Pep en Frans als misdadigers ontvangen in Amsterdam: ‘FC Utrecht-supporter is bijna zijn pink verloren’ Pep en Frans als misdadigers ontvangen in Amsterdam: ‘FC Utrecht-supporter is bijna zijn pink verloren’

Pep en Frans als misdadigers ontvangen in Amsterdam: ‘FC Utrecht-supporter is bijna zijn pink verloren’

Pep en Frans als misdadigers ontvangen in Amsterdam: ‘FC Utrecht-supporter is bijna zijn pink verloren’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Na een reeks van vijftien ongeslagen wedstrijden staat FC Utrecht weer met beide benen op de grond. In Amsterdam was Ajax te sterk en versloeg de Utrechters met 2-0. Toch is de verloren voetbalpot niet hetgeen dat overheerst. Na de wedstrijd belandden Pep en Frans in een slagveld van buitensporig politiegeweld. “Alle supporters zijn afgerekend op de foute woordkeuze van een enkeling”, aldus Pep.

“Uitwedstrijden bij Ajax zijn het bezoeken niet meer waard. Zondagmiddag is er met pepperspray gespoten, met wapenstokken geslagen en zijn we onder de voet gelopen door paarden. Het was een zwarte dag”, zo begint Pep stellig. “In de afgelopen decennia hebben FC Utrecht-supporters genoeg onzin meegemaakt, maar deze uitwedstrijd spande misschien wel de kroon. De Amsterdamse politie vindt het kennelijk heerlijk om buitensporig geweld te gebruiken en ons te ontvangen als veroordeelde criminelen. Vooraf moest iedereen die C.P. Company jas droeg (een jas waar een zonnebril in de capuchon zit verwerkt), zijn legitimatiebewijs ter registratie afgeven. Alle supporters werden hiermee op voorhand al als verdachte aangemerkt.”

Pink operatie

Het handelen van de politie is voor Pep onacceptabel. Desondanks heeft hij te horen gekregen waarom de politie in actie is gekomen. “Helaas is er één Utrechtse jongen geweest die smakelijk loze teksten naar de politie heeft geroepen. Die uitspraken, zijn het herhalen niet waard, en waren voor de licht ontvlambare politie kennelijk de aanleiding om charges met paarden uit te voeren. Alle supporters zijn afgerekend op de foute woordkeuze van een enkeling. Er was een vader die zijn zoontje van elf jaar ternauwernood voor de aanstormende paarden kon wegtrekken en een van onze supporters is bijna zijn pink verloren. Die man heeft de hele zondagavond in het ziekenhuis doorgebracht en werd naar alle verwachting maandagochtend geopereerd.”

Ondanks alle gewelddadige randzaken werd er ook nog gevoetbald. FC Utrecht was aanvankelijk in bloedvorm, maar kon tegen Ajax geen potten breken. “We kijken het nog een weekje aan, maar als er ook van Almere City wordt verloren dan moet Ron Jans vertrekken”, zo hervat Frans sarcastisch. “Het is slechts een grap, want we zitten door deze nederlaag echt niet in zak en as. Al is het wel eeuwig zonde. FC Utrecht speelde een onherkenbare wedstrijd. Er was te veel ontzag voor Ajax en het zelfvertrouwen van de afgelopen weken was totaal niet terug te zien. De Amsterdammers konden frank en vrij voetballen, terwijl onze ploeg helemaal niks heeft afgedwongen.”

Branderhorst richting de bank

Niet alleen het vertoonde voetbalspel zorgde voor scheve gezichten. Ook de basisopstelling veroorzaakte gefronste wenkbrauwen. Mattijs Branderhorst bleef namelijk de eerste doelman ondanks dat Vasilis Barkas weer fit was. Pep weet zeker dat Branderhorst voorlopig zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld.

“De twee tegendoelpunten zijn de keeper aan te rekenen. In de afgelopen weken heeft Branderhorst het goed gedaan, maar zodra hij meer op de proef wordt gesteld, bezwijkt hij. De twee tegendoelpunten worden recht onder hem doorgeschoten en waren houdbaar. Hij heeft de keuze voor Ron Jans op deze manier wel erg makkelijk gemaakt.”

Labyad en de stukadoors

Naast de keeperskwestie kwam er deze week ook nog transfernieuws naar buiten. Zakaria Labyad maakt namelijk per direct de overstap naar het Chinese Yunnan Yukun FC. Frans rouwt echter niet om het vertrek. “Dit is voor iedereen de beste optie. Na zijn terugkeer heeft Labyad nooit meer zijn oude niveau gehaald. Zijn blessure heeft hem genekt en het is weer een typisch gevalletje van: gegokt en verloren.”

Ook Pep baalt niet van de uitgaande transfer. Hij vindt het echter wel opmerkelijk dat de club al heeft uitgesproken om Labyad ooit weer te verwelkomen. “De club heeft Labyad nu al beloofd om hem na zijn voetbalcarrière weer bij FC Utrecht te betrekken. Het is toch ronduit opmerkelijk dat iedereen die hier een paar wedstrijdjes heeft gespeeld in de toekomst iets voor de club mag blijven doen.”

Frans weet tot slot wel om welke functie dit gaat. “Labyad wordt over enkele jaren de bouwtechnische eindverantwoordelijke van ons nieuwe stadion. In het verleden heeft hij laten zien erg goed overweg te kunnen met stukadoors. Dus die functie is hem op het lijf geschreven.”

15 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  De alternatieve werkelijkheid van hardcore FC Utrecht supporters blijft een merkwaardig fenomeen!

 2. Vak J

  De alternatieve werkelijkheid van een beroeps regeerder blijft een merkwaardig fenomeen!

 3. Frans Herendals

  Het was allemaal weer de schuld van de Amsterdamse politie. De Utrecht supporters hadden helemaal niets gedaan, nou ja, misschien dan een enkeling had iets stouts geroepen. Onterecht allemaal volgens de broertjes. Hoelang willen ze deze onzin nog vol blijven houden en zijn er echt nog mensen die deze twee geloven. Het internet staat inmiddels vol met beelden van Utrecht supporters die afgelopen zondag duidelijk van alles en nog wat naar de politie en suppoosten gooien, uitdagen en aanvallen; met stenen naar de paarden gooien. Maar hiet sluiten de heren weer hun ogen voor

 4. BW

  Hartverscheurend verhaal natuurlijk, maar als ik het goed begrijp zijn de supporters toch weer zelf begonnen…

 5. Johan van der Hoeven

  Niet zo sarcastisch heren dat verdient die speler niet…

 6. Vak K

  Typisch dat de 020 politie na het scanderen van leuzen van 1 of 2 supporters gelijk over gaat tot grof geweld met paarden ( levensgevaarlijk), maar diezelfde politie blijkbaar doof is als er bij Pro Palestijnse demonstraties anti joden leuzen ( from the river to the sea) worden geroepen. Ook bij gevaarlijke demonstraties van ER op snelwegen word er niet hard ingegrepen!

  Van Halsema weten we haar voorkeur, van Frank Pauw hoofdcommisaris nu ook.

  En deze man gaat naar de knvb…..dat word nog wat supporters.

 7. Blaag

  @ Vak K

  From the river to the sea is geen antisemitische leus. Het is simpelweg aangeven wat ooit het leefgebied van de palestijnen was, waar men grotendeels met geweld uit verdreven is. Terecht dus dat de politie hier niet tegen optreed. Het zijn immers wetsdienaars. Wat zeer recht ook roept.

  De rechter heeft in NL reeds beslist dat het geen antisemitische leus is.

  De boerenprotesten leveren veel meer gevaar op en zijn veel groter en ingrijpender in getal en gevaarlijker omdat het onaangekondigd op willekeurige snelwegen plaats heeft, midden op de snelweg, ipv op aangekondigde locaties en vooral op aan en afritten. Toch worden ER actievoerders met honderden afgevoerd door de politie in gereedstaande bussen (klopt dus niet wat je zegt) en bij snelweg protesterende boeren gebeurd dit zelden tot nooit. Zover de feiten weer.

  Loop eens niet zo op je pik getrapt als een kleutertje te reageren “wat hun doen mogen wij niet”. Kleutergedrag/ peutergedrag.

 8. Vak K

  @ Blaag

  Vandaar dat de 2e Kamer aangifte heeft gedaan tegen de pro Palestijnse betogers gisteren!

  En ga jij nou eens niet de hele dag overal op reageren, beroeps regeerders. Je denkt overal verstand van te hebben, maar je zit er altijd naast!

 9. Herman

  Best wel schandalig dat dit soort “supporters” zoals deze broertjes, hier een platform krijgen om hun totaal vertekende beeld te delen.
  Helaas zijn te veel Utrecht supporters totaal niet toerekeningsvatbaar, mede door teveel drank en drugs. Dor hun gedrag brengen ze de club veel schade toe en hun gedrag straalt ook af op de fans die wel op een normale manier de clib steunen.

 10. De fan met de blauwe ogen

  Ah, die jassen ja. Een teken van onschuld, dat weet iedereen, want het is gewoon een heel fijn zittende en classy jas en dat je je gezicht er heel handig mee kan bedekken is bijzaak.

  Net als dat een cobra 6 een designobject is wat toevallig ook iemands arm eraf kan knallen.

 11. Utrechtvoorutrecht

  Wat een huilie huilie weer. Ik begrijp dat er kansloos verloren is en dat de frikandellen wel lekker waren? Anders was daar wel over gezeurd. En lijkt me normaal dat je geregistreerd wordt als je een CP Company jas hebt. Als je denkt dat het een goed idee is om zo over straat te lopen, is er sowieso iets mis met je.

  Wellicht moet DUIC minder reisverslagjes van chagrijnige supporters plaatsen?

 12. Vak J

  @ UtrechtvoorUtrecht

  U wil nu ook al Bepaalde kleding gaan verbieden?

  Daarvoor moet u in een ander land zijn, Noord Korea of zo….je lach je dood hier!

 13. Utrechtvoorutrecht

  @Vak J. Zeker niet, maar er zijn wel consequenties aan het dragen van kleding die misdadig gedrag faciliteert. Het niet verboden om met flessen brandstof en een droge lap rond te lopen. Toch wel fijn als daar een notitie van wordt gemaakt.

  Maareh, krijgen we nog breaking nieuws over hoe het is afgelopen met de pink. Heel Utrecht zit op het puntje van z’n stoel. Net zoals laatst toen iemand z’n voet bijna had verstuikt. Twee dagen niet geslapen door de stress

 14. Vak J

  @ UtrechtvoorUtrecht

  Bij deze noteer ik u in het woke boekje!

  P.S. maak je druk om je andere cluppie…..helemaal niets in…..

 15. Utrechtvoorutrecht

  @Vak J. Helemaal prima, over uw boekje maak ik me niet druk. Het is de pink van de supporter die me deze week uit de slaap houdt. Hopelijk volgende week geen koude wind, want dan houd ik weer mijn hart vast dat de supporters levend thuis komen. Het is een spannende sport hoor, waar u uw ziel aan verpand heeft.

  Wie staan er trouwens verder in dat boekje? Misschien kunnen we met een groepje tijdens een FC Utrecht-wedstrijd eens een biertje doen in de stad. Die is dan namelijk altijd een paar uurtjes wat gezelliger. Dan verkassen we wel weer als de CP Company-club met lange gezichten binnenkomt. Fijn weekend!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).