Basisscholen Utrecht willen aardgasvrij worden | De Utrechtse Internet Courant Basisscholen Utrecht willen aardgasvrij worden | De Utrechtse Internet Courant

Basisscholen Utrecht willen aardgasvrij worden

Basisscholen Utrecht willen aardgasvrij worden
Archieffoto Stadskantoor
De schoolbesturen SPO Utrecht, KSU, PCOU Willibrord en de gemeente Utrecht willen alle schoolgebouwen aardgasvrij maken. De besturen en de gemeente onderzoeken hiervoor bij 20 scholen hoe de gebouwen aardgasvrij kunnen worden. De selectie is representatief voor alle Utrechtse basisscholen en gemaakt op basis van onder meer bouwjaar, oppervlakte en type gebouw.

De schoolbesturen SPO Utrecht, KSU, PCOU Willibrord en de gemeente Utrecht willen alle schoolgebouwen aardgasvrij maken. De besturen en de gemeente onderzoeken hiervoor bij 20 scholen hoe de gebouwen aardgasvrij kunnen worden. De selectie is representatief voor alle Utrechtse basisscholen en gemaakt op basis van onder meer bouwjaar, oppervlakte en type gebouw.

Het onderzoek duurt van januari tot april. De resultaten worden in de zomer verwacht. “Dit onderzoek levert een schat aan informatie over hoe wij ons hele scholenbestand aardgasvrij kunnen maken”, zegt wethouder Anke Klein (onderwijs).

In het onderzoek wordt onder andere gekeken welke maatregelen en oplossingen geschikt zijn voor scholen die bijvoorbeeld 20 jaar of 50 jaar oud zijn, welke duurzame energiebronnen gebruikt kunnen worden en welke investeringen en welke financiële afwegingen gemaakt moeten worden. Het onderzoek wordt gefinancierd door RVO Topsector Energie en de gemeente Utrecht.

SPO Utrecht is aanjager van het onderzoek. “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van overheid, maar óók van schoolbesturen, om te zorgen dat scholen op verantwoorde wijze van het gas worden afgekoppeld en daarna op efficiënte en effectieve wijze kunnen voorzien in hun energiebehoeftes. Scholen kunnen daarbij, als instituten in de wijken, een voorbeeldfunctie vervullen”, zegt SPO Utrecht-bestuurder Eric van Dorp.

Klimaatneutrale stad
Samen met de schoolbesturen wil de gemeente Utrecht werken aan het realiseren van goede, gezonde en duurzame scholen voor alle leerlingen. Het aardgasvrij maken van bestaande bouw draagt bij aan de ambitie van Utrecht om een klimaatneutrale stad te worden.

15 Reacties

Reageren
  1. Dakhaes

    Gasafsluiten en dan?
    Kinderen naar huis sturen misschien, lost gelijk lerarenprobleem op.

  2. Cas

    Heel misschien moeten scholen zich bij kerntaak houden en de focus op goed onderwijs leggen. Je mag best een ambitie hebben, maar als je het gaat hebben over voorbeeldfunctie dan sla je volledig de plank mis.

  3. waldorff

    een achterliggende reden -en dat zullen de scholen vaak niet zeggen-is dat scholen voor renovatie vaak maar een schamel bedrag krijgen terwijl er voor nieuwbouw vaak een veel groter budget beschikbaar is…
    Duurzaam/aardgasvrij zijn mooie woorden die dit onderliggende probleem (want dat is het natuurlijk wel als er amper budget is voor het op orde houden van je onderkomen)verhullen…

  4. Scherpschutter

    Ik zie niet in waarom schoolbesturen zich hiermee bezig zouden moeten houden. Een verondersteld en onbewezen klimaatprobleem oplossen is in het geheel geen taak voor scholen. Al helemaal niet aangezien vele Utrechtse schoolbesturen al jaren falen in het adequaat bieden van een hun kerndienst aan de belastingbetaler: namelijk voorzien in fatsoenlijk onderwijs.

    Mijn suggestie zou dan ook zijn om eerst de kerntaak maar eens op een acceptabel niveau te krijgen, alvorens nieuwe miljoenen van de belastingbetaler stuk te slaan om (optimistisch ingeschat de netto waarde hiervan) misschien wel 0,000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000048 graad temperatuurverandering te realiseren over een halve eeuw.

    Schoenmaker: blijf bij je leest.

  5. JdV

    Klaarblijkelijk zijn de problemen in het onderwijs gelukkig allemaal de wereld uit en is er nu tijd, ruimte en geld om zich met andere zaken beig te houden. Goed om te onthouden wanneer er weer een onderwijsinstelling of groepje leraren komt klagen over te veel werkdruk of te weinig geld.

  6. Jeroen

    Haal besturen van scholenkoepels en leraren alsjeblieft niet door elkaar.

  7. Lombokker

    Ik zou sowieso maar wachten tot de bestaande installaties aan vervanging toe zijn, anders is het pure kapitaalvernietiging. En dan nog: een groot deel van de electriciteit in Nederland wordt opgewekt uit steenkool, slechts 7% is afkomstig van duurzame bronnen. Terwijl aardgas van alle fossiele brandstoffen de laagste CO2-uitstoot heeft. Overschakelen is in de huidige situatie dus een verslechtering.

  8. Joep

    @ Scherpschutter

    Over het klimaatprobleem en de menselijke invloed daarop bestaat een enorme wetenschappelijke consensus (95%, als het niet 99% is, is het met elkaar eens> er is een klimaatprobleem, de mens heeft nogal veel invloed daarop). De enige die dat ontkennen zijn lobby’s vanuit het bedrijfsleven en politici die zich voor het karretje daarvan laten spannen (of ingehuurde pseudowetenschappers).

    Het constante gedram van u en een aantal anderen (die vanuit politieke motieven schoppen), verandert daar heel weinig aan.

    Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

    Ik hou niet zo van feitenvrije betogen.

    Daarnaast zijn schoolbesturen juist diegene die naar de duurzaamheid van hun gebouwen voor de toekomst moeten kijken, ook qua kosten en daarnaast mogen zij als maatschappelijke instelling ook een positie innemen. De enige van wie dat niet mag zijn drammerige rechtse mensjes die echter allemaal vinden dat de enige toegestane mening een rechtse is.

  9. bee

    in heel de eu is men bezig een hele infrastructuur aan te leggen voor gas .
    hier in nederland moet iedereen plotseling van het gas af.
    goede alternatieven zijn er niet en men heeft ook nog geen kostenplaatje kunnen maken en wie dat uiteindelijk weer moeten ophoesten.

  10. BdV

    Wat Lombokker zegt is correct. Nu afsluiten betekent kiezen voor een meer vervuilend alternatief.

  11. Cas

    @ Bee, het hele gas verhaal is pure bangmakerij. Er is nog geen goed alternatief voor handen en de politiek zit alleen te schreeuwen en roepen zonder na te denken over oplossingen.
    Zolang wij een toename hebben van de bevolking, aantal airco’s elektrische apparaten en om het jaar een nieuwe telefoon willen zal alleen maar toenemen in de toekomst. Hoeveel te ook maatregelen je ook neemt.
    Het enige wat nu helpt is consuminderen, maar dan gaan ze weer zeuren over een teruglopende economische groei omdat het model op eeuwige (onhaalbare) groei is gebaseerd.

  12. Reactionaire rechtse zak.

    Joep 23/1/2019 – 15:01
    citaat Joep: ‘Ik hou niet zo van feitenvrije betogen’.
    Reactionaire zak glimlacht even en denkt er het zijne van.

  13. Koel Hoofd

    Een professor van MIT geeft zijn mening over klimaatverandering en heeft een verhelderd inzicht over de twee verschillende wetenschappelijke perspectieven die de wereld tot op het bot verdelen.

    https://www.youtube.com/watch?v=UCM2RyTZttc&feature=youtu.be

    Het is maar een kort filmpje, maar de moeite waard!

  14. Joep

    @ zak

    Ja, glimlachen en wetenschappelijke consensus negeren. Precies zoals rechts te werk gaat.

    Gelukkig hebben we de jongeren in Belgique en hopelijk doet goed voorbeeld volgen. De jongeren zijn immers de toekomst en zij kunnen daadwerkelijk dingen veranderen.

  15. Reactionaire rechtse zak.

    Joep 25/1/2019 – 12:04
    Al sinds de oudheid is het de jeugd die in de ogen van de voorliggende generatie garant staat voor hoop en wanhoop.
    Wat mij betreft blijven minderjarige scholieren daar waar ze zelf het meeste aan hebben en dat is niet op straat met ‘n protestbordje voor of tegen dit of dat maar in de schoolbanken. Ze zijn veelal naïef, vóór al het ‘goede’ en makkelijk te indoctrineren en voor ideologische karretjes te spannen.
    Kijk ik naar mijn eigen naoorlogse generatie van Woodstock, flowerpower en ‘make love not war’ die het ook helemaal anders zou doen dan onze (voor)ouders. En zie wat wij met de wereld, flora, fauna en de mensheid uitvreten en er van gemaakt hebben. Zo gaat het generatie op generatie.

    Doe jezelf ‘n plezier en trek de stoute schoenen aan. Kijk en luister vooral even naar Marcel Crok, wetenschapper, journalist en klimaatscepticus.

    Marcel Crok. interview
    https://youtu.be/A2U7dHF0PdI

    Marcel Crok: studium Generale Delft
    https://youtu.be/aXvSc8b3dJw

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).