Pep en Frans beleven een pijnlijke middag: ‘Alle supporters worden over een kam geschoren’ Pep en Frans beleven een pijnlijke middag: ‘Alle supporters worden over een kam geschoren’

Pep en Frans beleven een pijnlijke middag: ‘Alle supporters worden over een kam geschoren’

Pep en Frans beleven een pijnlijke middag: ‘Alle supporters worden over een kam geschoren’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Na het verlies tegen FC Emmen vorige week is het FC Utrecht niet gelukt de rug te rechten. In de eigen Galgenwaard werd kansloos met 0-2 verloren van Ajax. Pep en Frans verwelkomden Jens Toornstra, maar zagen hun club vervolgens niet tot een doelkans komen. Naast de nederlaag moest de club nogmaals door het stof. Enkele supporters maakten oerwoudgeluiden richting Brian Brobbey en er werd weer eens iets op het veld gegooid. 

“FC Utrecht-Ajax is de wedstrijd die altijd met rood omcirkeld in agenda staat. Wat er ook gebeurt, op die dag zorgt een echte supporter ervoor dat hij in het stadion is. In die wedstrijd voel je waarom je FC Utrecht-supporter bent geworden. Helaas was daar afgelopen weekend allemaal niks van waar”, zo opent Frans. “Onze spelers hebben welgeteld nul kansen bij elkaar gespeeld.” Pep reageert op zijn broer. “Het was de aller lafste editie van de afgelopen vijftien jaar. Ajax is minimaal vier klassen beter dan dit FC Utrecht, maar dat betekent niet dat het team vooraf al op moet geven. In een thuiswedstrijd tegen Ajax wordt verwacht dat de spelers tot het einde zullen strijden en dat ze die Amsterdammers bij de keel grijpen. Deze basisprincipes waren absoluut niet terug te zien.” 

De beste ploeg van de competitie 

Vorige week hadden de mannen het kort over het tactische systeem dat trainer Henk Fraser hanteert. Frans wil daar wederom op inhaken. “In de afgelopen weken koos Fraser voor een verdedigende 5-3-2 formatie. Dat was een opmerkelijke keuze als je nog eens kijkt tegen welke tegenstanders we hebben gespeeld. Afgelopen weekend kwam de beste ploeg van de competitie langs en wordt er opeens voor een 4-4-2 gekozen. Fraser hanteert dus een aanvallender systeem tegen een betere tegenstander. Dat was wederom een hele opmerkelijke keuze en die heeft ook totaal verkeerd uitgepakt.” Ondanks dat tactisch weinig goed ging, wil Pep toch topaankoop Jens Toornstra uitlichten. “Hij was de beste speler aan Utrechtse zijde en probeerde nog wat strijd te brengen. Daarnaast zal hij binnenkort de aanvoerdersband van Nick Viergever overnemen, althans dat is te hopen. Die speelde weer niet al te best. Je ziet dat die jongen geen leider is. Hij is bang om de bal te krijgen en om hem vervolgens weer in te spelen en dat is dan het grote voorbeeld voor je hele team.” 

Niet alleen op het veld werd er ondermaats gepresteerd, want ook enkele supporters lieten zich van hun slechtste kant zien. Nadat Ajax-aanvaller Brian Brobbey scoorde, werden er vanaf de tribune oerwoudgeluiden gemaakt. Pep verafschuwt het gedrag, maar vindt alle negatieve commotie over zijn club en medesupporters te ver gaan. “Racistische spreekkoren of geluiden moet je altijd afkeuren, maar het wordt nu wel groter gemaakt dan dat het is. De spelers, trainers, scheidsrechters en supporters hebben tijdens de wedstrijd niks gehoord. Alleen een geluidsman van ESPN heeft het opgepikt. Vervolgens wordt het naar buiten gebracht alsof de hele Bunnikside enkel en alleen uit racisten en antisemieten bestaat. Dat gaat veel te ver. Alle supporters worden over een kam geschoren. Iedereen zou thuis eens moeten kijken naar de minuut stilte die voorafgaand aan de wedstrijd werd gehouden. Zowel Ajax- als FC Utrecht-supporters waren muisstil op dat moment. Het was het bewijs en voorbeeld dat respect van voetbalsupporters bestaat.” 

Gezond grimmig sfeertje 

Tot slot reageert Frans nog op de situatie. “Uiteraard kan je het niet pikken als er oerwoudgeluiden worden gemaakt of wanneer er vuurwerk op het veld wordt gegooid. Er is al jaren een negatieve verandering binnen de club. Vroeger heerste er een gezond grimmig sfeertje voor een thuiswedstrijd tegen Ajax. Wanneer je dan naar het stadion liep proefde je aan alles dat het de wedstrijd van het jaar was. Het liep dan niet uit de hand, maar je kon de spanning van zo’n wedstrijd dan door het hele stadion heen voelen. De laatste jaren zit dat er niet meer in en moeten we blij zijn wanneer er een paar potten vuurwerk voor de wedstrijd worden afgestoken. Dat wordt langzaamaan toch een schrale troost.”

18 Reacties

Reageren
 1. Joey

  Zijn het nu ineens weer broers volgens dit artikel?
  Vorige keer namelijk nog vader en zoon….

 2. Lachgas

  Spelers tot het einde strijden? Welke spelers hebben achtergrond Ajax-Utrecht? Hebben er niks mee, wedstrijd as usual. Geen andere beleving.

 3. Ongefilterde mening

  Ik zou persoonlijk hooligans niet over één kan scheren met supporters. Gaan we er even aan voorbij, het feit dat de galgewaard een aantal decennia terug volledig is afgebroken door de eerste harde kern hooligans? Gaan we er even aan voorbij dat deze hooligans van deur tot deur gingen in de jaren 90 voor een handtekeningenactie om met 25 miljoen gemeentegeld de club van het faillissement te redden, wat door mening eigenaar van een koopwoning gewoon als ordinaire vorm van intimidatie/ afpersing werd beschouwd? Ga ik daar tussen zitten? Gaan we er even aan voorbij dat er een kilo cocaine in de bunnikside honk werd gevonden en daar niet of nauwelijks tot een veroordeling heeft geleid? Dacht het niet job. Schoon die tribunes eens op, zorg ervoor dat deze hooligans gefouilleerd worden want Romeinse kaarsen horen je een 10 jarig stadionverbod op te leveren. Veroordeel de leiders van de hooligans, niet de meelopers ( ja dat zijn de knuppeltjes die vooraan staan met stoelen en hekken te gooien die hiervoor weer beloond worden met een halve gram snuif) Vooralsnog kan geen enkele club in de eredivisie mijn support krijgen, mede door wat ikzelf op de tribunes van t galgewoard en andere clubs heb meegemaakt. Antisemitische leuzen worden ook geroepen op twee hoog in de businessclass, maar daar staan geen camera’s en luidsprekers op gericht. Overigens is U U U U roepen nou niet bepaald een oerwoudgeluid, wat op zich al een overtrokken term is.

 4. N.

  Zo langzamerhand word ik het spuugzat dat steeds wanneer er in en rond een voetbalwedstrijd in Galgenwaard bepaalde walgelijke taferelen zich afspelen — of dit nu racistische spreekoren, het smijten met bier, het afsteken van vuurwerk, (urenlang) klereherrie voor omwonenden, of na de wedstrijd wat dan voor overlast ook is — dit steeds weer ‘afgedaan’ wordt met ‘het is maar een kleine groep’, ‘het zijn niet de echte (!) supporters’, ‘heel veel mensen beleven plezier aan het voetbal, dus dat moeten anderen dan maar met overlast accepteren’, ‘dan had je maar niet bij het stadion moeten gaan wonen’, of weet ik wat voor onzinnige argumenten om een en ander goed te praten. Stop toch eens die overlast of laat op zijn minst ‘het voetbal’, ‘FC Utrecht’ zelf voor de inzet, de overlast en herstel van schade, achtergebleven vuil etc. betalen. (Bosje bloemen voor een continue uitgescholden speler doet een beetje potsierlijk aan). Dat dan wordt doorberekend in de prijs van kaarten/seizoensabonnementen etc. mij best. Al die zogenaamd goede/echte supporters zijn kennelijk ook niet in staat die rotte appels in de mand terecht te wijzen, wat ze dus wat mij betreft ook tot slechte supporters maakt, die al het er op aankomt dus niet staan voor hun ‘cluppie’.

 5. Baliekluiver

  “Het wordt nu wel groter gemaakt dan dat het is”, dat is dé dooddoener waarmee iedereen bij FC Utrecht altijd alle ellende probeert weg te praten. En dat is precies één van de belangrijkste redenen waarom er nooit iets veranderd bij deze club.

 6. Luvape

  Barcelona staat bekend om haar tiki-taka voetbal.
  Helaas laat Utrecht zich de laatste jaren steeds meer zien als tiki-tokkie club.
  Nee, het is geen grote club. Maar het zorgt er wel voor dat de grote club minder affiniteit gaat voelen met de FC, doodzonde.. 🙁

 7. Knuppel

  Ah, de heren zijn slachtoffers want ze worden over één kam geschoren? Guttegut. Neem eens écht afstand van de supporters die het voor de rest verpesten.

  Kan het zijn dat de sfeer van vroeger er niet meer is ondat supporters niet onvoorwaardelijk achter de club staan? Bij verlies de mannen troosten in plaats van gal over ze heen spugen. En zorgen dat ze niet in elk interview naar wandaden van supporters gevraagd worden maar naar sportieve prestaties.

  Ik ben bang dat het gedrag van de “echte supporters” averechts werkt. Maar het is wel lekker makkelijk, dat dan weer wel.

 8. BW

  @Baliekluiver
  Ik zat zelf in het stadion en eerlijk: ik en de mensen om mij heen hebben het niet gehoord. Dit ging echt om een klein groepje dat even los ging. Ik zeg niet dat het groter is gemaakt dan het is, maar het is niet zo dat de hele Bunnikside massaal en langdurig oerwoudgeluiden heeft gemaakt.

  Waar je imho wél gelijk in hebt is dat clubs (alle clubs, echt niet alleen Utrecht) het gerotzooi niet hard genoeg aanpakken. Pro forma wordt het wel afgekeurd en Brobbey krijgt een bloemetje, maar bij alle clubs (nogmaals: echt niet alleen bij Utrecht) is de (soms criminele) harde kern gewoon een gesprekspartner van de directie. Zit wellicht ook angst bij voor represailles, bij Feyenoord is niet lang geleden nog een directeur afgetreden omdat de harde kern bij hem in de tuin stond. Daar zit volgens mij het probleem: stop met pamperen van de harde kern en pak die lui gewoon hard aan.

 9. Herman

  Deze heren zeggen in ieder geval iets wat op afkeuring lijkt van het gooien met bakstenen, bier en vuurwerk en spreekkoren. Al klinkt het niet echt overtuigend.
  Het andere Utrecht orakel, Bennie, zwijgt het gewoon dood.

  Het verbeteren van de sfeer moet bij Utrecht van binnenuit gebeuren en daar past ondubbelzinnig veroordelen bij van mensen als deze heren en Bennie. Zij moeten voorbeeld gaan geven en de grote meerderheid, die ook veel wegkijkt moet dit overnemen. Gedragsverandering gaat van binnenuit.

  Laten we hopen dat dit proces snel start, anders gaat het mis met Utrecht en gaan we ADO achterna.

 10. G.H.

  @Joey: Ik sluit de mogelijkheid niet uit dat het allebei klopt.

 11. JdV

  Ach, volgend jaar in de Keuken Kampioen Divisie speelt Utrecht tegen kleine clubs en zullen de oerwoudgeluiden minder publiciteit krijgen dus het probleem lost zich vanzelf op.

 12. Yoshua

  Wonderbaarlijk dat pa en zijn jochie/broer, het niet hebben over het spel dat de FC speelde tegen Ajax.
  Ze kunnen dit keer niet eens klagen over de prijs van het bier, die is zo laag dat er heel veel bier werd gegooid tijdens de wedstrijd.
  Je merkt het verschil tussen de duiders, ze zijn FC Utrecht-supporter geworden.
  Geboren en getogen Utrechters hebben deze keuze niet, je bent FC supporter, of geen supporter van geen enkele club.

  “Vroeger heerste er een gezond grimmig sfeertje voor een thuiswedstrijd tegen Ajax. Wanneer je dan naar het stadion liep proefde je aan alles dat het de wedstrijd van het jaar was. Het liep dan niet uit de hand, maar je kon de spanning van zo’n wedstrijd dan door het hele stadion heen voelen.”

  Ik heb buikpijn van het lachen van dit hersenspinsel van de duiders.
  Geen enkel benul hoe het er echt aan toe ging vroeger tussen de Utrechters en Amsterdammers die keihard de confrontatie met elkaar aangingen.

  Beetje het universele verhaal dat er voeger alleen met de blote handen werd gevochten.

  Tot slot.
  Eerste helft was best wel aardig om aan te gluren.
  Tweede helft was weer ouderwets tribune netwerken en gezellig kletsen met bekenden.
  Hoe de FC ook presteert, de thuiswedstrijden zijn toch altijd supergezellig.

 13. Martijn Benschop

  Onbegrijpelijk dat Duic deze twee gasten die met drogreden als “worden allemaal over één kam geschoren” goedpraten wat er gebeurt een podium geeft

 14. Otto

  “Pep en Frans beleven een pijnlijke middag“
  Ja joh, betrek het ff lekker op jullie zelf.
  Degene die echt een pijnlijke middag had, was Brobbey.

 15. Koel Hoofd

  @Yoshua
  “Geen enkel benul hoe het er echt aan toe ging vroeger tussen de Utrechters en Amsterdammers die keihard de confrontatie met elkaar aangingen.”
  Daar vielen toen regelmatig zwaargewonden en zelfs een dode bij.

 16. Katja

  Zet een plexiglasscherm voor de Bunnikside,, dan komt er geen bier of vuurwerk op het veld.

 17. Katja

  Dit schreef “W’ bij het item over Brobbey :
  W 30/8/2022 – 12:19
  Tot mijn verbazing lees ik niets over de spreekkoren van de fans uit Amsterdam. O.a k#nker Utrecht en liedjes over joden, wellicht kan onze burgemeester hier ook een keer tegen optreden. Haar collega uit Amsterdam doet dit wel.

 18. Bernd Arends

  @katja
  1. vreemd dat Duic een hoop reacties verwijdert, maar blijkbaar dit goedpraatgedrag van W gewoon doorlaat.

  2. Plexiglas scherm is een oplossing. zelf leek mij ventilatoren die naar de bunnikside gericht staat wel wat, zodat ieder gegooid biertje of ander item weer even hard terug komt. zorgt ook dat alle kwalijke geluiden teruggeblazen worden. En dit is makkelijk te realiseren. Gewoon bij iedere wedstrijd een dozijn industriele ventilatoren inhuren. kost helemaal niet zoveel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).