Tegen de kater | De Utrechtse Internet Courant Tegen de kater | De Utrechtse Internet Courant

Tegen de kater

Tegen de kater
Zou de Utrechtse stadsdichter C.C.S. Crone aan carnaval hebben gedaan? Vast wel. Hij kwam uit een groot katholiek gezin en vertrok zelfs uit Utrecht om in een Limburgse abdij de priesteropleiding te volgen. Maar het geloof was blijkbaar niet sterk genoeg en hij kwam voortijdig terug naar de Domstad.

Zou de Utrechtse stadsdichter C.C.S. Crone aan carnaval hebben gedaan? Vast wel. Hij kwam uit een groot katholiek gezin en vertrok zelfs uit Utrecht om in een Limburgse abdij de priesteropleiding te volgen. Maar het geloof was blijkbaar niet sterk genoeg en hij kwam voortijdig terug naar de Domstad.

Crone staat bekend om zijn wandelingen door de stad en door de talloze minutieuze kleine observaties die hij onderweg optekende, en waarvan er verschillende ook nu nog in Utrecht terug te vinden zijn als poëzie in de openbare ruimte. Eén gedicht trof mij vanmorgen bij het verlaten van het centraal station aan de Jaarbeurszijde. Het gedicht is namelijk verhuisd. Het stond eerst op een pand langs het spoor aan de Van Sijpesteijnkade, maar dat is afgebroken. In 2014 dook het hier weer op aan het Jaarbeursplein. De regels zijn afkomstig uit de novelle ‘Het feestelijke leven’, uit 1939.
Ik wist niet dat dat kon, gedichten die verhuizen. Het lijkt wel of het gedicht nu naar zichzelf verwijst.

Hoe het ook zij: het is een gedicht dat eigenlijk precies past bij de dag na carnaval.
Voor iedereen die iets te veel heeft gedronken de afgelopen dagen, geef ik hier graag een oud recept voor ceviche, een gerecht dat ik en mijn drinkebroers plachten klaar te maken als we wisten dat ons een stevige kater te wachten stond. Dat kon wel eens gebeuren, zo rond carnaval.

Ceviche

1 pond kabeljauw of andere (zeer verse) witvis
1 rode en 1 groene paprika
1 ui
teentje knoflook
sap van 4 limoenen en 1 sinaasappel
zout en peper

De vis en groenten in stukken snijden en in een schaal doen. Beetje zout en peper erop. Het sap erop zodat alles net onder staat.

Een half uur laten marineren. Het visvlees krijgt een soort barbecuesmaak door de groenten.

Lekker met aardappel en avocado en mais. Het marinade-sap (tip: drinkbaarder maken met een slokje jus d’orange en wodka) ernaast drinken.

Hoe meer u gisteren gedronken heeft, des te meer moet u ervan drinken om zeker te weten dat u alle goede vitamines binnen krijgt.

Bart Prinsen

Deze column was eerder te lezen in de DUIC-krant.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).