Vleugels voor idee, geboren bij UDB | De Utrechtse Internet Courant Vleugels voor idee, geboren bij UDB | De Utrechtse Internet Courant

Vleugels voor idee, geboren bij UDB

Vleugels voor idee, geboren bij UDB
Archiefbeeld van de UIT
Deze dagen is Utrecht weer echt een studentenstad. Overal jonge mensen die hun weg zoeken. Die onder begeleiding van een vader dan wel moeder een brakke fiets kopen. De goede blijft kennelijk voor de weekenden thuis. Ook nogal wat buitenlandse studenten, die hier eerst nog even moeten leren fietsen.

Deze dagen is Utrecht weer echt een studentenstad. Overal jonge mensen die hun weg zoeken. Die onder begeleiding van een vader dan wel moeder een brakke fiets kopen. De goede blijft kennelijk voor de weekenden thuis. Ook nogal wat buitenlandse studenten, die hier eerst nog even moeten leren fietsen.

Enfin, het houdt het straatbeeld jong, en de omzet van de fietsenhandel op peil. Net als die van de lokale horeca. Wat daarna gebeurt weten we niet precies. Studiepunten genoeg? Schulden? Moeite om een stage te vinden? Schrik vanwege een pardoes opgelopen ziekte?

Daar kunnen ouders minder bij helpen, nee sterker: dat hoeven je ouders eigenlijk ook helemaal niet te weten. Achteraf lijkt de studietijd zonnig voor u en mij. Als je er middenin zit is het soms best even ingewikkeld.

Interview in Trouw

Daar heeft ROC Midden Nederland een hulpmiddeltje op gevonden. Kan nooit het echte ei van Columbus zijn, dat bestaat immers niet. Natuurlijk zijn er ‘spreekuren’ en ‘diensten’, maar in deze tijd wil je ook zaken kunnen regelen door middel van een appje. Op het moment dat jou uitkomt.

Eind augustus kreeg dat ineens exposure in Trouw. Directeur Robert Koch van ROCMN vertelt daar hoe het appje werkt en ook dat de school er positieve ervaringen mee heeft inmiddels. Zoals minder schooluitval van leerlingen.

‘Check it’ is de naam.

Robert is verbijsterd over het aantal reacties dat hij kreeg op het interview. Allemaal positief en ook heel veel van collega-opleidingen. Die willen kijken of zij de app kunnen gebruiken dan wel zelf zoiets maken Een schot in de roos, zo blijkt.

Idee geboren bij UDB

Wat minder aandacht krijgt is hoe ROCMN eigenlijk het idee kreeg. Het gebeurde op een bijeenkomst van ons, de UDB, waar we inzetten op het versterken van de band tussen de zorgopleidingen van ROCMN en het UMC Utrecht. Stageplaatsen, feedback op het opleidingsprogramma en andere onderlinge contacten werden besproken.

Het UMCU vertelde daar over de eigen vondst en ontwikkeling van het portal PAZIO.  Daarmee kunnen patiënten online advies vragen, afspraken maken, uitslagen inzien. Het ziekenhuis vroeg of studenten ICT zouden kunnen meewerken aan beheer en ontwikkeling van PAZIO. Toen dacht Robert Koch ineens: waarom hebben wij eigenlijk niet zoiets voor onze studenten?

Hij ging aan de slag en ‘Check it’ werd geboren.

Succes van UDB-aanpak

Voor de UDB was deze gebeurtenis een bevestiging van nut en noodzaak van verbindingen leggen in de stad. En ook van de soms onverwachte neveneffecten. Het toeval een zetje geven, zou je kunnen zeggen.

Wij zien het ook als bevestiging van onze aanpak om niet aan te sturen op bestuurlijke overleggen en convenanten. Maar gewoon mensen bij elkaar te brengen. Mensen die elkaar kunnen inspireren. Het zijn immers niet instituties die samenwerken, maar mensen van vlees en bloed.

Geen blauwdrukken

Geen mooie blauwdrukken maken dus,  maar kansen creëren. Die worden dan heus wel opgepakt. In een stad die wel een beetje last heeft van de neiging voor alles ‘bestuurlijke oplossingen’ te bedenken, niet zo gebruikelijk. Reden te meer om voluit op ons pad door te gaan.

Waarbij we na alle publiciteit aannemen dat de verspreiding van hulpmiddelen zoals ‘Check it’, wel op gang komt zonder dat wij er aan duwen.

Gaat de UDB weer andere mensen verbinden.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

4 Reacties

Reageren
  1. Martijn van de Waalberg

    Ik begrijp helemaal geen ster van dit stukje. Het gaat over een app voor ROC-scholieren die iets lastig vinden, heb ik dat goed? En iets met ROCMN en UDB en ICT en PAZIO en UMCU. Maar wat dóet deze app nu precies en waarom is het relevant voor mij?

  2. Annemiek

    Heel vaag allemaal inderdaad. Mevrouw Trude mijmert weer wat voor zich uit.

  3. herman

    Zoals gewoonlijk is dit stukje qua opbouw weer onbegrijpelijk.
    Ook zoals gewoonlijk probeert Trude haar clubje maar weer zelf een schouderklopje te geven….

  4. Joop

    Ik begrijp ook niet veel van dit stuk. Het begint met een introotje over studenten en een pardoes opgelopen ziekte waar hun ouders niks van hoeven te weten? En ik dacht dat het over studenten ging, maar toch gaat het over scholieren van een ROC? Of zijn dat tegenwoordig ook al studenten? En is iedere plaats met een ROC dan ook een studentenstad?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).