Open brief: ‘Inderdaad, kankergoed IBB-Fest’ | De Utrechtse Internet Courant Open brief: ‘Inderdaad, kankergoed IBB-Fest’ | De Utrechtse Internet Courant

Open brief: ‘Inderdaad, kankergoed IBB-Fest’

Open brief: ‘Inderdaad, kankergoed IBB-Fest’
Stijn Kosterman alias Steen. Beeld: Documentaire 'Steen de Vader'
Het optreden van de veelbesproken Utrechtse rapper Steen op het jaarlijkse IBB-Fest zorgde voor veel discussie. Maaike Wit was erbij en begreep niet waarom rapper Steen op het podium stond; ze schreef er een open brief over. Nu reageert Floris van Kooten op haar brief. 

Het optreden van de veelbesproken Utrechtse rapper Steen op het jaarlijkse IBB-Fest zorgde voor veel discussie. Maaike Wit was erbij en begreep niet waarom rapper Steen op het podium stond; ze schreef er een open brief over. Nu reageert Floris van Kooten op haar brief. 

Maaike Wit, ik wil je bedanken voor je column. Ik vond ‘m zelf niet heel leuk, maar daar trek je wel publiek mee. Over publiek gesproken, dat was er ook bij IBB-Fest, vrijwillig. Niemand had een kaartje, je mocht gewoon gratis naar binnen.

Overal hingen posters met in het midden de tekst ‘Steen’ erop. Van de IBB zelf tot naast de Hema op de Steenweg. Zijn jullie blind of zo? Lenzen vergeten, bril nog op de vensterbank? Zolang je geen Patrick Ster heet is er geen steen groot genoeg om de verbazing over zijn gebruik van het woord kanker uit te leggen.

“Met zoveel muzikaal talent in onze stad en zo weinig geld voor cultuur, viel de keuze op werkelijk rapper Steen?” Met dit soort zinnetjes is het scoren natuurlijk, snap ik best. Maar los van of je Steen een leuke artiest vindt, hij blijft nog steeds een artiest met in vele mensen hun ogen muzikaal talent. Je stelt in je brief nog nooit te hebben gehoord van rapper Steen, maar je hebt wel een paar interviews van ‘m gekeken om even een beeld te krijgen. “Ik dacht dat het overdreven werd voor het interview” is een uitspraak die je voor de komst van vlogs en weet ik het allemaal best had kunnen doen, maar anno 2016 zou ik nu toch maar bij Patrick aankloppen.

Aan het einde van je stuk spreek je indirect de SSH aan op het feit dat zij Steen geprogrammeerd zouden hebben. Hebben ze niet gedaan. Leuker is natuurlijk de reactie van de SSH, die ook even niet hadden meegekregen wat er nou precies op die posters stond. Steen? Nah, zal wel. Maar zodra de ophef begint, dan is er ineens wel een probleem. “Wat voor types ze aantrekken” is trouwens wel een ontzettende steek onder de gordel, smerig. Artikel 1 grondwet, iedereen gelijk. Of misinterpreteer ik jullie tekst misschien?  Trouwens, wat deden die kinderen nog wakker? Als ze echt zo gevoelig zouden zijn ga ik er vanuit dat ze best jong zijn. Dan is half 11 natuurlijk wel voorbij de maatschappelijk verantwoorde kinderbedtijd.

Tot slot: je schrijft dat Steens teksten niet aansluiten bij de “ongedwongen, gezellige sfeer” van “een evenement waarbij kunst, cultuur en participatie hoog in het vaandel staan.” Wat was er gedwongen aan zijn optreden? Je stelt zelf dat je natuurlijk ook niet had kunnen luisteren. Vrije keuze. Ik vond het ook eigenlijk verre van ongezellig bij het podium. En daarbij, wie ben jij om te bepalen dat wat Steen maakt geen kunst en cultuur is? Hieronder de definities voor als je ze nog even na wil kijken. Tot volgend jaar!

Cultuur: “Al die dingen die mensen denken, doen en hebben: gewoonten en gebruiken, godsdienst, normen en waarden, bestaanswijze, muziek en voorwerpen, eetgewoonten en wijze van kleden, bouwwerken.”

Kunst: “Het maken van unieke creatieve dingen, zoals een schilderij of een beeld, of de producten zelf.” Nou vooruit, doen we ook de laatste nog even.

Participatie: “Zelfgekozen, actieve deelname.” Vrije keuze, eigen wil.

Floris van Kooten

Gekoppelde berichten

39 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Geweldige reactie Floris…!! Van Steen is bekend dat zijn woordkeuze net iets anders is, maar zeker een kunstenaar binnen zijn genre. En het zou jammer zijn om censuur toe te passen op de mensen die net wat anders zijn. Alsof hij met het woord “kanker” de ziekte bedoelde, met net wat meer kennis van deze muziekstroming en zijn persoon had je beter geweten

 2. John

  het K woord is kwetsend voor een heleboel mensen die (in)direct met deze verschrikkelijke ziekte te maken hebben (gehad).
  Het bewust gebruik van dit woord, onder de noemer kunst en ‘het is gebruikelijk in deze muziekstroming’ duidt op een gebrek aan besef, volwassenheid en respect voor andere mensen.

 3. waldorff

  Maar Bill-wat bedoelt Steen dan wel met het woord kanker? Bedoelt hij daar soms lieveheersbeestjes mee? Of vergeet-me-nietjes? Of anders unicorns?
  En/of wou je hiermee ook nog zeggen dat er een diepere laag zit in de woorddiaree van Steen? Ik ben zeer benieuwd!

 4. Dik

  Bijzonder, blijkbaar heeft de ziekte of moet ik zeggen term kanker in een bepaalde muziekstroming een andere betekenis/bedoeling….zo lust ik er nog wel tien. Zoek kanker ff op in de van Dale en plaats hem in rijtje cultuur, kunst en participatie. Vermoed niet dat er over een muziekstroming gerept wordt….

 5. Mark Wahlberg

  Lekker onsamenhangend stuk, Floris. Het begint al met een open brief verwarren met een column, en je introduceert je brief met dat je deze column niet ‘heel leuk’ vond. Geen overtuigende start.

  Daarna wordt het niet coherenter. Ik weet niet wie Patrick Ster is, maar wat moet ik met de zin: ‘is er geen steen groot genoeg om de verbazing over zijn gebruik van het woord kanker uit te leggen.’? Ik begrijp dat in het hoofd van de lezer een verband gelegd zou moeten worden tussen de posters die je noemt, een grote steen, het woord kanker en deze Patrick, maar op mij komt deze alinea nogal raaskallerig over. Meer context was je verhaal ten goede gekomen.

  Verderop gaat het over de reactie van de SSH, en iets over kinderen, weer posters, de grondwet en gelijkheid en allerlei andere toestanden. Had ik dit moeten lezen? En waar? Zonder enige context kan een lezer hier toch niks mee?

  Ten slotte haal je een paar ‘definities’ (alle termen die je noemt hebben meer dan 20 definities op encyclo.nl, jij kiest selectief wat steekwoorden die jouw verhaal goed uitkomen) aan, om de lezer duidelijk te maken wat cultuur, kunst en participatie is. Dank daarvoor hoor, maar je punt is dus dat wat Steen doet ‘uniek’ en ‘creatief’ is, binnen onze gezamenlijke ‘normen en waarden’ valt en actieve deelname aanmoedigt door iedereen? Los van of je lezer het daarmee eens is, had je dit punt echt overtuigender kunnen brengen dan met zinnetjes als “Zijn jullie blind of zo?”

 6. Tim

  Dik, fijn dat je de Van Dale er bij haalt. Daarin staat namelijk: “kan·ke·ren (kankerde, heeft gekankerd)
  1
  voortdurend mopperen”

  Erg goed stuk verder. Beter onderbouwd en minder aandachtsgeil dan de eerdere brief en een stuk fatsoenlijker dan de column van de hoofdredacteur van de DUIC.

 7. Tim

  Als je overigens de 101barz show van steen op YouTube opzoekt, zie je dat Steen €10,- aan het kwf doneert voor elke keer dat hij kanker zegt. Ik denk dat hij daarmee een stuk meer tegen kanker heeft gedaan dan de gemiddelde moraalridder hier.

 8. rob van steensel

  Wat is deze artiest zoals hij zich noemt een vreselijke verschijning totaal geen respect voor mensen met deze vreselijke ziekte. Maar nog erger zijn de personen die deze vreemde gast hebben geboekt. Voorgoed stoppen deze zielige narsist die denkt alles te kunnen uitkramen . Omdat hij de gangmaker op het foute feestje is. er zijn ook hele gezellige bandjes die graag het feest komen opleuken

 9. Rob Huibers

  Wie is Floris van Kooten en waarom publiceren jullie zijn brief?

 10. Michael

  Is de HOOFDREDACTEUR op non actief gezet of denkt hij nog na over een artikeltje om zijn blunder van 19 september in de DUIC van de 20ste goed te praten?
  Het zal mij overigens worst wezen wat hij schrijft over ene rapper Steen. Wat mij flink dwarszit is het feit dat op de 20ste rond een uur of 11 het reageren op zijn artikel onmogelijk werd gemaakt omdat meneer wel erg veel negatieve publiciteit kreeg. En daar kan de HOOFDREDACTEUR blijkbaar niet tegen.

 11. Mario

  Ha, mooi.
  Kanker is dus een vorm van kunst,cultuur.

  Man man man, wat een idioten lopen er tegenwoordig toch op deze aardkloot.
  Onder de noemer van alles kan en alles mag, scharen we alles dus onder de noemer kunst e.d.

  Kijken of ie dit ook schaamteloos op de afdeling oncologie van het wkz wil verkondigen.

 12. Bas

  Kanker is een woord dat onder jongeren veel gebruikt wordt, misschien niet als er ouderen bij zijn maar dat is dan mogelijk te wijten aan de generatiekloof. Als een woord binnen een bepaalde groep veel wordt gebruikt, dan is het bijna onlogisch dat het zo weinig wordt gebruikt door artiesten op openbare evenementen. De meeste artiesten beseffen zich dat het openbare gebruik van het woord kanker op een hoop negatieve aandacht kan rekenen, wat heel logisch is omdat het een kloten ziekte is. Steen is controversieel, gaat niet mee met de stroming en gebruikt het gewoon wél. Dat is precies wat hij constant doet op heel veel manieren, dat is wat hem speciaal maakt. Dus, bravo Steen, Utrecht staat op z’n kop en dat is precies wat je wil bereiken. Het is geen muziek voor iedereen maar een heleboel mensen waarderen het omdat het gruwelijk bot is.

 13. Sjors

  Hee Bill, krijg de kanker. En dat bedoel ik niet letterlijk, maar zoals Steen het bedoelt. Wat dat ook moge zijn.

 14. Martin

  Het gaat hier inderdaad over normen en waarden (cultuur). Natuurlijk kan je elk ongepaste leuzen die op een podium wordt geroepen, onder het kopje kunst of desnoods cultuur scharen. Zijn dat onze normen tegenwoordig?

  Als we het nog zo’n term toepassen: vrijheid van meningsuiting,, zou ik dus nu deze Floris van alles kunnen toewensen.
  Maar ik heb fatsoen en doe dat dus niet.

 15. TIm

  Dikke van Dale: “kan·ke·ren (kankerde, heeft gekankerd)
  1
  voortdurend mopperen”

 16. Jan

  “Ik ken iemand die kanker heeft”. Ja, dat kennen we allemaal wel. Waarom moet dat woord dan ineens weggestopt worden? Er zijn zoveel woorden die kwetsend zijn en die mensen uitspreken zonder het zwijgen toegelegd te krijgen. Je leeft in een samenleving, en in die samenleving zul je dingen aanhoren die je niet leuk vind. Jezelf hier tegen afzetten heeft _echt_ geen zin.

 17. Jan

  Prima respons trouwens op een stelletje moraalridders die maar wat graag met hun vingertje wijzen naar anderen i.p.v. dat ze zelf een concrete bijdrage leveren aan de maatschappij.

 18. Gregor

  Zeg Floris, zelden zo’n waardeloze, slecht onderbouwde maar bovenal ongefundeerde roeptoeterende reactie gezien als die van jou. Slaat de plank volkomen mis. Vooringenomen en wereldvreemd matcht perfect bij dit stukje prullaria. Ik neem uw betoog door:
  “Ik vond hem zelf niet leuk, maar daar trek je wel publiek mee” Waarmee en hoe trekt die column publiek? Blijkbaar trekt het publiek, hoeveel dan? En waaruit bestaat dat publiek? Irrelevante toevoeging aan het slecht begin van dit stukje.
  “Iedereen mocht gratis naar binnen, vrijwillig” Zou juist dat gratis niet hebben bijgedragen aan de drukte en is daarmee ook niet te concluderen dat 80% van de gasten geen flauw benul heeft who the fuck die Steen is? Juist wanneer mensen betalen voor een kaartje zijn ze bewust bezig met wie/wat ze willen zien. Het acceptatie niveau is simpelweg lager als mensen gratis naar “kunst” mogen komen kijken.
  Ik heb op de posters van de HEMA tot de Steenweg nergens zien staan dat Steen gaat rappen met het woord kanker in zijn vocabulaire. Deze zinsnede voegt dus weinig toe aan uw onderbouwing.
  De opmerkingen over het vermeend artiest zijn van Steen voegt niks toe. Weet u ook wel. Natuurlijk is Steen een artiest, weliswaar weinig onderscheidend en van een zeer bedenkelijk niveau, maar dat ben ik en u ook als u op een poster en/of podium staat. Sterker nog, Iedere flapdrol is een artiest. Maar wie bepaalt of daarvoor publieksgeld aan besteed moet worden?
  Overigens is het schermen met de Grondwet art. 1 een farce. Er is niets racistisch en discriminerend aan de opmerking van Maaike waarin zij vindt dat dit soort types niet zouden moeten worden aangetrokken. Dat heet vrijheid van meningsuiting. Een veel belangrijker grondrecht dat zij heeft. Net als dat uw mening is om dat smerig en vuil te vinden.
  Het is niet gezegd dat wanneer je volwassen bent je niet meer gevoelig kan zijn dan schelden met het woord Kanker. Leeft u werkelijk in die veronderstelling?!?
  Tot slot heeft Maaike het recht, zie hierboven, om te melden dat het oeverloze gescheld en getier van Steen te definiëren alszijnde geen kunst en cultuur. Ik sluit mij daar volledig bij aan. Fijn dus dat u opsomt wat cultuur zou moeten zijn, maar de interpretatie hiervan is breed, beste Floris, heel breed. Kijkende naar de reacties de afgelopen dagen kan ik maar 1 conclusie trekken: Rapper Steen heeft allesbehalve reclame voor zichzelf gemaakt, maar zal best geliefd blijven in kringen waar respectloosheid en onnozelheid hoogtij vieren. Hij moet het er maar mee doen!

 19. Jan

  Rock & roll is van de duivel, jongens.

 20. Scherpschutter

  Ik heb werkelijk nog nooit zoveel zwabberend-, incoherent-, infantiel- en eigenlijk ronduit stupide gebral op 200cm2 gelezen. Mijn complimenten aan de bovenstaande scribenten voor het in ieder geval nog nemen van de moeite om deze (ongetwijfeld thc-powered) warboel te ontknopen.

  Een fraai inkijkje in de totaal verminkte geest van een gemiddelde Steen-fan, me dunkt.

 21. John

  Duic, stoppen met publiceren van dit soort onsamenhangende teksten. Schiet niemand wat mee op. En zo interessant is het thema nou ook weer niet dat er nu al maar liefst drie publicaties aan geweid zijn.

 22. Jan

  Scherpschutter, voor iemand met jouw naam schiet je vooral in het wilde weg. Je reactie komt gefrustreerd over. Kan je misschien reageren op de inhoud i.p.v. een beetje te staan schelden?

 23. Erik

  Deze ingezonden brief is duidelijk op hetzelfde niveau als de rapteksten van Steen geschreven: onsamenhangend, dommig en onbegrijpelijk. Ik vraag me dan ook af waarom DUIC dit stukje onzin geplaatst heeft…?

 24. rob van steensel

  Wat een enorme slemiel deze jongen die denkt weg te komen met …ik word weer verkeerd begrepen/ geïnterpreteerd.nee jongen je stoot heel veel mensen tegen het zere been als je maar op wat voor een manier dan ook het woord kanker gebruikt als uitlaat klep.nog kwalijker zijn de mensen die deze slemiel uitnodigen om een zuip feestje op te leuken . Minstens zo verrot sneu.en heel zielig zijn degene die vooraan stonden en meededen met de slogan.TIP VOOR VOLGEND JAAR VRAAG OF BONNY ST CLAIR KOMT OPTREDEN. SUCCES VERZEKERD.

 25. Joop

  Ik hoop voor iedereen die het woord KANKER misbruikt nooit te maken zal krijgen met die vreselijke slopende ziekte.

 26. Rick

  Sluit mij graag aan bij een deel van bovenstaande reacties. Ik vind het een erg slecht geschreven en onsamenhangend stuk en vind het apart dat dit zo op DUIC wordt gepubliceerd.

 27. Maaike Wit

  Beste Floris van Kooten,

  Leuk dat je gereageerd hebt op mijn brief. Ik houd wel van een goede discussie, met inhoudelijke argumenten dan. Ik vraag me namelijk af of jij je bril ophad tijdens het lezen, want je gaat volledig voorbij aan de twee belangrijkste punten. Je pikt een aantal zinnen uit mijn brief en geeft me op een belerende toon wat definities mee. Is natuurlijk makkelijk scoren, snap ik best. Ik zal mijn toon wat voor je aanpassen.

  Ten eerste ga je voor het gemak voorbij aan het meest heikele punt van deze hele discussie: het feit dat Steen met kanker scheldt. Dat is natuurlijk wel erg makkelijk discussiëren, het moeilijke even overslaan. Waarom kan het niet gezellig zijn zonder 1,2,3, kanker te moeten roepen? Ik kan de definitie van kanker wel voor je uittypen, maar ik denk dat we het er allebei over eens zijn dat het niet echt gezellig is. Lijkt me niet dat je jong moet zijn om daar gevoelig voor te zijn. Een vrouw achterhaalde mijn nummer om me te bedanken voor mijn brief, omdat ze zo verdrietig was naar aanleiding van het optreden. Haar man was aan kanker overleden. Vele anderen en ikzelf gaven ook aan een vervelend gevoel eraan over gehouden te hebben. En een gevoel, dat kan je niet ontkennen. Als je dat bereikt bij een deel van je publiek, sla je wat mij betreft de plank als organisatie van een dergelijk event flink mis. Ik bleek inderdaad naïef te zijn om te denken dat het interview overdreven was. Moet je nagaan hoe shockerend het is. Ik ben blij dat het niet mijn norm is. Als je denkt dat ik die brief schreef voor publieksaandacht, dan heb je mijn intentie toch echt niet goed begrepen.

  Ten tweede, ik denk heus niet te beslissen wat wel of niet kunst en cultuur is. Dat zou wat zijn. Er is een verschil tussen een mening en een feit. Steens muziek valt inderdaad onder de definitie van cultuur, goed opgezocht! Ik ben blij dat er mensen zijn die genieten van zijn muziek en naar zijn optredens gaan. Ik bedoel alleen dat het mijn mening is dat deze vorm van cultuur niet thuishoort op een festival dat pleit voor iedereen te zijn en een hoge participatiegraad wil bereiken. Ik had inderdaad (met lenzen trouwens) de posters gelezen en de interviews gezien. Ik was ook niet verrast dat het zo ging. Maar al was ik uit vrije wil thuisgebleven met koekjes op de bank, dan had dat alsnog niets aan mijn argument veranderd. Ik zal het nog eens herhalen: In mijn ogen was een andere vorm van cultuur geschikter was geweest voor het doel en de financiering van dit festival. Daarnaast lijkt het me gewenst dat we, ongeacht de definitie van kunst en cultuur, met z’n allen kritisch blijven. Als we het gezellig hebben en alleen ons verbonden voelen door ‘kanker’ te scanderen, vind ik dat behoorlijk verontrustend. En dat het festival gratis was, ik daar vrijwillig rondliep en ik de definitie van kanker ken, dat heeft daar helemaal niets mee te maken. Wederom makkelijk om te zeggen dat als je vrijwillig wel of niet mee kan doen, je er niets van mag vinden.

  Floris, ik waardeer het dat mijn eerste brief zoveel stof deed opwaaien en nodig je van harte uit te reageren, maar voordat we verzanden in een eindeloze discussie online: Let’s agree to disagree. Hopelijk staan we volgend jaar samen op het festival, allebei tevreden met de invulling.

 28. Bas

  Maaike, één woord: BEDANKT!

 29. Barend

  Redactie Duic, kunnen we opinierende bijdragen in het vervolg svp beperken tot bijdragen van lieden die de cursussen logica, retorica en Nederlands met goed gevolg hebben afgelegd? Met dank.

 30. Jan

  Jammerlijk om te zien dat Maaike Wit een studente is. Ik zou dit eerder verwachten van een 50-plusser, al is deze hooggevoeligheid onder jongeren wel een trend die lijkt over te waaien vanuit de universiteiten en scholen in Amerika.

  Maaike, ik zie in jouw verhaal een belangrijk punt waar je de fout in gaat. Ik citeer: “het feit dat Steen met kanker scheldt”.

  Steen scheldt niet met het woord kanker en dat zou iemand zoals jij, je bestudeert immers cultuur, moeten begrijpen. Steen is een rapper, een performer, ja, zelfs een kunstenaar, of je het daar nou mee eens bent of niet. Steen is geen haatzaaier, opruier, of lid van een of andere haatclub. Hij staat dan ook niet op het podium mensen uit te schelden. Hij staat daar om zijn kunsten te vertonen. De mensen voor het podium staan daar om van zijn kunsten te genieten.

  Dat jij zijn optreden interpreteert als een scheldpartij, dat mag. Je slaat de plank ermee mis, maar het mag. Echter mag Steen op dat podium ook roepen wat hij wil. Beide situaties zijn volledig legaal in Nederland.

  Dat Steen volgens jou niet in de programmering past, die mening mag jij ook hebben. Maar is dat nou een open brief waard? Ik denk van niet.

 31. Frank

  Helemaal eens met die mensen die al eerder vaststelden dat dit is een volkomen onsamenhangend baggerstukje waar inhoudelijk geen touw aan vast te knopen valt. Het is me een raadsel waarom dit geplaatst is.

  Als je je wilt bedienen van taal als instrument, leer dat instrument dan een beetje beheersen. Als iemand een voorbeeld zoekt van het feit dat de taalvaardigheid achteruit holt, dan is een verwijzing naar dit stukje een goed begin.

 32. Stefan Homma

  @Maaike; bedankt voor je 1e ingezonden brief en respect dat je hierop reageert.
  @Jan; wat een onzin dat jongeren hiervoor niet gevoelig zouden mogen zijn. Daarnaast is schelden iets wat bij de ontvanger ligt. Als ik jou “paardekop” toeroep kan dat jou pijn doet of niet, ongeacht mijn intentie. Aangezien Kanker nog steeds een belangrijke doodsoorzaak is in Nederland kan Steen weten dat er waarschijnlijk mensen zijn die hij daarmee pijn doet en die het dus als schelden zien.

 33. Jasper

  Ik ben zelf ook fan van Steen. Ik wil wel graag geloven dat er een diepere betekenis aan zijn ‘gekanker’ hangt en dat niet iedereen die kan/wil begrijpen. Los daarvan denk ik niet dat het een hele goede zaak is als je hem uitnodigd voor een gratis festival als deze dat zoveel mensen trekt. Weet wie je in huis haalt en weet dat Steen op teentjes gaat trappen, want zo zit hij in elkaar. En in mijn opzicht is tenengetrap iets dat je moet vermijden tijdens een festival van dit formaat.

 34. Stef

  Ben ik beland op een of ander puberforum hier? Ik dacht dat Duic een nieuwssite was..?

 35. Baksteen

  De volgende keer gooi ik een steen naar sukkel steen, onder het motto `een baksteen voor zijn hoofd`, de vrijheid van het uiten van mijn kunst, ik bied hem dus als het ware een gratis stenen kunst object aan !

 36. Harold

  Mijn kinderen zijn hun moeder en ik mijn vrouw verloren aan kanker. Het is een ernstige ziekte en het is wel degelijk kwetsend als het als stopwoordje gebruikt wordt. Helaas is het zo dat mensen zonder enig besef hiervan en zonder blijk te geven van enige intelligentie, erg veel aandacht in de media krijgen.
  Ik lees graag de artikelen op DUIC, en ik ben niet snel gekwetst, maar de inzin die hier voorbij komt is me te veel.

 37. claudia

  Ongelofelijk dat zo’n stumper podium krijgt. Mooi stukje Maaike!

  Met Barend ben ik het trouwens ook eens. Sommige figuren kunnen beter hun schoolgeld terughalen dan hier te reageren.

 38. Steenpuist

  Ik geef 0 steentjes voor deze discussie

 39. Lieuwe Wynia

  Lieuwe Wynia
  Ik heb maagkanker. Fijn dat dat Fest zo goed is !!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).