Zwerven helpt bij werk, werk, werk | Zwerven helpt bij werk, werk, werk – De Utrechtse Internet Courant

Zwerven helpt bij werk, werk, werk

Zwerven helpt bij werk, werk, werk
Werk voor iedereen is belangrijk voor regio en stad. Wie iets toevoegt aan onze maatschappij, die mierenhoop, voelt erkenning. Een soort vitamine.

Werk voor iedereen is belangrijk voor regio en stad. Wie iets toevoegt aan onze maatschappij, die mierenhoop, voelt erkenning. Een soort vitamine.

Wie zich uitgesloten voelt, wordt ongelukkig. En chagrijnig ook nog eens. Of radicaal.

Terecht hebben Burgemeester en Wethouders “werk” hoog in het vaandel. Weliswaar zeggen ze het defensief: “zo weinig mogelijk werklozen”. En niet aanvallend: “zoveel mogelijk nieuwe banen”. Is toch net een andere invalshoek.

Maar we mogen er vanuit gaan, dat die doelstelling van lage werkloosheid een gedeeld project is van de nieuwe wethouders en hun ambtenaren van Economische Zaken en Sociale Zaken in het mooie nieuwe stadspaleis.

Chaos en samenwerken

Inmiddels weet de hele stad dat niemand meer vaste plekken heeft daar in het stadskantoor en dat er elke dag een run ontstaat met laptops en naar favoriete werkplekken. De UDB valt in de categorie positivo’s: die dagelijkse chaos heeft vast ook als bijproduct dat verkokerd werken gewoon niet meer kan. Je moet elkaar nu immers wel tegenkomen. Dat moet toch wel leiden tot meer samenwerking.

Volle UB

We hebben overigens ook begrepen dat U en ik van harte uitgenodigd zijn om een werk- of ontmoetingsplek in beslag te nemen in het stadskantoor. Mits we daarvoor niet hoger op willen komen dan de eerste zes verdiepingen. Die zijn kennelijk een beetje van ons allemaal.

Stiekeme concurrentie met Seats to Meet? Iets voor studenten die in de overvolle Universiteitsbibliotheek bot vangen?

Nomadisch werken

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Als ambtenaren geen plek kunnen vinden in hun eigen 15 verdiepingen, kunnen ze ook uitzwermen over de stad. Wij van de UDB zwerven met genoegen. Want wij hebben wel een logo en een website, maar geen werkplek of kantoor. De opbrengst van dat ‘nomadisch’ vergaderen ervaren we als heel positief. We leren steeds meer mensen en organisaties in de stad kennen. En wij kunnen op die manier soms heel onverwachte verbindingen tot stand brengen. Het uitzwermen helpt ons dus bij onze missie: “verbinden, versnellen, verzilveren”.

Leren van zwerven

Een idee: het geeft ambtenaren en wethouders vast meer inzicht als zij regelmatig gaan zwerven. Bijvoorbeeld om met eigen ogen te zien waar het Utrecht Science Park mee bezig is. Ook daar gaat het om het scheppen van banen immers. Bij het USP weten ze dat aantrekkelijke randvoorwaarden nodig zijn om banen te creëren. Van een nabije Internationale School tot het vinden van investeerders. En van een goede lokale infrastructuur tot het goed samenwerken met -en op een lijn krijgen van- omliggende gemeentes.

Daar wordt ook nagedacht over samenwerken met andere Science Parken. Oeps, ook interessante informatie voor een gemeentebestuur.

 Werk in de haven

Suggestie voor nog een leerzame werkplek? De Havendienst van Utrecht werkt weer met heel andere thema’s. Daar denken ze na hoe de draaischijf-functie van de regio optimaal vorm te geven en te benutten. Niemand kan immers om Utrecht heen. En de logistiek biedt ook veel werk, werk, werk.

Biedt een bureau aan

Kortom, laten we de flexibele werkplek als kans gaan zien. De UDB doet een oproep aan bedrijven, instellingen, organisaties in Utrecht: biedt een werkplek aan een ambtenaar, en draag zo bij aan het samen creëren van werk, werk, werk.

Trude Maas,

Voorzitter Utrecht Development Board.

1 Reactie

Reageren
  1. Ady hoitink

    Graag nodig ik de ambtenaren uit om te komen flexwerken in het Vorstelijk Complex. Wel even overleggen met de collega’s van de UVO of het gebruiken van het buurthuis niet tegen de Wet Markt en Overheid is. Maar als je tegelijkertijd helpt toezicht houden en een deel van het sociaal beheer of gastvrouwschap op je wilt nemen, zal dat geen probleem zijn. Wij van de zzp-community Zuilense Kring, of anders de vele vrijwillige gastvrouwen en heren, leren je graag hoe het koffiezet apparaat werkt. En denken graag met je mee hoe je je werk gemeenschapsvriendelijker kan maken. Je gaat geinspireerd, met een groter netwerk en met een nuttig gevoel weer naar huis! Dat is pas fijn werken voor de publiekze zaak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).