Ondernemen in Vechtclub XL: Als dat niet inspirerend is! | De Utrechtse Internet Courant Ondernemen in Vechtclub XL: Als dat niet inspirerend is! | De Utrechtse Internet Courant

Ondernemen in Vechtclub XL: Als dat niet inspirerend is!

Ondernemen in Vechtclub XL: Als dat niet inspirerend is!
We hadden al het nieuwe werken, het nieuwe winkelen, nu ook nog het nieuwe ondernemen? Is er dan echt zoveel nieuws onder de zon? Als je Vechtclub XL bezoekt, denk je van wel.

We hadden al het nieuwe werken, het nieuwe winkelen, nu ook nog het nieuwe ondernemen? Is er dan echt zoveel nieuws onder de zon? Als je Vechtclub XL bezoekt, denk je van wel.

Vechtclub XL is geen club van stoere getatoeëerde mannen die als kleerkasten door het leven gaan. Leuk zo’n paradoxale aanduiding. Want in Transwijk in het voormalig magazijn van farmaceutische groothandel OPG aan de Europalaan bloeit een werkplek van zo’n 120 jonge creatieve ondernemers. Hun business zit in het creatieve domein. Ontwerpers, architecten, filmmakers, houtbewerkers, tassenontwerpers, softwareontwikkelaars. Zij hebben gemeen dat ze iets maken, iets fysieks vaak. Dat onderscheidt hen van werkers in traditionele kantoren.

Muren uit de sloop

Maar ze zijn ook creatief in de gehele aanpak. Met vereende krachten verbouwden ze de magazijnen van de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel naar verhuurbare units. Niet met subsidie. Gewoon met een lening van een de bank. Een bank die overigens pas doorkwam, nadat er via crowdfunding 65.000 euro vertrouwen zichtbaar was geworden. Omdat op Kanaleneiland toch net gerenoveerd werd, kwamen spullen binnen die “een tweede leven verdienden”. Uit de flats gesloopte deuren werden basismateriaal van wanden in Vechtclub XL. Als U en ik bouw-afval uit containers gebruiken ontstaat een rommeltje. Maar met kundige ontwerpers bij de hand wordt zoiets mooi en aantrekkelijk.

Selectie van huurders

De units zijn niet zomaar verhuurd aan mensen die ‘s morgens anoniem naar binnen komen en aan het eind van de werkdag anoniem vertrekken. Neen, er is een selectie van huurders van wie de initiatiefnemers vermoeden dat ze voor elkaar toegevoegde waarde kunnen hebben. Samen concepten kunnen ontwikkelen, producten kunnen maken waar ze als kleine ondernemer nooit aan toe zouden kunnen komen. Disciplines helpen samenwerken is de opzet.

Elkaar zien, samen ontbijten

Omdat niets vanzelf gebeurt, zijn er randvoorwaarden om die samenwerking te stimuleren. Om te beginnen de inrichting van het pand: overzichtelijk. Je ziet elkaar. In een klein restaurant kun je gasten ontvangen, maar ook samen even ontspannen en elkaar – of de buurtbewoners- beter leren kennen. Eens in de zoveel tijd is er ook een gemeenschappelijk ontbijt. Een van de huurders deelt dan werk en dilemma’s met de anderen. In de hoop en verwachting dat er synergie ontstaat.

Pitchen voor TivoliVredenburg

Mooi voorbeeld van die synergie is de pitch voor de huisstijl van TivoliVredenburg. Huurders van Vechtclub XL vormden een heus consortium en kwamen zo op de tweede plaats terecht. Als klein bedrijf in je eentje natuurlijk onbereikbaar. Oeps, als dat niet inspirerend is. Logisch dat de Vechtclub een wachtlijst voor nieuwe huurders heeft. En dat in een tijd van mega leegstand.

Eindhoven en Utrecht samen sterk

Tenslotte leert ook de vooropleiding van de initiatiefnemers dat Utrecht niet alleen binnen de eigen muren moet leren samenwerken. Maar ook buiten Utrecht. Want er zitten nogal wat mensen in Vechtclub XL die opgeleid zijn in Eindhoven. Daar doen ze dus iets heel goed, zou je denken. Misschien moeten de opleidingen in Utrecht en Eindhoven maar eens samen ontbijten om mogelijke synergie te verkennen? En dan samen pitchen bij de minister voor nieuwe master curricula?

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Vincent Ariëns

    Gave plek! Misschien leuk om het een stukje meer toegankelijk maken met een kleine Seats2meet.com coworking tafel in een open ruimte?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).