Steef Schinkel: De lustrumfeesten in Utrecht van 1906 | De Utrechtse Internet Courant Steef Schinkel: De lustrumfeesten in Utrecht van 1906 | De Utrechtse Internet Courant

Steef Schinkel: De lustrumfeesten in Utrecht van 1906

Steef Schinkel: De lustrumfeesten in Utrecht van 1906
Dit artikel heeft eerder in de DUIC krant gestaan.

Dit artikel heeft eerder in de DUIC krant gestaan.

In juni is het 110 jaar geleden dat zich meer dan tienduizend bezoekers verzamelden voor het Paleis van de Keizer, nu Schiller Theater Place Royale, voor de lustrumfeesten in Utrecht. De gehele binnenstad, maar vooral de Minrebroederstraat, was tijdens deze lustrumspelen zowel vanaf de Ganzenmarkt als vanaf het Janskerkhof vrijwel niet meer te bereiken. Paard-en-wagens met daarop, voor en naast prachtige gekostumeerde corpsstudenten verkleed als Romeinse veldheren liepen af en aan.

Enige tijd voor deze datum werd er voor het eerst de Utrechtse elektrische straatverlichting ontstoken. De Minrebroederstraat was een der eerste straten die in Utrecht ‘verlicht’ en geasfalteerd werd. Het pand op nummer 11 werd in 1906 voorzien van 12 volt lampjes, die schitterden om de tekst: ‘Le Moulin Rouge’. Deze letters en de fittingen van de lampjes zijn nog steeds zichtbaar boven de voorgevel van het pand. Duizenden bezoekers uit Utrecht en omstreken stonden er bij en keken er vol verwondering naar. De nieuw aangebrachte verlichting zorgde ‘s avonds in deze straat voor een bijzonder sprookjesachtig schouwspel. Volgens welingelichte bronnen had in 1906 ‘Keizer Germanicus’, gespeeld door H.B. ver Loren van Themaat, uitstekende contacten met het gemeentebestuur, de Utrechtse burgemeester dr. B. Reiger, H.M. Koningin Emma en Z.K.H. Prins Hendrik. Deze laatsten bezochten ‘De Circus Maximus’ achter de Leidseweg, waar op het suikerterrein een heuse Romeinse arena opgetrokken was. Na afloop van deze wagenrennen hebben ze nog een bezoek gebracht aan het Paleis van de Keizer.

Een prachtig boekwerk over deze Utrechtse Lustrumspelen, samengesteld door J.M. Jekel en A.J.A.M. Lisman en uitgegeven door Uitgeverij Verloren te Hilversum in 2006, is nog te koop bij Utrechtse boekhandels. Ook kunt u dit boekwerk via ons theater bestellen. In ons pand was eveneens jarenlang de Utrechtse Stoom en Machinefabriek van Frans Jansen gevestigd. Het bedrijf had in die tijd twee fabrieken en eveneens een opslag aan de Steenweg, waar men ook kantoor hield. Van de vader van Jochem Simon Uytdehaage, in 2002 winnaar bij de Olympische Spelen in Salt Lake City van twee gouden medailles op de 5 en 10 kilometer, ontvingen wij een prachtig boekwerk met daarin foto’s van onder andere bierpompen uit circa 1900. Bij het strippen van het pand in het jaar 2004 ontdekten we onder de houten betimmering vier prachtige houten zuilen en een courant uit 1824. De zuilen met kapitelen hebben wij van de foto’s uit 1886 op schaal 1:1 laten uittekenen. De houtsnijder, Noël, van het Utrechtse Statenjacht heeft er ruim tien maanden over gedaan om de houten kapitelen uit Russisch berken hout op de juiste schaal te reconstrueren en te snijden.

Steeds zie ik de prachtige beelden voor mij welke wij opgeslagen hebben via fotomateriaal. Deze foto’s hebben wij van hem gemaakt toen hij dit unieke houtsnijwerk in zijn atelier aan het vervaardigen was. Op de eerste verdieping ligt een eiken houten vloer welke gelegd is tussen 1903 en 1907. De juiste datum hebben wij kunnen terugvinden. Het staat namelijk geschreven op de achterkant van een der vloerdelen en is van een datum voorzien door de toenmalige timmerman. Onder deze vloer zijn nog duidelijk de verbindingspijpen te zien van het gaslicht. De houten plafond balken van de eerste verdieping, die met de hand gegutst zijn, zijn mogelijk herplaatst en nog afkomstig van Vikingschepen. In deze chique straat waren tijdens de lustrumspelen van 1906 het gaslicht in de aanwezige lantaarns nog zichtbaar. Het voormalige ‘Paleis van de Keizer’ is nu een Rijksmonument met vele historische en culturele wetenswaardigheden, waarin nu het Schiller Theater Place Royale gevestigd is. Het leuke van dit alles is dat de familienaam van mijn vrouw Keizer is!

Nog enkele tips

 

Tiende Utrechts Cabaret Festival

Het Schiller Theater Place Royale organiseert op donderdag 9 juni, vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni inmiddels de tiende editie van het Utrechts Cabaret Festival.

In 2015 veroverde Andrea Noske de juryprijs en Isabel Nolte de publieksprijs. Uit twee halve finales (donderdag en vrijdag) worden de finalisten voor de finale op zaterdag gekozen. Ook dit jaar zal in het historisch Schillertheater, in het hart van de Domstad, het festival plaats vinden. Het sfeervolle theater biedt plaats aan ruim 130 bezoekers. Winnaar van het eerste festival in 2006 was het duo Olaf & Jasper. Naast de juryprijs, een publieksprijs zal door het theater ook een persoonlijkheidsprijs worden uitgereikt. De voorzitter van de vakjury is Erwin Lunstroo (Impresariaat PUURee). Kaarten voor dit festival zijn te reserveren via www.schillertheater.nl.

De speeldata van de kandidaten

Eerste Halve Finale donderdagavond 9 juni aanvang 20.30 uur. Tweede Halve Finale vrijdagavond 10 juni aanvang 20.30 uur. *** GRAND FINALE *** Let op: gewijzigde aanvangstijd zaterdag 11 juni aanvang 14.00 uur. Tijdens deze finalemiddag zal het bestuur van Schiller Theater Place Royale een primeur wereldkundig maken.

Contactgegevens

Schiller Theater Place Royale

Minrebroederstraat 11, 3512 GS Utrecht

Info en reserveringen www.schillertheater.nl

corr. en e-mail: info@schillertheater.nl

t: 030 23 19 380

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).