Utrecht start experiment met minder regels in de bijstand | De Utrechtse Internet Courant Utrecht start experiment met minder regels in de bijstand | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht start experiment met minder regels in de bijstand

Utrecht start experiment met minder regels in de bijstand
Een overzicht van de plannen die de gemeente heeft voor het experiment met de bijstand
De gemeente Utrecht gaat 1 mei starten met de proef minder regels in de bijstand. Op deze manier wil Utrecht kijken of mensen sneller aan het werk komen als ze zelf meer vrijheid krijgen. Er is haast geboden bij de start van het experiment. 

De gemeente Utrecht gaat 1 mei starten met de proef minder regels in de bijstand. Op deze manier wil Utrecht kijken of mensen sneller aan het werk komen als ze zelf meer vrijheid krijgen. Er is haast geboden bij de start van het experiment. 

1 mei start het experiment. Er gelden in de Participatiewet strikte regels, verplichtingen en sancties voor mensen met een bijstandsuitkering. Samen met de Universiteit Utrecht gaat Utrecht (gedrags)onderzoek doen naar de beste aanpak om mensen in de bijstand te ondersteunen en te prikkelen om te participeren en aan het werk te komen.

Door de proef hoopt de gemeente de huidige regelgeving te vernieuwen. Wethouder Victor Everhardt: “Het huidige stelsel stoelt op wantrouwen. De vraag is of een dergelijk controlesysteem de beste manier is om mensen in de bijstand te stimuleren aan de slag te komen. Wat gebeurt er als we een aantal verplichtingen loslaten en het initiatief bij mensen zelf leggen? En wat gebeurt er als we mensen meer hulp aanbieden of als mensen ruimer mogen bijverdienen naast de uitkering? Dat willen we graag weten.”

Het onderzoek

In het onderzoek worden vijf onderzoeksgroepen samengesteld op basis van loting van ieder 100 tot 200 bijstandsgerechtigden. Mensen nemen gedurende twee jaar vrijwillig deel aan het experiment. De vereenvoudigde regels rond de re-integratieplicht verschillen per groep om zo te onderzoeken welke aanpak het beste werkt.

Naar verwachting zijn in 2019 de uitkomsten bekend. Dan moet duidelijk zijn welke aanpak het beste effect heeft gehad en tegen welke kosten.

Haast

Utrecht heeft haast met de start van het onderzoek. Op 1 mei starten vier van de vijf onderzoeksgroepen. De vijfde onderzoeksgroep, waarin deelnemers ruimere mogelijkheden krijgen om bij te verdienen, kan op een later moment starten zodra de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is vastgesteld.

Utrecht heeft haast omdat het vanwege het nieuwe verdeelmodel van het Rijk een tekort heeft op BUIG: het budget van het Rijk aan gemeenten om bijstand te financieren. Utrecht wil met het experiment de uitstroom van mensen in de bijstand naar werk verbeteren.

3 Reacties

Reageren
  1. Tedje

    Uitkering verlagen en minimumloon verhogen. Dan zijn ook geen rare experimenten meer nodig..

  2. Giovanni

    @Tedje: het is een heel menselijk trekje om je eigen situatie als uitgangspunt voor je wereldbegrip te nemen, maar toch ook een beetje jammer, omdat het zo naar kan voelen voor een ander. Begrijp me niet verkeerd, je horizon verbreden en er een eigen mening op na houden hoeft elkaar helemaal niet uit te sluiten. En als jij zelf ooit lange tijd afhankelijk bent geweest van een uitkering, door ziekte of uitval van een partner bijvoorbeeld, dan zou jouw persoonlijke mening van daarnet wellicht waarde kunnen hebben voor jou directe naasten, als je erbij voegt hoe je jij daar zelf mee om bent gegaan. Dat is tenminste concrete hulp en advies, waar we allemaal wat mee kunnen.
    Als je verandering wil, moet je ook iets van waarde kunnen inbrengen. Ik gok erop dat het gedragsonderzoek ook uit zal wijzen dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zichzelf niet graag als ‘kneusjes’ of ‘parasieten’ zien, maar moeite hebben om hun ervaring (met ziekte bijvoorbeeld) in te zetten als een waardevolle ‘asset’ in de huidige maatschappelijke context. En dat het misschien drempelverlagend werkt om deze groep mensen meer bewegingsvrijheid te geven om die ‘assets’ via andere kanalen dan UWV (of wat het nu ook mag heten) nuttig in te zetten, bijvoorbeeld in de vorm van workshops, coaching, vrijwilligerswerk of mantelzorg. Want ook dat zijn wegen die uiteindelijk naar (betaald) werk kunnen leiden en dus tot uitstroom van uitkeringsgerechtigden. Wat je nu een experiment noemt, zou net zo goed logisch gevolg van een andere aanpak kunnen blijken.

  3. Rob H.

    Begin eerst eens met het afbreken met die muur van onwil de het UWV is. Wat een partij onbenullen zitten daar. Begin eerst eens met, niet alle werklozen als criminelen te beschouwen. Werk een beetje mee, reguleer niet alles kapot, wellicht dat mensen dan ook eerder en makkelijker aan de bak komen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).