“The world is ours” | De Utrechtse Internet Courant “The world is ours” | De Utrechtse Internet Courant

“The world is ours”

“The world is ours”
Volgens de politiewet heeft de politie tot taak te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. De politie zorgt dus dat burgers de wetgeving naleven door op te treden tegen overtredingen en misdrijven. Onderdeel daarvan is optreden tegen criminele groeperingen.

Volgens de politiewet heeft de politie tot taak te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. De politie zorgt dus dat burgers de wetgeving naleven door op te treden tegen overtredingen en misdrijven. Onderdeel daarvan is optreden tegen criminele groeperingen.

In de zomer van 2011 bleek een bende een gelddepot in Amsterdam overvallen te hebben en ongeveer 200 kilometer door Nederland gereden te hebben (om vervolgens te vluchten naar België) zonder dat de politie in staat was ze te arresteren. Die bende heette “the scarface bende”. Die naam was afgeleid van een film over een Cubaanse criminele vluchteling die in 1980 carrière maakte in Florida. Tony Montana was zijn naam en Al Pacino was de onvergetelijke acteur. De film eindigt dramatisch in een vuurgevecht, waarbij Tony van een balkon in een fontein stort met een beeld waarop de tekst stond: “The world is ours”.

Niet alleen ik was verbaasd dat de politie die bende niet kon arresteren tijdens de vlucht. Er werd toen als verontschuldiging gezegd dat de respectievelijke politiekorpsen langs de A2 van Amsterdam naar Eindhoven niet goed communiceerden. Dat argument valt nu weg, want één van de argumenten om de Nationale Politie in te stellen, was dat juist in dit soort zaken samenwerking noodzakelijk was.

Op 25 juli 2017 is de Nationale Politie niet in staat om een aantal plofkrakers, dat in Duitsland betrapt is, tot Kanaleneiland in Utrecht te arresteren, terwijl tijdens de achtervolging in ieder geval een helikopter en een motoragent ze in het vizier hadden. Ik heb dan veel vragen. Bij mij gaat het er niet in dat de politie niet in staat is om zo’n bende te arresteren. Je mag toch verwachten dat dat core activity is. Als ze dat niet kunnen, wat kunnen ze dan wel. Zeker na de scarface bende flater in 2011 mag je verwachten dat ze op dit soort situaties trainen en nog eens trainen. Oud premier Lubbers zou zeggen: dat is van de categorie eens maar nooit weer. Mij irriteren in ieder geval twee zaken: ondanks de Nationale Politie wordt er kennelijk nog zo krakkemikkig gecommuniceerd en geblunderd dat de politie niet in staat is zo’n klus te klaren en – last but not least – de reactie van de politie. Op geen enkele wijze verontschuldigt de politie zich dat ze in de afgelopen zes jaar kennelijk niet in staat zijn gebleken om zich op dit soort zaken voor te bereiden. Nee, de politie heeft het er over dat ze nu de groep hinderlijk gaat volgen. Dat belooft wat. Voorlopig constateer ik dat “the world is ours” award niet naar de politie, maar naar deze plofkrakers gaat.

Met spanning wacht ik, waarschijnlijk met velen, op de uitleg van de politie waarom ze niet in staat was de plofkrakers te arresteren.

Bernard Tomlow (advocaat)

12 Reacties

Reageren
  1. Koser

    Zou het kunnen dat op bromsnor de laatse jaren verder is bezuinigd en de bijbehorende middelen en dat het geld dat ze krijgen naar de verkeerde zak(k)en gaan als zijnde de top en aanverwante zaken daarnaast heb je geen gemeente politie meer die de wijken en stad kennen, agenten moeten schijnbaar alles doen op navigatie en aangezien de stad aardig overhoop ligt met al die verbouwingen klopt van die navigatie ook niet veel meer. Ja dan heb je als crimineel vrij spel in de justitiele chaos

  2. Auke

    Ik stel voor dat meneer Tomlow voor een modaal salaris gaat werken bij de politie en ons laat zien hoe het moet.

  3. Audi 6

    @ Bernard

    Spijker op de kop. Onbegrijpelijk en ongelooflijk dat dat drietal nu ergens in Kanaleneiland onze Hermandad uitlacht in plaats van achter slot en grendels afwacht hoeveel jaar ze vast zullen zitten. Wat een blamage, wat een incompetentie.

  4. Veld

    De eeuwige vraag waarom de politieagent zelf niet het lef heeft om de organisatie op te schudden. Elke weldenkende burger ziet dat de politie niet in staat is haar kerntaken te vervullen. Waar is de vakbond van de politie die het lef niet heeft om eindelijk de politieagent aan de hand te nemen. Het is een grote yuppenbende geworden die praktisch faalt. Als ik iemand bel om mijn toilet te maken zit ik niet te wachten op onzin. Het politieapparaat wordt door jan met de pet al tientallen jaren niet meer serieus genomen. Het gelul over gebrek aan capaciteit is gebrek aan leiderschap. U als advocaat die links lult en rechts vult, u bent de zoveelste. Sterkte, niet lullen, we zien allemaal dat er dingen niet kloppen maar u komt niet met oplossingen a 300 euro per uur. .U bent waar iedereen zich aan ergert, u bent een beschouwer uit de schoolbanken….Zinloze conclusietrekkerT, u durft niet de vinger op de zere plek te leggen, ergo u neemt geen risico’s die uw portemonnee schaden…Achteraf geleuter…

  5. Lombokker

    Enkele jaren geleden is er een dode gevallen toen de achtervolgde auto achterop een file botste. Daar is toen veel kritiek op de politie gekomen. Sindsdien staat de veiligheidheid voorop; dat is ook duidelijk zo door de politie gecommuniceerd. Door ruim afstand te houden hopen ze te voorkomen dat er ongelukken van komen, waarbij mogelijk ook (onschuldige) slachtoffers vallen. Een bewuste keus, en wat mij betreft ook een verstandige.

  6. Erwin

    Meneer Tomlow slaat de spijker op z’n kop.
    Er is dermate veel bezuinigd op de politie de afgelopen jaren dat deze de kerntaken niet eens meer kan vervullen.
    De politie stoot steeds meer zaken af, en deze worden nu gedaan door gemeente-boa’s, door rijkswaterstaat, door ns-boa’s etc. Politiebureaus worden gesloten. Er worden vrijwel geen nieuwe agenten aangenomen. De politie oefent te weinig (gisteren nog in het nieuws).
    Ondertussen worden door bepaalde politieofficieren belachelijke salarissen geïnd, zoals Welten en Bouwman. De man/vrouw op straat verdient een schijntje -nog minder dan onderwijzend personeel!
    ‘s Nachts is er amper nog politie op straat, buurten organiseren hun eigen buurtwachten, whatsapp-groepen, of huren een particulier beveiligingsbureau in. 112 ligt bij het minste of geringste plat.
    Wat de politie nodig heeft is meer mankracht, snellere auto’s, daadkrachtige leiders, meer geld, meer oefenuren, en meer middelen. De sluiting van bureaus moet worden teruggedraaid.
    De politie is door de VVD ministers de afgelopen jaren de nek om gedraaid.

  7. Bernard Tomlow

    The world is ours ll
    Eerst de feiten: een paar uur nadat ik mijn column had geschreven,kwam het navolgende bericht door.

    De politie heeft vrijdagavond tevergeefs jacht gemaakt op een bestuurder van een auto met Belgisch kenteken. Hij wist in Roermond te ontkomen aan een politiemacht die hem in meerdere auto’s al bijna tweehonderd kilometer op de hielen zat.

    Het lijkt wel een kat-en-muisspel,maar wie de kat en wie de muis?

    @auke en veld. Wat mijn honorarium met mijn waarneming heeft te maken ,ontgaat mij anders dan dat ik 70 % van dat uurloon na kosten aan de staat afdraag. Daarvan wordt – hoop ik – ook de politie gefinancierd.
    @graag pak de handschoen opvan de oproep om bij te dragen aan de oplossing .Niet tegen mijn gebruikelijke uurloon,niet tegen een modaal salaris,ik doe het pro deo.Als de politie mij uitnodigt en deskundigen en budget ter beschikking stelt, kom ik binnen een jaar met een oplossing of bied ik mijn excuses aan voor mijn onjuiste kritiek.

  8. VincentDV

    De taak van een advocaat is – dacht ik – te zorgen voor een eerlijke procesgang, te zorgen dat zijn clientele alleen bestraft wordt voor dat wat onomstotelijk bewezen kan worden en dat die straf een eerlijke straf is. Waarom maakt Mr. T. zich nu dan zo druk om niet zo vlot lopende opsporing?

    Ik zie hem voor mij. Midden in de nacht in zijn donkere werkkamer met alleen het schijnsel van zijn oude leeslamp op het eikenhouten bureau. Het raam heeft hij opengezet om te kunnen luisteren naar de helikopter die rondjes cirkelt boven de stad. De radio op de lokale zender en de ogen gefixeerd op zijn iPad met de 112-app en Twitter.

    Als ze gevangen worden, is hij er als eerste bij. Nog vóór de arrestanten goed en wel in de cel zitten, staat hij al bij de balie om de verse verdachten met raad en daad van dienst te zijn. Hij denkt aan de vele camera’s die weer eens op hem gericht zullen staan, aan zijn schalkse opmerkingen in de rechtszaal en de schrandere juridische vondsten waarmee het Openbaar Ministerie in het hemd kan zetten. Zodat hij zijn vlammende requisitoir kan eindigen met “en zodoende edelachtbare, rest u geen andere keuze dan mijn clienten ogenblikkelijk in vrijheid te stellen”.

    De bendeleden kunnen hun lachen haast niet inhouden als ze het Paleis van Justitie verlaten. De verslaggever van de NOS laakt het falen van de Nederlandse justitie en roemt de advocaat. En die zit, terwijl hij glimt van trots naar de radio luistert, glimlachend een vette rekening te schrijven.

    Het resultaat is het zelfde: de bendeleden lopen vrij rond. Maar het verschil is dat Mr. T. nu níét in de schijnwerpers staat en zijn bankrekening niet lekker gespekt is. Dát is de enige reden dat hij nu zo verongelijkt zijn irritatie uitspreekt. er is geen andere verklaring.

  9. G.H.

    @Veld: Wat is dat nu voor een belachelijk ad hominem?
    Omdat Tomlow advocaat is zou hij geen mening mogen hebben?
    En over dat ‘de vinger op de zere plek leggen’: voordat je dat kunt doen zijn er eerst vragen die moeten worden beantwoord. Onder andere de vraag naar de uitleg van de politie. En dat is precies de vraag die de heer Tomlow stelt.

  10. Reaguurder/Utrecht

    Het is goed dat markante mensen als de heer Tomlow zich terecht zorgen maken over het functioneren van de politie, en de heer Tomlow kenende zou hij dit zelfs zonder salaris doen omdat de heer Tomlow niet van het type graaien is zoals de meeste politie experts.
    Het falen van de politie is een brevet van onvermogen die de huidige politiek is aan te rekenen door structureel weg te kijken en te bezuinigen op de verkeerde mensen, en daarbij wil ik ook opmerken dat het niet de schuld is van de gewone diender op straat die keihard hun best doen om te handhaven.
    Het word tijd voor een kennis kabinet die orde op zaken stelt, misschien met de heer Tomlow op de post Veiligheid en Justitie een integer persoon als de heer Tomlow kan ik mij niet voorstellen.

  11. GeenStijl@Utrecht

    Jammer dat je áls bekende jurist niet kritisch mag zijn op het functioneren van de politie, blijkbaar hebben de ménsen met kritiek oogkleppen op.
    Het getuigt juist van moed en karakter om áls bekende jurist kritisch te zijn op een overheids orgaan als de nationale politie en zijn functioneren.
    Hadden wij in Nederland nog máár meer van dit soort kritische bekende helden.

  12. Utrechter in LeidscheRijn.

    In LeidscheRijn heb je ook van die kinderachtige methodes om mensen te stalken, blaastest, of soms is het net een oorlogs-gebied met die f.ck.ng k.t helikopter, gezien het niveau van de mensen die werken bij de politie ben ik niet verbaasd dat criminelen vrij spel hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).