Pep en Frans gaan lekker de winterstop in: ‘Het is allemaal weer geneuzel om niks’ Pep en Frans gaan lekker de winterstop in: ‘Het is allemaal weer geneuzel om niks’

Pep en Frans gaan lekker de winterstop in: ‘Het is allemaal weer geneuzel om niks’

Pep en Frans gaan lekker de winterstop in: ‘Het is allemaal weer geneuzel om niks’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

FC Utrecht gaat met een lekker gevoel de winterstop in. In Volendam werd 0-4 van de plaatselijke FC gewonnen. Er kunnen nog veel dingen beter, maar met negen punten uit de laatste drie wedstrijden zijn Pep en Frans meer dan tevreden. Verder zagen de broers een zwarte pieten-statement en een opstootje op de Volendamse dijk.

“Met het bord op schoot een palinkje achteroverslaan en drie punten ophalen. Dat is het lekkerste dat er is”, zo begint Pep. “Het was niet dat FC Utrecht zaterdagmiddag zo goed was. FC Volendam was vreselijk slecht. Het is dat de wedstrijd om 16.30 uur werd gespeeld. Later op de avond waren supporters gewoon in slaapgevallen.’’

Frans reageert voor het eerst op zijn broer. “Fraser heeft de afgelopen weken genoeg kritiek gehad, maar complimenten zijn nu ook op zijn plaats. Hij heeft er wel echt een team van gemaakt en er wordt veel meer vanuit dezelfde opstelling gespeeld. Dat zorgt toch voor bepaalde automatismen en ze strijden voor elke meter. Drie weken geleden waren negen punten uit drie wedstrijden een illusie. Een kleine 21 dagen later is die droom werkelijkheid. Dat is erg knap gedaan.’’

Sinterklaasje kom maar binnen met je…

De mannen zijn positief over de resultaten. Toch is Pep ook kritisch. “Deze week stond in het teken van de aankomst van Sinterklaas. In het stadion van Volendam zaten een paar mensen verkleed als zwarte piet. Door de verkleedactie wilden enkele supporters een statement maken tegen de afschaffing van zwarte piet. Henk Fraser liet zich erover uit. Die man mag zeggen wat hij wil hoor, maar hij moet zich lekker zorgen maken om welke opstelling hij hanteert. Dit soort verhalen zijn nergens voor nodig. Het is allemaal weer geneuzel om niks.”

Vechtend vissersdorp

Het was niet het enige incident dat plaatsvond deze week. Net na het laatste fluitsignaal ging het namelijk mis op de Volendamse Dijk. “Supporters gingen met elkaar op de vuist en een enkeling moest zwemmen, zo bevestigt Frans. “Er zat van Utrechtzijde een mannetje of vijftien in een lokale kroeg in het vissersdorp. Enkele supporters hadden een hotelletje geboekt en wilden er een leuk weekend van maken. Zonder dat ze kaartjes voor de wedstrijd hadden.”

Pep neemt het stokje over. “Na de wedstrijd werd er wat over en weer geroepen en dook er opeens een groep van vijftig Volendammers op. De Utrechters zijn op de vlucht geslagen, want na enkele minuten liep het hele dorp uit. Geweldsincidenten zijn nooit goed te praten, maar het ergste is dat de hele wereld meteen aanneemt dat het FC Utrecht-supporters zijn. Deze mensen hadden niet eens kaartjes en hebben alleen een weekendje doorgebracht in Volendam en daar de wedstrijd gekeken. Iedereen schaart het dan automatisch onder de term FC Utrecht-hooligans. Het is snel en makkelijk oordelen.

Sylla mag vertrekken

Dan kijken de mannen nog even vooruit naar de aankomende winterperiode. “Het is te hopen dat het allemaal rustig blijft, zo zegt Frans. Jongens zoals Sylla mogen wel vertrekken en er zal wel wat interesse voor Boussaid komen. Als Jordy Zuidam het slot op de deur houdt gaan we een leuke tweede seizoenshelft tegemoet. Er staat een team en Nick Viergever en Bart Ramselaar komen nog terug van blessures. We hebben nog twintig wedstrijden te gaan. De jongens moeten deze periode lekker doortrainen en dan goed de winterstop uitkomen Het gat naar de nummer negen is inmiddels al zeven punten. We gaan dus alvast de speeldata van de play-offs in onze agenda zetten.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

13 Reacties

Reageren
 1. Barber

  Ik hoop dat Tommy St Jago goed terug komt van die 2e kruisband blessure.
  Dat zou fantastisch zijn.
  Voor hem en voor ons.

  Boussaid begint ook rendement op te leveren.
  Daar begint nu toch ook eindelijk echt muziek in te zitten.
  Mooi.

 2. Baliekluiver

  Het is inderdaad snel en makkelijk oordelen over FC Utrecht-hooligans omdat ze zich al decennia lang overal en altijd ernstig misdragen. Waar komt toch steeds dat verongelijkte toontje vandaan als ze aangesproken worden op hun wangedrag?

 3. Rob Kooy

  Wat een slecht artikel, heb mij wel 12 wedstrijden kapot lopen ergeren, en het is dat we een sterke keeper hebben, anders stond je 10e of 11e!!!

 4. vak K

  Ik vond het een mooi statement al die Zwarte Pieten. De media wil ons maar doen geloven dat het strafbaar is, en de gasten zijn bang om een ander geluid te laten horen, zo ver zijn we gezakt in Nederland.

  Buiten de 020 en 030 grachtengordel word nog overal in het land Zwarte Piet gespeeld door Ome Piet of de buurman. Zoek niet overal wat achter en blijf je mening geven zonder gecanceld te worden!

 5. Bart van Dam

  Waarom krijgen deze gasten een platform waar ze zowel racisme als supportersgeweld goed praten en wegzetten als geneuzel. Columnistsen mogen prima de rand opzoeken maar dit slaat week in week uit helemaal nergens op. Schaam je Duic!

 6. N.

  “Het is allemaal weer geneuzel om niks”. Inderdaad, en daarom geven we deze heren hier op DUIC een platform.

 7. Jos

  Als het aan deze heren lag, was Fraser 4 weken geleden ontslagen. Dat waren hun letterlijk woorden.

  Begrijpt iemand nog iets van deze 2?

  En @ Vak K. Wat praat jij nu voor een poep?

  2 jaar geleden was al 65% van inwoners voor de roetveegpiet en in nagenoeg het hele land (op Emmen en een paar dorpjes in het zuiden en oosten na inmiddels waarschijnlijk) wordt bij alle officiële intochten met roetveegpieten gewerkt.

  Op zo goed als alle scholen is dit al een jaar of 5 het geval; net als bij het landelijke Sinterklaasjournaal. De publieke opinie is gedraaid. De middengroep die het allemaal maar weinig uitmaakt en dus ook het veranderen begrijpt en respecteert is gigantisch op dit onderwerp.

  Kinderen die nu 5, 6 of 7 zijn weten niet beter dan dat Sint een piet naast zich heeft en dat is een roetveegpiet. Alleen in bepaalde dorpen met conservatieve op het spits drijvende volwassenen zien ze nog wel eens een zwarte piet.

  Toen ik klein was waren de meeste kinderen trouwens als de dood voor Zwarte Piet en moesten vaak huilen. Dat zie ik bij roetveegpieten niet of nauwelijks gebeuren. Vooruitgang noemt men dat. Het gaat om de kinderen. Niet om de grote mensen die Piet mogen spelen.

  Je maakt precies de denkfout door te denken dat de online roepende trollen een grote groep in Nederland symboliseren. Dat is niet zo. Het is omgerekend structureel een groep van tienduizenden (op de 17 miljoen inwoners). Een zeer kleine minderheid. En dat geldt op alle zeer rechtse onderwerpen.

  Waarom spreek jij je eigenlijk niet of nooit uit tegen het wangedrag van je mede Utregters? Je bent het probleem, omdat je alles structureel bagatelliseert en mede de oorzaak dat het nooit wat wordt met de FC; want fatsoenlijke sponsoren en bedrijven willen door het schorie morie niks met de FCU te maken hebben, terwijl het in potentie de 4e club van het land had kunnen zijn.

 8. Peter I

  Ik hoop dat de meeste FCU fans de mening van Frans-Sjors en Patrick over de pieten niet delen. Ze zetten ons met deze tekst echt te kakken. Als je weet dat je er anderen mee kwetst, je weet dat het kinderen niets uitmaakt, waarom zou je er dan toch eigenwijs mee willen doorgaan? Dit is toch al lang geen discussie meer en ik wil als Utrecht-fan liever niet met dit soort stompzinnige teksten geassocieerd worden. Besteed dan liever wat aandacht aan het Sint-Maarten pact en hoe wij alle kinderen in Nederland aan een Sinterklaascadeau en een ontbijt/lunch helpen.

 9. vak K

  @ Jos en Peter 1

  Accepteer ook eens andere meningen,het merendeel van de Nederlanders wil graag een Zwarte Piet zien. Zo is het sprookje beter te behouden dan je kind he dat is Ome Piet of de buurman is.

  Het Gesubsidieerde KOZP en Bij1 willen ons maar doen geloven dat we racistisch zijn…ze zijn enkel en alleen uit op herstelbetalingen, laat je toch niet gek maken door deze opportunisten die met geweld dreigen als ze der zin niet krijgen…maar daar staan jullie dus gewoon achter,en maar klagen over hooligans.

 10. Barber

  Dat schoppen tegen de heren Pep en Frans wordt zolangzamerhand een beetje oud.
  Ik vermaak me er wel mee, dat ongenuanceerde opportunistische gelul van ze.
  Het is net de tribune die je hoort.
  Gewoon de gemiddelde supporter die z’n gal spuugt, moet kunnen.
  Lekker doorgaan mannen.

  Voor wie zich constant ergert aan ze, je hoeft het niet te lezen!!!

 11. Peter I

  Vak k.,

  Je schrijft “het merendeel van de Nederlanders wil graag een Zwarte Piet zien”, “sprookje beter te behouden”, “ze zijn (mbt zwarte piet) enkel en alleen uit op herstelbetalingen”?

  Ik ben wel benieuwd naar je bron, ik kan niets vinden dat deze stellingen bevestigd. En nogmaals waar je niet op reageert waarom zou je ermee willen doorgaan terwijl je anderen kwetst en de kinderen de verbetering niet eens gemerkt hebben.

 12. vak K

  @ Peter 1

  Ik word als witte man ook dagelijks gekwetst door gekleurde medeburgers en de media. Ik laat me niets aanpraten, en weet je wat het leukste is? In Curacao en Suriname word Sinterklaas gewoon met Zwarte Pieten gevierd….over inclusief gesproken.

  Daarbij ben je niet verplicht Sinterklaas te vieren net als witte kinderen niet verplicht zijn het Suikerfeest te vieren, trouwens mag dat suiker nog wel van onze Overheid en linkse College, slecht voor de gezondheid!

 13. Barber

  Ik heb een hekel aan racisten, en aan mensen die zich altijd en eeuwig gediscrimineerd voelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).