dat ze alleen eerder uit het pand gaat als de gemeente de verhuiskosten betaald. En de enige reden voor de gemeente om dat te doen is omdat het dan meer opbrengt. Waarom niet gewoon wachten tot het huurcontract afloopt in 2020 (2022?)?

    Overigens zou ik er wel voor voelen als de gemeente er in zou trekken en dat megalomane stadskantoor zou verkopen.

  2. Wim

    PVDA even als herinering het was gebouwd als een groot warenhuis en niet voor weer een subside trekkende onderneming.Interesseer weer een groot bedrijf dat hier een warenhuis neer wil zetten komt de bezoekwaarde weer te goede.e maak er geen kantoorpand zoals Sjoerd voorsteld.

  3. Sjaak

    @Sjoerd: wat is er megalomaan aan het stadskantoor..? En denk je nou serieus dat de ambtenaren van de gemeente in het Broese-pand passen..?

  4. Jan

    Ik weet een uitstekende bestemming voor het Broese gebouw: Horeca!!

  5. @UtrechtseSjoerd

    @Sjaak : is natuur inclusief oude bieb en inclusief een goeie motivatie om weer eens wat af te slanken en processen te automatiseren en optimaliseren. Dat er nu bijvoorbeeld nog steeds elke vrijdag handmatig lijstjes gemaakt worden die handmatige verstuurd worden is imho niet meer van deze tijd.

  6. Arjan Verhoeven

    @Sjoerd, helemaal eens dat het stadskantoor megalomaan is, maar hij staat er nu eenmaal. Zo’n mooi pand vullen met ambtenaren is echt zonde van zowel pand als lokatie.

    Een 5-sterrenhotel past hier wel.

  7. Frits

    @Wim,
    Klopt, en dat warenhuis is met reden alweer 45 jaar geleden uit het pand vertrokken. Gezien de toestand van de binnenstad destijds zal de gemeente het pand voor een appel en een ei hebben kunnen kopen.

    De gemeente heeft het pand alweer langer in bezit dan dat het van V&D geweest is.

    Er is geen enkele reden nu te overhaasten.

  8. Herman

    prachtig pand op mooie plek dat beter verdiend. de mooie lichtkoepel mag weer zichtbaar worden vanaf de begane grond.
    nu zit er een ouderwetse bieb die in de laatste fase van zijn levenscyclus is beland.

    die boekhandel speeltbslim spelletje, eerst op vage grond contractverlenging afdwingen en nu zwaaiend met dat contract een afkoopsom willen afdwingen.

    beide voor straf naar leidsche rijn verbannen en heel.snel een Apple store in dit mooie gebouw.

  9. Eric

    @Jan: Ik ben er met je eens Jan, Horeca is DE beste oplossing en wat denken jullie van een Europese Thee Lounge of Culturele Thee Centrum Anno NU!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).