Oudere Utrechters in coronatijd | De Utrechtse Internet Courant Oudere Utrechters in coronatijd | De Utrechtse Internet Courant

Oudere Utrechters in coronatijd

Oudere Utrechters in coronatijd
Archieffoto
COSBO behartigt de belangen van ouderen in de stad Utrecht. Directeur Martina van den Dool zal op deze plek een keer per maand een column schrijven over wat ze meemaakt. In deze eerste aflevering over oudere Utrechters in coronatijd

COSBO behartigt de belangen van ouderen in de stad Utrecht. Directeur Martina van den Dool zal op deze plek een keer per maand een column schrijven over wat ze meemaakt. In deze eerste aflevering over oudere Utrechters in coronatijd

“Eenzaam sterven: hoe te voorkomen?” was de titel van een aantal raadsvragen van de PvdA Utrecht, ingediend nadat iemand pas weken na zijn overlijden werd gevonden. Hij stond volgens de krantenberichten in de wijk bekend als ‘kluizenaar’. In Utrecht komt zoiets ongeveer drie keer per jaar voor, las ik in het antwoord van de gemeente op die raadsvragen. En het zal nooit helemaal te voorkomen zijn, voegde men eraan toe, omdat sommige mensen nu eenmaal kiezen voor volledig isolement. Ik neem aan na jaren van teleurstelling op teleurstelling.

De coronacrisis heeft zulke problemen in de wereld van zorg en welzijn extra zichtbaar gemaakt. De maatregelen die door de regering werden afgekondigd en de onzekerheid over dit virus hadden heel wisselende effecten op mensen. Een (digitaal) rondje door de stad leerde mij dat veel 70-plussers (expliciet de leeftijd van extra ‘kwetsbaarheid’ voor het virus volgens experts) best begripvol waren over het feit dat zij beter niemand thuis konden ontvangen of niet te vaak van huis zouden gaan. Voor niemand echt leuk natuurlijk, maar we hoorden ook dat er mensen waren die uit angst zichzelf helemaal afsloten. Zelfs artsen en zorgverleners werden gemeden, evenals goed bedoelende buren die boodschappen wilden doen. Zeker de minder taal- en digivaardigen beschikken nu eenmaal niet altijd over actuele en juiste informatie over wat wel en niet verantwoord is, en dus kozen sommigen voor de zekerheid van terugtrekking. Daarbij heb ik het nog niet eens over de schrijnende situaties van voor de coronatijd, die door de maatregelen verergerden… Een uitvaartondernemer vertelde me dat zij in een aantal situaties overledenen heeft verzorgd die ernstig vermagerd en verwaarloosd waren. Diep triest.

Toch vind ik dat de gevolgen van de coronamaatregelen in Utrecht behoorlijk goed zijn opgevangen, gezien de unieke omstandigheden. In korte tijd ontstond een enorme kracht van ‘onderaf’ in de buurten, onder vrijwilligers en professionals. Boodschappendiensten, belcirkels, maaltijdbezorging, folders, balkon-beweegsessies: aan initiatieven geen gebrek. De samenwerking tussen betrokken organisaties ging zelfs makkelijker dan normaal, hoorde ik: even geen bureaucratisch gedoe, handel vooral ‘naar bevind van zaken’. Volgens mij heeft iedereen die dat kon ongelooflijk zijn/haar best gedaan om te voorkomen dat mensen echt onbereikbaar zouden worden achter hun gesloten voordeur.

Mijn advies aan iedereen die nog aarzelt om contact te zoeken en hulp te aanvaarden: WEL DOEN!

U kunt veilig terecht bij uw huisarts, buurtteammedewerker of welk aanspreekpunt u maar wenst. Het Servicepunt Utrecht (gemeente) kan ook helpen de juiste persoon te vinden: 030 – 286 10 00.

Martina van den Dool

COSBO Stad Utrecht

3 Reacties

Reageren
  1. EWesterhoff beekink

    Zorg eerst maar voor een andere wethouder als oudere kan je de stad niet meer in niet met bus alles is afgesloten en mensen die slecht ter been zijn kunnen niet even voor afleiding naar de binnenstad mede dankzij die geweldige plannen van groenlinks wethouder dus verplicht thuiszitten voor veel ouderen die met de bus nog wat afleiding kon hebben of mag dat ook niet in deze tijd

  2. Scherpschutter

    Het lijkt mij dat een organisatie die belastingggeld ontvangt om de belangen van ouderen te behartigen er werkelijk alles aan doet om de belangen van ouderen dan ook te behartigen. Het volgen van de laatste stand van de wetenschap lijkt mij wel het minste dat een dergelijke organisatie dient te doen.

    En wie de laatste stand van de wetenschap volgt weet dat ouderen een enorm onrecht wordt aangedaan. Door de overheid en media zijn ze werkelijk de stuipen op het lijf- en een sociaal isolement gejaagd, waar dit op basis van feiten en cijfers werkelijk nergens voor nodig was, is en zal zijn…

    Zo is al maanden bekend dat helemaal niemand outdoor een besmetting oploopt. Waarom is COSBO hier niet van op de hoogte? Ouderen kunnen gerust lekker een terrasje pakken, het park in gaan, samen een stuk fietsen of familie en vrienden in de tuin ontvangen waarmee een isolement eigenlijk al nergens meer voor nodig is? Waarom communiceert COSBO dit niet?

    Ook is al maanden bekend dat 95% van alle mensen die overlijdt aan Corona te maken had met onderliggend lijden. Slechts 5% van alle overledenen is ‘zuiver’ aan Corona overleden. Zelfs voor ouderen is het risico minimaal. Zeker nu…want in heel Nederland(!) lopen nu nog 500 man rond die uberhaupt besmettelijk zijn…Waarom communiceert COSBO geen feiten om ouderen gerust te stellen en ze een sociaal leven te gunnen?

    Wat hebben ouderen aan dit soort nietszeggende prietpraat? Ze betalen toch geen belastinggeld om de directeur van een stichting te horen zeggen dat er tevredenheid is over het functioneren van de gemeente…die ze het belastinggeld uitbetaalt?

    De Utrechtse ouderen zijn lelijk in de steek gelaten door de gemeente en COSBO.

  3. Jolanda

    @Scherpschutter
    Dit geldt overigens hetzelfde voor Solgu. Een organisatie voor inwoners met een beperking, die ook van de gemeente Utrecht subsidie krijgt, dus zal nooit qua kritiek op de gemeente Utrecht of wethouder WMO het achterste van de tong laten zien. Hypocriet noem ik dat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).