Waarom Utrecht wel degelijk de perfecte plek is voor een huldiging | De Utrechtse Internet Courant Waarom Utrecht wel degelijk de perfecte plek is voor een huldiging | De Utrechtse Internet Courant

Waarom Utrecht wel degelijk de perfecte plek is voor een huldiging

Waarom Utrecht wel degelijk de perfecte plek is voor een huldiging
De huldiging in Park Lepelenburg na het gewonnen EK. Foto: Bas van Setten / DUIC
Waarom vond de huldiging van de Oranje vrouwen in Utrecht en niet in Amsterdam plaats? Een intigrerende vraag vanochtend op de site van De Volkskrant. Is een feest pas een echt feest als de locatie de hoofdstad betreft? Intrigerend, maar je zou de vraag ook arrogant, misplaatst en zuur kunnen noemen.

Waarom vond de huldiging van de Oranje vrouwen in Utrecht en niet in Amsterdam plaats? Een intigrerende vraag vanochtend op de site van De Volkskrant. Is een feest pas een echt feest als de locatie de hoofdstad betreft? Intrigerend, maar je zou de vraag ook arrogant, misplaatst en zuur kunnen noemen.

Onze stad kreeg gisteren bezoek van 20.000 mensen en dat vereiste een organisatie die er vanaf de winst van zondag moest staan. En die stond er. Binnen nog geen 24 uur bleek Utrecht in staat om een feest te organiseren dat zelfs de grootste chagrijn niet onberoerd kon laten. In park Lepelenburg kwamen de Oranje-supporters tegen het eind van de middag bijeen om een feest te vieren dat tot de laatste minuut indrukwekkend en soms zelfs ontroerend was. Jong, oud, gezinnen met kleine kinderen vonden elkaar in perfecte harmonie. Er vond niet één incident plaats.

Het deed denken aan dat andere bijzondere evenement dat we hier mochten meemaken: de start van de Tour. Ook op die dag liep iedereen met een grote glimlach rond. Hoe Utrecht dat steeds weer flikt, weet ik niet. Maar het is een kwaliteit die we moeten koesteren. Wie gisteren in park Lepelenburg was, zal begrijpen waarom Amsterdam bepaald niet de eerste plek is voor een huldiging. Dat oud-bondscoach Vera Pauw zich beklaagt in het zelfde Volkskrantartikel over de keuze van Utrecht getuigt van een hoog Calimerogehalte “Deze keuze illustreert weer hoe er naar het vrouwenvoetbal gekeken wordt”, zeurt ze. De kampioenen zullen haar mening niet delen. Die weten het zeker. Waar is het feestje? In Utrecht is het feestje.

Nawoord:

In bovenstaande column heb ik me badinerend uitgelaten over oud-bondscoach Vera Pauw. Dit was naar aanleiding van een quote van haar in de Volkskrant waarin ze stelt dat de keus voor Utrecht aangeeft dat het vrouwenvoetbal niet serieus wordt genomen. Vera Pauw laat DUIC onderbouwd met feiten weten tegenover de krant geen waardeoordeel over Utrecht als huldigingsplaats te hebben gegeven. Ze is dus onjuist geciteerd door de Volkskrant.
Vera Pauw heeft slechts het volgende tegen de krant gezegd: “ik hoop dat de politie niet in de problemen komt als er veel meer dan 12.000 mensen er op af gaan komen. Ik verwacht dat het wel eens meer dan het dubbele kan worden.”
In haar persoonlijke reactie aan DUIC sluit ze af met de volgende zin:” Ik vind dat iedere betrokkene er een fantastisch feest van heeft gemaakt.”
Uiteraard betreur ik het dat Vera Pauw onbedoeld een rol kreeg toegedicht die niet de hare was. Of de Volkskrant al heeft gerectificeerd is mij nog niet bekend.

16 Reacties

Reageren
  1. jos stelling

    Helemaal mee eens. Waar doelt de blijkbaar Amsterdamse Volkskrant op met ‘de “traditionele huldigingstocht” door de grachten/ 1988 (gezonken woonboten), de Beatles misschien? De laatste keer was toch een armoedige huldiging van Ajax op een parkeerplaats in de Bijlmermeer? Utrecht heeft weer een hartverwarmende perfecte prestatie geleverd. Alles precies goed. En in de toekomst naar believen de boottocht eerder (naar voren toe) uit te breiden. Echt begrijpen doe ik het allemaal niet, maar dat is mijn probleem.

  2. Jasper

    Hear, hear!

  3. Sjors

    Het was geweldig.
    En ik neem het schudden van mijn huis op 200 meter afstand graag voor lief bij het “…en we gaan naar links…en we gaan naar rechts….” 🙂

  4. G.H.

    Ze kunnen het weer niet verkroppen daar in Abcoude-Noord. Net als twee jaar geleden met de Tour.
    Inderdaad een calimero-reactie. Laten we ze maar een aai over de bol geven.

  5. BW

    @jos stelling
    Opmerkelijk dat die gezonken woonboten in ons collectieve geheugen zijn beland, want in werkelijkheid is die dag geen enkele woonboot gezonken. Check: http://www.sportgeschiedenis.nl/de-vraag-van-de-dag/hoeveel-woonboten-zijn-er-gezonken-tijdens-de-rondvaart-van-oranje/

    Verder volledig mee eens dat Utrecht meer dan geschikt is om een huldiging te organiseren en het zou dan ook goed zijn wanneer we ons niet altijd aan Amsterdam blijven spiegelen. Dat hebben we in Utrecht helemaal niet nodig.

  6. keesje

    Ik sprak -jaren geleden- een keer de eigenaar van een bloemenzaak op het Leidseplein en daar gingen voor de 23e keer (!) zijn ruiten aan diggelen na een kampioensfeestje van Ajax. Dan zag het er op het Lepelenburg toch een stuk vrolijker uit. Helemaal eens met Michael Kroonbergs dus.

  7. Gerard vd Vecht

    De huldiging had in Enschede plaats moeten vinden.
    Munsterman de oud voorzitter van Fc Twente heeft alles gedaan voor het vrouwenvoetbal terwijl Fc Utrecht het dames elftal de nek heeft omgedraaid en ook de Gemeente heeft nooit een poot uitgestoken na de aftrap door Annie Brouwer van de eerste wedstrijd van het damesteam van Fc Utrecht.
    De meisjes mochten niet eens in Galgenwaard spelen en op Zoudenbalch kwam niemand kijken en nu is heel Utrecht ineens fan van het damesvoetbal.
    Gerard vd Vecht

  8. Simon

    DUIC deed vrolijk mee met de hele dit-gaat-helemaal-mis-hype vooraf (NOS, Nu.nl, NRC o.a. ook), en heeft deze voor een groot deel zelf veroorzaakt, zie de stukken die in de voorbereiding op het feest zijn geschreven. Nu het allemaal goed is afgelopen maakt de hoofdredacteur goede sier door deze veren in het gemeentelijk achterwerk, of eigenlijk zou het een karaktertrek zijn van de Utrechter, dat organisatietalent. Twijfelachtig.

    Volgende keer ook vooraf vertrouwen in de organisatorische talenten van de stad tonen, en niet alleen achteraf?

  9. BW

    @Simon,
    De hele dit-gaat-helemaal-mis-hype bestond volgens mij slechts uit de vraag of het Lepelenburg wel groot genoeg zou zijn voor deze huldiging. Ik begrijp dat het veel populairder is om achteraf te beweren dat je vooraf al zeker wist dat het allemaal goed zou komen en nu we de stad kennelijk willen zuiveren van de zuurpruimen zal ik het maar bekennen: ook ik had mijn twijfels.

    Nu zouden we het door het fantastische en vlekkeloos verlopen feest (want dat was het) bijna over het hoofd zien, maar het Lepelenburg wás eigenlijk ook te klein. Het terrein is afgesloten omdat het vol was, de NS heeft op diverse stations opgeroepen om niet meer naar Utrecht af te reizen en veel mensen zullen om die reden (en omdat diverse media hier inderdaad uitgebreid over hebben bericht) maar gewoon thuis zijn gebleven. Waaronder ikzelf overigens. Ik had natuurlijk langs de gracht kunnen staan (en veel mensen die niet meer op het Lepelenburg zijn toegelaten zijn daar inderdaad naar uitgeweken), maar ik wilde de huldiging op het podium ook graag zien en heb daarom thuis tv gekeken. Dat is prima zo, er zijn veel grotere problemen in de wereld, maar de hele ik-wist-dat-het-allemaal-wel-goed-zou-komen-hype is wat misplaatst.

    Nu we overigens met z’n allen hebben vastgesteld dat de gemeente barst van het organisatietalent rijst alleen nog de vraag waarom Van Zanen eigenlijk werd uitgefloten…

  10. Floris

    @Simon, wat klets je nou? Ik heb de aankondiging op DUIC nog eens gelezen en die was honderd procent zakelijk. Hoe, wat en wanneer stond daarin vermeld. Leg eens uit wat je bedoelt. Overigens was het een geweldig feest!

  11. Harry

    @BW Dat van Zanen werd uitgefloten is een raar iets dat in de media gezegd wordt maar op geen enkele waarheid berust.
    Wat er gebeurde was hetvolgende: van Zanen komt het podium op en heel veel mensen beginnen “Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu” te roepen. Dat schreeuwt de aanhang van de plaatselijke fc ook in de Galgenwaard naar de spelers van de club. Dat is dus een aanmoediging , blijk van waardering of hoe je het ook wilt noemen.

  12. Frank Ponten

    @Floris en Simon: De eerste reactie op de aankondiging in de Duic van ene anoniem die zich “Utrechter” noemt was het summum van zwartkijkerij.

  13. BW

    @Harry
    Ik heb een seizoenskaart en zit bijna iedere wedstrijd in de Galgenwaard, dus ik ken echt wel het verschil tussen uitfluiten (of in dit geval beter gezegd: “boeh”) en “Uuuuuu”. Dat heb ik niet uit de media, maar uit eigen waarneming. Geen idee wat de reden was, maar op tv was het duidelijk hoorbaar. Zelfs als ik het verkeerd heb verstaan (dat zou kunnen), dan is het toch vreemd dat het publiek wel “Uuuuuu” roept voor de burgemeester, maar niet voor echte Utrechtse meiden zoals Sari van Veenendaal en Shanice van de Sanden.

    Maar komop mensen, we verzanden in een vreemde discussie. Mijn punt is vooral: bij de Tourstart en bij deze huldiging heeft Utrecht zich van z’n allerbeste kant laten zien. Laten we dat koesteren en laten we vervolgens niet altijd de vergelijking met Amsterdam zoeken. Mocht dat andersom wel gebeuren (bijv. middels het artikel in de Volkskrant) dan moet je daar niet eens op reageren en gewoon je schouders ophalen.

  14. Peter

    Niet de eerste keer dat de Volkskrant met nep-citaties komt :-/

  15. Ineke

    Harstikke leuk die inhuldiging in Utrecht. Maar jammer dat Utrecht geen echt grote pleinen meer heeft, die zijn allemaal volgebouwd (denk Paardenveld met politiebureau en parkeergarage, Vredenburg met de muziektempel en winkels) . Lepelenburg is gewoon te klein. en dan hadden ze ook nog alles afgeschermd met van die oranje schermen. Zodat je vanaf de singel alleen de boot met de meiden kon zien en niets van de echte inhuldiging op het podium kon meemaken. Volgende keer als er weer wat wordt georganiseerd dat zonder betaling toegankelijk is: laat de oranje doeken weg en gebruik doorzichtig gaas oid.

  16. Yoshua

    @ineke,
    Utrecht heeft absoluut wel een heel groot plein.
    Het Berlijnplein in Vleuten/de Meern daar passen alle pleinen van de binnenstad in.
    Voor de bewoners van de stad een geheel onbekend plein, maar het behoord officieel toch tot de stad Utrecht.
    Ik denk dat er over een jaar of twintig kampioen huldigen worden gehouden op het Berlijnplein boven op de A2.
    Maar de sfeer van de stad heeft het natuurlijk niet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).