Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.
Het was weer een onaantrekkelijke zondagmiddag in de Galgenwaard. In eigen huis verloor FC Utrecht met 1-2 van AZ. De eindstand doet vermoeden dat het een gelijkopgaande wedstrijd was, maar niks was minder waar. Pep en Frans zagen een passieloos FC Utrecht waarbij zowel binnen als buiten de lijnen de middelmaat regeerde.
“Het was een heerlijke zonnige zondagmiddag. Op het veld stonden twee teams die het elkaar altijd lastig maken. Tegelijkertijd bestond ons stadsie negenhonderd jaar. De voorwaarden voor een mooie middag waren perfect”, zo begint Frans. “Helaas viel alles in de praktijk tegen. Voorafgaand aan de wedstrijd kwam Henk Kamphuis een liedje zingen. Niks ten nadele van die man, maar het is toch niet de artiest die je op zo’n unieke gelegenheid verwacht. Een paar maanden geleden stond Kensington nog op de Dom te zingen. Dat maakt indruk. FC Utrecht verzint het om een volkszanger op een negenhonderdjarig jubileum uit te nodigen. Dan snap je het niet helemaal.”
Mihai Nesu
Pep is het eens met zijn broer en was ook niet te spreken over de ode aan voormalig FC Utrecht-verdediger Mihai Nesu. De 39-jarige Roemeen liep in 2011 tijdens een training van FC Utrecht een dwarslaesie op en zit sindsdien in een rolstoel. ‘’Voorafgaand aan de wedstrijd werd er onaangekondigd een filmpje vertoond. Het filmpje was bedacht om stil te staan bij de stichting van Nesu. Niemand kreeg mee wat de boodschap was en na afloop klapten er tien mensen in de derde minuut. Geef een beetje aandacht aan dit soort momenten en maak het groot. Als je speciale gelegenheden op deze manier aanpakt, krijgt het totaal geen betekenis.”
Na het bespreken van alle organisatieproblemen wil Pep inzoomen op de wedstrijd. “Het leek zondagmiddag alsof AZ een mannetje meer had. Negentig minuten lang liepen de Utrechters achter de bal aan. De ploeg werd weggespeeld in eigen huis. Het pijnlijkste is dat we na dit weekend kunnen concluderen dat de slag met AZ heel dik is verloren. We speelden jarenlang met de Alkmaarders voor plek vier, vijf of zes. Inmiddels doet AZ tijdelijk mee om het kampioenschap en spelen wij voor plek zes, zeven en acht. De Alkmaarders zijn ons aan alle kanten voorbijgestreefd en ook FC Twente kunnen we niet meer bijbenen.”
René Hake
Frans is het eens met zijn broer en vult hem verder aan. “Dit jaar staat er op papier een betere selectie dan vorig seizoen. We hebben het spel onder René Hake vervloekt, maar nu is het nog erger. Vorig jaar stonden we rond deze tijd zesde. Nu mag je blij zijn dat we negende staan.” Pep had altijd veel vertrouwen in Henk Fraser. Toch neemt ook bij hem het vertrouwen in de oefenmeester af. “Het zegt genoeg dat na de eretreffer van Sylla de supporters treiterend begonnen te zingen: ‘Wij gaan Europa in, wij gaan Europa in’. Het is puur cynisme. Iedereen merkt dat de toeschouwers er klaar mee zijn. FC Utrecht heeft twee goals gemaakt in vijf thuiswedstrijden. We betalen jaarlijks de hoofdprijs om op de tribune te mogen zitten en dan nemen we nog niet eens iets te eten of te drinken. We krijgen in de Galgenwaard de ene na de ander slechte wedstrijd voorgeschoteld. De middelmaat regeert op alle fronten binnen de club.”
Tot slot waren er nog de beloofde prijsdaling en assortimentswijziging in de catering van het stadion. Ook die beslissingen kan je volgens Pep moeilijk serieus nemen. “Het bier is dertig eurocent in prijs gedaald. Overal stijgen de prijzen en dus ook in de Galgenwaard. Dat is begrijpelijk. Toch is ook deze actie niet serieus te nemen. De club heeft met veel bombarie beloofd iets aan de prijzen te doen. Als er dan dertig eurocent van een biertje van vijf euro afgaat, is dat een lachertje.” Tot slot reageert Frans op zijn broer. “De club moet een voorbeeld nemen aan Club Dito. Een bittergarnituur van 32 hapjes kost ongeveer negen euro. Daar staan volksmensen achter de bar. Die medewerkers willen supporters een lekkere voetbaldag bezorgen. Als je alle beslissingen en trammelant binnen de club opsomt is er op dit moment maar één conclusie: De middelmaat regeert.”
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
9 Reacties
Reageren‘ We speelden jarenlang met de Alkmaarders voor plek vier, vijf of zes. Inmiddels doet AZ tijdelijk mee om het kampioenschap en spelen wij voor plek zes, zeven en acht. De Alkmaarders zijn ons aan alle kanten voorbijgestreefd en ook FC Twente kunnen we niet meer bijbenen.”
Dit is natuurlijk niet waar, alleen als AZ een tegenvallend seizoen had konden we met ze mee, maar zet je de begrotingen naast elkaar dan zijn ze ons ergens in de jaren 80 al voorbij gestreefd, zelfde geldt voor FC Twente.
Voor de rest een prima column overigens, mag ook eens gezegd worden!
Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me. Waarom altijd zo negatief als er verloren is, als er slecht gebald is of als het eten niet te vreten is? Als je vermaak wilt, ga je naar de Efteling. Als je goed wilt eten, ga je naar een goed restaurant. En als je goed voetbal wilt zien…
Aan de andere kant hebben de gebroeders Pannenkoek wel gelijk, ook op de tribune is het middelmaat troef. Spelers gaan niet beter ballen als er cynische zangkoren zijn. Sylla had beter niet kunnen scoren, had veel gezeik gescheeld. Dat zal hij voor de volgende wedstrijd nog wel onthouden.
“Supporter” betekent dat je de club steunt, niet dat je vanaf de eerste tegenslag een “hun doen het verkeerd” erin gooit. Laffe hap.
Hake moest toch vertrekken omdat die derde stond en met een accent sprak, niet omdat het een slechte trainer was volgens de duiders.
Fraser heeft de tijd nodig met opbouw van het team.
Vergeet niet dat het jochie van Gert, de complete fundering en nog eens de heipalen compleet heeft vernietigd met zijn wil om te kunnen verliezen.
Spelers hebben onder het jochie van Gert verlies voetbal moeten spelen.
Fraser heeft na de winterstop het boel weer op de rail.
Tegen PSGaap gaan we absoluut winnen, die spelen nog slechter.
Dat AZ scoorde kwam natuurlijk door de FC-supporters die alles of niets riepen op moment dat AZ in onze 16 meter stond.
@Frits,
Je hebt gelijk met je verhaal over az en Twente.
Ik verbaas me al 40 jaar over het feit dat az en vooral twente altijd veel meer geld weten te genereren dan onze fc.
Ik snap daar helemaal niets van.
Dat is echt onze grote zwakte, zelfs met van Seumeren en die andere grootverdiener als sponsors.
Utrecht heeft verder alles om een serieuze topclub te kunnen worden in de toekomst.
Ruzie gehad met Kruys Jr, yoshua?
Tsjonge jonge wat een niveau.
Met Pep, zijn broer/zoon en Bennie heeft Duic 3 columnisten uit de “gekke Henkie hoek”.
Is eentje niet genoeg en daarnaast een meer voetbaltechnische columnist?
De columnist heeft een bepaalde vriendschap met 1 vd redacteuren van Duic, komt nog uit zijn verleden als VZ.
Normaal gesproken krijgt hij natuurlijk ruimte in een schoolblaadje of zo….nivo is idd lachwekkend.
P.S. ook deze reactie zal wel weer worden gecanceld.
Over Twente gesproken…Enschede heeft 160.000 inwoners, en de club, met een kleiner achterland trekt wel 30.000 toeschouwers, ook destijds in de eerste divisie.
Utrecht, met bijna 400.000 inwoners en een groter achterland met moeite 20.000.
Dan gaat er iets niet goed, waarom komen er niet meer ? Zelfs Heerenveen trekt vaak 20.000.
@Kaja,
Goed verhaal, e.e.a. moet met elkaar te maken hebben.
Twente en Heerenveen hebben een heel sterk wij gevoel.
Je weet wel, de arme Friezen en de arme tukkers tegen de rest van Nederland.
Een provinciaals minderwaardigheidscomplex of zo.
Dat geeft natuurlijk een sterk regionaal club gevoel.
Een beetje zoals de Catalanen en Barcelona, bijna meer dan een voetbalclub.