Vuurwerk wordt niet van belastinggeld betaald! | De Utrechtse Internet Courant Vuurwerk wordt niet van belastinggeld betaald! | De Utrechtse Internet Courant

Vuurwerk wordt niet van belastinggeld betaald!

Vuurwerk wordt niet van belastinggeld betaald!
Tom Staal. Foto: Bas Niemans
Het is 2017, jippie! De kruitdampen van de strijkers, gillende keukenmeiden en vuurpijlen zijn nauwelijks opgetrokken als het jaarlijkse nieuwsbericht verschijnt over hoeveel geld er dit jaar aan vuurwerk is uitgegeven: 68 miljoen euro in 2016.

Het is 2017, jippie! De kruitdampen van de strijkers, gillende keukenmeiden en vuurpijlen zijn nauwelijks opgetrokken als het jaarlijkse nieuwsbericht verschijnt over hoeveel geld er dit jaar aan vuurwerk is uitgegeven: 68 miljoen euro in 2016.

68 miljoen mensen, dat zijn een boel centjes zeg. Nou nou nou, man man man, etc. Na dit nieuwsbericht komt steevast de verontwaardiging. Er is altijd minimaal één iemand, meestal meer, die het volgende tweet dan wel facebookt: ‘pfff, kunnen we dat geld niet aan iets beters uitgeven? #vluchtelingen #bejaardenindekou’. Elk jaar weer. Als je dat meent, ben je rijp voor het gesticht.

Voor de duidelijkheid, tussen die miljoenen zit geen cent belastinggeld; vuurwerk is niet gesubsidieerd. Echt niet. Die 68 miljoen komt uit mensen hun eigen portemonnee. De één – zoals ik – koopt een fles whisky van bijna honderd pop, de ander schiet het de lucht in en weer een ander – zoals ik – smijt het gewoon over de balk. Mensen die honderd euro uitgeven aan vuurwerk hebben daar hard voor gewerkt. Er zijn jongeren die een krantenwijk lopen om voor een paar vuurpijlen te sparen. Als je tegen die mensen zegt: ‘waarom geef je dat geld niet aan het COA, want arme vluchtelingen hebben geen geld voor een vuurpijl’, ben je onbeschoft. Je praat bewust mensen een schuldgevoel aan en kunt direct solliciteren naar een plek op de GroenLinks-kandidatenlijst. Gaan werken als columnist bij de Volkskrant zou ook goed kunnen. In beide gevallen kun je continu lekker je vingertje heffen.

Het is links populisme ten top. We nemen een bedrag dat is uitgegeven aan iets wat we zelf verschrikkelijk vinden, koppelen dat aan een landelijke dan wel mondiale crisis en hup, ‘kijk mij eens goed en betrokken zijn’. En jij? Jij, die zo hard voor die paar vuurpijlen heeft gewerkt, bent slecht. Dat geld had je in een collectebus moeten gooien.

Meerdere auto’s in Overvecht brandden rond oud en nieuw uit. Vaak door vuurwerk, de echte oorzaak: vervelende kutjochies. De politie en brandweer rukten regelmatig uit. Er werd extra politie in Overvecht ingezet, maar dat mocht niet baten. Toch vreemd dat ik daar niemand over hoor. Dat ik elk jaar lees welk bedrag is uitgegeven aan vuurwerk, maar nergens wat de schade en die extra politie-inzet tijdens de jaarwisseling hebben gekost – niet alleen in Utrecht, ook landelijk. Terwijl dat wat mij betreft het probleem is. Niet wat we aan die pijlen uitgeven, maar de gevolgen ervan. Wat kost dat onze maatschappij?

Tom Staal

Tom Staal

Tom Staal verwierf landelijke bekendheid als nietsontziende verslaggever van GeenStijl en later bij omroep PowNed. Inmiddels is hij weer aan de slag voor Geenstijl. Als rasechte Utrechter schrijft hij voor DUIC columns over wat hem opvalt in de stad. Foto: Bas Niemans

Profiel

16 Reacties

Reageren
  1. Henry van der Vorst

    Citaat; “Mensen die honderd euro uitgeven aan vuurwerk hebben daar hard voor gewerkt.” Weet u dat heel zeker? Ik woon in een buurt waar een groot percentage van de bewoners van een bijstandsuitkering “moeten” rondkomen. Ik weet dat omdat ik veel van hen persoonlijk ken en regelmatig tegen kom op het voetbalveld. Ook weet ik dat verschillende van hen vaste “klant” zijn van de voedselbank. Deze zelfde mensen zag ik rond Oud en Nieuw met tassen vuurwerk lopen wat naar mijn mening een hogere waarden had dan de 100 euro die u noemde. Maar okay u had het natuurlijk over mensen die gewerkt hadden voor hun vuurwerk en niet over mijn doelgroep.
    Rond 22 uur op 31 december stonden verschillende van hen stronk lazeres al op straat te knallen wat doorging tot ruim na 2 uur.
    Maandag (kan ook dinsdag of woensdag zijn) weet ik zeker dat ze weer voorraan stonden bij de voedselbank want de centjes zijn op door de feestdagen.
    En dan vind u mij rijp voor het gesticht?

    Doe u ogenog open en gooi die oogkleppen af.

  2. WP

    ‘t is alleen wel verdomd jammer dat de gemeente de vuurwerktroep later weer moet opruimen. Dat kunnen de afstekers helaas zelf niet, omdat ze even bij moeten komen van het harde werken waardoor ze het vuurwerk hebben kunnen kopen… Het ligt er op verschillende plaatsen zelfs nog steeds! Met name van die duizendklappers, die nu zijn verworden tot kleverige rode smurrie op straat…

    Overigens nog even Tom… Als je wilt weten hoeveel schade er is geweest moet je op 1 januari even het nieuws aanzetten. Daarin geven ze echt ieder jaar aan hoeveel letsel er is geweest en hoeveel schade in euro’s er is geleden.

  3. Berend

    Beste Tom, volgens mij wordt er niet gediscussieerd over hoeveel men wel niet uitgeeft aan vuurwerk, en weer dat geld allemaal vandaan komt. Mensen moeten inderdaad zelf bepalen waar ze hun geld aan uit geven.

    Vuurwerkcritici maken zich vooral druk over de rotzooi, de herrie en de gevolgen voor dier en milieu die het ieder jaar oplevert. In Zuilen ligt er nu bijvoorbeeld nog steeds rommel van de jaarwisseling. Dat alles weegt volgens hen niet op tegen het plezier, dat een steeds kleiner wordend deel van de bevolking ervan heeft. En daar hebben die vuurwerkcritici een punt, wat mij betreft.

  4. Vuurwerk Bevrijdingsfront

    @Henry: Het gaat je geen snars aan waar uw buurtbewoners hun geld aan uitgeven.
    @WP: ja jammer dat er een groep is die hun rotzooi niet opruimt. Die zullen dat waarschijnlijk nooit doen… ook buiten het vuurwerk om. Dat is het ‘probleem’ dat aangepakt zou moeten worden en niet de schuld naar het vuurwerk schuiven. Vuurwerk zelf kan er niets aan doen. 😉

  5. marco

    @henry,

    Wat zeg je nou eigenlijk? Je ziet een aantal mensen die bij de voedselbank loopt veel vuurwerk kopen, dus alleen door jou ervaringen heb je een goed beeld van heel Nederland? Er zijn altijd mensen die misbruik maken van het systeem, ook zonder vuurwerk. Dan kopen ze wel meer bier kortzichtige.

  6. Henny heeft een punt

    Ik denk dat Henry een heel groot punt heeft.

    Het is een bewezen feit (door onderzoek aangetoond) dat in de buurten waar de meeste uitkeringen ontvangen worden en waar mensen het meest gebruik maken van voedselbanken, het meeste vuurwerk de lucht in geknald wordt. Een deel van wat wij als belastingbetaler uitgeven om arme mensen te helpen, wordt dus misbruikt waarvoor het niet bedoeld is. namelijk door vuurwerk de lucht in te knallen. Henry heeft dus een heel groot punt.

  7. herman

    Natuurlijk moet de gemeente de rommel opruimen, dat is haar taak en daar betalen we ook flink voor. De veegwagen zsm, liefst nieuwjaarsdag, een rondje laten maken en opgeruimd staat netjes.

  8. Peter

    En dan de ruim 700 personen met een oogblessure dit jaar, waarvan 19 mensen tenminste aan één oog blind zijn geworden. Elk jaar zijn er gemiddeld ongeveer 20 personen die een oog moeten missen. Dus als je zegt leve de lol dan moet je wel heel cynisch zijn…..

  9. Joris

    @Berend Ik sluit me helemaal bij je aan.
    Tom Staal is een uit de heup schietende popie jopie

  10. Merijn van der Vliet

    “Dat ik elk jaar lees welk bedrag is uitgegeven aan vuurwerk, maar nergens wat de schade en die extra politie-inzet tijdens de jaarwisseling hebben gekost – niet alleen in Utrecht, ook landelijk. Terwijl dat wat mij betreft het probleem is.”

    Tom, terwijl je roes uitslaapt van je flesje whisky van bijna honderd pop (grote jongen!), staan de kranten vol van de door vuurwerk aangerichte schade. Ieder jaar weer. Je kunt het zelfs teruglezen!

  11. Aanstoot

    Kunnen jullie deze meneer met zijn ‘visies’ niet skippen? Ik erger me al te vaak aan zijn GeenStijl/WNL- achtige dwarsgedachten. Volgens mij kikt hij er vooral op om mensen te irriteren. Weg ermee.

  12. waldorff

    @Peter, wilde hetzelde posten maar je bent me voor…Je vergeet misschien nog te zeggen dat ongeveer de helft van het aantal gewonden onschuldige omstanders zijn…
    Eigenlijk zouden de kosten die samenhangen met vuurwerkongelukken (alle kosten voor ambulances/traumachirurgen etc etc)moeten worden verwerkt in de prijzen van vuurwerk-dan kan Tom helemaal zeggen dat er geen belastingeld naar vuurwerk gaat…

  13. Erik

    Ik zou zeggen… zoek maar een plekje voor me in een gesticht. Ik vind inderdaad echt dat we dat geld beter kunnen besteden, belastinggeld of niet. Ik ben er helemaal rijp voor!

    Aan de andere kant, denk ik dat we plaatsen/geld in de psychische gezondheidszorg ook beter kunnen besteden dan aan mijn persoontje, aangezien ik het in het dagelijks leven ook wel red.

    Kortom, er wordt hier wel heel makkelijk gegooid met ‘wie niet zo denkt als ik, is gek.’ Een beetje ruimte voor een andere mening graag.

  14. Claudia

    Iedereen is vrij om zijn geld te besteden aan dat wat hij wil. Of dat nu ‘verstandig’ is of niet. Helaas kost dit feestje wat we Oud&Nieuw noemen steeds meer.
    Dierenleed, drie dagen smog (kijk eens op site RVIM) , afval op straat (en ja dat wordt wel uit de algemene pot betaald), vernielingen en daar kan het vuurwerk niets aan doen, maar is dit feestje wel een aanleiding om lekker te rellen en vernielen aangezien oom agent al keihard moet werken om ergens op tijd bij te zijn, 1800 meldingen van overlast voordat het Oudejaarsavond is. Dus als ik al dagen wordt geconfonteerd met geknal, je niet naar buiten kunt (denk eens aan al die mensen met een longprobleem, ook Longfonds pleit voor schone lucht, geen houtrook, vuurwerk etc.) , en inderdaad de kosten,(dit jaar slechts 97.000 euro) terecht komen op schouders van iedereen, dan kun je gerust zeggen dat vuurwerk een zaak is van iedereen. En dan zeg ik kappen. De hele stad vuurwerkvrij en een veldje voor de afstekers waar ze heen kunnen en achteraf hun troep opruimen. Voordeel: handhaven is mogelijk, en overlast beperkt. Dan kan de rest van de stad ook genieten van een feestje. En dan heb ik het nog niet over alle bedrijven die maatregelen nemen op Oudejaarsavond : brievenbussen dicht, platen voor de ramen etc.
    En wat @Tom betreft, vuurwerk wordt uiteindelijk deels wel van belastinggeld betaald. De niet- afstekende consument betaald mee aan herstel van de stad.

  15. Claudia

    @Tom Quote: maar nergens wat de schade en die extra politie-inzet tijdens de jaarwisseling hebben gekost – dat is dus deels juist. Er zijn cijfers en nieuwsartikelen die vertellen dat het 97.000 e in Utrecht heeft gekost. Maar wat het ook kost, een brandje meer of minder. Het is allemaal teveel.

  16. Wouter

    @Claudia.
    Leuk geprobeerd, maar nee.
    Ten eerst over die “3 dagen lang smog” van u. Op de site luchtmeetnet.nl kan je precies zien hoe de luchtkwaliteit was tijdens de jaarwisseling. Ik heb echt goed gezocht maar ik kon geen één meetstation vinden waar de concentratie fijnstof buiten 1 jan 00:00 en 1 jan 06:00 nog steeds te hoog was. Die drie dagen is dus nergens op gebaseerd. Zelfs op oudjaarsdag is de luchtkwaliteit vergelijkbaar met een willekeurige dag in de zomer.

    Dat je dagen van tevoren al niet naar buiten kunt als je longproblemen hebt is ook pure onzin. Er wordt bij lange na niet genoeg vuurwerk vroegtijdig afgestoken dat de luchtkwaliteit zodanig slecht wordt dat mensen met longproblemen niet meer naar buiten kunnen. Als u beweert dat het wel zo is, zie ik graag een bron hiervan.

    Dan het sloopargument. Slopen gebeurt altijd tijdens feesten en dat heeft ook niets met vuurwerk te maken. In Parijs mag ook geen vuurwerk af worden gestoken, maar daar gaan wel iedere jaarwisseling meer dan duizend auto’s in vlammen op. Daarnaast valt er met gewoon legaal vuurwerk geen schade aan te richten tenzij je echt goed je best hiervoor doet. Mensen die dit doen zullen ook zonder vuurwerk vast manieren vinden om dingen te slopen.

    Ten slotte het belastinggeld. Ja, vuurwerkschade wordt inderdaad met belastinggeld betaald. U vergeet voor het gemak alleen dat de belasting op vuurwerkverkoop al genoeg is om alle schade van de jaarwisseling te betalen. Afgelopen jaarwisseling werd voor zo’n 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Vuurwerkimporteurs betalen importbelasting wat neerkomt op zo’n 10 tot 15 miljoen euro. De consument betaalt 21% belasting op het vuurwerk wat neerkomt op zo’n 14,3 miljoen euro. Samen goed voor 25 miljoen. De schade? Ongeveer 13 miljoen. Schaf je vuurwerk af, zal de schade grotendeels blijven en heb je géén geld meer om die schade te herstellen.
    Ga je een gemeentelijke show à la Sydney organiseren, betaalt wél juist iedereen mee, ook mensen die géén vuurwerk willen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).