Walgelijke spreekkoren tijdens FC Utrecht-Ajax, maar toch enige nuance | De Utrechtse Internet Courant Walgelijke spreekkoren tijdens FC Utrecht-Ajax, maar toch enige nuance | De Utrechtse Internet Courant

Walgelijke spreekkoren tijdens FC Utrecht-Ajax, maar toch enige nuance

Walgelijke spreekkoren tijdens FC Utrecht-Ajax, maar toch enige nuance
De antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Ajax waren walgelijk. Ik begin hiermee omdat wie op zoek gaat naar enige nuance in dit verhaal zich onmiddellijk op glad ijs begeeft.

De antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Ajax waren walgelijk. Ik begin hiermee omdat wie op zoek gaat naar enige nuance in dit verhaal zich onmiddellijk op glad ijs begeeft.

Hij zou de spreekkoren mogelijk willen vergoelijken en dat is niet mijn intentie. Toen ik het you tube-filmpje van die jongens op de Bunnik Side zag was mijn reactie: een stadionverbod voor het leven. En met zo’n straf zou ik ook nu, een paar dagen later, weinig moeite hebben.

Toch is er iets in de massale volkswoede dat mij verbaast. Zeker nadat ik kennis nam van filmpjes die gemaakt waren tijdens de wedstrijd VVV Venlo-Roda JC (2010) en een zogenaamde March of Madness bij PSV in 2013. Ook daar werden exact dezelfde teksten geschreeuwd. Voor zover ik weet, heeft dat tot geen enkele verontwaardiging of strafmaatregel geleid. Onterecht uiteraard, maar waarom is dat eigenlijk niet gebeurd? Waar was de clubleiding van VVV in 2010? Waar was toen de massale volkswoede?

“Het ergste is dat FC Utrecht antisemitisme gedoogt ”, zegt Hans Knoop, woordvoerder van de Stichting Bevrijding Antisemitisme vandaag in De Volkskrant. Is dat zo?

De club zegt de spreekkoren niet te hebben gehoord en dat zou best waar kunnen zijn. In elk geval weet ik, als regelmatige bezoeker van het stadion, dat de stadionspeaker er altijd snel bij is om kwetsende supporters terecht te wijzen. Ook weet ik dat het overgrote deel van de aanhang door middel van een massaal fluitconcert zijn afkeer laat merken van wanstaltige teksten.

FC Utrecht heeft in een verklaring haar excuses aangeboden voor het gedrag van de supporters. Voorzitter van Schaik vermoedt dat ze niet weten waar ze het over hebben. Dat is een riskante opmerking, want hij zou daarmee het incident kunnen bagatelliseren. Toch begrijp ik hem. Deze doorgesnoven, starnakel bezopen en vaak hersenloze types weten niet wat ze zeggen.  Hetgeen ook geldt voor een aantal Ajax-supporters die van kwetsen een tweede natuur hebben gemaakt. Ik citeer een DUIC-lezer: “Mag ik als kankerpatiënt excuses van de Ajax-supporters die mij zondag hebben beledigd?”

In diezelfde verklaring zegt van Schaik het probleem bij de wortel aan te willen pakken. Dat vind ik een uitstekend statement. De geschiedenisles (als ze die al hebben gevolgd) is aan deze supporters voorbij gegaan. De gaskamers in de concentratiekampen, ze hebben geen benul. De Joodse families die zijn weggevoerd en nooit meer terugkwamen, geen besef.

Mijn oproep aan FC Utrecht. Breng het besef terug. Laat Ad van Liempt (voormalig lid van de Raad van Commissarissen maar vooral zeer deskundig over de Tweede Wereldoorlog) bij de eerstvolgende thuiswedstrijd op de middenstip zijn verhaal vertellen. Hou een minuut stilte en plaats de iconische foto van uitgemergelde joden in Auschwitz op de tv-beelden. Ik verwacht een oorverdovende stilte van het weldenkende deel van de supporters. En dat is toch echt de overgrote meerderheid. Misschien dat de hersenlozen het dan begrijpen.

Zo’n actie adviseer ik ook aan de andere voetbalclubs. Want het probleem zit overal.

19 Reacties

Reageren
  1. Sjef

    eens.

  2. Timo

    Ik mis nu eigenlijk de “enige nuance”.
    Ook dit stuk velt weer een keihard oordeel.

    Wat men ieder jaar na Utrecht-Ajax weer schijnt te vergeten is dat dit een 20 jaar oude vete is.
    In de jaren ’80 & ’90 werden er veel ergere dingen geroepen, op spandoeken gezet en er kwam een stuk meer geweld bij.

    Ik geloof eerder dat er nu zo’n enorme ophef is omdat we moeten geloven dat antisemitisme verergerd.
    Daarom springen nu allerlei Joodse organisaties op in.

    Vreemd vind ik wel, dat geen van die joodse organisaties er een probleem van maakt dat ajacieden zichzelf “joden” noemen (probleem bij de wortel aanpakken?).

    Iedereen die met regelmaat in een stadion komt weet dat supporters alles uit de kast halen om de tegenstander te provoceren of schokkeren om ze uit de wedstrijd te halen.
    Ik denk dat we dus beter kunnen concluderen dat die simpelweg schokkeren was ipv gemeend antisemitisme.

  3. Roel

    De spreekkoren waar nu zoveel commotie over is, waren dus niet op de Cityside te horen.

  4. Rood

    @Timo

    Helemaal met je eens! In de jaren 80 en 90 hingen er zelfs spandoeken met Hakenkruizen en teksten dat de supporters van de tegenpartij AIDS en Kanker moesten krijgen

    Meneer noemt supporters;
    ”doorgesnoven, starnakel bezopen en vaak hersenloze types weten niet wat ze zeggen.”

    Ik zit al jaar en dag op de Bunnik Side en ik weet prima wat ik zeg, zing, doe en was zondag broodje nuchter.
    Niemand, maar dan ook niemand zingt deze teksten vanwege een anti-Semitische inslag. Dit zingen supporters omdat ZIJ zich Joden noemen. Er worden ook beledigende teksten gezongen over hoeren en boeren, twee (semi)-legale beroepen, dat is dan toch net zo erg? Gelijke monniken gelijke kappen.

    In elk stadion waar ik kom als Utrecht supporter krijg ik de meest vreselijke dingen te horen over Nesu en Di Tommaso waar het wordt kanker vaak aan vast zit. Hoor je mij klagen? nee.

    Mensen als u meneer Kroonbergs die denken dat supporters geen besef hebben en denken dat ze allemaal maar doorgeschoven supporters zijn, zouden eens twee keer moeten nadenken voordat er een oordeel komt.

  5. dennis

    deels mee eens maar aardig warrig verhaal. en die van liempt zit al 2 jr niet meer in RvC. factchecken is ook een vak

  6. Geenstijl@Utrecht.

    Misschien toch eens een excursie eraan wagen naar een concentratiekamp, ik weet zeker dat men loopt te janken bij het zien van zoveel menselijke misdaad.
    Ik weet zeker dat men dan heel erg goed nadenkt over de teksten.

  7. Karel

    Elke vorm van nuance is hier ongepast.

  8. Bart

    Goed stuk, h e l e m a a l mee eens!

  9. trebor2110

    @ Geenstijl
    Hoezo zouden ze naar een concentratiekamp moeten er is daar niks te zien dan wat barakken en foto,s en waarom zouden ze dan janken , om iets wat in het verleden gebeurt is en waar ze helemaal geen schuld aan hebben en niks mee te maken hebben .
    Dan kan je ook wel gaan janken als je in de de Pijp of de jodenbuurt rondloopt daar is ook heel veel leed geweest , vraag maar aan Cohen en Asscher hun vaders hebben de joden aan de Duitsers meegegeven .
    En wat denk je van iedere avond het journaal , al die onthoofdingen en slachtpartijen dan kan je daarom ook wel gaan janken zoveel menselijk leed .
    Dat de liederen die gescandeerd worden niet getolereerd mogen worden ben ik het mee eens want het slaat nergens op .
    Maar ze zouden dan ook de mensen die liederen en kreten met kanker erin roepen eens naar het van Leeuwenhoek ziekenhuis moeten sturen .

  10. trebor2110

    @ Rood
    hoeren en boeren, twee (semi)-legale beroepen,

    hoezo semi legaal ?? hoeren en boeren zijn gewoon legale beroepen in Nederland .

  11. @rood

    Jij mist zoveel van de discussie, niet normaal. Omdat het in de jaren ’90 erger was, moeten we nu niet klagen? En omdat jij niet doorgesnoven op de bbunnik zit, is niemand doorgesnoven op de bunnik? Hou eens op. ik zit zelf op de bunnik vanwege de seizoenskaartprijs en ja, ze zijn allemaal doorgesnoven

    Meneer kroonbergs heeft volkomen gelijk

  12. Peter Utrecht

    Allemaal boter op het hoofd hier. Misschien was dit liedje niet zo goed te horen, maar de eeuwige minutenlange sisgeluiden (nee, niet om de anderen tot stilte te manen maar om de gaskamers na te bootsen) en keihard het ‘Hamas joden aan het gas’ was wel heel goed te horen. De club, supporters en nu ook de schrijver scharen zich al te graag achter het gewraakte liedje. Want dat doet men elders ook en het was zogenaamd amper te horen. Nou, dat geldt niet voor de eerder genoemde geluiden. Die waren er de hele wedstrijd en heel hard. En het merendeel van de supporters in het stadion lachte erom, in plaats van massaal hun ongenoegen te laten horen beste Michael. Dat laatste heb ik namelijk in het bruine nest van de Galgenwaard nog nooit meegemaakt. Het doet misschien pijn voor mensen als Michael en Ad van Liempt, maar deze club en de supporters deugen niet. Ik kom er in ieder geval niet meer.

  13. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

    Ik ben het niet eens met dhr Kroonbergs, thans niet met zijn oplossingen. Ten eerste omdat FC Utrecht een voetbalvereniging is. Geen sociologisch maakbaarheidsinstituut of heropvoedingsinstituut. Laat FC Utrecht zich lekker vooral met voetbal bezig houden en verder niets. Heeft al die social engineering onder maakbaarheids-zeloot van Schaik de afgelopen jaren nog niet genoeg schade berokkend aan FC Belevingsproduct?

    Ten tweede omdat de voorgestelde oplossing getuigt van een zwaartekracht tartende non-logica. Joden zijn verondersteld gekwetst (ik hoor of zie niets behalve een enkele reactie van wat gesubsidieerde instituten die leven bij de gratie van het vinden van discriminatie) en wat stelt dhr Kroonberg voor? Om nog eens extra zout in de wonde te strooien door de meest gruwelijke beelden te laten zien die ten grondslag liggen aan de gekwetstheid. Wonden met grof geweld openrijten, om te voorkomen dat er wonden worden open gereten? Schiet u mij maar lek.

    Zou de DUIC lezer die aan kanker lijdt (mijn medeleven en sterkte!) het op prijs kunnen stellen als er tijdens de wedstrijd beelden van uitgemergelde kankerpatiënten te zien zouden zijn? En lost het iets op? Ik denk het niet.

    Kroonbergs geeft het zelf ook al aan; die lieden zijn zo ver heen door verdovende middelen dat ze niet eens meer weten wat ze zeggen of zingen. Je houdt dit niet tegen. Echt niet. En waar eindigt het? Beelden van huilende travestieten na het zingen van “je vader is je vader niet, je moeder is je moeder niet….”…? Of het laten zien van hondenlullen, omdat dit wel eens beledigend voor eigenaren van honden kan zijn?

    “We” zouden eens moeten kappen met die rubberentegel-maatschappij maakbaarheidsonzin. Er worden nu eenmaal wel eens mensen gekwetst! Het hoort bij het leven en dat is eenvoudigweg nu eenmaal niet te voorkomen. Laat dit soort dingen dan ook zijn beloop gaan (hoe walgelijk ook), laat Justitie desgewenst de daders oppakken en laat FC Utrecht zich vooral weer eens gaan bemoeien met de core business; voetbal. Want zeker op het laatste vlak is nog genoeg te doen, me dunkt.

  14. Hans

    Hans Teeuwen noemde in zijn laatste show de holocaust de Rolls Royce onder de genocides. Waarom is daar eigenlijk geen ophef om ontstaan? https://www.youtube.com/watch?v=GPY8d-aaUh4

  15. Frank

    Hier past geen enkele nuance. Het is heel simpel: Wat hier gebeurde was strafbaar. En het maakt geen ruk uit met welke intentie je dat roept of welke langjarige, voor mijn part honderdjarige vete erachter zit. Punt uit. Scheld ze voor mijn part uit voor vuile pleurislijers, of wens ze welke ziekte dan ook toe (wat in de grond van de zaak ook ziek en hersenloos is) maar er is één regel en dat is dat je mensen niet wegzet op grond van hun (vermeende) geloof, geslacht of geaardheid. Ik wil het woord antisemitisme hier niet eens noemen.

    Het maakt ook geen bal uit of ze weten wat ze doen en of ze menen wat ze roepen. Als je dat als criterium hanteert is dat prima, maar dat is niet van invloed want het verandert niets aan het abjecte karakter ervan. Alsof het feit dat je niet weet wat voor schade je veroorzaakt bij mensen als je ergens inbreekt, je daad minder erg of zelfs toelaatbaar zou maken. Gewoon een levenslag stadionverbod. Opgeruimd staat netjes.

  16. Peter van Arnhem

    Ik zie in zoveel reacties verwijzingen naar wat supporters van andere voetbalclubs doen. Dat is natuurlijk geen rechtvaardiging van deze spreekoren. Een argument dat met allerlei vergelijkingen onderuit te halen valt.

    Het is goed dat de KNVB onderzoek doet en een boete uitdeelt of eventueel punten in mindering of een thuiswedstrijd zonder publiek. Ik heb alle vertrouwen in de KNVB. Publiekelijke reacties van andere partijen als Joodse organisaties en bekende Nederlanders zijn overbodig en lijken vooral een actie voor de spotlights. Er is weinig wereldnieuws op het moment, morgen weer ergens anders heen met de waan van de dag.

  17. Hans Versnel

    Helemaal mee eens met Michael Kroonbergs’ verhaal. Wellicht als taakstraf op kosten van FC Utrecht met die supporters naar Auschwitz. Maar dan zonder verder iets feestelijks van cafe of drank. Ook dat voorstel om Ad van Liempt te laten vertellen van de middenstip is goed te doen met beelden van het transport vanaf het Maliebaan station.

  18. Luuk Upuuk

    @Peter Utrecht; het hele gedoe heeft totaal niets met antisemitisme te maken, althans zo is het niet bedoeld en wordt het wel zo ervaren. Als 020-fans zich voortaan afficheren als smurfen worden er in alle nederlandse stadions voortaan alleen nog maar teksten over smurfen geroepen. Dat is pas het probleem bij de wortel aanpakken!

  19. Dennis Bovenhaard

    “het hele gedoe heeft totaal niets met antisemitisme te maken”.. kom op zeg. Het gaat er niet om dat iemand zichzelf of een ander Jood noemt Het gaat er in dit geval om dat je zingt dat je mensen vergast en je trots bent op wat de SS gedaan heeft, Dat is het probleem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).