Rector magnificus Universiteit Utrecht: “RamBam-affaire toont vooral enorme kracht van sociale media” - De Utrechtse Internet Courant Rector magnificus Universiteit Utrecht: “RamBam-affaire toont vooral enorme kracht van sociale media” - De Utrechtse Internet Courant

Rector magnificus Universiteit Utrecht: “RamBam-affaire toont vooral enorme kracht van sociale media”

Rector magnificus Universiteit Utrecht: “RamBam-affaire toont vooral enorme kracht van sociale media”
Rector magnificus Bert van der Zwaan vindt dat de RamBam-affaire vooral de enorme kracht van sociale media aantoont. Dat laat hij weten in een column bij het universiteitsmedium DUB.

Rector magnificus Bert van der Zwaan vindt dat de RamBam-affaire vooral de enorme kracht van sociale media aantoont. Dat laat hij weten in een column bij het universiteitsmedium DUB.

Van der Zwaan reageert in de column op alle gevolgen van de uitzending van RamBam. Het televisieprogramma maakte in het geheim beelden van de ontgroening bij verschillende studentenverenigingen. Aansluitend ontstond er ook ophef over liedjes van Utrechtse studenten van Aardwetenschappen.

De rector benoemt vooral de felheid van debat rondom dit thema: “het feit dat iedereen zijn mening al klaar heeft zelfs ver voordat de feiten op tafel liggen. De stortvloed aan radio- en TV-programma’s die vernietigend uithalen. De Kamervragen die al gesteld zijn zonder dat er goed onderzoek is gedaan. De social media die zonder enige nuance veroordelen.”

Van der Zwaan benadrukt overigens wel nogmaals dat er in veel gevallen zerotolerance geldt voor het overtreden van de gedragscode. “En laat ik dat ook nog eens duidelijk zeggen: zodra er sprake is van een redelijk vermoeden dat er iets fout is gegaan, wordt de betrokken vereniging onmiddellijk geschorst tot duidelijk is wat er precies aan de hand is.”

Concluderend: “Maar is daarmee de cultuur van alle gezelligheidsverenigingen fout (zoals een landelijk dagblad leek te suggereren)? Zijn daarmee alle studentenverenigingen hopeloos uit de tijd (zoals iemand zei)? Welnee! Hoe meer studentenverenigingen, hoe beter. Wat de RamBam-affaire vooral aantoont, is de enorme kracht van de social media, waarbij nuance binnen de kortste keren verdwenen is. Laten we daarom iedere keer weer de tijd nemen om goed vast te stellen waar we staan en wat we willen.”

Lees de hele column bij DUB.

3 Reacties

Reageren
 1. Cofie

  Eens met de rector. Iedereen heeft zijn zegje klaar, wilt gehoord worden en bovenal om het minste geringste beledigd.

 2. Jan Jansen

  En zoals al voorspeld……

  De rector, die toch echt goede vrinden is met al die besturen van al die verenigingen, is al bezig met het PR-plan, om gewoon alles te laten zoals het was.

 3. Piet

  Tja das lekker bagatelliseren van het hele probleem. Volgens mij is het probleem dat ze het nog steeds niet doorhebben waar ze mee bezig zijn en dat dit wellicht vroeger geaccepteerd werd maar in deze tijd niet meer. Op de Uni zouden slimme jongens en meisjes moeten zitten maar enig sociaal besef moet ze nog worden bijgebracht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).