Rector UU schrijft met collega’s opinieartikel over internationalisering universiteit Rector UU schrijft met collega’s opinieartikel over internationalisering universiteit

Rector UU schrijft met collega’s opinieartikel over internationalisering universiteit

Rector UU schrijft met collega’s opinieartikel over internationalisering universiteit
Foto: Archief DUIC
De Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht, Henk Kummeling, heeft samen met zijn collega’s van andere Nederlandse universiteiten een opinieartikel gepubliceerd. Het artikel gaat onder meer over de zorgen die leven in de politiek en de samenleving over internationalisering bij universiteiten.

De Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht, Henk Kummeling, heeft samen met zijn collega’s van andere Nederlandse universiteiten een opinieartikel gepubliceerd. Het artikel gaat onder meer over de zorgen die leven in de politiek en de samenleving over internationalisering bij universiteiten.

Het opinieartikel met de titel Een goede universiteit is ook internationaal is naast Kummeling ook ondertekend door 13 ander rectoren van Nederlandse universiteiten.

De internationalisering van de universiteit zorgt ook in Utrecht al langer voor discussie. Zo wordt onder andere het tekort aan studentenkamers daarbij genoemd en de voertaal bij opleidingen.

‘Zorgen die leven’

In de brief staat dat de rectoren hun ‘ogen en oren niet voor de zorgen die leven in de politiek en samenleving’ sluiten. Maar in het artikel willen de universiteitsleiders ook het belang van het internationale element van de instellingen benadrukken. “Een academische opleiding die het internationale perspectief onvoldoende biedt, mist kwaliteit en relevantie voor de arbeidsmarkt en de samenleving.”

Daarnaast vinden de rectoren dat de universiteiten open moeten zijn voor iedereen: “Dat wil zeggen open voor álle studenten en wetenschappers: ongeacht herkomst, status, religieuze of seksuele oriëntatie en of je ouders nu gestudeerd hebben of dat jij de eerste bent in jouw familie die naar de universiteit gaat. Een diverse instroom versterkt de kwaliteit van onze opleidingen en we doen wat nodig is om alle studenten zo goed mogelijk te begeleiden.”

Vragen

Maar ook de vragen die in de samenleving naar voren komen worden benoemd: “Kunnen studenten zich straks nog goed genoeg uitdrukken in het Nederlands, mondeling en schriftelijk? Kan een stad of een regio de instroom van grote aantallen buitenlandse studenten aan?”

De universiteiten laten weten de uitdagingen te zien: “Zo hebben we de programma’s voor Nederlandse taalvaardigheid geïntensiveerd, zowel voor Nederlandse als internationale studenten, en ook voor de tweetalige en Engelstalige opleidingen. Aan voldoende studentenkamers wordt, als onderdeel van een bredere inzet voor meer woningen, samen met de gemeenten en huisvesters hard gewerkt. En met een nieuwe wet wordt geregeld dat wij een maximum aantal studenten kunnen selecteren voor de Engelstalige versie van een bacheloropleiding, terwijl de Nederlandstalige versie open blijft.”

Het volledige artikel is hier te lezen.

3 Reacties

Reageren
  1. Piet

    “Mist kwaliteit en relevantie voor de arbeidsmarkt en samenleving”.

    We weten natuurlijk dat zo’n rector in een andere samenleving leeft dan de gemiddelde nederlander. Heb zelf inmiddels toch heel wat werkgevers gehad en er was er maar één waarbij ik regelmatig in het engels moest communiceren. Nou ik kan de rector vertellen daar heb je geen volledig engelse opleiding voor nodig.

  2. BW

    @Piet & JdV
    Jullie hebben het allebei over “de samenleving”, maar moet serieus worden uitgelegd wat het belang van goed onderwijs is voor de samenleving? En JdV, “voortdurend om meer geld vragen”? De werkelijkheid is dat het onderwijs volledig is uitgehold als gevolg van jarenlange bezuinigingen.

  3. Koel Hoofd

    Internationalisering van de universiteit betekend dat Nederlanders worden opgeleid om in het buitenland te kunnen werken omdat ze zich in het Nederlands niet meer kunnen uitdrukken.

    Dat is nu al overal merkbaar waar hoger opgeleiden de scepter zwaaien.
    De Nederlandse taal wordt doorspekt met Engelse termen omdat men niet eens meer weet wat het in het Nederlands betekend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).