Onze stad zal het uiteindelijk winnen van de ego’s en baantjesjagers. Ook zonder het filmfestival | De Utrechtse Internet Courant Onze stad zal het uiteindelijk winnen van de ego’s en baantjesjagers. Ook zonder het filmfestival | De Utrechtse Internet Courant

Onze stad zal het uiteindelijk winnen van de ego’s en baantjesjagers. Ook zonder het filmfestival

Onze stad zal het uiteindelijk winnen van de ego’s en baantjesjagers. Ook zonder het filmfestival

Gaat filmtheater ‘t Hoogt failliet? Verdwijnt het Nederlands Filmfestival uit Utrecht?  En wat hebben deze twee vragen met elkaar te maken? Voor het antwoord moeten we terug naar de weken voor de raadsvergadering waarin het Bieb++ project werd afgeblazen. DUIC publiceerde een brief van Jos Stelling (Louis Hartlooper Complex en Springhaver Theater) waarin stevige kritiek werd geleverd op Artplex, het arthouse-onderdeel van Bieb++.

Artplex moest de opvolger van ’t Hoogt worden, maar dan met meer zalen. Is daar behoefte aan? vroeg Stelling zich af.  En hij meldde en passant dat een kaartje voor ’t Hoogt zwaar gesubsidieerd werd. Geef mij die subsidie en de bezoekers kunnen gratis mijn theater in, was zijn aanbod. Makkelijk scoren? Misschien, maar Stelling wilde niet alleen scoren. Hij wilde ook samenwerken met ’t Hoogt om elkaar te versterken. De brief was pijnlijk voor ’t Hoogt. Het was geen geheim dat het theater subsidie kreeg maar opeens begon men zich af te vragen of dat niet erg veel was voor die paar stoelen per voorstelling. Stelling die met eigen geld twee fijne bioscopen exploiteert, gebruikte het woord “concurrentievervalsing” en daar had hij een punt. Tonnen gemeenschapsgeld voor een onderneming (misschien niet het juiste woord) waarvan de noodzakelijkheid in de praktijk nooit werd bewezen?

Pieter Broertjes, voorzitter van de Raad van Toezicht van ’t Hoogt, schreef vervolgens een brief waarin hij stelde dat de risico’s goed in kaart zijn gebracht en zijn afgedekt, een andere – al bestaande – plek onhaalbaar is, en een ‘nee’ tegen de bouw van de Bibliotheek++ en Artplex een verlies zou zijn voor zowel ‘Filmstad Utrecht’ als voor nieuwe ontwikkelingen op het vlak van beeld, animatie, gaming en andere media.

Hij kwam ook met een dreigement: het afwijzen van Bieb++ en Artplex zou wel eens het vertrek van het Nederlands Filmfestival kunnen betekenen.

Overtuigd van een meerderheid in de gemeenteraad voor Bieb++ (inclusief Artplex) ging ’t Hoogt niet op de uitnodiging van Stelling in om de krachten te bundelen in. Waarom zou ze ook? Het leek een gelopen koers. Er was misschien enige twijfel toen GroenLinks zich tegen Bieb++ keerde, maar daar had Bram Fokke van D66 wel een antwoord op. Daags voor het beslissende debat in de raad kwam hij met een A4-tje dat de toekomst  van Bieb++ veilig moest stellen . Bijna tegelijkertijd stuurde Stelling een notitie naar de gemeenteraad waarin bleek dat ’t Hoogt, ondanks subsidie, geen toekomst had. Het was een doorwrocht verhaal dat mogelijk door veel gemeenteraadsleden niet gelezen is. Maar vermoedelijk wel door CDA-gemeenteraadslid Cees Bos (in het dagelijks leven accountant) die als enige van zijn fractie tegen de Bieb++ stemde en daardoor werd het mega-project op het Smakkelaarsveld geschiedenis.

De voorstanders van Bieb++ in de raad likten hun wonden en gingen over tot de orde van de dag. Maar vanuit ’t Hoogt en het Filmfestival was de woede irrationeel groot. Het raadsbesluit werd een ramp voor de stad genoemd. Ik heb geprobeerd die woede te begrijpen maar kwam er niet uit. Totdat ik las dat ’t Hoogt in grote financiële problemen verkeert en naar alle waarschijnlijkheid de deuren moet sluiten. Toen begreep ik  dat Artplex niet zozeer een essententiele toevoeging op het culturele aanbod in de stad was maar vooral een levensverzekering voor een noodlijdend filmhuis.

In de torenhoge kosten voor Bieb++ was de toekomst van ’t Hoogt versleuteld. De druiven bij de voorstanders zijn zuur. Willemijn van Aalst, directeur van het Filmfestival, ziet het niet meer zitten in de stad omdat de beoogde filmzalen niet gebouwd worden. Dat is raar. Jarenlang heeft het Filmfestival in Utrecht een prima plek gehad en nu gaat de directeur op zoek naar een andere stad.

Het Filmfestival hoort in Utrecht, al dertig jaar. Als de directeur daar anders over denkt, wordt het tijd om een andere functie te zoeken. De stad is groter dan Willemijn van Aalst. En aan de Raad van Toezicht van ’t Hoogt heb ik een vraag. Wanneer was de laatste keer dat jullie in het theater waren? Ik ben benieuwd.

Utrecht gaat verder met een prachtig muziekcentrum, straks mooie nieuwe bioscopen en een zeer florerende gaming-industrie. Onze stad zal het uiteindelijk winnen van de ego’s en baantjesjagers. Dan maar geen filmfestival.

24 Reacties

Reageren
  1. Arjan Verhoeven

    Precies!

    En 941.130 euro.. Dat is bijna 20 euro per bezoeker! Bij de volgende enquete moest het collega maar ‘s laten informeren wat de burger daar van vindt.

    “Uw gezin draagt zo’n 10 euro per jaar bij om het mogelijk te maken moeilijke films te bekijken in ‘t Hoogt. Films die anders in LHC te zien waren, of anders wel in Amsterdam.

    80% van de bezoekers verdient meer dan u of was van plan dat te gaan doen na het afstuderen. Vindt u dat
    a) een heel goed idee, zonder moeilijke films bij ‘t Hoogt is Utrecht mijn stadsie niet meer
    b) neutraal
    c) volslagen krankjorum”

  2. Adi

    Hear Hear

  3. Jan

    HEAR,HEAR!

  4. Robb

    Dag mevrouw willemjn. U bent de zwakste schakel. Tot ziens.

  5. marcel gieling

    Al jarenlang laat ik mijn stem horen tegen dit gesubsidieerde filmhuis. Het is geen schim meer van waarvoor het ooit is opgezet en voegt niets toe aan het bestaande filmaanbod in Utrecht. Subsidies direct stoppen.

  6. Bi Os

    Neem Stelling, sluit het Hoogt.

  7. Danny

    Mooie bioscopen? Waar dan?

  8. Nielsch

    Heel mooi stuk! Zet prima uiteen hoe ik en velen erover denken!

    Alleen dat van die mooie bioscopen kan ik nog niet plaatsen. Wellicht als die nieuwe op het Jaarbeursplein en in Leidsche Rijn eindelijk eens worden gebouwd.

  9. Nielsch

    Utrecht kan trouwens prima zonder het NFF. We verzinnen wel iets nieuws, iets beters, iets mooiers.

  10. Petra van der Grift

    Leve Jos Stelling met zijn door en door gezonde verstand, kennis en inzicht. En voor zijn durf als ongesubsidieerde cultureel ondernemer.
    Wat stellen die gesubsidieerde filmdame Willemijn en gesubsidieerde filmmeneer Pieter eigenlijk voor? Subsidieslurpers zijn het, zonder ook maar een greintje besef te hebben van het gezond op eigen benen staan en gaan.

  11. Koen

    Kan Jos Stelling dan niet nog zoiets opzetten a la Springhaver/LHC, maar dan nog groter? Er moet een markt voor zijn in Utrecht met al die hoogopgeleide groenlinks stemmers.

  12. David

    Even reactie op het festival-gedeelte: de directrice van NFF heet allereerst Willemien en niet Willemijn. En ik zou vooral even afwachten tot na dit Filmfestival…Daarnaast: Den Haag heeft ook zo zijn problemen met faciliteiten voor film. Amsterdam bijt met de agenda van IDFA. En Rotterdam zou wellicht kunnen, maar de grote vraag is daar of de gemeente en sponsoren twee grote filmfestivals binnen vijf maanden willen faciliteren. Ik gok dus dat van Aalst bluft om in Utrecht sneller en meer gedaan te krijgen.

  13. Claire Leo

    Behalve met Michael Kroonbergs (uiteraard) ben ik het ook helemaal eens met Marcel Gieling. ‘t Hoogt schiet al jarenlang zijn doel voorbij en gebruikt haar status en subsidie om met ‘een delegatie’ nationale en internationale festivals af te lopen om ‘voor ons de beste films te selecteren’. Volgens mij heb je daar distributeurs voor ….. Wat moet Willemien van Aalst toch met deze club, snap er helemaal niets van.
    A propos: heeft ‘t Hoogt tegenwoordig een Raad van Toezicht??? Klinkt duur, past goed bij ze.

  14. Willemien van Aalst (Nederlands Film Festival)

    Het Nederlands Film Festival (NFF) maakt zich al vele jaren hard voor een betere bioscoopsituatie in Utrecht. Om die reden hebben wij het Artplex en later de Bieb++ gesteund, juichen wij de komst van het Megaplex bij de Jaarbeurs toe en biedt TivoliVredenburg, indien technisch geschikt gemaakt voor filmvertoningen, grote kansen. Ik ben daar altijd duidelijk over geweest en zo staat het ook in het AD van zaterdag jl. Het is niet de intentie van het Nederlands Film Festival en van mij persoonlijk om Utrecht te verlaten, de stad waar ik al ruim 30 jaar woon en waar ik mijn bijdrage aan wil leveren. Het mogelijk vertrek is wél één van de scenario’s van het NFF (en dat is geen nieuws) op het moment dat de bioscoop/filmtheatersituatie in Utrecht niet verbetert. Ondertussen werken wij, tezamen met heel veel partners en sponsors, hard aan de 34e editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht.

  15. Jos Stelling

    Beste Willemien,
    Misschien moet je de lezers van Duic dan ook nog even duidelijk maken waarom je nu, na het uiteindelijke negatieve besluit over het artplex (dat overigens pas over 4 tot 5 jaar klaar zou zijn) wéér met dat dreigement kwam om Utrecht met het festival te verlaten. Wat zou jij eigenlijk nu concreet van de gemeente Utrecht willen dat ze doen? Als het niets met de verkiezingen te maken heeft, waar dan wel mee.

  16. Utrechtse

    En wat nou als meneer Stelling per ongeluk onder de tram loopt, wat blijft er dan nog over in me stadsjie?

  17. Ari Doeser

    Beste Willemien, Friederike, Jos en Philip,

    waarom steken jullie de koppen niet bijeen om van de City-bioscoop in de Voorstraat een prachtig Art House te maken ? Studenten zit massaal al vlakbij op de Drift, de prostitutie is weg en Stayokay wil er dichtbij een Cultuurhôtel beginnen. Zou vele vliegen in één klap zijn !

  18. Michiel Snijders

    Wat ari doeser zegt.

    Laten we dan wel even bij de doelstelling (film vertonen en publiek bereiken en… ) beginnen en pas erna over bakstenen, projectontwikkelaars et cetera praten.

  19. Ralf

    ahnee, weer Pieter Broertjes. Altijd en overal maar Pieter Broertjes

  20. Tommie

    ADHESIE.

  21. Eric Zuilhof

    Wat ontbreekt in deze hele discussie is de liefde voor film. Wie ik dezer dagen heel erg mis is Huub Bals:
    ‘What I would like is that in this country every possible means is used to teach the people the love for cinematography. (…) Let the State buy all the rights and screen the films for free, like you are going to a parc or a museum. Just film.’
    – Huub Bals, Utrechter, in 1973 oprichter van ’s lands eerste filmhuis, ja inderdaad: ’t Hoogt, oprichter van het IFFR, maar bovenal hartstochtelijk cinefiel.
    Dat de film mag winnen.

  22. Jos Stelling

    Beste Ari, wat ben je toch een wijze man :-). We zijn er mee bezig en ik zie grote mogelijkheden, maar de verkiezingen zijn in dit geval ook erg belangrijk.

  23. Utrechtse

    Welke verkiezingsuitslagen zijn het meest welkom voor filmcultuurminnend Utrecht?

    Maakt het echt zoveel uit, crisis is crisis.

    Hoeveel openlijke voorstemmers voor de Bieb++ zijn stiekem opgelucht dat dit prestigieuze project is afgeblazen?

    Welke partijen zullen nu wel akkoord gaan met een verbouwing van de City bioscoop tot Art-house?

  24. Toine Goossens

    Ik voorspelde in december dat het Artplex het 3e cultureel debacle voor Utrecht zou worden. Ik was te optimistisch. Dat 3e debacle zat al in de pen; ‘t Hoogt zit in zwaar weer.

    Er is iets diep mis met het cultuurbeleid in Utrecht. In mijn brief over het Artplex aan de gemeenteraad wees ik op de belangenverstrengeling tussen de afdeling cultuur en de filmadviseurs.

    Sinds de raadsvergadering van 14 januari vraag ik mij af of het niet dieper zit; het lijkt alsof partijpolitieke en ambtelijke belangen met elkaar verstrengeld zijn. In een waarachtige democratie is dat ongehoord.

    Het ware verhaal dient voor de verkiezingen duidelijk te zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).