Ondernemersfonds: samenwerken vliegt je om de oren | De Utrechtse Internet Courant Ondernemersfonds: samenwerken vliegt je om de oren | De Utrechtse Internet Courant

Ondernemersfonds: samenwerken vliegt je om de oren

Ondernemersfonds: samenwerken vliegt je om de oren
“Is this the Rietveld Schröderhuis” vroegen de buitenlanders, rondkijkend in Suus, de winkel van Suzanne Haeck aan de Nachtegaalstraat. Al lijkt daar niets op de plaatjes die zij aanwezen in hun meegebrachte brochure.

“Is this the Rietveld Schröderhuis” vroegen de buitenlanders, rondkijkend in Suus, de winkel van Suzanne Haeck aan de Nachtegaalstraat. Al lijkt daar niets op de plaatjes die zij aanwezen in hun meegebrachte brochure.

De kleine stadsplattegrond daarbij bracht de oplossing. Op het pand van Suus stonden de woorden “Rietveld Schröderhuis” met een pijl. In die richting moesten de toeristen lopen.

Wij zijn het Maliekwartier

Suzanne Haeck: “De kaart van Utrecht eindigde bij mijn winkel! Dat wilde ik niet meer laten gebeuren. De Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat waren niet meer dan een doorgangsroute. Maar die tijd is voorbij, wij zijn het Maliekwartier, prominent in Utrecht met eigen folder, website, plattegrond.”

Vijf jaar mooi fonds

Samenwerking blijkt dringend nodig in deze tijd. De voorbeelden vlogen ons om de oren bij het vijfjarig bestaan van Ondernemersfonds Utrecht, vorige week in TivoliVredenburg. Het verdeelt per jaar 6 miljoen euro onder samenwerkende ondernemers in de stad.

Onderwijs plus ondernemers

Karin Schoonheim bouwt voor ROC Midden Nederland aan een nieuwe driejarige opleiding: e-business. Voor haar studenten die in september beginnen, zijn praktijkuren en stages in het bedrijfsleven dringend nodig. Op het podium riep ze op tot meer contacten tussen onderwijs en ondernemers. Hoe jong ze ook zijn, starters en eenpitters inbegrepen. Want e-business is noodzakelijk voor alle branches. Utrecht heeft meer ‘erkende leerbedrijven’ nodig, kortom, en hoe vind je die? Karin Schoonheim zag een zaal vol ondernemers, en ze greep haar kans toen ze op het podium verscheen omdat ze na een vrolijke kennisquiz het meest van iedereen wist over het jonge OfU.

Samenhang

Nog een voorbeeld: bedrijventerrein De Wetering-Haarrijn. Voorzitter Jan van der Roest van de ondernemersvereniging daar is directeur van archiefvernietigingsbedrijf Van Scherpenzeel. Zijn bedrijf werd naar De Wetering (“er was niets”) eigenlijk verbannen in 1998 omdat Lage Weide vol was.  Stevige gezamenlijke innovaties op energie- en duurzaamheidsgebied brengen samenhang ook op andere terreinen. Met als toppunt een tachtig leden tellende eigen businessclub.

Onder de indruk

Dankzij geld uit het Ondernemersfonds gaan naburige ondernemers elkaar kennen. Ontstaat samenwerking, een visie, een marketingplan, logo, Facebook. Het Maliekwartier trakteerde afgelopen september de buurt daarom op een groot ontbijt bij de Maliebaan. Geheel verzorgd door de omringende winkels. Het ontbijt kreeg in Tivoli lof van feestredenaar Annemarie van  Gaal: “Zo breng je de straat en de wijk, de bewoners binnen bij de ondernemers.” Ze was onder de indruk van het Ondernemersfonds, want (in haar woorden): “Amsterdam heeft dit niet”.

Alleen geld als je samen aanvraagt

Altijd leuk om van buitenstaanders te horen hoe verrast ze zijn over Utrecht. In dit geval: per jaar kunnen 73 buurten, wijken en bedrijventerreinen zes miljoen euro verdelen om per gebied samen plannen uit te voeren.  De bedrijven kunnen alleen gemeenschappelijk een bedrag aanvragen. De pot geld van het Ondernemersfonds bestaat uit de OZB van niet-woningen in de stad. Die belasting vloeit dus niet in de gemeentekas, hij blijft in handen van de bedrijven die hem betaalden.

 ‘Ik kon niet op tegen het positivisme’

Aanvankelijk waren ondernemers kritisch. Maar het enthousiasme neemt toe. Zelfs OfU-voorzitter Hans de Leeuw, met tot recent onder zijn vleugels vijftien bouwmarkten (Gamma, Karwei), gaf toe dat hij eerst alleen maar wilde weten wat er met zijn geld gebeurde. “Maar ik kon niet op tegen het positivisme”, zegt hij. Het effect van het fonds greep hem. Nooit leerden naburige ondernemers elkaar zo gemakkelijk kennen als nu, om plannen te maken voor het eigen gebied. Dankzij de oproep van het OfU.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Voor wie nog wil weten wat het Ondernemersfonds precies inhoudt, bekijk onderstaande animatievideo.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).