Pep en Frans zien FC Utrecht-supporters wederom de schuld krijgen: ‘Utrecht is opeens een anti-homo stad geworden’ Pep en Frans zien FC Utrecht-supporters wederom de schuld krijgen: ‘Utrecht is opeens een anti-homo stad geworden’

Pep en Frans zien FC Utrecht-supporters wederom de schuld krijgen: ‘Utrecht is opeens een anti-homo stad geworden’

Pep en Frans zien FC Utrecht-supporters wederom de schuld krijgen: ‘Utrecht is opeens een anti-homo stad geworden’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

FC Utrecht heeft de rug weten te rechten. Nadat er vorige week kansloos werd verloren van Vitesse, werd er dit weekend tegen PSV een puntje gepakt (2-2). Pep en Frans zijn blij met het gelijkspel, genoten van kneuterige sfeeracties en zijn helemaal klaar met de landelijke kritiek op de FC Utrecht-supporters.

“Ondanks dat het spel van beide partijen tegenviel mogen we tevreden zijn met een puntje’, zo begint Frans. ‘Ons ploegje heeft het vaak lastig tegen PSV. Daarom mogen we een puntje tegen de Brabanders echt weleens koesteren.” Pep vult zijn broer met een kritische toon aan. “Een punt is mooi, maar het voetbal is slechts een halfuurtje echt aantrekkelijk geweest. Meer dan 2-2 zat er ook niet in. Richting het einde van de wedstrijden moesten we zelfs met samengeknepen billen toekijken. Die Eindhovenaren schoten nog een bal op de paal en ook wist onze Griekse ballenvanger Barkas met een goede redding een verliespartij te voorkomen.”

Instructieboekje

Het spel was dus nog niet erg aantrekkelijk. Toch had Pep wel een vermakelijke middag. Tijdens de wedstrijd probeerden de supporters de club volop bij te staan door diverse sfeeracties op te zetten. Het vuurwerk en de spandoeken vlogen de broers om de oren. Pep genoot, maar pleit voortaan voor een instructieboekje. “De supporters van de Cityside en de Bunnikside hebben ons tijdens de wedstrijd enorm vermaakt. Door middel van spandoeken met simpele en flauwe teksten probeerden de supporters van de verschillende tribunes op elkaar te reageren. Ironisch genoeg werden de meeste spandoeken achterstevoren of op zijn kop omhooggehouden. Het was treurig uitgevoerd, maar daardoor was het erg kolderiek en geinig. De actie bracht een positieve en lollige sfeer in het stadion.”

Dood neervallen

Ondanks de positieve spandoekenactie was er ook negatieve support van enkele fans. PSV’er Xavi Simons zou tijdens de wedstrijd op een beledigende manier zijn toegezongen. ‘Xavi Simons is homo’ was een van de kreten die Simons naar zijn hoofd kreeg. Pep praat de actie niet goed, maar is wel klaar met de kritiek. “Er is weer een Utrechts bommetje ontploft op de sociale media. Alle Utrecht-supporters zijn opeens homohaters. Flikker toch op! Er wordt weer ophef gecreëerd om helemaal niks. De PSV-supporters hebben tientallen fakkels richting het veld gegooid en zongen in koor dat alle Utrechters dood mochten neervallen. Daar hoor je dan niemand over. Het lijkt voor sommige stemmingmakers telkens weer een uitdaging om onze supporters ergens de schuld van te geven. Het is hypocrisie ten top.”

Labyad en Ramselaar

De spreekkoren en liederen zorgden voor een negatief tintje. Toch mocht het voor Frans de pret niet drukken. Na tien maanden blessureleed zag hij publiekslieveling Bart Ramselaar afgelopen zondag weer zijn rentree maken. “Onze Bart werd met open armen ontvangen in het stadion. Met de terugkeer van Ramselaar kan Michael Silberbauer zijn team voor de play-offs gaan smeden. Een fitte Ramselaar zou bij bijna iedere eredivisieploeg mee kunnen spelen. Daarnaast heeft Jordy Zuidam oude bekende Zakaria Labyad weten over te halen om in Utrecht te tekenen. Aanvallend heeft de selectie een enorme kwaliteitsimpuls gekregen. Luxeproblemen liggen voor de trainer nu zelfs op de loer.”

Door de ontwikkelingen binnen de club kijken de mannen positief naar de toekomst. Tot slot blikt Frans dan nog even vooruit op de aankomende periode. “Er wachten nu belangrijke wedstrijden. Vrijdagavond staat de uitwedstrijd tegen Sparta op de planning. Die mag niet worden verloren, want dan haken we officieel af voor de strijd om plaats vijf en zes. Daarna komt Spakenburg langs om scheel getikt te worden in de kwartfinale van de beker. Als ons cluppie doet wat het moet doen, wachten er hele mooie weken voor de supporters.”

19 Reacties

Reageren
 1. vak K

  Ach, als men niet begrijpt dat supporters liedjes zingen om spelers uit hun spel te halen dan is dat verspilde moeite. Simons ging steeds theatraal liggen dan krijg je reactie van het stadion en tegenwoordig ook van de online woke generatie, die beter in Amerika kan gaan wonen!

  Zonder sterkhouders als Viergever Toornstra Bozdogan en ook nog Dost en Youness, een prima resultaat..

  Inderdaad fit worden voor de Beker en Play Offs!

 2. Baliekluiver

  Kritiek op homofobe spreekkoren vinden ze bij FC Utrecht dus “ophef om niks”. Het is te triest voor woorden…

 3. Leidert

  Leuke middag toch met dik verdiend punt.
  Vrijdag Sparta boys. Vooraf spareribs????

 4. Bart van Dam

  Pep en Frans zijn de verpersoonlijking van whataboutism. Utrecht supporters misdragen zich week in, week uit en deze twee weten iedere keer dit goed te praten met een: ja, maar zij deden ook wat. Treurig

 5. Luuk Upuuk

  Ik heb meer moeite met mensen die “homo’s” als scheldwoord, iets negatiefs zien, dan met het feit dat tijdens carnaval over de herenliefde in Eindhoven wordt gezongen.

 6. Herman

  Utrecht “supporters” behoren verbaal niet tot de leuksten.

 7. vak K

  @ ja Baliekluiver

  We zijn al die tere zieltjes zoals jij meer dan zat!

  Het wordt steeds woker lees gekker in dit land, hou toch op man.

 8. BdV

  Ach, zo langzamerhand zullen er steeds meer voetballers uit de kast komen. Mensen die een probleem hebben met andere mensen die weer andere mensen bestempelen als homo, zien blijkbaar het woord homo als een dusdanig ernstige belediging dat ze menen het op te moeten nemen voor de als homo bestempelde mensen. Het zit dus in ieder geval fout bij die eerste groep mensen. Mogelijk ook bij de de tweede groep, in dit geval de supporters, want we weten niet precies wat hun idee is bij het woord homo, maar dat zou je dan moeten navragen.

 9. Uuu

  Door te zeggen “Alle Utrechters zijn ineens homohaters” en te eindigen met “Flikker op” bevestig je eerder dat je daadwerkelijk een homohater bent dan dat je bezig bent met bewijs aan te leveren om het tegenovergestelde te beweren. Wat een leeghoofd.

  En schelden met het woord homo, hoe oud zijn deze jongetjes eigenlijk, 7?

  De mensen die het heel vaak over woke hebben zijn extreem rechtse rakkers die zeggen dat ze nooit iets mogen zeggen, maar vervolgens dat allemaal daadwerkelijk zeggen en mogen zeggen.

  Bedenk ook dat “woke” (waar iedereen iets anders onder verstaat) het censureren van woorden, vooral door het bedrijfsleven gedaan wordt, om meer en nieuwe klanten tevreden te houden en dat dit niet vanuit actiegroepen opgelegd wordt. Actiegroepen kunnen namelijk niks opleggen, daarin zijn ze altijd afhankelijk van anderen. Actiegroepen vragen vooral aandacht.

  Bovendien lijken wat onder woke verstaan wordt en extreem rechts behoorlijk veel op elkaar. Ze zijn beiden voor een gedachtenpolitie en voor censuur en proberen via acties, ook die over de schreef gaan, hun gelijk te halen. Dit doen ze vaak niet in een gesprek. Drammen noemt men dat.

  Het is gewoon niet zo aardig om mensen te beledigen als ze je vriendelijk vragen dat niet te doen.

  @ Vak K In de plaats van andere spelers uit hun spel halen, zou je misschien bezig kunnen zijn met je eigen spelers te pushen en motiveren. Laat meteen de mentaliteit bij de FCU zien. Kennelijk kan je alleen winnen in de Galgenwaard door de tegenstander uit zijn spel te halen. En waarom doe je dat door mannen homo te noemen?

 10. Romaris

  Treurig, deze broers. Zeggen dat Utrecht wordt gezien als anti- homostad is niet alleen overdreven, het is natuurlijk niet waar. Aan de andere kant hebben ze het over ‘enkele supporters’ terwijl de anti homo koren toch massaal waren. (alle boeren zijn… en Xavi Simons is…) Onbegrijpelijk dat de KNVB een dove scheidsrechter stuurt.

 11. Ton

  @ BdV
  “wat hun idee is bij het woord homo”
  Het lijkt erop dat ze denken: ‘aansteller’ = ‘homo’, ‘homo’ = ‘aansteller’.
  En als je dat discriminerend vindt ben je ‘woke’.
  Maar waarschijnlijk vergis ik me.

 12. BdV

  @Ton – Misschien vergis je je toch niet.

 13. Koel Hoofd

  FC Utrecht:
  ” ‘Xavi Simons is homo’ was een van de kreten die Simons naar zijn hoofd kreeg.”
  PSV:
  “De PSV-supporters hebben tientallen fakkels richting het veld gegooid en zongen in koor dat alle Utrechters dood mochten neervallen. ”

  Vermakelijke Supporterswedstrijd eindigde in 1-1
  Slappe Voetbalwedstrijd eindigde in 2-2.
  Maar op social media ging men los over homohaat?

  Kan hier geen touw aan vastknopen. Nederland is echt knettergek geworden.

 14. Henk S

  Dit is ook een van de redenen dat ze het stadion niet vol krijgen in de 4e stad van Nederland. Utrecht een linkse stad heeft niet veel op met de voornamelijk extreem rechtse lieden die de tribunes van de galgenwaard bevolken.

 15. Ton

  @BvD
  Dat zal toch niet, 2023 ?
  En dan zeker ook nog iets met ‘echte mannen’ ??

 16. Joop

  Laten we eerlijk zijn, Utrecht mag dan wel een PvdA burgemeester hebben die meer lucht dan inhoud is, maar Utrecht is de laatste jaren zo rechts als de pest geworden. Ik zie en hoor het overduidelijk. Maar zullen we ook even eerlijk zijn worden en die KNVB van repliek dienen want die weigert gewoon op te treden. In andere landen zoals Engeland, Duitsland en Denemarken zijn dergelijke spreekkoren over homo’s al bijna verbannen want daar legt de scheidsrechter de wedstrijd stil en gaat men terug naar de kleedkamers totdat die aso’s in het publiek eruit gepikt zijn en uit het stadion gegooid zijn.

  We zijn in dit land helemaal losgeslagen want alles moet maar kunnen en alles moeten we maar kunnen zeggen. Als je “neger” roept tegen een persoon van kleur kan hij/zij je laten arresteren, maar als je homo zegt tegen iemand, wat net zo kwetsend kan zijn voor die persoon, kan je niks doen en dat moet men gaan veranderen. Maar het helpt om te beginnen de wedstrijden meteen te staken als er spreekkoren zijn die niet door de beugel kunnen. En als de koren niet ophouden stoppen ze de wedstrijd meteen en zal er puntenverlies zijn.

  Al die opmerkingen over WOKE etc. Stop een keer met die onzin alles maar woke te noemen. We moeten gewoon een keer leren normaal met elkaar om te gaan en elkaar te respecteren om wie en wat we zijn en dan kan dat woke gebeuren de vuilnisbak in. We leven in 2023 mensen. Kom op, respecteer elkaar een keertje. Rechtse en racistische lui zoals FvD moet ik persoonlijk niet en zal me daar ook altijd tegen blijven verweren. En er schijnt een aanpassing in de wet te zijn dat discrimineren op seksuele geaardheid nu echt bij wet verboden is. Nou, iedereen blij hoop ik. En de wet is de wet en zo hoort het.

 17. Uuu

  @ joop

  Ik zie dat rechtse niet in straatbeeld hoor.

  Waar woon jij?

  Alleen hier op DUIC wordt doelbewust door een paar lui (echt letterlijk op 1 hand te tellen, als het al niet 1 en dezelfde persoon is) een extreem rechtse agenda gevoerd. Soms heel subtiel manipulerend, soms overduidelijk.

  Wist je trouwens dat 80% van de reacties op nieuwsberichten op sociale media vanuit nep accounts, vermoedelijk uit trollenfabrieken (voor een deel uit het buitenland) gebeurd? Deze reacties vertegenwoordigen niet de gemiddelde mening, maar manipuleren deze wel ernstig. Het rare is dat journalisten nog steeds denken dat online geroeptoeter de werkelijke wereld vertegenwoordigt. Door deze geluiden aan te halen in reportages beïnvloeden deze reacties de werkelijke wereld dus wel, precies waar ze voor bedoeld zijn.

  En de FC Utrecht is al vanaf kort na de fusie een club waarbij wannabe hooligans de dienst uit maken. Het clubbestuur heeft daar heel weinig actief tegen gedaan en nu krijg je de geest niet meer terug in de fles. Het is wel een belangrijke reden waarom zo relatief weinig Utrechters fan zijn van de FC Utrecht. Het vaak rechtse geluid in de Galgenwaard vertegenwoordigt op geen enkele wijze het gemiddelde Utrechtse geluid.

 18. vak K

  @”Uuu

  Wat een lappen tekst weer joggie,

  Even een samenvatting: als je het over woke hebt,dan ben je volgens Uuu extreemrechts, dus gelijk weer in een hoek gezet worden .

  Het eigen team aanmoedigen, nou Uuu….dat lukt om de 2 weken in een vrijwel vol Galgenwaard.

  Plagerijen op spelers worden door trollen als Uuu, bewust uitvergroot om de FC in een negatief daglicht te zetten.

  Een andere mening wordt door het linkse woke trollenleger niet geaccepteerd! Dus wat is nou erger Uuu?

  Ga je lekker ergens anders druk over maken joggie…42 km verderop bvb…de ” lieverdjes ” daar,die wedstrijd im en wedstrijd uit,een geuzennaam gebruiken,te beginnen met een J,eindigend met een D!

 19. W

  Het is in jaren niet zo rustig geweest in de stadions. Er zijn nauwelijks nog incidenten op verbaal geweld en vuurwerk na.
  Misschien ook de leuk om die ontwikkeling te benoemen.
  Stop met reageren als je alleen maar negatieve zaken wil benoemen en als je nooit in het stadion zit.
  Daarnaast ben ik benieuwd hoe mensen met deze negatieve kijk verder in het leven staan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).