Open brief: ‘Primark en Hudson’s Bay neem voorbeeld aan Utrechtse standaard’ | De Utrechtse Internet Courant Open brief: ‘Primark en Hudson’s Bay neem voorbeeld aan Utrechtse standaard’ | De Utrechtse Internet Courant

Open brief: ‘Primark en Hudson’s Bay neem voorbeeld aan Utrechtse standaard’

Open brief: ‘Primark en Hudson’s Bay neem voorbeeld aan Utrechtse standaard’
Toekomstbeeld van het vernieuwde V&D-pand aan de Rijnkade.
Het lijkt erop dat de grote winkelketens Hudson’s Bay en Primark een vestiging gaan openen in het voormalige V&D-pand aan de Rijnkade. De winkels zijn welkom wat betreft het overgrote deel van de gemeenteraad, maar ze doen in een open brief wel een beroep op de multinationals. ‘Sluit u aan bij de hoge Utrechtse ambities’. Alle fracties, op de VVD en Stadsbelang Utrecht na, zien graag dat de ketens zich gaan beteren op het gebied van mensenrechtenschendingen en milieubelasting.

Het lijkt erop dat de grote winkelketens Hudson’s Bay en Primark een vestiging gaan openen in het voormalige V&D-pand aan de Rijnkade. De winkels zijn welkom wat betreft het overgrote deel van de gemeenteraad, maar ze doen in een open brief wel een beroep op de multinationals. ‘Sluit u aan bij de hoge Utrechtse ambities’. Alle fracties, op de VVD en Stadsbelang Utrecht na, zien graag dat de ketens zich gaan beteren op het gebied van mensenrechtenschendingen en milieubelasting.

Aan de directies van Primark en Hudson Bay

Welkom in Utrecht!

Utrecht is blij dat het voormalige V&D pand weer gevuld wordt. Zo komen er weer banen terug, na de verdrietige ontslagen bij het faillissement van V&D. Ook weten we dat veel Utrechters er naar uit kijken om bij u te komen winkelen.

Utrecht is een aantrekkelijke stad met hoge ambities op het gebied van duurzaam ondernemerschap en mensenrechten. Het zit in het DNA van de stad en wordt breed gedeeld door de inwoners die wij vertegenwoordigen. Uw medewerkers en klanten, bestaande én nieuwe, zullen zich dan ook snel thuis voelen in Utrecht.

Ondernemen, werken en wonen in zo’n mooie stad brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen om deze ambities na te blijven streven en hoog te houden.

Helaas hebben wij niet alleen maar positieve signalen over uw bedrijven ontvangen. We maken ons zorgen over de milieubelasting en zweem van mensenrechtenschendingen die hangt om de productie van met name kleding in uw winkels. Recent verscheen in het nieuws dat Hudson Bay gebruik maakt van onveilige fabrieken. En ook Primark staat niet bekend om haar transparante productieproces, eerlijke lonen of veilige arbeidsomstandigheden.

We hebben geen ambitie om uw komst naar Utrecht te verhinderen. Dat laten onze gemeentelijke bevoegdheden trouwens ook niet toe. Bovendien zou daarmee sprake zijn van ongelijke behandeling: ook andere winkelketens als Zara, C&A en H&M met filialen in Utrecht zijn regelmatig in het nieuws vanwege schendingen van mensenrechten bij de productie van de kleding.

Liever maken we van de mogelijkheid gebruik om een oproep aan u te doen: sluit u aan bij deze hoge Utrechtse ambities. Zou het niet mooi zijn als u het voortouw zou nemen om afspraken te maken met de andere grote winkelketens in de Utrechtse kledingbranche om de mensenrechten en duurzaam ondernemerschap te bevorderen? We doen u graag een paar suggesties.

U kunt wat doen aan de milieubelasting van uw productieprocessen. U kunt vaker kleding aan bieden die gemaakt is van biologische en hergebruikte stoffen, en recyclebakken voor afgedankte kleding plaatsen. U kunt afspraken maken over meer transparantie over uw productielocaties, loonberekeningen en prijsopbouw. Zo kunt u consumenten laten zien waar uw kleding vandaan komt en welk deel van de verkoopprijs naar de arbeiders gaat. Ook vinden wij het belangrijk dat uw winkelpersoneel uw klanten van duidelijke informatie kan voorzien over de werkelijke omstandigheden waarin de producten gemaakt zijn.

Het Ondernemersfonds Utrecht biedt mogelijkheden om gezamenlijk middelen vrij te maken voor initiatieven. De gemeente kan u, waar nodig, ondersteunen. Bijvoorbeeld door een gelijk speelveld te creëren met regelgeving. En door een regierol te pakken waar deze ontbreekt. Wij maken ons hier graag hard voor in de Utrechtse gemeenteraad.

We hopen van harte dat u deze handschoen oppakt en nodigen u graag uit voor een verkennend gesprek. Want Utrecht maken we samen, ook op het gebied van onze hoge ambities op duurzaam ondernemerschap en mensenrechten.

Welkom in Utrecht!

Thijs Weistra (GroenLinks), Maarten van Ooijen, (ChristenUnie), Jony Ferket (D66), Michel Eggermont (SP), Eva van Esch (PvdD), Gadiza Bouazani (PvdA) en Sander van Waveren (CDA).

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. bas

  Hahahaha, denken ze nu echt dat zo’n bedrijf deze brief serieus gaat nemen??
  Dit wordt gelezen en versnippert.

 2. Leo Reker

  De VVD houdt zich stil en laat zich van z’n liberale kant zien. Als het over geld gaat tenminste; als ze zich kunnen bemoeien met of er wel genoeg zwarte pieten-toestanden worden verkocht in deze ketens staan ze vooraan in de rij.

 3. Scherpschutter

  Primark is blij dat het voormalige V&D pand weer gevuld wordt. Zo komen er weer banen terug, na de verdrietige ontslagen bij het faillissement van V&D. We weten dat veel Utrechts niet kunnen wachten om bij ons vrijwillig hun inkomsten te besteden.

  Utrecht is een aantrekkelijke stad met ambitieuze inwoners en ondernemers die streven naar vrijheid en het maximale uit het leven halen. Dat is het DNA van de stad. Onze medewerkers en klanten, bestaande én nieuwe, zullen zich dan ook snel thuis voelen bij Primark.

  Ondernemen, werken en wonen in zo’n mooie stad brengt ook een verantwoordelijkheid voor de Gemeente met zich mee. Een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen om deze ambities na te blijven streven en hoog te houden.

  Helaas hebben wij niet alleen maar positieve signalen over u als Gemeente ontvangen. We maken ons zorgen over de bergen belastingen die u illegitiem en ongevraagd heft, de buitengewoon povere service die u daarvoor biedt en uw streven om Utrecht te de-industrialiseren en immobiliseren. U schendt hiermee mensenrechten. Het is niet aan u om u te bemoeien met werknemers, productieve bedrijven, lonen van vrije burgers of de bewegingsvrijheid van hen die uw bestaan in de eerste plaats mogelijk maken.

  Wij hebben geen ambitie om niet langer belasting te betalen en uw organisatie op te heffen. Dat laten onze bevoegdheden als belastingvee ons trouwens ook niet toe. Bovendien zou daarmee sprake zijn van ongelijke behandeling. Ook de Staat der Nederlanden heft illegitiem belasting en meent zich te moeten bemoeien met ieder aspect binnen het menselijk leven.

  Liever maken we van de mogelijkheid gebruik om een oproep aan u te doen: sluit u aan in de zucht naar vrijheid en welvaart onder Utrechtse burgers. Zou het niet mooi zijn als u voortaan het voortouw zou nemen en uw streven zou beperken tot niets anders dan ondernemers en burgers zo min mogelijk in de weg zetten om zo burgerrechten te verbeteren? We doen u graag een paar suggesties.

  U kunt wat doen aan de vele absurde belastingen. Zo kunt u beginnen met 50% van uw ambtenaren te ontslaan, goedkopere panden te betrekken, te privatiseren waar mogelijk en de lonen drastisch verlagen. U kunt ook afspraken maken over meer transparantie in de besteding van de door u geinde gelden. Zo kunt u het belastingvee bijvoorbeeld online laten stemmen over het bestedingsdoel van iedere afgenomen Euro die u uitgeeft. Wij vinden het erg belangrijk dat u uw ‘klanten’ van de juiste informatie voorziet over wat er met het geld van uw ‘klanten’ gebeurt.

  Ons Overheidsfonds Utrecht biedt u mogelijkheden om gezamenlijk middelen vrij te maken voor initiatieven. Primark kan u, waar nodig, ondersteunen. Bijvoorbeeld door een pot te vullen voor de ontslagregeling voor overbodige raamambtenaren om zo een gelijk speelveld te creeeren waarin niemand elkaar de vruchten van arbeid afpakt. En door een regierol te pakken waar deze ontbreekt. Wij maken ons hier graag hard voor bij Primark.

  We hopen van harte dat u deze handschoen oppakt en nodigen u graag uit voor een verkennend gesprek. Want Utrecht maken we samen, ook op het gebied van onze hoge ambities op mensenrechten en vrijheid.

  Hoogachtend,

  Directie Primark

  (Scherpschutter: waar halen deze politici het lef vandaan..? Ongekend.)

 4. herman

  Mooie woorden, maar als ze eenmaal open gaan staan ook de stemmers op deze partij vooraan om mee te graaien.

  Enige dat helpt is kopersstaking en dat zal nooit gebeuren.

 5. hooilepel

  Scherpschutter; wat een trieste reactie was dat.
  Gaan lopen zeuren over je belastingcentjes, en uitbuiting goedpraten. walgelijk.

 6. J. de Vries

  Zo fijn om te lezen dat onze drukbezette raadsleden klaarblijkelijk alle problemen waar zij primair voor zijn aangesteld hebben opgelost. Er is nu klaarblijkelijk voldoende tijd voor deze gutmenschen om zich met de grote boze wereld buiten Utrecht bezig te houden. Na dit dringende probleem volgende week graag een oplossing voor de klimaatveranderingen en de crises in Irak. Jullie zijn nu zo lekker bezig nadat alle issues in Utrecht weg zijn, dat kan er dan ook makkelijk even bij.

  Doe eens even normaal zeg. Hebben jullie echt niks anders te doen? Utrecht loopt over van de problemen. Stelletje gefrustreerde semi-parlementariers. Hou je nou gewoon bij je eigen werk en laat de wereld verbeteren maar over aan de grachtengordel elite in Den Haag.

 7. jacob

  Zo, de VVD schittert door afwezigheid, zou toch te gek zijn om mensenrechten en het milieu serieus te nemen.

 8. Sjonnie

  Tsjonge jonge jonge. Wat een kleuterklas die gemeenteraad van Utrecht. Hautain, hoogmoedig en van de werkelijkheid los. Wees blij dat lege plekken in de winkelstraten worden ingevuld. En heet ze welkom in plaats van ze de maat te nemen. Geen flauw idee hoe de economie werkt bij die hipsters die het in Utrecht voor het zeggen hebben.

 9. Martijn van de Waalberg

  Tja Scherpschutter, met je wagen door het centrum van Utrecht scheuren komt inderdaad aardig in de buurt van wat men in de Franse revolutie voor ogen had bij universele mensenrechten.

  Mooi is verder: “de zucht naar vrijheid en welvaart onder Utrechtse burgers”. Om vrijheid hoeft men in Utrecht al 71 jaar niet meer te zuchten, en met de welvaart zit het ook wel snor. Jij bedoelt: schijt aan de rest van de wereld, ik word hier beperkt in wat ik wil doen. En als de meerderheid van de kiezer in je eigen stad voor héél andere ideeën kiest dan de jouwe, draai je het om en worden er absurde, illegitieme en “ongevraagde” belastingen geheven.

  Schoolvoorbeeld van het moderne Trumpiaans en Wildersiaans redeneren: mijn mening is van levensbelang voor de democratie, maar ieder die het niet met me eens is moet z’n bakkes houden. Nog iets te melden over mensenrechten verder?

 10. Jan scherjon

  Vechten tegen de bierkaai !

 11. J. de Vries

  @Martijn van de Waalberg:
  Schoolvoorbeeld van Klaveriaans en Samsomiaans redeneren: Ik dreig de verkiezingen te verliezen en vervolg dus de leider van de grootste oppositiepartijwant iedereen die het niet met mij eens is moet zijn bakkes houden en desnoods span ik de rechterlijke macht voor mijn karretje als de waarheid die wordt verteld mij niet bevalt. U beroept zich op de dictatuur van de meerderheid zolang het u goed uitkomt, en als u in de minderheid bent schreeuwt u dat uw rechten als minderheid worden geschonden omdat dat dan beter past.

 12. Erik

  Daar gaan we weer met de morele superieuriteit. Echt triest. Door dit soort zaken jaag je dit soort grote bedrijven weg en blijf je met belachelijk grote en onverhuurbare panden zitten.

 13. Gertjan

  Een positief initiatief van deze gemeenteraadsleden. Wel jammer van alle negatieve reacties. Laat ik er maar vanuit gaan dat het alleen een paar zeurders zijn die hier reageren en dat de overgrote meerderheid wel positief staat tegenover mensenrechten en duurzaamheid.
  Als is het maar uit eigen belang. Zolang men het in de kleding producerende niet zo nauw neemt met deze zaken, blijft de productie daar goedkoop en heeft onze industrie het nakijken.
  Helaas hebben de meeste mensen daar geen boodschap aan als er een koopje te halen valt. Eigen portemonnee eerst.

 14. Trol

  Welkom in Utrecht!

  Thijs Weistra (GroenLinks), Maarten van Ooijen, (ChristenUnie), Jony Ferket (D66), Michel Eggermont (SP), Eva van Esch (PvdD), Gadiza Bouazani (PvdA) en Sander van Waveren (CDA).

  Nou op deze partijen moet je dus niet stemmen, allemaal symbool politiek.

 15. Martijn van de Waalberg

  Haha J de Vries, jij denkt dat de fractievoorzitter van de 8e partij van Nederland, die niet eens in het kabinet zit, mensen vervolgt? Vanuit de staatsrechtelijke verantwoordelijkheden bij die functie ofzo? Terug naar de lesjes maatschappijleer, jij en Scherfschutter beide!

  Nog wat foutjes: de PVV is absoluut niet de grootste oppositiepartij. Ze hebben 3 zetels minder dan de SP, doordat 3 leden sinds de vorige verkiezingen het niet meer trokken bij Geert. En: ik schaar mij te allen tijde volledig achter de meerderheid, in mijn mening dat Scherpschutter de meest waanzinnige drogberedeneerde nonsens de wereld in slingert. Daar komt ook geen dictatuur van de meerderheid bij kijken, hij doet het immers nog altijd elke dag, tot mijn grote plezier.

 16. Jan

  Mooi initiatief. Ik snap de negatieve reacties hier niet. Die mensen hebben liever dat de gemeente zich niet inzet voor mens & milieu? Hoe kun je daar nou tegen zijn? Oh wacht, iets met azijn.

 17. Jan

  Wat een fantasie heeft die J. de Vries! Ongekend. Zeker te veel pretsigaretjes gerookt.

 18. Erwin

  De gemeente(raadsleden) mogen blij zijn dat er een markt partij wil investeren in een aantrekkelijk(ere) stad. Maar nee: Met het morele vingertje gaan zitten wijzen, ik word er onpasselijk van. Ik schaam me diep voor dit soort gemeenteraadsleden die compleet wereldvreemd zijn en niet weten hoe de wereld ‘werkt’ . Hopelijk schrikken ze de genoemde partijen niet af, als ik Hudson Bay zou zijn zou ik zeggen “Daaag! Voor jullie 10 anderen steden die in de rij staan” .

 19. peter v

  @ Scherpschutter

  Dat heet met SCHERP schieten….geniaal! en vergeet het auto’tje van Groen Links niet te melden.

  Maar wat een gutmenschen zijn het toch….voor hetzelfde geld haakt Primark af.

  Hoogste tijd voor een midden/rechts College….ik kan niet wachten.

 20. Henk

  @ Gertjan

  Zo is het. Iemand die het niet met jou eens is, is een zeurder.

 21. Bill

  Pfff, typeert wel weer het provinciale gehalte in de gemeenteraad.
  Er wordt werk en een draaiende economie gecreëerd, naast het punt dat er 34000 m2 leegstand wordt ingevuld, dat is belangrijk voor de stad…!!

  Dikke middelvinger naar de gemeenteraad en knallen met die banen… Go Primark, go Hudson’s Bay..!!

 22. Gregor

  Dit briefje is uiteraard voor de bühne. Straks als de lintjes geknipt worden staan de jakhalzen van Links vooraan om de champagne en kaviaar als eerste weg te tikken!

 23. Bert

  Gelukkig waren die raadsleden ook elke keer in de pen geklommen toen er 5 H&M’s, een paar Zara’s, wat Coolcats in Utrecht kwamen. En uiteraard weigeren de desbetreffende partijen het belastinggeld van al deze immorele partijen en zullen ze het niet uitdelen onder hun electoraat.

  Kortom: slappe symboolpolitiek en geklets voor de buhne.

 24. Arthur

  @Erwin: “Ik schaam me diep voor dit soort gemeenteraadsleden die compleet wereldvreemd zijn en niet weten hoe de wereld ‘werkt’”.

  Leg maar even uit hoe de wereld ‘werkt’ Erwin. Hoewel deze brief nogal sneu overkomt – Lieve multinational, willen jullie alsjeblieft iets aan het milieu en de mensenrechten doen, als het mogelijk zou kunnen zijn, alstublieft – blijft het een feit dat deze bedrijven meehelpen aan een destructief systeem.

  Iedereen die hier blij is met een paar baantjes (minimumloon+) en opvulling van vierkante meters, vergeet de langetermijngevolgen van dit soort ondernemingen. Onze economie wordt uitgehold door dit stuiverconsumentisme. Prachtig dat je je hele kledingkast kan vullen voor 40 euro maar op een gegeven moment kan er niet meer geschaafd worden aan prijzen en daarmee inkomens. Die werknemers geven 3/4 salaris uit aan een te duur huurhuis in de vrije markt en houden nog wat centen over om te eten en als hoogtepunt van het jaar Lion King the musical te bezoeken. Ondertussen hebben de Hudson Bays en Primarks van deze wereld hun financiële zaken op orde door een schimmige (maar vast wetmatige) constructie in een van de belastingparadijzen in de wereld (mogelijk hier in Nederland).

  De CEO en de aandeelhouders pakken het geld, de westerse economie zakt nog verder in elkaar, en ook de mensen in de fabrieken dit deze troep in elkaar naaien worden er niet beter van. Zo zal de wereld vast ‘werken’, maar in the end is de meerderheid de grote verliezer en staat er over 20 jaar nog 2 x zoveel winkelruimte leeg.

 25. henk

  Het is bijzonder schaamteloos als Primark hier komt. Het gaat allemaal om geld, over de (kinder)ruggen. Primark boycotten dus! Niets kopen daar.

 26. Kuch

  Haha. Grappig dat de mensen die kennelijk vinden dat politici geen principes of mening mogen hebben of die vinden dat je al helemaal niet de wereld mag verbeteren, waarvan de meesten ook nog uit de PVV hoek komen, niet door hebben dat dit soort bedrijven nu juist lak hebben aan ook jullie. Dit soort bedrijven zorgen onder andere voor werkloosheid hier, door zo weinig te willen betalen zijn zij verantwoordelijk voor het verplaatsen van degelijke banen naar lage loon landen, waar mensen op basis van oneerlijke concurrentie, lekker werken voor een salaris waar ze nog niet eens een maaltijd van kunnen betalen. O ja en de nog goedkopere kindertjes verdringen daar de volwassenen weer. Dergelijke multinationals onttrekken ook weer veel geld aan de Nederlandse economie door massaal belasting te ontduiken. Zo goed zijn zij dus helemaal niet voor onze economie. Kopen daar werkt dus op basis van alleen al deze twee voorbeelden sterk in je nadeel.

  Daar komt nog bij dat deze bedrijven ook nog eens de allergoedkoopste flexwerkers inhuren die na iedere twee contracten mogen ophoepelen en na een half jaar WW dan wel weer welkom zijn. Krijgen ze waarschijnlijk nog subsidie voor ook. Een bedrijf dat subsidie krijgt……. Mmmmm. Zo’n bedrijf kan zich toch wel zelf bedruipen? Waar ze zeker subsidie voor krijgen is het verplicht aan het werk zetten van bijstandsgerechtigden in sommige gemeentes. Die dan dus voor behoud van bijstand werken, hetgeen ons als belastingbetaler dus geld kost, aangezien de gemeentes deze mensen betalen. Deze mensen worden daarnaast gedwongen. Je zou in de toekomst misschien maar zelf in die situatie zitten zeg…..

  En dat alles om lekker te kunnen shoppen. Nee ik zou er heel blij van worden. Raar trouwens dat je van vele rechtse reaguurders geen mening mag hebben als politicus of in het beste belang mag besturen, zeker vanuit PVV hoek is dat een nogal dubieus argument zullen we maar zeggen.

  Het milieu. Tja dat de schade die je waar ook ter wereld als een boemerang terugkomt, deze generatie of in de toekomst als je kinderen en kleinkinderen leven. Dat maakt al helemaal geen indruk. Maar ja, loop dan ook miet te klagen als hetbveel vaker regent en stormt nu en in de nabije toekomst, waardoor je bijv. meer in de file staat. Of ga ook niet klagen als er WEER een noodactie nodig is, omdat een tsunami of orkaan weer een achtergesteld land heeft weggevaagd. Of de vluchtelingenstroom die op gang komt doordat veel internationale conflicten indirect veroorzaakt worden door gebiedsstrubbelingen veroorzaakt door negatieve gevolgen van de klimaatproblematiek, ook dat is inmiddels al bewezen. Wisselend weer met veel extremen is rechtstreeks te wijten aan door de mens versnelde klimaatsontwikkeling, maar dat is natuurlijk allemaal flauwekul.

  Van het butterflyeffect hebben de funshoppers nog nooit gehoord geloof ik.

 27. Erwin

  @Arthur @Kuch

  Hoewel ik het helemaal eens ben met jullie stelling is de brief echt kleinzielig gedrag. Zolang niet op landelijk, Europees, globaal niveau een gelijk speelveld wordt gecreerd met milieu, arbeidsomstandigheden etc. schiet je je als gemeenteraad als gemeente Utrecht met zulke brieven in de voet. Daarnaast getuigd de brief van grootheidswaanzin, alsof een lullige gemeenteraad ook maar iets in de melk te brokkelen heeft (of serieus genomen wordt) op de door hun aangehaalde onderwerpen.

  Laat ze eerst maar eens binnen hun eigen invloedsfeer resultaat proberen te behalen.. Oh wacht die verbrede A27 komt er toch! Brevet van onvermogen van D66 en Groenlinks..

 28. Kuch

  Even voor de goede orde, primark, is gewoon de nieuwe C en A, of Peek en Cloppenburg. Kleding waarin niemand gezien wil worden. H en M is ook al afgegleden naar dit bedenkelijke niveau. Je denkt in die kleren er modieus bij te lopen, maar achter je rug om maakt iedereen je belachelijk in je kwaliteitsloze kleding. Want ja, je ziet het en je bent niet hip, happening en uniek in de kleding. Menig ubersuf typje loopt er in.

  Echte hippe types lopen in kleding van Nukuhiva of Norman King of in heel erg betaalbare tweedehandskleding uit de Voorstraat. Mensen die bij primark kopen leven in een illusie dat ze er bij de tijd bij lopen.

  Je zegt trouwens praimark en niet priemark. Het is namelijk een Iers bedrijf. Ierland is met Nederland koploper belastingontwijking voor multinationals. Deze bedrijven betalen niet mee aan de vele problemen die Europa het hoofd moet bieden, zoals het vluchtelingen vraagstuk. Van de andere kant profiteren directies en management optimaal en kunnen ze lekker de winst in eigen zak steken. Wel profiteren, niks bijdragen.

 29. henk

  Primark: Geld verdienen over kinderruggen. Boycotten dus.

 30. Utrechter

  @Kuch: waarvan akte. Maar deze ketens opereren wereldwijd en zelfs als je op Europees niveau de regels aanscherpt, wordt het lastig om écht het verschil te maken. Ik moet dan altijd denken aan die ingestorte kledingfabriek in Bangladesh. Of de giframp in Bhopal. Ze maken zich twee weken zorgen om hun imago en ze gaan door op de oude voet. Als zelfs de EU dit soort praktijken amper weet uit te bannen (meestal omdat landen als Bangladesh helemaal niet mee willen werken) dan gaat het de linkse wereldvreemde rakkers in een gemeenteraad van een provinciestadje ook niet lukken. Symboolpolitiek. Stel je voor: ‘gemeenteraad verwelkomt een nieuwe Shellpomp op de Graadt van Roggenweg maar roept ze wel op alle oliediefstal in de Nigerdelta aan te pakken’. De gemeenteraadsleden moeten doen waar ze voor zijn: lokale politiek voeren. En zich afvragen waarom de gemeente zonodig de hoogste prijs wilde hebben voor de grond in Leidsche Rijn Centrum en signalen over een afzwakkende markt voor winkelvloeroppervlakte negeerde.

 31. Tja

  @ Kuch, landelijk en Europees gezien is het helemaal niet moeilijk om deze multinationals aan te pakken.

  1. Je maakt geen belastingdeals meer met ze. Aangezien ze nauwelijks werkgelegenheid met zich meebrengen en juist voor het tegenovergestelde zorgen, banenverlies.

  2. Je kan gewoon vestigingsvoorwaarden/ duurzaamheidseisen opleggen wanneer bedrijven zich in een land vestigen. Dat kan je ook Europa breed doen. De reden dat dit niet gebeurd is dat het volk koest gehouden moet worden. Die willen shoppen, liefst zo goedkoop mogelijk. Hert moderne alternatief van brood en spelen.

  3. Gemeenteraadsleden hebben helemaal geen ander middel dan een brief schrijven. Het kan dan wel geen indruk maken, maar dat zegt meer wat over de directies van dergelijke bedrijven als een dergelijke oproep geen indruk maakt. Zij zijn ook gewoon bewoners van deze wereld namelijk. Ze maken in ieder geval duidelijk dat zij een bedrijf dat weinig respect heeft voor de wereld om zich heen liever kwijt dan rijk zijn. Als stadsbestuurders is het hun volste recht om bedrijven die nieuw zich hier komen vestigen daar op te wijzen.

  Gemeenteraadsleden hebben het volste recht om vanuit hun visie of wereldbeeld hun mening te verkondigen en gelukkig trekken ze zich weinig aan van een aantal zeer negatieve comments hier, waarmee je in ieder geval op zeker nu niet en nooit iets aan de wereld veranderd. Succes met de kop in het zand steken.

 32. Dirk

  Erwin 29/11/2016 – 14:20

  Dit. Zo’n open brief is lachwekkend. Niet omdat aangeeft hoe wereldvreemd ze zijn als ze echt denken dat het iets gaat helpen. Nee, elke ondertekenaar van die brief weet dat het geen fluit gaat helpen en dat dit gewoon puur voor de bühne gedaan is om bij het naïeve deel van hun eigen kiezers te scoren.

 33. Tja

  Dirk

  Nee joh, we hebben mensen als jou nodig in de wereld = cynisme

  Jezus man, we kunnen mensen als jou missen als kiespijn.

  “Het heeft allemaal toch geen zin”…….

  Als dat je uitganspunt is wordt het ook nooit wat en gaan jou juist vrij onaangename dingen overkomen in het leven. Want: “het heeft allemaal toch geen zin”……

  Alles heeft zin en iedere kleine actie heeft een reactie. Mensen, laat je niet afschrikken door dit soort inktzwart, door en door negatief gezwets van sommige reaguurders. Ze zijn er op uit om jullie te doen verstommen en om net te doen alsof niks zin heeft.

  Kijk eens wat simpele discussies op DUIC over Bieb ++ en de Kade al niet voor zin hebben gehad.

  Kom in actie voor een betere wereld en ga niet mee in die zwartgalligheid, in het negativisme en de haat van de reaguurder.

  Stem geen VVD, PvdA, CDA, PVV en D’66. Dat heeft sowieso bewezen geen zin. Ze hebben allemaal al eens een gooi gedaan en zie wat daar van geworden is!

 34. bas

  Het aanpakken van zulke winkels zal toch echt door de burger moeten gebeuren. Wil je een broek voor 10 euro, maar besef wel dat het nooit goed kan zijn voor de makers, laat staan de negatieve invloed deze ketens (action is ook een mooi voorbeeld) op de Nederlandse economie hebben wordt ook onderschat.

  Daarom probeer ik deze winkels ook zoveel mogelijk te vermijden.

 35. Dirk

  Tja 1/12/2016 – 10:45

  “Nee joh, we hebben mensen als jou nodig in de wereld = cynisme”

  Gesproken door een van de meest verzuurde, onrealistische reaguurders hier op DUIC.

  Deze bief IS gehuil voor de bühne, want het is selectief gejank tegen een partij waarvan je weet dat ze toch niet gaan luisteren. Het geeft de indruk af dat politici in Utrecht het fijner vinden om moties aan te nemen om het stadhuisplein autovrij te maken en dit soort brieven te schrijven in plaats van zich te richten op concrete zaken die ze echt kunnen verbeteren.

  Deze brief is een voorbeeld van lekker met zijn allen gezamenlijk bitchen op primark en je zo verbonden voelen dat je samen iets goeds aan het doen bent. Het is het product van mensen die het zat zijn om nooit een direct resultaat van hun acties te zien (politici). De ironie is dat dit soort brieven/oproepen op mobiele telefoons en laptops geschreven worden van door daadwerkelijke slaven gesourcde grondstoffen. Het hele systeem is ziek en we komen er alleen uit met evolutie, pragmatisme en kleine stappen, niet met symboliek en revolutie. Het vereist daadwerkelijk enig werk. Iets in die lijn schrijven zou pas een statement zijn van onze politici.

  We hebben niet meer mensen nodig die oproepen tot verandering, maar we hebben meer mensen nodig die zelf veranderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).