Utrecht, onderdeel van de megastad | De Utrechtse Internet Courant Utrecht, onderdeel van de megastad | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht, onderdeel van de megastad

Utrecht, onderdeel van de megastad
De Utrechtse binnenstad gezien vanaf de Neudeflat.
Tot voor kort mocht in de stad Utrecht niet hoger gebouwd worden dan de Dom en koesterde de stad haar imago als ‘de kleinste grote stad’. Een stad die  grootstedelijke voorzieningen koppelt aan een dorps karakter werd gezien als de ideale plek om te wonen en werken. Inmiddels lijkt dat achterhaald.  Sinds de laatste bevolkingsprognoses  waaruit blijkt dat Utrecht nog stevig zal doorgroeien tot wel 400.000 inwoners hoor je ook andere geluiden.

Tot voor kort mocht in de stad Utrecht niet hoger gebouwd worden dan de Dom en koesterde de stad haar imago als ‘de kleinste grote stad’. Een stad die  grootstedelijke voorzieningen koppelt aan een dorps karakter werd gezien als de ideale plek om te wonen en werken. Inmiddels lijkt dat achterhaald.  Sinds de laatste bevolkingsprognoses  waaruit blijkt dat Utrecht nog stevig zal doorgroeien tot wel 400.000 inwoners hoor je ook andere geluiden.

Zo zwijmelt geograaf en planoloog Zef Hemel, in zijn boek ‘De toekomst van de stad’, helemaal weg bij de gedachte aan Nederland als één megastad. En ook Heleen Mees mag na een bezoek aan China graag dezelfde boodschap uitdragen. Er is ook veel te zeggen voor een grote stad. Volgens de literatuur zijn steden brandpunten van innovatie, waar nieuwe internetbedrijfjes en vernieuwende diensten zich graag vestigen. Ook op het gebied van dating heeft de stad zo zijn voordelen, blijkt uit het artikel ‘Sex and the city’ van voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Relaties duren namelijk steeds korter en het aantal (tijdelijk) alleenstaanden in de steden neemt nog steeds toe.

Toch moeten we niet vergeten dat de huidige populariteit van de stad te maken heeft met de neo-liberale agenda die ook de Nederlandse regering nog steeds voert. Steden moeten wereldwijd met elkaar concurreren, en alleen de hele grote  zouden overleven is de onderliggende gedachte. Hoe anders was dat in de jaren ‘60/ ’70. Toen zag de overheid de stad als ’een poel des verderfs’ en bron van congestie , en moest er zoveel mogelijk gedecentraliseerd worden.  Het is om die reden dat de PTT en het CBS in die tijd verhuisden naar Groningen en Limburg. Ook nu doen veel kleinere Nederlandse steden met name in de Randstad het trouwens helemaal niet slechter dan de grote jongens.

Kortom, visies en opvattingen zijn veranderlijk en is Utrecht niet vooral gegroeid omdat Leidsche Rijn  door Utrecht is ingerekend en niet bij de Meern is gevoegd. In werkelijkheid  willen mensen het liefst een huis in het centrum en een bos in hun achtertuin maar dat is helaas niet mogelijk.

12 Reacties

Reageren
  1. Nedo

    Een grote megastad klinkt misschien ‘gaaf’, maar dat gaat natuurlijk ten koste van de natuur. Welke plek krijgt de natuur in zo’n megastad? Is dat iets waar Zef Hemel ook over zwijmelt? Begrijp me niet verkeerd. Ik ben geen geitewollen-sokken dragende hippie, maar ook als echt stadsmens zie ik de waarde van voldoende natuur in je directe omgeving.
    En als Heleen Mees daadwerkelijk in China is geweest, dan zou ze moeten weten hoe ongelovelijk goor de steden daar zijn. Ik begrijp in dat geval niet hoe zij ‘enthousiast’ kan zijn over een megastad.
    Ik denk overigens dat het allemaal wel los loopt. Als we echt een megastad hadden willen zijn, dan was dat al lang in gang gezet. Ik verwacht niet dat het er gaat komen.

  2. beestje

    Utrecht. Nog even en we winnen de eerste prijs voor het lelijkste stationsgebied en dito skyline.

  3. Leendert

    Het CBS en de PTT zijn door het rijk naar het Noorden verplaatst vanwege afspraken over de werkgelegenheid daar (toen grote werkeloosheid). Niet om bovengenoemde reden. Verder is de groei van stad Utrecht zelf, even groot als Leidscherijn.

  4. maria

    het is geweldig zoals Utrecht is natuurlijk zijn er dingen die moeten veranderen maar laat een lekker overzichtelijk blijven dat is wat juist iedereen aanspreekt. en maar hopen op een burgemeester die een utrechts hart heeft dan komt alles goed.

  5. Scherpschutter

    “Toch moeten we niet vergeten dat de huidige populariteit van de stad te maken heeft met de neo-liberale agenda die ook de Nederlandse regering nog steeds voert. Steden moeten wereldwijd met elkaar concurreren, en alleen de hele grote zouden overleven is de onderliggende gedachte.”

    Kennelijk leidt dat ‘neo-liberalisme’ (echt geen idee wat dat eigenlijk is) tot steden waar mensen heel graag vrijwillig wonen omdat men er meerwaarde in ziet, want de steden groeien als kool.

  6. Willem

    Jeetje Ton, de PTT verhuisde naar het noorden vanwege de hoge werkeloosheid daar! Dat zou je toch echt moeten weten als sociaal geograaf.

  7. Martijn

    Als we ons als Randstad inwoners zien zijn we al een behoorlijk metropool. Dat we een verzameling van kleine/grote steden zijn heeft juist wel wat en zouden we vooral zo moeten houden wat mij betreft.

  8. herman

    Ton kwam al struikelend binnen als columnist, stootte drie keer zijn hoofd aan dezelfde steen. Toch beloofde die onvergetelijke tram blunder serie veel leuks voor de toekomst.

    Maar Ton heeft snel geleerd, zijn laatste stukjes zijn oersaai.
    Kom op Ton schrijf weer wat reacties oplevert, liever nergens op gebaseerde flauwekul dan dit soort nietszeggende stukjes.

  9. waldorff

    En het CBS verhuisde naar het zuiden-als compensatie voor het sluiten van de mijnen! Dat zou je toch echt moeten weten als sociaal geograaf!

  10. Stefan Pasma

    Ik zie nog gebeuren dat Amsterdam en Utrecht (beide steden hebben een behoorlijk creatieve en hoogopgeleide bevolking) over een jaar of tien a vijftien min of meer gaan samensmelten tot een soort dubbelstad door met name de verdere verbetering van het OV tussen de beide steden tot een soort HSL-metro.
    Nu al is de reistijd per OV tussen de beide gemeentehuizen nog geen half uur. Over een paar jaar komen de nieuwe intercity’s die iedere 10 minuten met 200 km/uur gaan rijden, waardoor de reistijd nog korter wordt. En als tegen die tijd nog eens die omslachtige spoorboog tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal wordt vervangen door een rechtstreekse spoortunnel, kun je straks vanuit Utrecht in net iets meer dan 10 minuten op het Damrak staan.

  11. Sjef Werkstra

    Beste Ton,
    Ondanks je welbespraaktheid, waar ik zeer van kan genieten, is deze column wel heel dunnetjes. Ik had van jou toch wat meer diepgang verwacht.
    Bovendien, wat betreft de grootte van ons stadje: vlieg er eens overheen: De Bilt, Bilthoven, Zeist, Bunnik, Houten, Nieuwegein, De Meern, en Leidsche Rijn. Kom op zeg, we hebben het voor Nederlandse begrippen al over een echt grote stad met her en der een stukje groen dat ze in NY een park noemen. Een agglomeratie met de kleinschaligheid waar we in dit land erg van houden.
    Dus, wat was nou de portee van je stukje?
    Groet – Sjef.

  12. Ronald

    Megasteden hebben zonder uitzondering een lagere levenskwaliteit. London, Parijs, New York. Torenhoge huren, urenlang forensen naar je werk. Vervuilde lucht. Middelgrote steden bieden zonder uitzondering meer levenskwaliteit. Utrecht, Zürich, Götenborg. Betaalbare woningen (relatief gezien) goed aanbod aan cultuur, niet uren forensen. Amsterdam kiept al over het randje naar onaantrekkelijke stad met krankzinnige woningprijzen en toeristentsunami’s. Dan mogen ze daar nog zulke mooie musea en theaters hebben, op een zeker moment is dat niet meer genoeg om deze enorme nadelen te compenseren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).