Weer hommeles met Amsterdam | De Utrechtse Internet Courant Weer hommeles met Amsterdam | De Utrechtse Internet Courant

Weer hommeles met Amsterdam

Weer hommeles met Amsterdam
Columnist Ben ten Boden
Aanstaande zondag zullen er geen supporters van FC Utrecht aanwezig zijn tijdens de wedstrijd Ajax – FC Utrecht. Een verzoek om 150 extra kaarten is resoluut afgewezen door de gemeente Amsterdam. Dit ondanks eerder gemaakte afspraken. Er is geen extra politie inzet beschikbaar voor de 150 extra supporters.

Aanstaande zondag zullen er geen supporters van FC Utrecht aanwezig zijn tijdens de wedstrijd Ajax – FC Utrecht. Een verzoek om 150 extra kaarten is resoluut afgewezen door de gemeente Amsterdam. Dit ondanks eerder gemaakte afspraken. Er is geen extra politie inzet beschikbaar voor de 150 extra supporters.

De twee supportersvertegenwoordigers (SVFCU en TS) zijn boos. Ook FC Utrecht zelf sluit zich aan bij de boosheid van de fans. Een unieke situatie. Maar als je dieper in de verklaring duikt die de SV en TS op hun site hebben gezet, kom je tot een wel heel benauwende conclusie. De veiligheid van de supporters van FC Utrecht moet te allen tijden gegarandeerd worden. En juist daar is er twijfel. Niet dat de fanatieke supporters het probleem zijn, maar juist de ordehandhavers. In duidelijke bewoordingen leggen de SV en TS de vinger op de zere plek.

”Omdat er geen enkele geldige reden is te bedenken om extra kaarten te weigeren, anders dan dit de bewegingsvrijheid van de politie/mobiele eenheid op het uitvak zou beperken, kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat de gemeente Amsterdam er op uit is bij de eerste de beste futiliteit, weer een daad/voorbeeld te stellen”, aldus een citaat uit de verklaring.

Anders gezegd, de politie staat klaar om bij het minste of geringste de knuppel over de supporters heen te laten gaan. Dit ondanks het enkele jaren ingezette normalisatietraject.

”De veiligheid van onze supporters moet te allen tijden gewaarborgd zijn, maar diegene die deze moet waarborgen is nu juist de zwakke schakel en onbetrouwbare partner in deze.”Ook dit citaat geeft aan hoe de verhoudingen liggen. De veiligheid van de supporters van FC Utrecht is in gevaar. Juist door hen die moeten toezien en handelen op een veilig wedstrijd verloop. De handhaver transformeert tot agressor.

De betrokken partijen hebben daarom besloten om een boycot uit te vaardigen. Men kan niet instaan voor de veiligheid. Wederom het zoveelste dieptepunt aangaande Amsterdam. Nu ook FC Utrecht begrip toont voor het standpunt van de twee geledingen, vraag ik mij direct af of FC Utrecht zal afreizen met een officiële vertegenwoordiging. Zij tonen immers begrip voor de actie.

Inmiddels is de roep om te gaan demonstreren in Amsterdam groot. Ik heb ook de indruk dat de animo daar groot voor is. De oproep tot een demonstratie staat ook te lezen in de verklaring. Ik blijf het volgen. De wedstrijd Ajax – FC Utrecht is al jaren besmet. Daar is nu alleen maar weer een tandje bijgekomen. Niet door de fans zelf, maar door de plaatselijke autoriteiten en ambtenaren. Een hoofdstad onwaardig.

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

7 Reacties

Reageren
 1. BW

  Politie Amsterdam: “Er is geen extra politie inzet beschikbaar voor de 150 extra supporters.” Ben ten Boden: “Anders gezegd, de politie staat klaar om bij het minste of geringste de knuppel over de supporters heen te laten gaan.” Nog mooier: “De handhaver transformeert tot agressor.”

  Deze logica gaat mij boven de pet.

 2. Erica

  In het verleden hebben “supporters” van Utrecht en Ajax bewezen dat er politie bij hun wedstrijden moet zijn. Vanuit het hele land is politie weggehaald om advocaten en rechters te beveiligen die worden bedreigd. Logisch dat er dan minder politie overblijft voor voetbal. FC Utrecht fans mogen nog steeds naar Ajax alleen wat minder dan ze gedacht hadden Wat mij betreft moeten ze dus niet zeuren. En al helemaal niet gaan demonstreren: dan is er weer politie nodig. En is er minder tijd voor boeven vangen en ander belangrijk politiewerk.

 3. Harry

  Prima, graag jaarlijks terugkerende boycot van maken, scheelt weer een bak met belastinggeld. Het is te bizar voor woorden dat anno 2019 er bij een voetbalwedstrijd überhaupt politie moet worden ingezet.
  Dat kunnen bepaalde ‘supporters’ zichzelf volledig aanrekenen.
  Politie inzet graag gebruiken voor andere doeleinden

 4. Gerard Brugmans

  Van het feit dat FC Utrecht ‘supporters’ ondanks hun rotte reputatie nog steeds denken dat ze ergens recht op hebben en eisen kunnen stellen kijk ik niet eens meer op. Maar het is onbegrijpelijk dat FC Utrecht deze aktie van ‘supporters’ begrijpt en steunt. Wordt het niet tijd dat de Gemeente Utrecht afstand neemt van deze dubieuze organisatie?

 5. W.

  Allemaal onzin reacties van mensen die hun mening geven adhv gebeurtenissen langer dan 10 jaar geleden.
  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Amsterdamse politie en vooral de ME er graag op los slaat. Zonder enige aanleiding.
  Deëscalerend bezig zijn is ook een taak van de politie. Helaas vergeten ze dat in Amsterdam.

 6. Herman

  Al dit vreselijke onrecht is uit iets voortgekomen.
  En daarvoor mag jij Bennie met je maatjes eens goed in de spiegel kijken.

 7. Luuk Upuuk

  Oey, Oey, Oey

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).