Week van de waarheid breekt aan voor Pep en Frans: ‘Er is meer sfeer nodig in het stadion’ Week van de waarheid breekt aan voor Pep en Frans: ‘Er is meer sfeer nodig in het stadion’

Week van de waarheid breekt aan voor Pep en Frans: ‘Er is meer sfeer nodig in het stadion’

Week van de waarheid breekt aan voor Pep en Frans: ‘Er is meer sfeer nodig in het stadion’
Pep en Frans
Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht in het stadion volgen, maken een column voor DUIC. Zij doen dit geheel op hun eigen manier en durven alles te zeggen. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Wat vinden de mannen van het vertoonde spel? Wie waren de uitblinkers? En wat vinden de mannen van bestuurlijke keuzes die gemaakt worden? Martijn Kramer schrijft het verhaal vervolgens op.

De laatste wedstrijd van het eredivisieseizoen is gespeeld. In eigen huis wist Tasos Douvikas zich te kronen tot topscorer van de competitie en won FC Utrecht uiteindelijk met 3-2 van FC Emmen. Pep en Frans zijn trots op de Griekse superspits en roepen de supporters op om achter de club te gaan staan tijdens de play-offs.

‘Een prima uitslag, een vermakelijke wedstrijd en Mike van der Hoorn die de volgende wedstrijd is geschorst. Wat wil een supporter nog meer?’, zo opent Pep. ‘Zondagmiddag stond er eindelijk een collectief strijdend FC Utrecht op het veld. De spelers wilden snel naar voren voetballen en met zijn allen Tasos Douvikas topscorer maken. Alle spelers gunden die jongen de bal en hoopte dat hij er zoveel mogelijk binnen kon schieten. Dit team is in de laatste weken enorm naar elkaar toegegroeid. Dat biedt hoop voor de nacompetitie.’

Frans wil verder ingaan op de indrukwekkende prestaties van de Griekse spits. ‘Douvikas is topscorer van Nederland geworden en daarmee de meer dan terechte winnaar van de David Di Tommaso Trofee. Het is alleen jammer dat hij de topscorerstitel moet delen met Xavi Simons van PSV. Douvikas heeft dit seizoen nog relatief veel mogelijkheden gemist. Het benutte van een kansje hier en een penalty’tje daar, had alleen hem de eeuwige roem gegeven. Dat was nog specialer geweest. Desondanks mag iedereen binnen de club apetrots zijn.’

Kluivert, St. Jago of Sagnan?

Waar Douvikas is warmgedraaid voor de nacompetitie weet Mike van der Hoorn al zeker dat hij in de thuiswedstrijd tegen Sparta niet meedoet. De centrale verdediger pakte een rode kaart en Frans verwacht problemen. ‘Het was een enorm domme overtreding en een terechte rode kaart. Waarom gaat een verdediger op die plek van het veld als een kip zonder kop een duel in? De schorsing van Van der Hoorn veroorzaakt geen gemis. Het probleem is alleen dat er geen goede vervangers voor zijn. Modibo Sagnan is de afgelopen weken gepasseerd. Tommy St. Jago doet mee aan het televisieprogramma Spoorloos en Ruben Kluivert is er nog lang niet klaar voor. De supporters moeten niet gek opkijken als Mark Van der Maarel donderdagavond de defensie vanuit het hart moet gaan leiden.’

Donderdagavond 21.00 uur moet het voor FC Utrecht dus gaan gebeuren. De week van de waarheid breekt aan. Pep heeft de datum met een rode stift omcirkeld in zijn agenda. ‘De nacompetitie kan ons seizoen maken of kraken. De club en de supporters hebben met de uitschakeling in de beker tegen SV Spakenburg een enorm dieptepunt beleefd. Nu moet er goedmakertje van de spelers komen.’ Frans vult zijn broer aan en hoopt op een fitte selectie. ‘Tyler Booth ontbrak afgelopen weekend in de basisopstelling. Hij kwam alleen even het veld oplopen om de derde David Di Tomasso trofee op te halen. Een rechterkant met Can Bozdogan, Sean Klaiber en Tyler Booth kan weleens erg leuk uit gaan pakken tegen Sparta. Het is te hopen dat iedereen fit is.’

Tamme en makke sfeer

In de competitie won FC Utrecht beide wedstrijden van Sparta. Pep heeft ook voor de aankomende editie hoopvolle verwachtingen. Hij roept daarbij de supporters op om massaal achter de club te gaan staan. ‘De afgelopen weken heerste er een tamme en makke sfeer in De Galgenwaard. Er stond natuurlijk weinig meer op het spel. Toch was de laatste wedstrijd in het eigen stadion vroeger altijd een feestje, maar zo voelde dat nu niet. Er is donderdag meer sfeer nodig. Als supporters moeten we in deze fase achter de club gaan staan, want de prijzen gaan verdeeld worden. Als de club vier wedstrijden goed presteert kunnen we als supporters in juli misschien wel naar Litouwen, Montenegro of Gibraltar afreizen voor een Europese voorronde. Wie wil dat nou niet?’

6 Reacties

Reageren
 1. Arie de knaller

  Meer sfeer nodig
  Tip,,maak van die lege hoeken tribune
  Dan wordt het wat ,,intiemer

 2. Katja

  Waren ze er wel bij zondag ? prima sfeer.
  Alleen…die idiote trompettune vooraf, en dat zinloze gebeuk na de pauze als ze weer op het veld komen…decibelmeter gaf 90db aan “pas op, gehoorschade”. Misschien zijn ze doof geworden ? Ik houd altijd mijn oren dicht.

 3. Bill

  Hoeken dichtbouwen met tribunes, uitvak de hoek in en de hele Cityside voor FCU-supporters reserveren, krijgen we tenminste aan alle kanten het rood/witte geluid

 4. Herman

  Hoeken dichtbouwen is technisch gecompliceerd door de maatvoering en dus duur.
  Daarnaast is stadion zelden uitverkocht, dus dan ontstaan er elders lege plekken.

 5. Ramon

  De Galg is uniek door zijn 4 losse , steile tribunes, graag houden zo . Hoeken dicht zou echt zonde zijn. Wordt het een dertien in een dozijn stadion. We gaan langzaam naar gemiddeld 21.000 toeschouwers, dus vaker uitverkocht komt er zeker aan.

 6. Yoshua

  Sfeer in een stadion krijg je wanneer er een elftal staat die tot het gaatje gaat vol passie, strijd en het winnen recht in je bek ontploft.
  Dit seizoen was dat niet vaak het geval, toch hoor je kinderen zingen “sta op als je voor Utrecht bent” zelfs als ze er niets van bakken en met 5-10 achter staan.
  Er is geen enkele supporter op deze aarde die op gaat staan wanneer zijn club zwaar verliest in eigen huis.
  Dwazen denken dat supporters sfeer kunnen bepalen en maken, liefhebbers raken alleen door goede resultaten om in extase.

  Voor sfeer moet je naar het piratenfestival gaan.
  Een echte en oprechte FC supporter gaat geen gemaakte sfeer maken wanneer het seizoen eindigt voor de tweede keer op de 7e plek.
  Pinokkio Jordy beweerde dit seizoen en de jaren ervoor de top twee aan te vallen.
  Resultaten bepalen de sfeer, niets anders.

  Hoe het stadion eruit ziet, doet niet ter zake, al spelen ze in een knollenveld, winnen ze alle wedstrijden in een knollenveld, dan voelt iedereen de sfeer van grote blij.

  Volgend seizoen eist de FC bijna € 500.- van mij, dan wil ik gewoon waar voor mijn geld.
  7e plek kan echt niet meer voor dat bedrag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).