Stellingen over Utrechts nieuws in 2019: eens of oneens? | De Utrechtse Internet Courant Stellingen over Utrechts nieuws in 2019: eens of oneens? | De Utrechtse Internet Courant

Stellingen over Utrechts nieuws in 2019: eens of oneens?

Stellingen over Utrechts nieuws in 2019: eens of oneens?
Het vernieuwde Vredenburgplein vanaf bovenaf gezien. Foto: Bas van Setten
In ‘Stelling nemen’ leggen we een aantal stellingen aan onze lezers voor. Het antwoord is simpel: eens of oneens. Voor het einde van het jaar kijken we nog eens terug op een aantal onderwerpen. Uiteraard kan er in de reacties een uitgebreidere discussie plaatsvinden of kan er via de link naar het bericht in kwestie worden gegaan waar ook een reactiemogelijkheid is.

In ‘Stelling nemen’ leggen we een aantal stellingen aan onze lezers voor. Het antwoord is simpel: eens of oneens. Voor het einde van het jaar kijken we nog eens terug op een aantal onderwerpen. Uiteraard kan er in de reacties een uitgebreidere discussie plaatsvinden of kan er via de link naar het bericht in kwestie worden gegaan waar ook een reactiemogelijkheid is.

Het jaar 2019 zal hoe dan ook de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de tramaanslag. De enige verdachte werd na een klopjacht aan het einde van die zwarte dag opgepakt en moet zich nu verantwoorden voor de rechter. Hij wil echter steeds niet naar de rechtbank komen – tot woede van nabestaanden. De rechter heeft hem daarom tweemaal verplicht (waarvan 1 keer succesvol) aanwezig te zijn in de rechtszaal tijdens de voorbereidende zittingen.

Gokmen T. moet verplicht aanwezig zijn in de rechtszaal tijdens zijn proces

View Results

Loading ... Loading …

De veelbesproken herinrichting van het Vredenburgplein heeft langer geduurd dan verwacht: in plaats van 3 maanden werden het er 15. Het uit een half miljoen graniettegels bestaande mozaïek is slecht zichtbaar en blijkt erg snel vuil te worden. De volledige herinrichting heeft 2,1 miljoen euro gekost.

De herinrichting van het Vredenburgplein is gelukt

View Results

Loading ... Loading …

Begin november werd bekend dat de bejaarde bewoners in De Keizershof moesten verhuizen omdat er een conflict was ontstaan tussen de zorgaanbieder en de vastgoedinvesteerder. Wat kunnen we doen om situaties zoals in zorgflat De Keizershof te voorkomen? Werd vervolgens de vraag in politiek Utrecht. Het verhuizen van oude bewoners van een zorgflat zorgde voor veel ophef. Ook de gemeente Utrecht betreurt de ontstane situatie en zegt in gesprek te gaan met de minister en zijn ambtenaren.

De gemeente Utrecht moet meer doen om oudere bewoners te beschermen tegen gedwongen verhuizingen

View Results

Loading ... Loading …

Het is een steeds terugkerende vraag voor de burgemeester: wanneer geldt het demonstratierecht en wanneer komt de openbare orde in het geding. Het afgelopen jaar werd in Utrecht volop gedemonstreerd, werden straten afgesloten en kwam het openbaar vervoer plat te liggen.

De burgemeester moet strenger optreden tegen demonstraties

View Results

Loading ... Loading …

De Ping Pong Club, een zelftapwand of een rumclub: er zijn nieuwe bijzondere horecazaken bijgekomen in de stad. Toch is er ook de kritiek, er zou veel dezelfde soort horeca bijkomen in de stad en maar weinig vernieuwende initiatieven.

Utrecht heeft behoefte aan meer bijzondere horecagelegenheden

View Results

Loading ... Loading …

Een beeldentuin op de Croeselaan met de Argentijnse revolutionair Che Guevara en de Romeinse generaal Julius Caesar zorgde voor veel discussie. Er kwam zelfs een informatiebord bij het beeld: “Belangrijk is om vast te stellen dat het hier niet om een monument voor Che Guevara gaat, maar om een beeltenis van een straatartiest die Che Guevara uitbeeldt. Het is niet de intentie van de kunstenaar om Guevara te eren.”

Er mogen geen verwijzingen in de stad zijn naar omstreden personen als Guevara

View Results

Loading ... Loading …

Daar ging ‘ie dan. De Uithoflijn kan na veel pijn en moeite vele passagiers naar het Utrecht Science Park brengen, maar al snel zal blijken dat ook de tram niet voldoende plek biedt aan de reizigersgroei. Er wordt daarom al gesproken over een uitbreiding door de binnenstad.

Er zou nu gelijk moeten worden geïnvesteerd in een route van de tram door de stad

View Results

Loading ... Loading …

Kunnen de Utrechtse fietspaden de drukte nog aan? We schreven erover in april dit jaar. De conclusie is dat het voorlopig goed gaat, maar de komst van nog meer fietsers levert problemen op. Het is een uitdaging, zeggen ook de beleidsmakers in de stad.

Het is te druk op de Utrechtse fietspaden

View Results

Loading ... Loading …

Het parcours is bekend en het circus komt eraan. De Vuelta is de derde grote wielerronde in Utrecht, maar er is ook veel kritiek op de komst van de wedstrijd. Zo zou het niet duurzaam zijn en maar een kleine groep Utrechters gaan genieten van de wedstrijd.

Het is goed dat er wordt geïnvesteerd in de Vuelta

View Results

Loading ... Loading …

Er werden 21 mensen gearresteerd bij de ontruiming van de kraakpanden aan de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. De gebouwen op nummers 48-53 staan al geruime tijd leeg en werden ook al eerder gekraakt. Aanwezige omwonenden uitten dan ook sympathie voor de kraakactie, omdat de panden al ‘zo lang verkrotten’.

Het is te begrijpen dat krakers aandacht vragen voor de leegstand in de Burgemeester Reigerstraat

View Results

Loading ... Loading …

Koningsnacht en -dag zag er dit jaar iets anders uit dan andere jaren. Op een aantal grote pleinen waren geen evenementen, omdat het voor sommige horecaondernemers door de gemeentelijke regelgeving niet meer rendabel zou zijn. Toch waren er veel ondernemers met feestjes en was er nog genoeg te doen. Werden de feesten op de pleinen gemist?

Koningsnacht en Koningsdag in de stad was dit jaar minder leuk dan andere jaren

View Results

Loading ... Loading …

Met een nieuwe woonvisie en een stadsakkoord wordt de woningmarkt de komende jaren flink aangepakt. De kern van de nieuwe visie is meer en sneller woningen bouwen. Wijken moeten daarnaast meer gemengd worden door een gevarieerd aanbod.

Het is goed om sociale huurwoningen te slopen in wijken met een overschot en in andere wijken op te bouwen

View Results

Loading ... Loading …

De gemeente heeft een nieuw voorstel voor het Nieuwe Zandpad gemaakt. Het college wil kleiner starten, meer handhaving inzetten, zoveel mogelijk leegstand voorkomen en plek geven aan sekswerkers die via internet hun klanten werven. Ook komt er een sluitingstijd.

De gemeente moet blijven streven naar Het Nieuwe Zandpad

View Results

Loading ... Loading …

In Utrecht zijn drie extra flitspalen geplaatst om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren. Twee in Kanaleneiland en één in Overvecht. De flitspalen moeten hard rijden en door rood rijden tegengaan.

Er zouden meer flitspalen moeten komen in Utrecht

View Results

Loading ... Loading …

De Catharinakerk aan de Lange Nieuwstraat werd tegen alle verwachtingen in toch niet verkocht. Dat besloot de Utrechtse aartsbisschop Wim Eijk. Om financieel gezonder te worden is het bestuur op zoek naar aanvullende fondsen.

Het is een goede zaak dat de Catharijnekerk een kerk blijft

View Results

Loading ... Loading …

Een 15-jarige jongen werd dit jaar aangereden op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, toen hij een maaltijd aan het bezorgen was. De maaltijdbezorger overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens vakbond FNV is maaltijden bezorgen ongeschikt werk voor minderjarigen. “Wij scharen dit onder gevaarlijk werk.”

Maaltijden bezorgen in Utrecht is te gevaarlijk werk voor kinderen

View Results

Loading ... Loading …

27 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Ik zou ook graag willen weten of reageerders hier het publicatiebeleid van de DUIC ervaren als censuur en ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.

 2. Theo

  Laat me raden Harry: je reacties worden veelvuldig niet doorgelaten door de redactie van DUIC en dat zit je dwars? Misschien heeft dat iets te maken met de botheid waarmee je doorgaans meent te moeten reageren. Als jouw berichten die wel worden doorgelaten de mildste uit je repertoire zijn, zegt dat wel iets over je stijl.

  Overigens ben ik van mening dat de reageeroptie onder de berichten op DUIC beter dicht kan. Menig goed artikel wordt vervuild met allerlei niet ter zake doende berichten, die vaak ook nog onnodig hard van toon zijn. Bovendien wordt er vaak desinformatie verspreid, onder meer over klimaatverandering en gemeentebeleid. Dat zou DUIC niet moeten willen.

 3. Scherpschutter

  @Harry 14:42

  Als (voor mijn gevoel) een van de meest geblokte reaguurders alhier: absoluut niet. Wij moeten ons realiseren dat DUIC een private onderneming is. In die hoedanigheid staat het de eigenaren en werknemers van de organisatie vrij om te blokkeren wat men maar wil. Het mooiste recht dat er is en ook 1 van de weinige echte rechten die bestaan: het eigendomsrecht.

  De vrijheid van meningsuiting heeft hier niets mee te maken. Dat DUIC -om voor haar moverende redenen- soms een mening niet publiceert op haar eigendom (de website) wil niet zeggen dat u niet vrij bent om deze elders te ventileren tenslotte.

  Dit gezegd hebbende: het valt mij op dat het wel altijd posts met hetzelfde onderwerp zijn die geblokt worden:

  1) Een post met een kritische noot op de zogenaamde door de mens veroorzaakte klimaatverandering (die eenvoudigweg niet bestaat) komt er vrijwel nooit door.

  2) Posts met kritiek op D66 of GroenLinks komen er zelden tot nooit door.

  Nogmaals: zulks is het goedrecht van DUIC. Je vraagt je echter wel eens hardop af waar men nou zo bang voor is…De waarheid? Dat het een inhoudelijke discussie regelmatig in de weg staat, staat voor mij als een paal boven water namelijk.

 4. JR

  @ Scherpschutter

  Je analyse klopt als een bus. Daar waar DUIC echter pretendeert een meningenneutraal medium te zijn, oftewel een serieus en objectief nieuwsplatform, schuurt dit censorship. Angst voor de hand door wie men zo graag gevoed zou willen worden…

 5. Joske

  @ schwerpschutter

  Pardon?

  De berichten worden hier overladen met pulp van klimaatveranderingsontkenners en ongefundeerde geen hout snijdende kritiek op gl en d66. Zoals ook jouw vol met fouten en denkfouten zittende schrijfsels veelvuldig gepubliceerd worden. Maar ja, het zijn ook vaak dezelfde rechtse trolletjes met te veel tijd die dingen. Wat nou censuur? Er zou zelfs meer censuur moeten plaatsvinden op trollen die doelbewust desinformatie verspreiden.

 6. Esrin W.

  @ scherpschutter en Harry: inderdaad punt 2) gegarandeerd.

 7. J

  Ik dacht dat ik de enige was die dit vind, [email protected]
  “2) Posts met kritiek op D66 of GroenLinks komen er zelden tot nooit door.”

 8. Harry

  Overigens mijn complimenten aan de redactie om mijn vraag alhier te publiceren. En heeft Scherpschutter 15.21 weer haarscherp mijn mening en zorg samengevat. Ook goed om mijn gevoel bevestigd te zien dat kritiek op klimaatangst en kritiek op GL en D66 moeite hebben om door de screening te komen. Zou mooi zijn als dit “evenwichtige” beleid in de voorwaarde voor reageren wordt opgenomen. Is het voor iedereen duidelijk.

 9. cameo

  Duic heeft waarschijnlijk een aantal amnestiedagen ingelast en de censuurdienst met vakantie gestuurd.. Wat Harry en Scherpschutter verwoorden klopt nml. naar mijn mening geheel.
  Teveel kritiek of iets wat misschien wat cru gebracht wordt en zie, de seinen springen daar onmiddellijk op rood. Daar hoef je hier echt niet eens beledigende of schofterige teksten voor aan te leveren.

  Je hebt natuurlijk altijd al kranten gehad met een gekleurde inhoud die past bij de achtergrond van de makers. Zo ook hier.
  Denk alleen maar aan de liefdevolle omarming van de horeca waar ze bekend om staan.
  De vaak té kritiekloze verslaggeving in het algemeen is ook nog wel een puntje.
  Het jammere ervan is dat men zich wel presenteert als krant voor dé Utrechters. Helaas dan wel alleen voor de eigen parochie.
  Ik vraag me wel eens af of ze de échte Utrechters eigenlijk wel kennen als ik even wat generaliserend mag zijn.

  Kun je niet tegen (vervelende) kritiek of mensen die het (denken) beter te weten? stop dan maar met ingang van 01-01-2020 met de mogelijkheid om te reageren en hou dan alleen zo af en toe eens zo’n gezellige poll. Misschien vul ik hem dan ook eens in!

 10. Koel Hoofd

  Harry en Scherpschutter hebben beide gelijk.

  @Theo een andere mening of informatie is niet gelijk desinformatie omdat het andere als persoonlijke kritiek ervaren wordt.
  De wereld is grijs. Daar wordt je alleen wijs in indien men de ratio boven de emotie stelt en probleem x van meerdere perspectieven kan benaderen. Er zijn namelijk meer dan 5 miljoen verschillende tinten grijs. Er zitten ook hele rationele scherpe reacties tussen waar men nog iets van kan leren.

 11. Frits

  Terecht dat DUIC pseudo-wetenschap niet toelaat in de reacties. Lezers die complottheorieën, desinformatie en fake-news willen lezen, kunnen prima terecht bij bronnen als Ninefornews.

 12. Herman

  Duic zou graag de plek, inclusief bijbehorend subsidiebedrag, van RTV Utrecht willen overnemen.
  Op zich goed plan, alleen ontbreekt het Duic aan de wil om met kritiek op zichzelf om te gaan.
  Dat hoeft ook niet, maar wel een voiewaarde als je echt serieus genomen wilt worden.

 13. Johan

  @ Herman

  Daar leg je precies de vinger op de zere plek. Gedreven door de wens om de plaats van RTV Utrecht over te nemen, is men bang de politieke bestuurders te schofferen met als resultaat een nieuwsmedium dat zich in de eigen voet schiet.

 14. Scherpschutter

  @JR 17:42

  Waar pretendeert DUIC een meningenneutraal platform te zijn? Ik heb persoonlijk nog nooit ergens zoiets gelezen, ook niet in de gebruikersvoorwaarden. Wat ik wel een beetje vind schuren is dit: de invlusiviteitsgedachte wordt hier breed uitgedragen, maar -de comments lezende- niet gepraktiseerd. Het lijkt kennelijk zo te zijn dat bepaalde bevolkingsgroepen worden uitgesloten van deelname aan maatschappelijke discussies op dit platform. Nogmaals: DUIC heeft daar het volste recht toe, maar een beetje vreemd is het af en toe wel.

  @Joske 17:51

  Joske, waar ben je nu zo bang voor? Ik ben het helemaal met je eens. De comments barsten uit hun voegen van de desinformatie. Zeker over de zogenaamde door mensen veroorzaakte klimaatverandering (die niet bestaat), Groenlinks en D66. Waarom daar dan niet een open discussie over hebben? Ik snap je angst niet. Ideetjes en concepten zijn maar ideetjes of concepten. U kunt zich laten overtuigen…of niet. Dat bepaalt u echt allemaal zelf. Vertel! Waar zit die angst voor afwijkende opvattingen nou in? Ik kan niet anders dan concluderen dat u er bang voor bent dat ze juist zijn…Die angst is vermoedelijk terecht.

  @Frits 07:45

  Frits, waar heb je het over? De commentsecties barsten uit hun voegen van de pseudo-wetenschap. Alleen is deze pseudo-wetenschap eenzijdig gekleurd. Als DUIC nou ook de andere kleur pseudo-wetenschap wat vaker door zou laten dan zou je misschien nog eens tot zinnige conversaties kunnen komen.

 15. Herman

  Top dat Duic vandaag veel reacties plaatst!

 16. Joske

  @ scherpschutter

  De mensen die het hardst roepen dat ze niet gehoord worden, jij dus en je collega trollen, krijgen overal een platform en mogen overal wat zeggen. Verdraaiing van de waarheid en feiten dus.

  Fijn dat je zelf zegt dat jij en je collega trollen pseudo wetenschap bedrijven.

  Klimaatverrndering is een vasstaand feit. De menselijke invloed daarop ook. De enige die daar doelbewust veewarring over zaaien zijn mensen in reactiecelden zoals jij.

  Daarom kom je het ook niet of nauwelijks tegen in stukjen van journalisten. Die doen feitenchecks.

  Trollen als jij gaan dan weer net doen of de media een complot beramen. De enige methode om via reactievelden feiten en een beeld van de realiteit aan te kunnen vallen.

  Overigens kan het verspreiden van ideetjes en concepten zeer gevaarlijk zijn. Voorbeelden te over dus, het zijn nooit maar ideetjes.

  Hoe is het eigenlijl met je alter ego Koel Hoofd? Je ogenschijnlijl verzonnen volkseckarakter, zo lijkt het. Net als dat je 4 jaar geleden bewezen discussies domineerde met 3 of meer alter ego’s Hoezo censuur?

  Leuk trouwens dat de uitkomsten van de polls altijd haaks staan op de meningen van de rechtse trollen.

  Zo is er sympathie voor kraken vanuit het volk. Is het volk voor verspreiden en nieuwbouw van sociale woningbouw, ingrijpen in de markt door ouderen te beschermen.

  Klinkt alsof het volk best links is stiekem. Wat ook zo is. Logisch ook want rechts is altijd stiekem voor het groot kapitaal, de grote bedrijven, de 1% rijksten (neem Thierry, if it tallks like a kakker, it is a kakker), rechts voertvl altijd stiekem beleid ten koste van de onderklasse en de lage middenklasse, 65% van de bevolking.

  Anders zouden trollen niet op grote schaal via reactievelden proberen om meningen van mensen te sturen en te beinvloeden. De macht van zij de bezitten wordt namelijk aabgepakt door mensen met kritiek. Vandaar ook de felke hetze in de reactievelden. Iedere keer is in dat soort gevallen het volk ineens geen echte utregrer, want import en links. Het volk is alleen maar het volk als ze in het straatje van de trollendictators passen. Anders vindt rechts dat links net als in een oorlog bestreden moet worden. So much voor democratie en open discussies.

  Grappig trpuwens dat de rechtse trolletjes die klagen over censuur allemaal hun reactie mogen plaatsen. Al hebben we misschien met minder echte mensjes te maken dan we denken.

 17. Scherpschutter

  @Joske 12:34

  Meid, neem even een thee’tje en ga rustig zitten. Goedemorgen haha. Dat gaat echt alle kanten op.

  Ik ga geen discussie met je aan over klimaatverandering. Die is er. Al miljarden jaren en iedere milliseconde van de dag. Wij mensen hebben er echter vrijwel 0 invloed op. The science is settled. Echt. Zelfs 99.3% van de klimaatwetenschappers (Zie peer reviewed onderzoek: Legatis et al) is het met me eens. Maar ook hier ga ik nu geen discussie met je over aan. Ik hoop dat DUIC dat in een later stadium eindelijk wel eens zal toestaan, want daar gaat het over vandaag.

  Door het uitsluiten van bepaalde meningen kunnen u en ik hier nooit een serieuze discussie voeren. En dat is jammer. Want het is mijn overtuiging dat ik iedere klimaatpanieker er met 3 inhoudelijke, feitelijke en wetenschappelijk onderbouwde comments van kan overtuigen dat er niet zoiets bestaat als door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Ook u. Gegarandeerd.

  U lijkt alleen (net als DUIC soms helaas) geen open discussie te willen om tot absolute waarheidsbevinding te komen. U wilt uw eigen waarheid in stand houden…zelfs als het geen waarheid is. U vindt zelfs muilkorving wel in orde om dat doel te bereiken. Ik kan daar niet bij met mijn verstand. Het gaat toch om wat WAAR is of niet? Waar bent u zo bang voor? Ik zou het waarderen als u kunt aangeven wat uw angst drijft…

  Persoonlijk hoop ik dat DUIC in 2020 zich wat soepeler zal opstellen om tot waarheidsbevinding te komen. Zo niet: even goede vrienden. Daar niet van. Ik realiseer me dat ik te gast ben op het eigendom van een ander en dan heb je de regels van de eigenaar te volgen of weg te wezen. Zo simpel is het!

 18. Joske

  Mij meid noemen, tactiek om mij weg te zetten en om de opinie te kleuren.

  Nogmaals, welke meningen worden hier uitgesloten heer scherpschutter?

  U krijgt alle ruimte. U wordt zelden tot nooit gecensureerd, u krijgt zelfs alle ruimte om deze leugen rond te toeteren; van dezelfde mensen die u beschuldigt.

  Iedereen die hier leest en veelvuldig op DUIC komt ziet de enorme paradox.

  Leuk trouwens uw woorden: “die discussie ga ik niet aan”. Uw stijl en tactiek in een notendop. En dan pleiten voor open discussies. Haha. Wat een giller. Ik heb trouwens een plassertje, maar dat terzijde.

  Maar nogmaals, vanwaar wetenschap pseudo noemen, journalisten, zo goed als alle en zo goed als alle wetenschappers ter discussie stellen? Vanaf de jaren zeventig is al de consencus dat de mens onherstelbare invloed op klimaatverandering heeft en de boosdoener is.

  Uw maakt er een woord tegen het uwe van. Een meningenstrijd. Zwart wit. Zo werkt wetenschap niet. Het gaat over vaststaande feiten. Geen meningen. Geen hypothesen.

  Leuk trouwens, willekeurige cijfers noemen om wetenschappelijk over te komen.

  Ik verwacht nu trouwens 10.000’en links naar onderzoeksrapporten van de gerenomeerde universiteiten ter wereld, uit universitaire databanken die uw mening staven dat de mens 0 invloed heeft op klimaatverandering.

  O nee wacht. Er is zo goed als geen rapport. En willekeurige links door leken via google gevonden, youtubefilmpjes, opinies uit kranten en lullige artikeltjes (willekeurige meningen dus) tellen niet. Ik wil keer op keer op keer bewezen en vaststaande feiten lezen. Maar dat kunt u niet en u gaat zeggen dat u zich nier laat commanderen en andere afleidingen en uitvluchten bedenken.

  Bedenk: u heeft kritiek en roept van alles. Toon het dan ook aan. Dan geloof ik u eerder.

  Ik durf zelfs de weddenschap aan. 1000 euro. Mag gecontroleerd worden via een notaris en gefacillliteerd door DUIC.

  Stuur een goed geschreven stuk naar de redactie van DUIC, goed onderbouwd met gedegen bronnen en overtuig ons, het publiek eens. U heeft tijd genoeg hiervoor gelet op uw dagelijkse stroom publicaties die op en door DUIC geplaatst worden. Het eigenlijke gesprek hier.

  Ook al weer iets waarover u aantoonbaar liegt. Waarom zouden mensen u moeten geloven?.

  Maar DUIC, de gehele wetenschap en journalistiek zullen wel weer vooringenomen en zogenaamd links zijn (zo goed als alle uni besturen zijn rechts trouwens).

 19. Karin

  Graapig hoe scherpschutter en de collegatrollen hun eigen punt massaal onderuit halen met hun eigen schrijfsels.

  Ze krijgen volop de ruimte van DUIC om gehoord te worden.

  Hun kritiek snijdt geen hout en ze jokken dus gewoon. DE REDEN om over zo goed als alles te twijfelen waar ze over schrijven in 2020. Een goede jaarwisseling!

 20. Desiree

  In plaats van meer flitsers te plaatsen zou het gemeentebestuur beter investeren in een 50 km zone waarbij je niet voor elk stoplicht stil hoeft te staan. Minder co2-uitstoot, minder ergernis en minder onnodige verkeersovertredingen. Een win-win-win situatie die zonder veel kosten bereikt kan worden. Te beginnen bij rondzweven als marnixlaan.

 21. Hadjememaar

  Aan Scherpschutter, volgens een aantal geologen leven we in het “Antropoceen”, dat wil zeggen “het tijdperk van de mens”. Niet alle geologen zijn het er over eens, maar de hypothese is dat de mens de sterkste vormende kracht is van de aarde op dit moment. Zowel geologisch, biologisch als klimaattechnisch. De meeste wetenschappers staan wel achter het idee van het Antropoceen, de discussie spitst zich toe op de vraag wanneer het Antropoceen is begonnen.

  VPRO’s Tegenlicht heeft er een mooie documentaire over gemaakt, zie: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/tijdperk-van-de-mens.html

 22. Irene

  @Joske (14:58)
  Eindelijk! Hartelijk dank. Ik (en velen hier met mij) hadden het niet beter kunnen verwoorden. Pfff…

 23. Henk

  Irene, Joske, Karin….
  Deze “meid” met zijn onuitputtelijke aliassenvoorrad is er maar weer druk mee vandaag zeg…

 24. Scherpschutter

  @Hadjememaar 15:52

  Het interessante voor is wellicht dat het juist geologen zijn geweest die de eerste grote deuk sloegen in de hele man made global warming hoax. De historische data die geologen uit o.a. ijsboringen hebben gehaald zijn glashelder: de enige correlatie en temperatuur op aarde is dat de verhoging van de Co2 concentratie ALTIJD pas NA een opwarming volgde.

  Nooit in de geschiedenis van de aarde ging een verhoging van Co2 in de atmosfeer VOORAF aan een stijging van de temperatuur.

  Bronnen: Petit, Reynaud en Lorius, 1999, Caillion et al 2003, etc etc etc. De lijst is eindeloos. Ik kan zo nog 10 peer reviewed EN gepubliceerde studies noemen. De conclusie eenduidig. Co2 stijging VOLGT een temperatuurstijging die eraan vooraf ging.

 25. MJPD

  Hopelijk gaat DUIC in 2020 voortaan wat meer duiding aan nieuwsartikelen geven en voortaan signalementen van verdachten plaatsen in haar nieuwsberichten. Dan hoef ik dat niet meer te kopieren uit de politieberichten en hier proberen te plaatsen als reactie, wat eigenlijk zelden tot nooit lukt. Dat zal de wegkijkers eens de ogenen openen. Happy 2020!

 26. Marcel

  Die lange verhalen waar een paar echte tegenstanders van elkaar hier mee bezig zijn zijn echt van 0 en generlei waarde. Ik lees het vluchtig en denk: ja, daar heb je ze weer. Hou je aan de inhoud van een artikel en zeg daar kort wat over. Niemand is ook maar 1 sec geïnteresseerd in een lang verhaal. Je zapt weg. Ik dank DUIC voor de mogelijkheden en zou ze willen vragen om meer gelegenheid te bieden voor open brieven gericht aan de politiek. Open brief met inhoudelijke opmerkingen die gesteund worden door onderzoek. Ik heb 4 jaar raadswerk gedaan en gemerkt dat de inwoners te weinig interesse hebben in iets waar geen toelichting/onderzoek bij/voor gedaan is. Wie is er bv verantwoordelijk voor dat idiote Vredenburg plein? Hoe kom je erbij om zoiets te willen doen. Dat lijkt mij nou echt iets om te willen weten. Waarom worden mijn belasting centen daarvoor gebruikt en niet voor ouderenzorg?

 27. Toine Goossens

  Wij moeten heel trots zijn op DUIC en haar redactie. In een medialandschap waar het normaal is om grove taal, leugens en beledigingen te accepteren, trekt DUIC een heldere en duidelijke grens:

  Het moet fatsoenlijk en redelijk waarachtig zijn. Ook ik zie mij soms genoodzaakt om iets te herformuleren. Daar is niks mis mee. In het Duitsland van de jaren 20 bestreden ultra links en ultra rechts elkaar met desastreuze emotionele prietpraat. Uitgevers hadden er geen moeite mee. Daarom is DUIC een voorbeeld waar iedereen zich aan spiegelen mag.

  Ik lees wat frustratie over geweigerde bijdragen. Laat dat nou personen zijn die ik nogal eens gefundeerd tegenspreek om vervolgens niets meer van hen te horen. Nooit onderbouwen zij hun beweringen met verwijzingen naar de ratio en de werkelijkheid.

  Ook in deze tijd hebben ultra links en ultra rechts geen enkel belang bij feiten. Zij willen beide hun belangen en ideeen dwangmatig aan anderen opleggen. Weg daarmee.

  Nog nooit heeft de redactie van DUIC een commentaar van mij niet geplaatst omdat ik GroenLinks, D66 of Scherpschutter met modder besmeurde. Alleen taalgebruik telt. Maar let wel Sje en anderen, fulmineren op bssis van leugens is verwerpelijk taalgebruik.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).