Zwemmers kunnen zich vanaf woensdag inschrijven voor de ‘SingelSwim Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant Zwemmers kunnen zich vanaf woensdag inschrijven voor de ‘SingelSwim Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

Zwemmers kunnen zich vanaf woensdag inschrijven voor de ‘SingelSwim Utrecht’

Zwemmers kunnen zich vanaf woensdag inschrijven voor de ‘SingelSwim Utrecht’
Deelnemer duikt in het water. Archiefbeeld DUIC
Zwemmers kunnen zich vanaf 1 februari inschrijven voor de derde editie van de SingelSwim Utrecht, die op zondag 18 juni in Park Lepelenburg zal plaatsvinden. Deelnemers nemen een duik in de singel om geld op te halen voor de zeldzame spierziekte FSHD.

Zwemmers kunnen zich vanaf 1 februari inschrijven voor de derde editie van de SingelSwim Utrecht, die op zondag 18 juni in Park Lepelenburg zal plaatsvinden. Deelnemers nemen een duik in de singel om geld op te halen voor de zeldzame spierziekte FSHD.

De spierziekte wordt veroorzaakt door een fout in het DNA. Bij patiënten staat het foute gen aan, terwijl deze uit zou moeten staan. Professor Niels Geijssen van het Hubrecht Instituut in Utrecht onderzoekt naar een manier om dit foute gen, zoals het hoort, uit te zetten. Belangrijk in dit onderzoek is ‘CRISPR-Cas’, een wijze waarop in het DNA ‘geknipt’ kan worden, zodat het foute kan worden verwijderd.

Om het onderzoek door te zetten, is er geld nodig. Daarom bedraagt het inschrijftarief voor deelname honderd euro. Voor studenten, leden van zwemverenigingen en deelnemers van de KidsSwim is dit de helft goedkoper; vijftig euro. In totaal moet elke zwemmer minimaal driehonderd euro op halen. Tenminste, dat is het streven. Er kan gekozen voor een parcours van 1,2 kilometer of 2 kilometer.

De dag zelf

De verzamelplek voor de SingelSwim is park Lepelenburg. Hier kunnen deelnemers zich voorbereiden op het parcours. Vanaf het park worden ze vervolgens vervoerd naar de start aan de Wittevrouwensingel. Om de vijf minuten neemt een nieuwe ‘wave’ van vijftig deelnemers een duik, zodat het niet vastloopt. Terwijl de zwemmers het parcours afleggen, kunnen kijkers en bezoekers in het park terecht. Hier spelen bands en kan er wat gegeten en gedronken worden. Aan het einde van de middag wordt het opgehaalde bedrag hier bekendgemaakt.

De SingelSwim Utrecht is een jaarlijks zwemevenement dat wordt georganiseerd door Stichting SingelSwim Utrecht, in samenwerking met Spieren voor Spieren en de FSHD Stichting.

DUIC TV dook tijdens de vorige editie mee met de zwemmers. Kijk het hier nog eens terug. 

4 Reacties

Reageren
  1. Van Eysinga

    Ik erken dat dit soort acties een tweeledig doel heeft: geld inzamelen voor onderzoek en een stok achter de deur om een sportieve prestatie neer te zetten. Beide nobel. Maar de hoeveelheid mensen dat daadwerkelijk geholpen is met geld voor onderzoek, is maar zeer beperkt. In Nederland lijden er volgens de FSHD Stichting 2000 mensen aan, een getal in dezelfde orde van grootte als ALS (zo’n 1000 patiënten in Nederland). De ‘ice bucket challenge’ diende een goed maar ontzettend beperkt doel. Dit is opnieuw een voorbeeld van de te empathische manier waarop we doneren: nobel, maar irrationeel. (Bekijk deze info ook eens: http://thehigherlearning.com/2014/08/27/where-we-donate-our-money-vs-what-actually-kills-us-infographic/ )

    Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat dit soort acties niet zou moeten plaatsvinden, maar denk bij elke donatie wel eens aan wat je geld daadwerkelijk kan uitrichten.

  2. BramD

    Canal Swim of singelzwemmen?

  3. Cico

    @Van Eysinga: zeer informatieve link, daarvoor dank. Mensen zijn nu eenmaal irrationeel en ALS spreekt enorm tot de verbeelding. Staan hartziektes ook op nr1 doodsoorzaak in Nederland? Zo’n pagina zou ook voor de Nederlandse Goede Doelen Markt moeten zijn.

  4. Ouwe mens

    Dat is natuurlijk allemaal prima Van Eysinga en Cico, en nuance is altijd welkom, maar het lijkt me een beetje een incompleet beeld.

    Allereerst: de emotie in plaats van ratio leidt dus bij de vraag aan wie we geven. Tja, logisch als je bedenkt dat niet iedereen met dezelfde ziekte te maken heeft in de omgeving, en bovendien voelt waarschijnlijk niet elke ziekte even onrechtvaardig. Daar is denk ik niet veel aan te doen.

    Daarbij: borstkanker is misschien minder dodelijk dan hartziekten, maar komt het ook minder voor? En: we hebben volgens mij nogal wat vooruitgang geboekt in de ‘curability’ van borstkanker. Misschien dat dat aangeeft dat die centen in elk geval niet slecht besteed zijn, puur omdat borstkanker niet bovenaan de kill-list staat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).