Ode aan Jeanine Vlastuin | Ode aan Jeanine Vlastuin – De Utrechtse Internet Courant

Ode aan Jeanine Vlastuin

Ode aan Jeanine Vlastuin
“Ieders talenten doen ertoe”

“Ieders talenten doen ertoe”

 

Dat het Amadeus Lyceum in Leidsche Rijn Vleuterweide groeide als een school waarin kunst en cultuur een grote rol spelen, was zichtbaar op de herdenkingsbijeenkomst van Jeanine Vlastuin, zaterdag 21 maart. Zij overleed op 55-jarige leeftijd, na een ongeneeslijke ziekte. Heel veel leerlingen en docenten van het Amadeus lieten zien wat bijzonder is aan hun school. Video-filmpjes, voordrachten. Muziek, dans en beweging. Alles gericht om een ode te brengen aan hun te jong overleden oud-rector. Zij was bovendien een van ons, een sprankelend lid van de Utrecht Development Board.

Nadruk op kunst en cultuur

Als iemand het motto van de UDB, “verbinden, versnellen, verzilveren” persoonlijk belichaamde, dan was het Jeanine wel. Zij bracht bij de Utrecht Development Board het thema creativiteit en cultuur binnen, haar centrale invalshoek bij het opbouwen van onderwijs. Jeanine’s vertrekpunt was de overtuiging dat iedereen talenten heeft. Zij vond het de taak van het onderwijs, leerlingen te helpen die talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Van vmbo tot gymnasium

Jeanine Vlastuins Amadeus Lyceum is breed, van vmbo tot gymnasium. Omdat je in de grote wereld ook niet allemaal hetzelfde bent, is het goed om snel te leren met de ander om te gaan. Die visie is op zich niet bijzonder. De nadruk op kunst en cultuur wel. Jeanine zag kans met haar team een school te ontwikkelen waarin kunst en cultuur een grote rol spelen.

Intelligentie, humor en energie

Om zo’n school voor elkaar te krijgen gebruikte Jeanine haar eigen talenten: verbinden, uitdagen, overtuigen. En een grote dosis intelligentie, humor en energie natuurlijk.
En oh ja, ze kon ook nog eens heel goed koken, en verleidde mensen ook wel eens aan tafel om met haar mee te werken… je moet al je talenten benutten tenslotte.

Samen met Hogeschool voor de Kunsten

De laatste jaren zette zij haar missie buiten de school voort. Ze was trots en blij vanaf haar ziekbed te kunnen melden dat het Amadeus en de andere cultuur-profielscholen een samenwerkingsovereenkomst hadden gesloten met de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze wist toen al dat haar ziekte ongeneeslijk was. Maar ze was nog steeds met volle overtuiging bezig met haar missie, zij het nu in andere vormen.

Bij UDB: creativiteit en cultuur

In haar rol van UDB-lid stonden creativiteit en cultuur ook voorop.
Geïnspireerd door het besluit van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen om wetenschappers en kunstenaars elkaar meer te laten ontmoeten, nam zij samen met Jeroen Hermkens het initiatief om te verkennen hoe we dat ook lokaal hier in Utrecht voor elkaar zouden kunnen krijgen. Het paste immers precies in de overtuiging waarmee ze zelf altijd gewerkt had. Dus gingen Jeroen en zij onvermoeibaar op zoek naar nieuwe verbindingen. Die zullen binnenkort vorm krijgen in een serie ‘Ontmoetingen’ tussen lokale kunstenaars en wetenschappers van de Universiteit.

Utrechts culturele hart

Bij haar entree in de UDB schreef Jeanine dit: “Centraal thema voor mij is de verbinding tussen de oude en de nieuwe stad, het toewerken naar een gezamenlijke identiteit met respect voor de eigenheid van de verschillende wijken. Onderwijs en cultuureducatie spelen daarin een verbindende rol, cultuureducatie in het algemeen draagt bij tot de identiteitsontwikkeling van het individu en tot herkenning en erkenning van elkaar. Utrecht biedt hiertoe veel mogelijkheden met haar warm kloppende culturele hart en kan daar nog meer voordeel uit halen door ook op andere terreinen de verbinding te leggen.”

Haar gedachtengoed blijft

In de school laat zij een organisatie achter. Daardoor is haar gedachtengoed duurzaam en kan het zich verder ontwikkelen. De UDB-klus kon ze niet meer afmaken. Ze heeft niet kunnen zien of het lukt. Wij voelen ons echter zeer geïnspireerd door haar vasthoudendheid en gaan in haar geest verder met het verankeren van dit nieuwe initiatief.

Jeanine heeft ons met haar leven getoond, dat ieders talenten ertoe doen.
Een lief en goed mens, een voorbeeld voor velen.

Trude Maas,
voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Marcel Gieling

    Inspirerende vrouw die gelukkig veel achterlaat!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).