Tour de Finanz | De Utrechtse Internet Courant Tour de Finanz | De Utrechtse Internet Courant

Tour de Finanz

Tour de Finanz
In 2015 startte de Tour de France in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De start van de Tour de France in Utrecht blijkt toch een wat minder groot succes dan ons steeds is voorgespiegeld. Uit velerlei onderzoek naar de financiën rond dit soort evenementen (onlangs heeft het Mulier Instituut er nog een uitgevoerd naar het EK Atletiek) komt steeds het zelfde beeld naar voren.

De start van de Tour de France in Utrecht blijkt toch een wat minder groot succes dan ons steeds is voorgespiegeld. Uit velerlei onderzoek naar de financiën rond dit soort evenementen (onlangs heeft het Mulier Instituut er nog een uitgevoerd naar het EK Atletiek) komt steeds het zelfde beeld naar voren.

Als de strijd om het binnenhalen van het evenement aan de gang is, worden de kosten altijd te laag ingeschat en de baten veel te hoog. Als het project eenmaal binnen is, blijkt het toch duurder en moet er ergens geld worden gevonden. Tenslotte komen er na het project altijd nog wat lijken uit de kast. Ook daarin wijkt Utrecht dus weinig af van het standaardpatroon. Het totale evenement kostte 15,4 miljoen. Meer dan de helft daarvan is gemeenschapsgeld. Daar komt nu dus in twee tranches respectievelijk 4 ton en ook nog eens 184.000 euro bij. Dit betekent dat het weekendje Tour de belastingbetaler uiteindelijk zo’n 8 miljoen euro heeft gekost. Nu zijn er ook wel degelijk opbrengsten, maar die komen toch vooral bij commerciële partijen terecht.

Dan is er nog het argument dat zo’n evenement tot extra sporters leidt en dat de stad daardoor gezonder wordt. Helaas is dat nog nergens aangetoond en kan het aantal fietsers in Utrecht toch al nauwelijks meer omhoog. Als je dat wilt, moet je zorgen voor extra infrastructuur.

Kortom, je moet geen Tourstart organiseren voor het geld, maar gewoon omdat de je wielersport een warm hart toedraagt en je de inwoners een leuk uitje wilt bieden wat ook zeker gelukt is. Al is dat laatste ook voor iedereen het geval. Mijn zoon Sjoerd vond het allemaal wat teleurstellend. Hij snapte niet waarom we zo enthousiast zaten te zwaaien naar voorbijrijdende auto’s en 10 seconden peloton.

Ik ben iemand wiens hart wel sneller gaat kloppen van het ratelende geluid van een derailleur en voorbijzoevende wielrenners, maar toch heb ik er moeite mee dat een stad die moeiteloos 8 miljoen uitgeeft voor een weekendje fietsen niet bereid is zijn stad van extra sportvelden te voorzien. De nieuwe bewoners van het Veemarktterrein kijken bijvoorbeeld uit over de velden van Hercules en Sporting, maar kunnen daar geen lid van worden omdat beide verenigingen een ellenlange wachtlijst hebben. En hockeyliefhebbers moeten sowieso voorlopig op een houtje bijten.

Ik zou zeggen: staak alle pogingen om de Vuelta naar Utrecht te halen en gebruik de pakweg zes miljoen om sportvelden aan te leggen. De wielrenliefhebber bied je een jaarlijkse tourtocht aan door onze prachtige provincie. Zoiets levert namelijk financieel en sportief altijd een batig saldo op.

6 Reacties

Reageren
 1. Belastingbetalers

  De gemeente zal wel weer denken,,,ach tekort,,,,verhogen we de belastingen maar weer

 2. Stephanie

  Prima stuk!

 3. Dirk

  “Ik ben iemand wiens hart wel sneller gaat kloppen van het ratelende geluid van een derailleur en voorbijzoevende wielrenners, maar toch heb ik er moeite mee dat een stad die moeiteloos 8 miljoen uitgeeft voor een weekendje fietsen niet bereid is zijn stad van extra sportvelden te voorzien. ”

  Eens. Onze bestuurders mogen zich wel eens achter de oren krabben over hun prioriteiten. Sportfaciliteiten zijn niet sexy, maar doen veel meer voor de jeugd in Utrecht.

 4. Tom is right

  Mooi gesproken Ton.

  Jammer dat dit door velen al geruime tijd voor de Tourstart geroepen werd. Het geluid was zelfs massaal te horen, maar werd ondergesneeuwd door alle positieven geluiden die door alle bobo’s de lucht in geslingerd werden.

  En natuurlijk vonden sommige inwoners het fantastisch om zo’n massaal evenement, wat je kent van TV, in het echt mee te maken en natuurlijk is het ook wel tof om Utrecht wereldwijd op TV terug te zien.

  Maar, weegt dat op tegen de kosten die gemaakt zijn. Het is namelijk zo dat de economische winst door de extra komst van toeristen niet in de zakken van de belastingbetaler terecht komt, maar terecht komt bij slechts een aantal ondernemers en marktpartijen. Dat het toerisme op de lange termijn door de tour een boost heeft gekregen is niet per sé bewezen, omdat Toerisme Utrecht al lang voor die tijd in het buitenland succesvol aan de weg aan het timmeren was. Utrecht behoorde al tot de leukste Europese citytrips volgens vele buitenlandse magazines. Al dan niet geholpen door dat Toerisme Utrecht deze journalisten massaal uitgenodigd heeft.

  Van te voren werd al voorspeldt de tekorten waarschijnlijk groter zullen zijn dan vooraf geschetst, want zo gaat dat met grote evenementen. Dit werd door de bobo’s massaal weggewuifd. Echter blijkt wederom dat het kritische publiek vooraf gelijk had. De miljoenen die de gemeenschap heeft bijgedragen aan het organiseren van dit evenement zijn weggehaald bij subsidies voor sport- en cultuur-verenigingen. Daar is op bezuinigd. Dat is vreemd met de motivatie om de tour te organiseren in het achterhoofd.

  Tom heeft volledig gelijk net zijn schrijven.

 5. herman

  De Tour was geweldig en het geld meer dan waard. Fantastisch evenement waar velen in Utrecht en thuis voor de buis van genoten hebben.

  Die Vuelta mag wegblijven is vergeleken met de Tour een tweederangs evenement, dat kan nooit dezelfde ervaring als de Tour worden.

 6. VoordorpPaul

  Goed stuk van Ton…
  De idioterie van Utrecht……..8 miljoen voor 10 seconden strakke pakjes op een fiets zien voorbij flitsen. Nu weer alle zelfbenoemde bobo’s met beide benen op de grond, ook het college van B&W en velden aanleggen, de wachtlijsten helpen wegwerken en jullie geldverslindende hobby’s even voor een paar jaar aan de kant leggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).