Straks, terug van vakantie | De Utrechtse Internet Courant Straks, terug van vakantie | De Utrechtse Internet Courant

Straks, terug van vakantie

Straks, terug van vakantie
Foto: De VoorleesExpress
De stad loopt aardig leeg deze dagen. Allemaal in de file op de Route du Soleil. De ene helft op weg naar de camping in Frankrijk, de andere richting Spanje voor de overtocht naar Marokko.

De stad loopt aardig leeg deze dagen. Allemaal in de file op de Route du Soleil. De ene helft op weg naar de camping in Frankrijk, de andere richting Spanje voor de overtocht naar Marokko.

Vakantiebestemmingen zijn niet de enige verschillen natuurlijk. Binnen de stad leven enclaves. Waarvan een aantal ook zeer prijs stelt op zijn virtuele grenzen. In de Sterrenwijk gebeurt dat met bekladde muren, in Oost zetten stichtingen van bewoners de gemeente onder druk rondom festival-vergunningen. Geen vreemden op ons erf, lijkt de boodschap. De wens om alles bij het oude te laten, of zelfs terug te gaan naar de goede oude tijd is kennelijk universeel.

Waar ben jij mee bezig?

Het wordt pas ongemakkelijk als we niet meer weten waar de ander mee bezig is, en daar ook geen interesse in hebben. Ieder voor zich, en mislukken komt gewoon door onvoldoende je best doen. Zo’n wat gemakzuchtige maatschappijvisie. Die meestal gehuldigd wordt door de wel well-to-do natuurlijk. Diametraal tegenover de even gemakzuchtige stelling dat “wij toch nooit een kans krijgen”.

Van de regen in de drup

We zagen onlangs de grote verdeeldheid in Engeland. En waartoe dat kan leiden. De mensen die vanuit hun achterstandspositie zoeken naar zondebokken, bijvoorbeeld in Brussel of andere enge types met rare etensluchtjes, zullen vermoedelijk de eerste zijn die de negatieve effecten ervaren van hun stem. Zij belanden van de regen in de drup, zoals wij dat hier  noemen.

Goed nieuws genoeg

Wat leert dit onze stad? Dat het gaat om grote problemen. Dat die problemen kennelijk niet alleen hier spelen. Wij roepen minder snel dat iets wel of niet mag vanwege Brussel. Voor de stad is wellicht Den Haag af en toe de zondebok. Maar we weten ook dat er heel veel is wat we gewoon zelf kunnen doen. Dat gebeurt ook. Het haalt meestal niet de krant, omdat goed nieuws niet in de mode is.

VoorleesExpress begon op Kanaleneiland

Maar Utrecht was wel de bakermat van de in heel Nederland nu zinderende VoorleesExpress. Dezelfde sociaal ondernemers zetten inmiddels een AdminstratieExpress op poten. Om je eigen boekhouding, je budget en papierwinkel te ordenen. Zo helpen zij mensen zelfredzaam te zijn. Niet door een loket bij de overheid, maar dankzij advies van gewone mensen. Professionals leren ook nog eens coachen. Win-win in goed Utrechts.

Move in Utrecht geboren

Move is ook in Utrecht ontstaan. Studenten doen projecten met kinderen in achterstandsbuurten. Inmiddels hebben bijna alle studentensteden een Move-organisatie. Kinderen ontdekken dat ze iets kunnen organiseren, en studenten komen op plekken die ze niet kenden en zij zien waar de samenleving behoefte aan heeft. Ook weer zo’n win-win.

Sexy Social Impact Factory

We hebben nu ook een Social Impact Factory. Die zit op een wat onverwachte plek als je vanuit de sociale doelstelling redeneert, maar waarom mag het versterken van de sociale ondernemingen in de stad niet sexy zijn eigenlijk? De geitenwollensokken voorbij.

Kind leert conflict oplossen

Er wordt ook gewerkt aan meer uitwisseling tussen kinderen in de stad. Zodat de enclaves elkaar leren kennen. Professor Micha de Winter zet zich hierachter. Dat die wat bereiken kan, zagen we bij het project de Vreedzame School. Daar is het hem gelukt om kinderen te leren zelf conflicten op te lossen. Niet erop rammen, maar de-escaleren. Dat is stukken moeilijker, maar kinderen blijken er heel goed in te kunnen worden.

Utrecht-diploma goed idee

Naast het verkeersdiploma, het zwemdiploma en ‘de’ Cito zouden alle kinderen een Utrecht-diploma moeten krijgen, vindt Micha de Winter. Kinderen kunnen daarmee laten zien dat ze de stad kennen. Niet alleen verkenden ze hun buurt, maar ook buiten de eigen enclave weten ze de weg. Want heel wat kinderen uit Tuindorp of Overvecht zijn nog niet eens aan de andere kant van het spoor geweest, zo weet hij.

Wat draag ik bij aan de stad

We wonen graag in deze mooie stad. Het is dus goed om te zien dat veel mensen zich bekommeren om de zwakste schakels her en der. Allemaal op hun eigen manier. Gericht op de ander, net even buiten de eigen comfortzone. De stad als mierenhoop waaraan ieder het zijne bijdraagt. Mooie gedachte voor iedereen in de file op de Route du Soleil: ‘wat draag ik na de vakantie bij?’

 

 

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

(Trude Maas gaat er even tussenuit. Op 7 september meldt ze zich weer met een nieuwe column)

2 Reacties

Reageren
  1. Elly

    Ik vind het zo’n rare kop boven deze bijdrage. Hij dekt de lading niet en nodigt eigenlijk ook niet uit om te lezen. Nu kun je denken: je leest het zelf nu toch ook, maar ik ben niet representatief voor de doorsnee lezer. Jammer want het is een positief stukje!

  2. Herman

    Weer een welbekend Trude opstel.
    Verhalen zonder kop, romp en staart, wat deze mevrouw nu kwijt wil blijft zoals altijd een raadsel, vakantie, Brexit of…?

    Ga maar lekker ongevraagd advies geven op de camping.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).