Was het politieoptreden niet buiten proporties? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Was het politieoptreden niet buiten proporties? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Was het politieoptreden niet buiten proporties? Dat is de vraag

Was het politieoptreden niet buiten proporties? Dat is de vraag
Er waren meer agenten op de been dan demonstranten. De Pegida-demonstratie afgelopen zondag was strak geregisseerd. Demonstranten werden per bus vervoerd, het protestterrein was afgesloten, er waren agenten in burger en er zijn spandoeken in beslag genomen. Over dit laatste is veel te doen nu het OM heeft laten weten dat dit onterecht is geweest. Was het politieoptreden niet buiten proporties? Dat is de vraag.

Er waren meer agenten op de been dan demonstranten. De Pegida-demonstratie afgelopen zondag was strak geregisseerd. Demonstranten werden per bus vervoerd, het protestterrein was afgesloten, er waren agenten in burger en er zijn spandoeken in beslag genomen. Over dit laatste is veel te doen nu het OM heeft laten weten dat dit onterecht is geweest. Was het politieoptreden niet buiten proporties? Dat is de vraag.

“Politie voert orders uit zonder na te denken”

André van Schie, raadslid namens de VVD, was zondag bij de demonstratie en werd voor Pegida-aanhanger aangezien door de politie: “Ik heb geen oordeel over de politie-inzet, maar het was wel opvallend dat ik, ondanks het verplichte busvervoer, zo het park in kon lopen. Totdat het op een gegeven moment wat onvriendelijk werd en iedereen zonder perskaart weg moest met de bus. Ik had mij niet gerealiseerd dat ik voor Pegida-aanhanger aangezien zou worden. Daardoor moest ik bijna mee met de bus. De politie had duidelijke orders die ze dan ook zonder na te denken uitvoerden. Gelukkig was de bus vol en hoefde ik uiteindelijk niet mee, maar een journalist van Trouw wel. Die is met een omweg via de buitenring uiteindelijk op Centraal Station beland, dat was anderhalf uur later.”

“Het leek mij erg overdreven allemaal”

Maarten van Rossem, bekend Utrechts historicus: “Ik liep toevallig langs zondagmiddag en wist niet wat ik zag eerlijk gezegd. Tientallen agenten en ME busjes. Het leek mij erg overdreven allemaal. En tsja, dat de burgemeester zoveel inzet nodig acht en besluit om zelfs het park af te sluiten. Ik snap dat hij zijn vingers er niet aan wil branden. En dat het Hogelandse Park dan wordt afgesloten? Ach, daar komt normaal toch nooit iemand. Ik moet je eerlijk zeggen: ik snap die hele beweging niet zo. Ik denk dat we daar niet teveel aandacht aan moeten besteden met zijn allen. Moet je eens die de gehele naam van de beweging uitspreken, dat zegt genoeg.”

“Gebrek aan excuses is een slechte zaak”

Cees Grimbergen, columnist en tv-presentator: “Dat de demonstranten met bussen werden vervoerd snap ik na vorige maand, maar de complete overkill in het optreden van de politie afgelopen zondag niet. De politie vindt het zelf ook overdreven blijkt nu ze die acht aangehouden demonstranten weer hebben vrijgelaten. Ook hebben ze nu laten weten dat het bord en cartoon die ze in beslag hebben genomen, toch niet tot geweld tegen moslims aanzette. Maar een excuus kan er niet vanaf. Zowel van het OM, als de politie en als burgemeester Jan van Zanen valt me dat tegen. Helemaal van de liberaal Van Zanen, de kampioen van het vrije woord. Na de aanslag op Charlie Hebdo stond ik nog met hem op het podium op het Domplein om te spreken over het belang van de vrijheid van meningsuiting. Het gebrek aan excuses is een slechte zaak.”

“Onnodig spandoeken afpakken is een mening beknoppen”

Michel Eggermont, raadslid namens de SP, sprak op het tegenprotest afgelopen zaterdag: “Pegida en wij zijn het niet met elkaar eens, maar dat er spandoeken in beslag worden genomen waar later over wordt gezegd dat het niet nodig was, dat is iemand in zijn mening beknoppen. Dat is net als bij die spandoeken tegen de monarchie: wij zijn principieel tegen de inbeslagname daarvan. We gaan hier ook schriftelijke vragen over indienen. Over hoe het er zondag aan toe ging weet ik te weinig, we wilden niet geassocieerd worden met de felle tegenstanders van Pegida. Maar een demonstratie waarbij het terrein wordt afgesloten is ook niet de grootste vrijheid van meningsuiting.”

“Het is nooit goed”

Politiewoordvoerder Midden-Nederland, Bernhard Jens, laat weten dat de politie nooit zegt hoeveel agenten er worden ingezet. “We maken een inschatting op basis van de gegevens die we hebben. Het leuke bij dit soort dingen is dat het nooit goed is. Zijn we met veel dan is het gelijk te veel en zijn we met weinig, dan is het te weinig. En wat betreft het busvervoer: dat is van tevoren zo afgesproken met de gemeente.”

“Park afgesloten voor de veiligheid”

Burgemeester Jan van Zanen: “De demonstraties dit weekend zijn ondanks diverse pogingen om de demonstratie op zondag te verstoren beheersbaar gebleven en veilig verlopen. In de omgeving van het park waren diverse groepen tegendemonstranten aanwezig die pogingen ondernamen om de demonstratie te verstoren. De politie heeft daar tegen opgetreden door het park af te sluiten. Eén tegenstander bereikte de demonstratie van Pegida alsnog, maar kon snel door de politie worden aangehouden. Door de politie-inzet is recht gedaan aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie.”

7 Reacties

Reageren
 1. Ries

  Demonstratieborden onterecht in beslagnemen, als “stille” je voordoen als demonstrant en uit die “nep” hoedanigheid de boel opruien om vervolgens tot aanhouding over te gaan. Dit lijkt op praktijken uit het voormalige Oostblok en andere regimes die het niet zo nauw nemen! De filmpjes waar deze “agenten” opstaan liegen er niet om!! Volgens mij kan de Liberale Burgemeester van Utrecht niet trots zijn op deze manier van orde handhaven! “Waakzaam en dienstbaar” daar mogen alle burgers toch op rekenen mag ik hopen of is het bij het korps ook eenrichtingsverkeer geworden?

 2. Geenstijl@Utrecht

  Het is de plicht van de gemeenteraad om Jan van Zanen zijn rol in dit geheel te bekijken, en hem een daar op aan te spreken, zo niet hem naar huis te sturen.
  Het is toch van de zotte dat een organisatie als het OM en de politie niet weten wat vrijheid van meningsuiting is, en achteraf altijd excuus maken, mosterd na de maaltijd zal ik maar zeggen.
  Ook het optreden van de politie moet tegen het licht worden gehouden, uitlokking van verbalisanten hoort niet thuis in onze rechtstaat, als dit werkelijk zo zou zijn.
  Nogmaals politie optreden prima, maar dan wel volgens de regels van de rechtstaat en niet anders, en dat geld ook voor zgn liberale burgemeesters.

 3. Jean

  Wat een gezeur! Achteraf is het makkelijk praten. Als er te weinig politie was geweest en e.e.a. uit de hand was gelopen was de wereld te klein geweest.
  Beetje spijkers op laag water zoeken.
  Ik ben overigens erg benieuwd naar de filmpjes waar @Ries het over heeft. Agenten die de boel opruien?! Geef me eens een url..?

 4. Jiri

  Welkom in het leven van een gemiddelde voetbalsupporter! Weten jullie ook eens hoe dat er aan toe gaat. Trouwens, je hoort sinds de staking bij AZ-ajaks niets meer over normalisering en terugtrekken van politie inzet. Goedkoop gebral vanuit de politiek is weer voorbij?!?

 5. Pim

  Het is rustig verlopen, we hebben niks te klagen. (dus gaan we maar op de politie/gemeente afgeven).
  Beetje kinderachtig. Zoals Jean zegt: als het uit de hand was gelopen was het hek van de dam.
  Niks aan de hand, allemaal weer lekker aan het werk, jongens!

 6. Albert de Vos

  Ik vind dat de politie/burgemeester het goed gedaan heeft.
  Hulde!

 7. Theo

  Het was beter geweest als de felle anti-Pegida mensen, die duidelijk er op uit waren de orde te verstoren, waren opgepakt en beboet.
  Nu heeft men het park afgesloten en de deelnemers gedwongen naar het station vervoerd, waar sommigen helemaal niet wilden zijn. En de anti-Pegida demonstranten, die voor hun optreden geen vergunning hadden, gingen vrijuit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).