Pep en Frans: ‘Hij is uitgefloten, belachelijk gemaakt en iedere trainer heeft hem wel een keer afgeschreven’ Pep en Frans: ‘Hij is uitgefloten, belachelijk gemaakt en iedere trainer heeft hem wel een keer afgeschreven’

Pep en Frans: ‘Hij is uitgefloten, belachelijk gemaakt en iedere trainer heeft hem wel een keer afgeschreven’

Pep en Frans: ‘Hij is uitgefloten, belachelijk gemaakt en iedere trainer heeft hem wel een keer afgeschreven’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Het voetbal was alles behalve hoogstaand in de Galgenwaard afgelopen zondag. Toch versloeg FC Utrecht Vitesse met 1-0. Daarmee is de tweede overwinning op rij een feit. Pep en Frans zijn blij met het resultaat maar verbazen zich over het slechte spel. Daarnaast ontfermen de broers zich over het nieuwe vrouwenteam van FC Utrecht en de slechte kwaliteit van de geluidsinstallatie in het stadion.

“Vorig jaar was FC Utrecht-Vitesse een affiche voor play-offs om Europees voetbal. Dit seizoen zou bij dezelfde wedstrijd eerder sprake zijn van een degradatiekraker”, zo begint een geïrriteerde Frans. “Tot overmaat van ramp stond ook Moussa Sylla weer op het veld, terwijl afgelopen week het nieuws werd verspreid dat hij transfervrij zou vertrekken. Mijn dag kon niet meer stuk toen ik het hoorde. Helaas ging het om de verkeerde en blijkt er een nog een Moussa Sylla op deze aarde rond te lopen.”

Stadionspeaker ontbreekt

Pep reageert op zijn broer. “Het was een vreselijke middag. Dat begon vanaf minuut één. Al weken doen de geluidsboxen bij de zuid-tribune het niet. Dat is gewoon gevaarlijk. Er schijnt nog weleens een incidentje plaats te vinden bij FC Utrecht. Mocht er iets gebeuren dan zou iedereen toch graag van een stadionspeaker horen wat er aan de hand is.”

“Daarnaast was het echt een erbarmelijk slechte wedstrijd. Er is amper een kans gecreëerd, er werden alleen maar ballen achteruit gespeeld en het tempo ligt bij veteranenvoetbal nog hoger. Het was om droevig van te worden. Dit team wordt geregeerd door angst. De spelers vinden het belangrijker om doelpunten te voorkomen in plaats van er een te maken. Met die instelling wordt het nooit een aantrekkelijke wedstrijd. Het is dat we met Bas Dost een spits met een waanzinnig afmakersinstinct in huis hebben. Van een halve kans maakt hij een goal. Dost was de enige reden dat mensen nog vrolijk naar huis gingen.”

Familie en kansloze vrijgezelle mannen

Deze week werd ook bekend dat FC Utrecht een vrouwenteam op de been gaat brengen. Frans heeft het nieuws verontrustend gelezen en zet zijn vraagtekens bij de keuze voor dit team. “Het vrouwenvoetbal zit momenteel in de lift. Het wordt populair en FC Utrecht is bang om achter te blijven ten opzichte van andere clubs. Toch is elke euro die eraan wordt besteed zonde van het geld. Bij het vrouwenvoetbal mist er kracht, overtuiging, spelinzicht en er komt geen hond op af. Alleen als je uiterst eenzaam bent ga je op vrijdagavond bij FC Utrecht-vrouwen kijken”

Pep is het hiermee eens. “Bij Jong FC Utrecht staat hooguit driehonderd man te kijken. Bij de vrouwen zullen echt alleen familie en kansloze vrijgezelle mannen op de tribune zitten. Dit project gaat daarom alleen maar geld kosten. Alle energieprijzen gaan omhoog. Met de komst van een vrouwenteam moeten er velden beschikbaar komen en staat het licht langer te branden.” Frans reageert tot slot met een grap op zijn broer. Hij denkt dat het vooral de thuissituatie niet ten goede komt. “De vrouwen spelen vaak op vrijdagavond om 19.30 uur hun wedstrijden. Dat betekent dat er niet voor 20.00 eten op tafel staat bij die mannen, dat kunnen ze natuurlijk niet maken tegenover hun mannen.”

Ondanks het slechte veldspel en het ontbreken van een stadionspeaker gebeurde er ook mooie dingen op het veld. Zo werd er stilgestaan bij het feit dat Mark van der Maarel 350 wedstrijden voor de Utrechters heeft gespeeld. Dat is een geweldige prestatie volgens Pep. “Markie zit al langer dan een decennium bij de club. Hij is uitgefloten, belachelijk gemaakt en iedere trainer heeft hem wel een keer afgeschreven. Toch lukte het Van der Maarel telkens weer om zich in de basis te knokken. Dat zegt iets over zijn karakter. Deze man is uit het juiste Utrechtse hout gesneden. Onze reserve-aanvoerder weet zelf dat hij voetballend tekort komt, maar door een geweldige instelling weet hij dat al jaren te compenseren. Daar willen we hem voor bedanken.”

13 Reacties

Reageren
 1. Utrechtvoorutrecht

  Ik ben er een beetje klaar mee dat we klaarblijkelijk veel gemeenschapsgeld willen betalen om een marginaal clubje mannen dat in begin vorige eeuw is blijven steken qua opvattingen een excuus te geven om los te gaan. Racisme en geweld bagatelliseren en je nu “ontfermen” over het vrouwenteam, dat er niet moet komen om “energie te besparen” en “te voorkomen dat er te laat eten op tafel staat”. Ik begrijp dat de heren dit zelf grappig vinden, maar wellicht snappen zij zelf niet dat dit soort kroegtaal bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet. En dat kost je uiteindelijk je goodwill en dús je financiering.

  Voor eventuele reageerders die menen te moeten zeggen dat Frans en Pep heel grappig zijn, en lekker scherp: de categorie vrouw-eten-op-tafel-grappen is niet echt heel origineel.

 2. v.Wijk

  F.C.Utrecht had ooit ‘n vrouwen team. Dat was geen succes. Maar goed als ze weer willen opstarten,dan kan die Fraser vast wel trainer worden bij de dames. Want het eerste heeft wel ‘n trainer nodig,met verstand van ‘t spelletje.

 3. Uuu

  Ach de mannetjes zijn weer eens anti-vrouw. Kunnen zich beter zorgen maken over de mannetjes die het verpesten bij de FCU.

  Voor de duidelijkheid: Het is de bedoeling dat er geen euro van de mannenselectie of jeugdopleiding naar de vrouwenafdeling gaat (zeker in de nabije toekomst niet), maar dat de vrouwenafdeling een eigen financiële huishouding en begroting en sponsoring krijgt, met een compleet eigen organisatie (en dus medewerkers).

 4. Yoshua

  Waar komt deze ongekend harde vrouwenhaat vandaan bij de twee duiders?
  Heeft de moeder van de broer en zoon de proteïne-pannenkoeken niet goed gebakken dit weekend?
  De twee duiders weten niet dat de FC in het verleden een vrouwenteam heeft gehad, dat samenwerkte met het vrouwenteam van Saestum.
  Maar, net als met het eerste elftal, geen geduld had om een robuuste organisatie op te tuigen.
  Hoge verwachtingen wekken, maar geen gereedschap leveren om de klus te kunnen klaren.

  Vorige week kon ik me wel vinden in het betoog van broer en zoon om nu eindelijk eens korte metten te maken met de cokesnuivende ultra’s en ze een stadion verbod te geven.
  Het kan verkeren, van anti-Ultra’s naar anti vrouwen.

  Geen idee of de moeder van de vrouwenhatende duiders dit stukje ook leest.
  Misschien is het verstandig een hele grote bos bloemen te kopen voor mama.

 5. Rom Molemaker

  Misschien kunnen Pep en Frans zelf, in eigen beheer, een krantje beginnen, te verspreiden over hun treurige bubbelgenoten. Ik ben geen woke-aanhanger, maar dit is behoorlijk zielig.

 6. Johan

  wat een vreselijke bullshit verkopen de twee weer eens een keer, dit keer vreselijk negatief over vrouwenvoetbal . .

  als je met dezelfde bril kijkt naar het eerste van FC Utrecht kan je deze ook beter opdoeken . . spel is een verschrikking (wat zij zelf ook continue aangeven), aankoop beleid is volgens de heren een drama en ga zo maar door

  dan kan je toch net zo goed de stekker uit het gehele FC halen ??

  doodmoe van altijd weer die negatieve stukken van de broers die denken dat ze wijsheid in pacht hebben . . .

 7. Katja

  “Al weken doen de geluidsboxen bij de zuid-tribune het niet. Dat is gewoon gevaarlijk” Gevaarlijk ? En tel je zegeningen, geen geluid ! De andere tribunes worden hoorndol van die ellende, zie ook Pessel en Boonen bij Een Berg sport.
  En waarom zo denigrerend over vrouwenvoetbal ? Dáár heb je tenminste géén geweld en vuurwerkonzin (vuurwerkonzin ook voor Oud en Nieuw)

 8. Barber

  Van de Maarel is een echte club cultfiguur.
  De strontkar is al ontelbare malen over hem heen gereden en hij blijft zich beschaafd opstellen naar al zijn criticasters, en nog indrukwekkender, zich terug vechten in het elftal.

  Ik heb heel veel respect voor de man en zijn mentaliteit maar ik moet ook zeggen dat hij naar mijn mening gewoon niet goed genoeg is voor het nivo dat Utrecht nastreeft, hoewel hij zich wel blijft doorontwikkelen en in de buurt komt.
  De perfecte 12e man.
  Hij ziet het spelletje prima maar zijn benen kunnen heel vaak niet uitvoeren wat hij bedoelt.
  Jammer genoeg voor hem en voor ons.

  Nietemin,350 wedstrijden,dan doe je toch iets goed.
  Klasse van de Maarel.

 9. Utrechter

  Wat een humorloze stukjes zijn dit toch steeds van 2 simpele zielen. Deze keer is een nieuw dieptepunt bereikt. Stop hier nou mee. Andere artikelen van DUIC kan ik wel waarderen.

 10. Vak J

  @ UtrechtvoorUtrecht

  Gemeensschapsgeld naar de FC? Waar haal je dat nou weer vandaan? De FC houdt zijn eigen broek al 40 jaar zelf op en betaald veel belasting over kaartjes en transfers. Wederom weer verkeerd ingelicht…het word zielig

  @ De humor word nog steeds niet begrepen door een aantal tegeerders niet zo gek in deze deugmaatschappij, maar het vrouwenelftal heeft er in ieder geval weer een paar supporters bij merk ik….ieder zijn ding,maar ik trek het vrouwenvoetbal nog steeds niet,en ben geen vrouwenhater, integendeel…haha…

 11. Herman

  @vak J, hou jezelf voor de gek.
  FC Utrecht heeft stadion paar keer verkocht voor miljoenen en teruggekocht voor 1 euro. Telkens onder mom schuldsanering en eigen broek ophouden.
  Heel veel gemeenschapsgeld dus!

 12. Vak J

  @ Herman

  Stadion is van Jan Spelt, wie houdt wie voor de gek? De FC huurt het voor een paar miljoen.

  En ook de Gemeente word er beter van, zie de nieuwe ontwikkelingsplannen

 13. Zak erin

  Bizar dat deze 2 conservatieve simpele zielen een podium krijgen op DUIC. In welk jaar leven zij!!? >> “De vrouwen spelen vaak op vrijdagavond om 19.30 uur hun wedstrijden. Dat betekent dat er niet voor 20.00 eten op tafel staat bij die mannen, dat kunnen ze natuurlijk niet maken tegenover hun mannen.” wat een achterlijke beeldvorming uit het jaar nul.
  Laat de vrouwen lekker voetballen, en laat alle witte oude dikke mannen zich er vooral niet mee bemoeien.
  Maak je eerder druk om hoe idioot veel geld er omgaat in het mannenvoetbal dan je druk te maken om die paar tientjes voor de vrouwen. Het vrouwenvoetbal WIL helemaal niet zo’n achterlijke wereld worden als het mannenvoetbal. En dat zal het ook niet worden als er vrouwen aan het roer staan. Maak je nou maar lekker druk om dat mannenteam want daar gaan miljoenen in om en ik heb nog geen enkele leuke wedstrijd gezien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).