Pep en Frans angstig over toekomst FC Utrecht: ‘Als Frans van Seumeren het loodje legt wordt het erg lastig’ Pep en Frans angstig over toekomst FC Utrecht: ‘Als Frans van Seumeren het loodje legt wordt het erg lastig’

Pep en Frans angstig over toekomst FC Utrecht: ‘Als Frans van Seumeren het loodje legt wordt het erg lastig’

Pep en Frans angstig over toekomst FC Utrecht: ‘Als Frans van Seumeren het loodje legt wordt het erg lastig’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

FC Utrecht en een gelijkspel, het begint langzamerhand een repeterend verhaal te worden. Ook afgelopen zaterdag speelde de ploeg van Ron Jans in Rotterdam met 1-1 gelijk. De broers Pep en Frans worden niet vrolijk van de remises, zijn benieuwd naar de kwaliteiten van nieuweling Tim Handwerker en maken zich zorgen over de financiële toekomst van hun club.

“Het is voor de verandering eens goed om te beginnen waar het zaterdagavond is geëindigd, zo trapt Pep af. “Normaal gesproken zingen de supporters na de wedstijd massaal de tekst: “We are red, we are white and we are Utrecht dynamite.” Zaterdagavond was daar een parodie op verzonnen. We are red, we are white and we spelen weer gelijk.” Het vat de teneur die er heerst in één zin samen.”

Ook Frans wordt niet warm van wederom een gelijkspelletje, maar hij wil wel positief blijven. “De club heeft weer niet verloren en we lopen een puntje uit op de hekkensluiters FC Volendam en Vitesse. Ten aanzien van de directe degradatieplaatsen zijn er dus goede zaken gedaan.”

De wedstrijd tegen Excelsior kende weinig hoogtepunten. Pep zag dan ook een moeizaam potje voetbal. “Excelsior speelde zeer afwachtend en was gevaarlijk in de omschakeling. Dit FC Utrecht is niet goed genoeg om verdedigende teams kapot te voetballen. Daarbij gaven onze vleugelaanvallers amper een goede voorzet en als de bal een keer goed viel stond onze spits er niet. Sam Lammers kan echt wel voetballen, maar zaterdagavond was hij amper in de punt van de aanval te vinden.”

Ook Frans ziet een gebrek aan doelpunten. “Dit team mist technisch vernuft in de voorhoede. We zijn negentien wedstrijden onder weg en hebben negentien doelpunten gemaakt. Dat zegt genoeg over de aanvallende stootkracht.”

Leliendal kan vertrekken

De broers zoomen dus in op de aanvallende problemen. De club loste daarentegen afgelopen week echter een ander probleem op. Vleugelverdediger Tim Handwerker werd namelijk als aanwinst gepresenteerd. Frans is benieuwd naar de kwaliteiten van de Duitser. “Ik hoop niet dat alleen zijn handen werken, maar ook zijn voeten. Dit team kan wel een goede linksback gebruiken, want Souffian el Karouani is al twee weken op rij medeplichtig aan tegengoals.”

De komst van Handwerker betekent ook het vertrek van Yannick Leliendal. De zelf opgeleide linksback ligt in de clinch met trainer Ron Jans. Pep ziet Leliendal liever vandaag dan morgen vertrekken. “Ron Jans is een kundige en ervaren trainer. Daar krijgt een speler niet zomaar ruzie mee. Als Leliendal denkt dat hij na twee goede wedstrijden onvervangbaar is en een salarisverhoging kan opeisen, dan kan hij beter direct vertrekken.’’

Van Seumeren legt het loodje

Niet alleen op het veld heerst er onzekerheid. Ook buiten de lijnen staat er genoeg op losse schroeven. Afgelopen week kwam naar buiten dat FC Utrecht wederom te maken heeft met een flink financieel verlies. Frans verbaast zich over de gang van zaken.

“Het is bij elke grote organisatie ondenkbaar dat er tien miljoen euro verlies wordt gemaakt en de directie zonder consequenties door kan gaan met hun werk. Iedere FC Utrecht-supporter weet dat onze club volledig draait op de portemonnee van Frans van Seumeren, maar deze financiële informatie bevestigt nogmaals hoe onzeker de toekomst van de club eruitziet. Als Van Seumeren ooit het loodje legt, wordt het allemaal wel heel erg lastig. Zijn kinderen zitten er toch ook niet op te wachten om ieder jaar tien miljoen te laten verdampen.”

De broers houden er een kritische gedachtegang op na. Toch zien zij ook dat FC Utrecht inmiddels elf wedstrijden op rij niet heeft verloren. De ploeg van Ron Jans blijkt lastig te verslaan, maar volgens Frans moet er in de komende twee wedstrijden wel een stapje extra gezet worden.

“Er komen twee lastige en cruciale potjes tegen FC Volendam en Fortuna Sittard aan. FC Utrecht moet in deze wedstrijden het spel gaan maken. Dat is precies wat deze selectie niet goed kan. Desondanks zijn de omstandigheden perfect, want we spelen twee keer achterelkaar om 14.30 uur in de Galgenwaard op de zondagmiddag. Alle spelers kunnen rustig uitslapen en excuses om nu niet op te staan, zijn er niet meer.”

11 Reacties

Reageren
 1. Herman

  v Seumeren is inmiddels 16 jaar (!) Bij FC Utrecht betrokken en heeft heel veel miljoenen in de club gestopt.
  Toch is de club sportief niets opgeschoten en financieel niet op orde.
  Inderdaad waar moet dit heen als de man ooit weg is?

 2. Vak J

  Niets opgeschoten?

  Een stabiele subtopper over de laatste 10 jaar ( 5e vd eredivisie )

  Stadion in eigen beheer

  Een nieuw trainingscomplex op Overvecht en Zoudenbalch in eigen handen

  Begroting verdubbeld

  Bijna vol Stadion om de 2 weken

  Etc,etc

  Het ” tekort ” ( lees eigen vermogen ) is inmiddels omgebogen door de aankoop vh Stadion.

  En…FvS en de andere aandeelhouders leggen er niet ieder jaar geld bij, ze staan er garant voor,dat is wat anders. Normaal worden die tekorten weggewerkt met verkopen.

  Voor dit seizoen staan een Bozdogan, Fraulo,Flamingo en een Booth garant voor evt hoge transfers, en dan vergeten we nog pareltje Iqabal…

 3. Vak k

  Huh, Iqabal, pareltje, wie is dat, heeft tie al eens in het veld gestaan, vak j…

 4. Zwetsloot

  Veel slechter kan bijna niet

 5. Herman

  @Vak J, je opsomming klopt. Alleen vergeet je dat je dat velen andere clubs zich ook doorontwikkeld hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Twente en AZ, min of meer vergelijkbaar, maar inmiddels zover verder.

 6. BW

  @Herman,
  Toch loopt het vaak niet goed af met clubs wanneer een suikeroom vertrekt. Twente en AZ zijn er inderdaad weer bovenop gekomen, maar ook die hebben een flinke dip gekend na het vertrek van respectievelijk Munsterman en Scheringa. AZ heeft het zelfs twee keer meegemaakt (en zijn er ook twee keer bovenop gekomen),want voor Scheringa hebben de gebroeders Molenaar zich ook een tijd met AZ bemoeid. Andere voorbeelden zijn Roda/Hendriks, Vitesse/Aalbers. Van Seumeren heeft vast niet het eeuwige leven, dus het is best verstandig om daar eens voorzichtig over na te gaan denken.

 7. vak K

  @ BW

  Dat is goed geregeld, dat heeft FvS al diverse keren gezegd! Hij laat de club nooit vallen, respect daarvoor!

 8. BW

  @vak K
  Heel mooi en evenzoveel respect enzo, maar weten we ook hoe dat dan is geregeld? Want als ‘ie weg is, dan is ‘ie dus wel weg.

 9. Wim

  De andere aandeelhouders zijn veel rijker dan Frans. Laat dat duidelijk zijn. Minder bemoeienis van Frans en het vetrek van Zuidam dan verdwijnen de rode cijfers ook een keer. De aankoop van het stadion lees ik elke x…. wat gaat dat opleveren dan ??

 10. Katja

  Frans zei laatst dat hij heel vaak wordt gevraagd of de club te koop is. Dus er zijn dan genoeg gegadigden. Maar Frans mag/moet lang leven !

 11. Goukema

  Laat Frans nog lang leven!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).